5/10/09

Η Ελλάδα σε αναζήτηση Προσανατολισμού


Κάθε καινούργιο ξεκίνημα προσφέρει ελπίδες. Και η νίκη του Πασόκ στις τελευταίες εκλογές δίνει την δυνατότητα στον κάθε έλληνα να ελπίζει για το καλύτερο. Δίχως βέβαια να τρέφει αυταπάτες και να περιμένει θαύματα. Το πρώτο και το πιο απλό που αναμένει είναι το τέλος του κυβερνητικού ερασιτεχνισμού που χαρακτήριζε του μαθητευόμενους μάγους του μηχανισμού της ΝΔ.

Λιγότερα λόγια, ελάχιστες γκάφες, μελετημένες πολιτικές και εφικτούς στόχους. Η επιτυχία στον τομέα αυτό δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για την νέα κυβέρνηση. Με την προυπόθεση πως το Πρωθυπουργικό γραφείο θα παρακολουθεί από κοντά τις επιδόσεις των Υπουργών και των στελεχών του του κρατικού μηχανισμού. Μια δραστηριότητα δηλ. που είναι πλέον φανερό πως προξενούσε ναυτία στον κ. Καραμανλή. Αλλά και που ο κ. Σημίτης είχε υποβαθμίσει, εστιάζοντας σε ορισμένους κυβερνητικούς στόχους κι’ αδιαφορώντας για όλα τα υπόλοιπα.

Πέρα όμως από την διαχείριση της καθημερινότητας, από μόνη της βέβαια ιδιαίτερης σημασίας για την ελληνική κοινωνία, οι συνθήκες των ημερών επιβάλλουν οριοθέτηση στόχων και καθορισμό προσανατολισμών. Για χρόνια η Ελλάδα βυθισμένη στο λήθαργο του δανεισμού κολυμπούσε στα νερά της αυξανόμενη ευημερίας δίχως συνείδηση των προβλημάτων που συσσωρεύονταν. Αυτή η κατάσταση ανεξέλεγκτης νιρβάνα δεν είναι δυνατόν να συνεχισθεί παραπέρα. Παρά τις γκρίνιες που συνεχώς ακούγονται για δυστυχισμένο και δοκιμαζόμενο λαό η αλήθεια είναι πως το ελληνικό βιοτικό επίπεδο, ιδιαίτερα μετά την ένταξη της χώρας στην ευρωπαική ένωση, έχει ανεβεί θεαματικά. Δυστυχώς, δίχως ο κόσμος της εργασίας και των επιχειρήσεων να έχει συμβάλει, μέσω αύξησης της παραγωγικότητας η προώθησης καινοτομιών, στην βελτίωση αυτή.

Η πρόοδος υπήρξε καταφανέστατα προιόν δανεισμού η επιδοτήσεων. Οι απηρχαιωμένες δομές λοιπόν της οικονομίας έμειναν σχεδόν τελείως ανέπαφες. Περιουσίες συνέχισαν να σχηματίζονται από κρατικές εργολαβίες και προμήθειες, κυκλώματα διαφθοράς εξακολουθούν να εκμεταλλεύονται νομικά παραθυράκια και δημόσιες λειτουργίες και ο δημόσιος τομές συνέχισε να διογκώνεται παίζοντας ρόλο μεσίτη στην εξασφάλιση εργασιακής ασφάλειας και στην διανομή επιχειρηματικών ευκαιριών. Το σχετικό πάρτυ όμως τελειώνει. Και η ωμη πραγματικότητα θα κάνει αισθητή την ελάχιστα ελκυστική της παρουσία.

