14/10/09

Η Τουρκία αρνείται συνεργασία με Ε.Ε.


Δεν προτίθεται στο άμεσο μέλλον να κάνει κινήσεις για ανακοπή προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη

Της Μαριας Δεληθαναση

Οσο οι τουρκικές αρχές δεν συνεργάζονται, δεν πρόκειται να υπάρξει σημαντική μείωση στις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ε.Ε μέσω Ελλάδας. Η δήλωση του εκτελεστικού υποδιευθυντή του Frontex, της ευρωπαϊκής δύναμης για την επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., κ. Γκιλ Αρίας Φερνάντεζ, χθες ήταν σαφής. Από τις απαντήσεις του, στο πλαίσιο συνέντευξης που οργάνωσε το γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, έγινε σαφές ότι παρά τις όποιες εξαγγελίες η Τουρκία δεν διατίθεται στο άμεσο μέλλον να συνεργαστεί με την Ε.Ε. στην ανακοπή των ροών αλλοδαπών προς την Ευρώπη

Σε ερώτηση της «Κ» σχετικά με τον εναέριο χώρο όπου επιχειρούν τα αεροσκάφη της Frontex, ο κ. Φερνάντεζ σημείωσε ότι επιχειρούν αυστηρά εντός του ελληνικού εναέριου χώρου. Παρ' όλα αυτά, η Τουρκία επανειλημμένως παραπονείται για παραβίαση του εναέριου χώρου της. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο πιλότος λεττονικού και ο πιλότος σουηδικού αεροσκάφους που επιχειρούσαν για λογαριασμό του Frontex, «ενημερώθηκαν» από τις τουρκικές αρχές ότι παραβιάζουν τουρκικό εναέριο χώρο... Πώς πρόκειται να αντιμετωπίσει το ζήτημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; «Οι πιλότοι έχουν καταθέσει σχετικές αναφορές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα τις μελετήσει», απάντησε ο κ. Φερνάντεζ και πρόσθεσε: «Είναι δύσκολο να διαπραγματευθούμε με την Τουρκία.

Οι Τούρκοι μετρούν πάντα το κέρδος που θα έχουν από μια πιθανή συμφωνία. Στην προκειμένη περίπτωση ζητούν χρήματα, σκάφη, υλικοτεχνική υποδομή, που δεν μπορούμε να δώσουμε». Αλλά οι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα δεν μπορούν να ανακοπούν αποτελεσματικά εάν δεν υπάρξει συνεργασία με την Τουρκία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα Κανάρια Νησιά, την Ισπανία και την Ιταλία οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 60% μετά τη σύναψη και εφαρμογή συμφωνικών επανεισδοχής. Η Ισπανία έχει συνάψει συμφωνίες με κράτη της Δ. Αφρικής, όπως η Σενεγάλη και η Ιταλία είδε τις ροές της να συρρικνώνονται όταν η Λιβύη ανέλαβε το ρόλο του «χωροφύλακα» στις διαδρομές της κεντρικής Μεσογείου.

Τον περασμένο χειμώνα, ο πρώην γ. γ. Δημόσιας Τάξης, πρέσβης κ. Κων. Μπίτσιος, στη διάρκεια ταξιδιού του γι' αυτόν το λόγο στην Τουρκία είχε «διασφαλίσει» τη λεκτική συγκατάθεσή της ότι θα συνεργαστεί με την Ε. Ε. Τότε ο κ. Μπίτσιος είχε υποστηρίξει ότι, για να υπάρξει αποτελεσματική απώθηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων, ο Frontex θα πρέπει να διεξάγει περιπολίες στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Μόνο έτσι θα ήταν δυνατή η απώθηση σκαφών με αλλοδαπούς στην Τουρκία, ενώ τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να παραλαμβάνουμε τον κόσμο εμείς. Ερωτώμενος σχετικά, ο κ. Φερνάντεζ απάντησε ότι η Τουρκία δεν συζητά καν κάτι τέτοιο.

Τελικά, στο άμεσο μέλλον αναμένεται μια μειωμένων προσδοκιών επίσκεψη του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Μπαρό, στην Τουρκία, όπου πρόκειται να συζητηθεί η σχεδιαζόμενη από την Ε.Ε. Συμφωνία Επανεισδοχής Ε.Ε. - Τουρκίας. Εξίσου άκαρπες παραμένουν οι μέχρι τώρα επαφές της Frontex με τις τουρκικές Αρχές, ώστε να δημιουργηθεί ένα κοινό πλαίσιο επιχειρησιακής συνεργασίας στη φύλαξη των συνόρων. Και ποια είναι η μοίρα της Ελλάδας;

Η Ελλάδα διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή από όλα τα κράτη της Ε.Ε. (13.676 χλμ.), σημείωσε ο κ. Φερνάντεζ. Εχει περισσότερα από 2.000 νησιά, που είναι δύσκολο να ελεγχθούν. Βρίσκεται δίπλα στις εύφλεκτες περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Το επιπλέον πρόβλημα της Τουρκίας την καθιστά την πλέον ευάλωτη και ανυπεράσπιστη.

