24/1/10

Η Τουρκία ανήκει στην Ευρώπη, λέει η προεδρεύουσα Ισπανία

Στους κόλπους των «27» ανήκει η Τουρκία κατά την προεδρεύουσα του Συμβουλίου της ΕΕ, Ισπανία. «Η Τουρκία αποτελεί μέρος της οικογένειας των λαών της Ευρώπης. Είναι καλύτερο να έχουμε την Τουρκία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντί να την αφήνουμε να στέκεται απ' έξω» λέει ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών.

Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag ο Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος δηλώνει ότι οι διαπραγματεύσεις για την εισδοχή της Τουρκίας στην ΕΕ μπορούν να είναι επιτυχείς εφόσον εκπληρώσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης που καλύπτουν τομείς όπως η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

«Θα μπορούσε να προσφέρει στην Ευρώπη περισσότερα πλεονεκτήματα από μειονεκτήματα. Ίσως υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης [για την Τουρκική ένταξη] αλλά όλοι έχουμε συμφωνήσει να περιμένουμε και να παρακολουθούμε τις διαπραγματεύσεις» αναφέρει.

Η Ισπανία, η οποία κρατά τα ηνία της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ έως τον Ιούνιο, επιδιώκει να ανοίξει άλλα τέσσερα κεφάλαια διαπραγμάτευσης με την Τουρκία και να καταγραφεί πρόοδος στο Κυπριακό.

Ο Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος υπογράμμισε ότι η ΕΕ θεωρεί την Τουρκία έναν εταίρο υψηλής στρατηγικής σημασίας και αναφέρθηκε ειδικότερα στο διπλωματικό της δίκτυο στη Μέση Ανατολή και την κεντρική Ασία.

Στρεφόμενος στη Μέση Ανατολή, ο Μορατίνος είπε ότι η λύση στη διένεξη Ισραηλινών και Παλαιστινίων είναι η πιο μεγάλη πρόκληση για την ισπανική προεδρία και πρόσθεσε ότι αισθάνεται πως και τα δύο μέρη επιθυμούν να διαπραγματευτούν, αλλά χρειάζονται ενθάρρυνση.

«Η Ευρώπη πρέπει να προωθήσει αυτή την προσπάθεια και να εργαστεί προς την κατεύθυνση ώστε η ειρηνική λύση των δύο κρατών να γίνει πραγματικότητα το ταχύτερο δυνατόν. Ένας χρόνος είναι το μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο» συνέχισε ο ίδιος .

Αναφερόμενος επίσης στο πρόβλημα που υπάρχει με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών σχολίασε ανέφερε πως «συνεχίζουμε να ελπίζουμε ότι η ιρανική ηγεσία θα αντιδράσει θετικά στις προσφορές της διεθνούς κοινότητας και πάνω απ' όλα στο χέρι που τείνει ο Αμερικανός πρόεδρος».

Εάν η Τεχεράνη συνεχίσει να απορρίπτει προτάσεις συμφωνίας, η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει διπλωματική δράση, όπως πρέπει και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά οι στρατιωτικές επιλογές πρέπει να αποκλειστούν, κατέληξε ο Μορατίνος.

ΝΕΑ

11 σχόλια:

  1. Φυσικά και ανήκει στην Ευρώπη.

    Αφού χρηματοδοτεί, ισπανικές ποδοσφαιρικές ομάδες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ: Ο Ισπανός κ. ΜΟρατινο βάζει τα πράγματα σε απολύτως ψυχρή,ρεαλιστική, βάση: Η Τουρκία ανήκει στην Ευρώπη γιατί μπορεί να της προσφέρει ανοίγμα σε χώρους που η ΕΕ από μόνη της δεν μποορέι να πάει-Καυκασος κλπ. Υπονοούμενο συμπερασμα: αν η Τουρκία αποτύχει σ' αυτά τα ανοίγματα η στάση (μερικών τουλάχιστον)των Ευρωπαίων θα μπορούσε να αλλάξει. Πάντως δεν αντιμετωπ'ιζει το θέμα με "αστεία" και ιστορικές αναφορές/προκαταλήψεις. 2)Ένα (μόνο ένα) από τακριτήρια της στάσης έναντι της Τουρκίας είναι αν η χωρα (πχ Ισπανία) έχει επιρροή στην Τουρκία και αν διεκδικεί ηγετική θέση στην ΕΕ-η Ισπανία δεν διεκδικεί ενώ πχ η Γερμανία τηνκατέχει. Η Γερμανία συνεπώς είναι εναντίον επειδή η Τουρκία είναι ανταγωνιστής-είπαμε: ένα από τα κριτήρια 3)Κοινότοπο αλλά επαναλαμβανόμενο. Η Ευρωπαϊκη Δύση δεν θέλει και δεν μπορεί να κάνειπολέμους-σε αντίθεση, οι ΗΠΑ θέλουν αλλάδεν τα καταφέρνουν. Αφορμή για το σχόλιο αυτό είναι η στάση ενάντι του Ιράν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι, βεβαίως, κε Μορατίνο. «Η Τουρκία αποτελεί μέρος της οικογένειας των λαών της Ευρώπης".