Οι κοινοτικές επιδοτήσεις έχουν πλέον φθάσει στο τέλος της διαδρομής. Ο δε εξωτερικός δανεισμός δεν είναι πλέον ευχερής. Και λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Που στον τομέα αυτόν κυρίως έχει χτυπήσει την Ελλάδα. Όλα τα υπόλοιπα οικονομικά αδιέξοδα είναι εσωγενή. Προέρχονται από τους άρρωστους μηχανισμούς δηλ. της ελληνικής οικονομίας. Εδώ ακριβώς η νέα κυβέρνηση οφείλει να δώσει το πολιτικό της στίγμα. Ενας καινούργιος πολιτικός προσανατολισμός είναι περισσότερο από απαραίτητος. Υπάρχουν ερωτήματα που χρειάζονται απαντήσεις. Ώστε να προκύψει η ταυτότητα των επικείμενων χειρισμών της κυβέρνησης. Με αφετηρία τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Παπανδρέου θα διακινδύνευα κάποιες σκέψεις.

Ο εκφρασμένος αντι-κρατισμός του νέου πρωθυπουργού οφείλει να εκδηλωθεί στην επιλογή του μοχλού για την έξοδο της χώρας από τα οικονομικά αδιέξοδα. Η επιλογή της επεκτατικής πολιτικής με τις μεγάλες δημόσιες δαπάνες που φάνηκε να υιοθετούν προεκλογικά κάποιοι από τους συνεργάτες του δεν δείχνει να είναι αποτελεσματική. Το μοντέλο Ομπαμα του kick start την οικονομία δεν αποδίδει. Η ανεργία στις ΗΠΑ μεγαλώνει ενώ η πρόσκαιρη άνοδος του χρηματιστηρίου, σύμφωνα με τους Financial Times, αποτελεί μεγάλη φούσκα. Στην Βρετανία η κατάσταση είναι χειρότερη. Η κρατική παρέμβαση μεγάλωσε τα ελλείμματα δίχως το παραμικρό θετικό αποτέλεσμα. Στην Ελλάδα υπάρχει και το πρόσθετο πρόβλημα του διογκωμένου δημόσιου χρέους. Επεκτατισμός θα σημάνει βηματισμό στο χείλος του γκρεμού.

Κατάργηση παρεμβάσεων, γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και το υπεσχημένο σε τελευταία ανάλυση σταθερό φορολογικό καθεστώς θα είναι η λύση. Εμπιστοσύνη επι τέλους στις ρυθμίσεις της αγοράς. Ο κ. Παπανδρέου δεν δεσμεύθηκε για το ύψος του ενιαίου φορολογικού συντελεστή. Παρά τις κινδυνολογίες της ΝΔ, δικαιολογημένες ίσως λόγω εκλογικού πυρετού, τίποτα δεν αποκλείει να είναι και αισθητά χαμηλός! Αυτός θα είναι πραγματικός μοχλός επανεκκίνησης της οικονομίας. Και θα δώσει κι’ ένα ιδιαίτερο πολιτικό στίγμα στην κυβέρνηση. Απαξίωσης του κρατισμού. Και αναδιανομής του εισοδήματος. Με βάση την θεαματική αύξηση της φορολογικής βάσης. Και την διόγκωση του γενικού τζίρου της οικονομίας.

Tου Α. Ανδριανόπουλου από το andrianopoulos.gr

5 σχόλια:

  1. Αντιγράφω απ’ το βιογραφικό σημείωμα του υπογράφοντα το παρακάνω άρθρο:
    «Εξελέγη επτά συνολικά φορές βουλευτής Πειραιά και Νήσων και μετείχε σαν Υπουργός και Υφυπουργός σε έξη κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας ενώ το 1986 εξελέγη και Δήμαρχος του Πειραιά.
    Μεταξύ άλλων διετέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Πολιτισμού κι Επιστημών και Υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας, Τεχνολογίας και Εμπορίου.»

    Ολόκληρο το βιογραφικό σημείωμα εδώ:
    http://www.andrianopoulos.gr/0010000001

    Και ρωτώ. Τι έκανες για όλα αυτά τα προβλήματα που διαπιστώνεις εσύ κύριε Ανδριανόπουλε;


    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επάγγελμα : Διαπιστωσάκιας

    Διαπιστώνω διαφθορά, αναξιοκρατία, ρεμούλες, μίζες...και θα τα καταπολεμήσω εντός της επόμενης πενταετίας....