Πηγή kathimerini.gr

7 σχόλια:

  1. Δύσκολο και σκληρό αυτό που θα πω.
    Γιατί όπως είναι το καϊκι που είδα στην φωτογραφία δεν το σπρώχνουν προς τα πίσω? γιατί δεν το αφήνουν στν τύχη του?, γιατί δεν τρυπούν το καϊκι, και να το αφήσουν? Αφου εδώ στην Ελλάδα ασφυκτιούμε, αφου θα καταποντισθούμε όλοι, τι περιμένουν να πάρουμε τα όπλα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχοντας δεδομενη την αρνηση της Τουρκιας να συμμορφωθει με τη Συμφωνια Επανεισδοχης που η ιδια υπεγραψε, επιμενουμε στην πληρη ενταξη της στην ΕΕ?
    Το << σφαξε με αγα μου να αγιασω>> σε ολο του το μεγαλειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εχει δίκιο σ΄αυτό που λέει ο ΔΤ. Γιατί θα πρέπει να τους δεχόμαστε όλους εδώ ; Ηταν καλύτεροι οι Ιταλοί που δεν δέχονταν τα Αλβανικά στίφη και γύριζαν ή βούλιαζαν τα καίκια ;
    Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει σώνει και καλά να δεχομαστε εμείς όλους αυτούς ; Απο την Τουρκία δεν έρχονται ; Καλώς ή κακώς .... της ανήκουν. Ας γυρίζουν λοιπόν τα καίκια πίσω μαζί με τους αλλοδαπούς. Να κρατάνε μόνο τους δουλέμπορους. Και να ένα καίκι-βάρκα-φουσκωτό προσπαθεί να αυτοβυθιστεί, ας το αφήνουν επιτέλους στην τύχη του. Ετσι θα μάθουν και οι λαθραίοι ότι .... τέρμα τα δίφραγγα, δεν τους ανεχόμαστε. Και είναι γελοίο κυριολεκτικά να προσπαθούν να βυθίαουν τη βάρκα για να τους μαζέψουν. Οπως και να μοιράζονται τα παιδιά για να περνάνε όλοι και τους μεταχειρίζονται καλύτερα.
    ΔΗΛΑΔΗ Η ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΕΚΕΙ, ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ;
    ΣΤ' ΑΡΜΑΤΑ - ΣΤ' ΑΡΜΑΤΑ ;
    Και εκτός των άλλων η Τουρκία έχει υπογράψει μία σύμβαση που δεν τη δέχεται τώρα. (αυτό το σημειώνουμε για οποιαδήποτε νέα σύμβαση με την Τουρκία και για οτιδήποτε). Δηλαδή όλο το σκυλολόι εμείς θα πρέπει να το μαζέψουμε. Ας πούμε κι εμείς στους "φίλους" ευρω-πέους ότι δεν αντέχουμε άλλους και να ανοίξουμε τα σύνορα. Τι θα κάνουν, θα κάθονται να κοιτάνε ; Η θα συνεχίζουν να υποστηρίζουν τους Τούρκους σε οτιδήποτε ;
    Ποια είναι η αλληλεγγύη των Ευρωπ-πέων ; Και από πάνω κάνουν και κριτική με τη μεταχείρηση, με τα στρατόπεδα, με τα, με τα, με τα πάντα. ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΚΙ ΑΠΟ ΟΥΣΙΑ ΜΗΔΕΝ.
    Μήπως θα ήταν καλό και να τους τρίξουμε λίγο ή όχι, μάλλον πάρα πολύ τα δόντια και να τουσ διαμυνήσουμε ότι όσο μας αγνοούν επιδεικτικά, δεν μας υπολογίζουν, δεν μας σέβονται, θα κάνουμε κι εμείς ότι μας....κατέβει.
    Αλλά που τα λέμε αυτά. Τα αυτιά του Τζέφρυ δεν ακούνε τίποτα από όλλα αυτα.
    ΚΡΙΜΑ ΚΡΙΜΑ ΚΡΙΜΑ ΚΡΙΚΑ !!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα έπρεπε να το γυρίσουν στις μογγολικές ακτές πίσω και να το βουλιάξουν εκεί...Ακόμα θα έπρεπε να ακολουθήσουμε ΑΚΡΙΒΩΣ την ίδια τακτική με τις επιστροφές για τους υπόλοιπους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στέλιο,η μογγολία δέν έχει ακτές... τά κατεχόμενα εννοείς...
    Λευτεριά σέ όλες τίς Σκλάβες ΜΑΣ Πατρίδες.όσο γιά τούς αλλοφύλους εισβολείς,είναι απλά τά πράγματα. είτε τούς κρατάς όλους καί μεταναστεύεις εσύ,είτε εντάσσεις τμήμα αυτών-από ανθρωπισμόν-μέ ειδικές συμβάσεις εργασίας αμοιβόμενοι υψηλοτάτως σέ εξορύξεις τού ορυκτού μας πλούτου, συγκεκριμένου χρόνου,μετά τό πέρας τού οποίου θά πρέπει νά αποχωρούν γιά τίς πατρίδες των,πλουσιότεροι-πάμπλουτοι γιά τά δεδομένα τών χωρών τους.τέλος,η ακραία αλλά διόλου απίθανη λύσις εδώ πού έχουμε φτάσει,Στρατιωτικός Νόμος καί απέλασις εντός μηνός ΟΛΩΝ.όστις δέν συμμορφούται,εκτέλεσις.εισβολεύς δέν είναι;άν κάποιος έχει κάτι άλλο κατά νου εδώ είμαστε νά τό διαβάσουμε.
    Περικλής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητοι συνελληνες,ολα αυτα που γραφτηκαν και αλλα τοσα κι αλλα τοσα που θα γραφουν στο μελλον ειναι απολυτως σωστα,λυστε μου ομως μια απορια.Ποιος ηταν εκεινος ο ''τιτανας'' υπουργος που,για να λυθει το προβλημα της υπογεννητικοτητας στην Ελλαδα,ειχε προτεινει να εισαγουμε κανα δυο εκατομυρια αλλοδαπους;Εχει αντιληφθει κανεις πως το Νο1 προβλημα στην πατριδα μας αυτη τη στιγμη ειναι το δημογραφικο;Γιατι αντι να ειμαστε σκαρτα 10εκ. πλυθησμος να μην αριθμουμε τουλαχιστον 20εκ.Αντιλαμβανεται κανεις ποια και ποσα θα ηταν τα οφελη απο μια τετοια εξελιξη;Γιατι αραγε καμμια ΄΄Ελληνικη'' κυβερνηση τοσα χρονια δεν εδωσε η μαλλον δεν σκεφτηκε καν να δωσει κινητρα σε νεα ζευγαρια για να κανουν περισσοτερα του ενος η αντε βια βια δυο παιδιων.Ολα αυτα τα αμιληκτα ερωτηματα θα πρεπει να μας απασχολησουν πολυ σοβαρα,η Ελλαδα σιγα -σιγα σβηνει κι οποιος δεν το βλεπει ειναι η τυφλος η ανοητος,αυτοι δε που γνωριζουν και δεν κανουν τιποτα μπορειτε να φανταστειτε ποιος χαρακτηρισμος τους αρμοζει.Πρεπει να αφυπνηστουμε πριν ειναι πολυ αργα,γρηγορειτε.