    Για να αρχίσουμε να υποστηρίζουμε και εμείς την ΕΤΑ και το δικαίωμα των Βάσκων για αυτονομία,να δούμε τι θα λέει αυτός ο λαλίστατος κύριος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΙ Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ!!

    ΖΗΤΩ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΒΑΣΚΩΝ!!

    ΖΗΤΩ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΑΤΑΛΩΝΙΑ!!!

    ΕΝΤΑΞΕΙ ΡΕ ΠΑΙΔΑ 22% ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΘΑ ΠΟΥΛΗΣΕΤΕ..

    ΕΨΙΛΟΝ./

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Δύση και το Ισλάμ είναι 1. Και οι δύο πιστεύουν στην ωμή ισχύ: κλεψιές, αρπαγές, σφαγές, λεηλασίες, πλιάτσικο, γενκτονίες.

    Η Δύση θέλει ισχυρό Ισλάμ κατά Ρωσίας-Κίνας-Ινδίας, και κυρίως κατά της Ρωσίας και των Ορθοδόξων.

    Η Ελλάδα, Μητέρα της Ορθοδοξίας, δεν έχει καμία δουλειά με την Δύση.

    Η Ελλάδα πρέπει να ηγηθεί των προσπαθειών για ένωση των Ορθοδόξων και διάδοση της Ορθοδοξίας.

    http://www.vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όλοι οι εχέφρονες γνωρίζουν πως η Τουρκία ουδέποτε άνοικε στην Ευρώπη και ουδέποτε υπήρξε μέλος του κοινωνικού και πολιτιστικού ευρωπαικού γίγνεσθαι, και όταν υπήρξε, υπήρξε αρνητικά, δηλαδή συγκεκριμένες αλλαγές εντός της Ευρώπης έγιναν για να αμυνθούν οι λαοί της από τους εισβολείς οθωμανούς.
    Αλλά ασχέτως από αυτά, η Τουρκία μπαίνοντας στην ΕΕ θα κατακλυσει την Ευρώπη με Τούρκους και άλλους τριτοκοσμικούς εισβολείς, ενώ θα έχει στο ευρωκοινοβούλιο περισσότερους βουλευτές και από τη Γερμανία. Αντί λοιπόν η Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ, στη πράξη θα γίνει το αντίστροφο και η Τουρκία θα ελέγχει άμεσα την ΕΕ.
    Όσον αφορά την Ελλάδα, μπαίνοντας η Τουρκία στην ΕΕ θα αποκτήσουν όλοι οι Τούρκοι ευρωπαικό διαβατήριο και θα ολοκληρωθεί ο εποικισμός της χώρας από αλλόφυλους και θα έχουμε στη πράξη αντιστροφή της επανάστασης του 21.
    Οποιοσδήποτε στην Ελλάδα υποστηρίζει την είσοδο της ΕΕ είναι είτε πράκτορας, είτε ανθέλληνας,είτε ηλίθιος. Τα υπόλοιπα ειναι φληναφήματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. To aparadekto me tin EE einai oti o kathe anefthinos ton 6 minon mporei na kanei protaseis eis varos olon ton xoron, kinoumemnos apo idioteleis skopous.

    Afto to exoun katanoisei kai o k. .Sarkozy kai h k. Merkel, alla oxi oloi stin ee, giafto pleiodotoun tin entaksi ton Tourkon me ftina epixeirimata os "europaikos laos", pou deixnoun tin panteli elleipsi stoixeiodous morfoseos ton h oti einai poulimenoi s aftous, pou exoun eidika symferonta apo mia tetoia entaksi.

    Xenokrates apo Bienni.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για την Τουρκία που "ανήκει στην Ευρωπαϊκή οικογένεια", παραθέτω και τις παρακάτω ιστορικές πληροφορίες:

    Ευρωπαίοι περιηγητές και καλλιτέχνες τον 16ο-17ο-18ο αιώνα στην Ελλάδα

    Οι ιστορικές πηγές αναφέρουν ήδη από τα τέλη του 15ου αιώνα μεμονωμένες επισκέψεις ευρωπαίων καλλιτεχνών που σκοπό είχαν να μεταφέρουν τις εντυπώσεις τους από τη ζωή στην Ανατολή, τα ήθη και τα έθιμα των ανθρώπων της. Όπως έχει αναφερθεί τα ευρωπαϊκά κράτη είχαν συνάψει διπλωματικές σχέσεις με τον Σουλτάνο και εκπρόσωποί τους βρίσκονταν στην Κωνσταντινούπολη. Οι καλλιτέχνες αυτοί έχαιραν ασυλίας και ελευθερίας κινήσεων και κάποιοι, όπως ο Ενετός ζωγράφος Τζεντίλ Μπελίνι το 1479 είχαν προσκληθεί από τον ίδιο τον Σουλτάνο στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να ζωγραφίσουν προσωπογραφίες του και σκηνές από την καθημερινή ζωή του χαρεμιού και της πόλης. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί ως μια προσπάθεια του Σουλτάνου να εξωραϊσει την τουρκική βαρβαρότητα προσδίδοντας της ευρωπαϊκά πολιτιστικά χαρακτηριστικά και να προσεγγίσει έτσι την Δύση. Θα μπορούσε κάποιος να την χαρακτηρίσει σαν ένα είδος αφελούς προπαγάνδας της εποχής, αφού ο Μπελίνι μετά την επιστροφή του είχε να κάνει μόνο φρικτές διηγήσεις για την βαρβαρότητα των Τούρκων και του Σουλτάνου Μωάμεθ προσωπικά. Αναφέρει δε την εκτέλεση της ωραίας νεαρής Ελληνίδας Ειρήνης, ευνοουμένης του Σουλτάνου στο χαρέμι, όταν ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τον Σουλτάνο ότι είχε μαλακώσει την στάση του απέναντι στους Έλληνες εξαιτίας της επηρροής της. Ανέφερε επίσης την περίπτωση του αναίτιου αποκεφαλισμού ενός δύστυχου Έλληνα μπροστά στα έκπληκτα μάτια του, προκειμένου να δει όπως του είπαν και να αποδώσει με τρόπο ρεαλιστικό στους πίνακές του την αποτομή ενός κεφαλιού και την εκτίναξη του αίματος! Αυτά όλα αποτελούσαν βέβαια την σκληρή καθημερινότητα των υπόδουλων Ελλήνων. Ηταν μακριά όμως από την άμεση γνώση των ευρωπαίων που άρχισαν να πληροφορούνται από ανθρώπους σαν τον Μπελίνι τα βάσανα και τα μαρτύρια των κατακτημένων. Στο σημείο αυτό θα πρέπει πιστευούμε να επικεντρωθεί και η σημαντικότητα των επισκέψεων αυτών, καθώς αποτέλεσαν, τρόπον τινα, ''δημοσιογραφικές'' μαρτυρίες που συνέτειναν στο να διαμορφωθεί σταδιακά στην Ευρώπη μια συμπαθής κοινή γνώμη για την τραγική τύχη των Ελλήνων.
    Τους επόμενους αιώνες επισκέφθηκαν τον ελλαδικό χώρο και άλλοι περιηγητές με σκοπό να καταγράψουν τον τρόπο ζωής, τα ήθη και έθιμα Ελλήνων και Τούρκων. Κοινός τόπος όλων αυτών των ταξιδιωτικών αφηγήσεων ήταν η τελική διαπίστωση της υπεροχής των Ελλήνων έναντι των Τούρκων σε κάθε επίπεδο, πολιτισμικό, πνευματικό, ηθικό και εμπορο-οικονομικό. Κάνουν λόγο για έναν ευγενή λαό που δυναστεύεται από βαρβάρους, μιλούν θερμά για τους απογόνους μιας ένδοξης κληρονομιάς στην οποία τόσα όφειλε η Ευρώπη. Τα συμπεράσματά τους οδηγούν έτσι αβίαστα στην ανάγκη υποστήριξης των χριστιανών Ελλήνων. Προσφέρουν μεγάλες υπηρεσίες, διαφωτίζοντας και αφυπνίζοντας τους συμπατριώτες τους στην Ευρώπη για το ελληνικό ζήτημα. Οι περιηγητές αυτοί , όπως και οι περισσότεροι φιλέλληνες παρακινήθηκαν εθελούσια και με ανιδιοτέλεια, εμπνεόμενοι μόνο από υψηλά ιδανικά και αρχές.

    (απόσπασμα από μελέτη μου για τον Φιλελληνισμό στην Ευρωπαϊκή Διανόηση και Τέχνη)

    ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ

    '' Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ '' Διον. Κόκκινου. Εκδ. Οίκος ΜΕΛΙΣΣΑ. 1956. Τμ.1ος, σελ 112-130
    '' Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ'' Χρυσ. Χρήστου. Εκδ. ΒΑΝΙΑΣ 1990
    '' ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ '' Εκδ. Ελευθερουδάκη. Τόμοι 10ος-11ος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ε ΤΟΤΕ ΝΑ ΜΠΕΙ ΚΑΙ Η ΜΑΥΡΙΤΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΕ ΝΑ ΗΣΥΧΑΣΟΥΜΕ....Ε ΜΑ ΠΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συμφωνώ απόλυτα με τον χρήστη bio. Είναι απογοητευτικό που ο καθένας στην Ευρώπη παίζει με τόσο σοβαρά θέματα. Άκου εκεί τέσσερα ολόκληρα κεφάλαια στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Τελικά τους θέλουν ή δεν τους θέλουν, γιατί όσο ανοίγουν τα κεφάλαια τόσο θα παίρνουν ελπίδες οι Τούρκοι και θα έρχονται και κοντά στο στόχο τους. Πότε θα χρεωκοπήσει τελείως η Αμερική να μην μπορεί να τους στηρίξει, να ησυχάσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.