    Και μετά "μηδεν εις το πηλίκιο"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πού το πάει ο καρ.γκ.όζης; Ξέρει το κρυφό πρόγραμμα του Γιωργάκη; Μήπως το έχει επεξεργαστεί κιόλας; Μήπως θα είναι ο κύριος αυτός εκ των συνεργαζόμενων προσωπικοτήτων εκτός και εντός Ελλάδος που θα συνδράμουν στην "μεταρρύθμισή" μας; Θα επαναλάβει ο Γιωργάκης το ίδιο πείραμα με τον κύριο αυτόν; Απίθανο μοιάζει αλλά... Απλά θα μοιραστώ την απορία μου μαζί σας: τις τελευταίες προ των εκλογών εβδομάδες, απουσίαζε οποιοδήποτε άρθρο, σχόλιο, κείμενο του κυρίου αυτού στην ιστοσελίδα του (δεν ξέρω αλλού) για την 4η Οκτωβρίου. Γιατί άραγε; Μακάρι να αποδειχθώ καχύποπτος απλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θεωρώ, ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να αρχίσουν από μια κτηματογράφηση ή μια "θαλασσογράφηση" για τον προσδιορισμό των λίγων "στρεμμάτων" που θέλουν οι "δίπλα", για να κοιμόμαστε πιο ασφαλείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οταν ΟΛΟΙ τους δημιουργησαν συνειδητα αυτο το δημοσιο γραφειοκρατικο τερας που μεσα απο δαιδαλωδεις ιντριγκες, συμφεροντα και διεκδικησεις, ρουφαει σχεδον στο συνολο του ,το αποτελεσμα της παραγωγικης διαδικασιας της ιδιωτικης πρωτοβουλιας, φρεναροντας αντιστοιχα οτι εμποδιζει την επιβιωση του, οποια συνταγη και να ακολουθησουν ειναι καταδικασμενη.
    Η "πελατεια" τους να ειναι σταθερη και ας γινουν ολα μπαχαλο.
    Η ομηρεια μας απο τους 800,000 του δημοσιου τομεα και τις οργανωσεις τους ειναι οτι χειροτερο εχει συμβει μεταπολεμικα σ αυτον τον τοπο.
    Και εφ οσον ειναι εξασφαλισμενοι εφ ορου ζωης, χωρις να παιρνουν ρισκα και χωρις πρωτοβουλιες, γιατι να χαλασει η συνταγη?
    Αλλωστε τα μεγαλυτερα χρεη, τα εχουν δημιουργησει και εξακολουθουν να τα παραγουν δημοσιοι οργανισμοι.
    Κι ομως!!!ολοι επιμενουν στην κρατικη παρεμβατικοτητα για να δικαιολογησουν τα μαυρα χαλια τους και την ανικανοτητα τους να παραγουν ενα συγκεκριμενο αποτελεσμα...και οταν επιτρεπουν να εμπλεκεται η ιδιωτικη πρωτοβουλια αναμεσα τους, δημιουργουν παχυτατους λογαριασμους σε ελβετικες τραπεζες απο τις προμηθειες.
    Θα μπορουσα να γραφω για ωρες για τα μαυρο τους καταντημα, που παραγει το πρωτοφανες αποτελεσμα:
    ολοι τους βολευονται εδω και δεκαετιες και ολοι ταυτοχρονα ειναι δυσαρεστημενοι απο το αποτελεσμα, ενω παραμενουν αδιαμαρτηρητα στα ποστα τους, συνεχιζοντας με πρακτικες της δεκαετιας του 60 και του 70 το μιζερο εργο τους, εις υγειαν των μεγαλοσυμφεροντων που τους στηριζουν.
    Χρειαζεται να εισαι αμερικανοσπουδαγμενος για να δεις?
    Γι αυτο και ο Λαζοπουλος εψαχνε απαντησεις απο το παραλογο και δεν ακουγε τιποτα οταν το ρωτουσε.


    Αλεξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.