    Υ.Γ. Ζηταω ειλικρινα συγγνωμη που δεν εχω τονισμο,αλλα βιαζομουν υπερβολικα την ωρα που εγραφα τις πιο πανω σκεψεις,υποσχομαι να προσπαθησω το επομενο κειμενο μου να ειναι στο πολυτονικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η δημοσιογράφος της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ Μαρία Δεληθανάση, έχει "πρίξει" τους δείλαιους αναγνώστες της πάλαι ποτέ εγκρίτου εφημερίδος του Γ. Βλάχου, (Βλέπε την "Ανοικτή Επιστολή προς τον Αδόλφο Χίτλερ"), με τους καϋμένους τους λαθρομετανάστες.

    Για τους καϋμένους τους Έλληνες και την τρομερή υπογεννητικότητα από την οποία μαστίζεται η Πατρίδα μας, ούτε λέξη ...!

    Ούτε λέξη για την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης του λαού μας, από τους Μουσουλμάνους και μη αφομοιούμενους λαθρομετανάστες ....!

    Το 1945 έως το 1946, ο Γάλλος πατριώτης Στρατηγός Ντε Γκώλ, μεταξύ πολλών άλλων που έκανε για την Γαλλία, βλέποντας ότι η πατρίδα του ήταν πολύ αραιοκατωκοιμένη χώρα, για να ενισχύσει τον πληθυσμό της, νομοθέτησε έτσι ώστε ο νέος Γάλλος πολίτης, ήδη πριν ακόμη καν γεννηθεί να είναι ασφαλισμένος μέχρι την ενηλίκιωσή του.(1)

    Έτσι σήμερα η Γαλλία είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη η οποία δεν έχει τόση υπογεννητικότητα, όπως π.χ. η Γερμανία!

    Λοιπόν Μαρία Δεληθανάση, για τους φουκαράδες Έλληνες μισθωτούς και συνταξιούχους, που πληρώνουν αδιαμαρτύρητα με τους φόρους των τα νοσοκομεία στα οποία πηγαίνουν οι λαθρομετανάστες και τα φάρμακά τους, καθώς και ένα σωρό άλλα τους έξοδα, δεν έχεις κάτι τι να πείς;

    Βλέπετε, οι φοροφυγάδες και τα λαμόγια δεν πληρώνουν φόρους.

    Τους φόρους τους πληρώνουν τα γνωστά υποζύγια, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι!

    Αχ που πέσαμε ...!!!

    Ευμένης ο Καρδιανός

    (1) "Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος 1940-1946", Κάρολος Ντε Γκώλ, Αθήνα, Εκδόσεις Γκοβόστη, σελίς 684.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.