5/1/10

Οι εισαγγελείς της υπόθεσης Εργκενεκόν ζήτησαν τα πρακτικά συνόδου σχετικά με τον Αϊντεμίρ Ταλάτ

Οι εισαγγελείς της υπόθεσης Εργκενεκόν ζήτησαν από το Γραφείο του Προέδρου της Βουλής τα πρακτικά μιας κλειστής κοινοβουλευτικής συνεδρίασης για τη δίκη του Ταλάτ Αϊντεμίρ, τη μοναδική προηγούμενη δίκη για το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία.

Τα πρακτικά, που έχουν κρατηθεί μυστικά τα τελευταία 45 χρόνια, ζητήθηκαν με την ελπίδα ότι θα ρίξουν φως στα σχέδια Φεγγαρόφως (Ayışığı) και Ξανθή Κοπέλα (Sarıkız) για πραξικόπημα κατά τα έτη 2004 και 2005.

Η Τουρκία έχει αρχίσει να συζητά για τις απόπειρες πραξικοπήματος για πρώτη φορά μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου του 1980. Η έρευνα για την υπόθεση Εργκενεκόν, με επικεφαλή τον εισαγγελέα Ζεκεριγιά Οζ από το 13ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Ιστανμπούλ, έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο. Ο συνταξιούχος Στρατηγός Χιλμί Οζγκόκ, ο οποίος ήταν επικεφαλής του γενικού επιτελείου όταν έγιναν οι απόπειρες πραξικοπήματος Φεγγαρόφως και Ξανθή Κοπέλα, έδωσε οικειοθελώς μαρτυρία στους εισαγγελείς της υπόθεσης Εργκενεκόν στις 26 Απριλίου 2009, ενώ οι διοικητικές δυνάμεις εκείνης της χρονικής περιόδου κλήθηκαν να καταθέσουν στις 7 Δεκεμβρίου.

Οι εισαγγελείς της Ergenekon, αφού άκουσαν τις δηλώσεις του πρώην Διοικητή των Αεροπορικών Δυνάμεων Στρατηγού Ιμπραίμ Φιρτινά, του πρώην Διοικητή των Ναυτικών Δυνάμεων Ναυάρχου Οζντέν Ορνέκ και του πρώην Διοικητή Χερσαίων Δυνάμεων Στρατηγού Αϊτάτς Γιαλμάν, ζήτησαν τα πρακτικά σχετικά με τον Αϊντεμίρ από το Γραφείο του Προέδρου της Βουλής, για περαιτέρω διερεύνηση των αποπειρών πραξικοπήματος.

Το Κοινοβούλιο δεν έχει αποκαλύψει, εδώ και 45 χρόνια, τα πρακτικά της κλειστής συνεδρίασης για τον Αϊντεμίρ, ο οποίος εκτελέστηκε για άγνωστους λόγους μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Αυτά αποθηκεύονται στα απόρρητα αρχεία του Γραφείου του Προέδρου του Κοινοβουλίου. Τα πρακτικά κλειστών συνεδριάσεων αποκαλύπτονται κατά κανόνα μετά την πάροδο 10 ετών.

Η γενική συνέλευση ψηφίζει για τη δημοσιοποίηση των πρακτικών μετά από πρόταση μιας συμβουλευτικής επιτροπής. Αν δε γίνει πρόταση για δημοσιοποίηση των πρακτικών,το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να τα παραχωρήσει στη δημοσιότητα, ανεξάρτητα από το πόσος χρόνος έχει περάσει. Πρακτικά 38 συνολικά υποθέσεων δεν έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας και αποθηκεύονται σε κλειδωμένη θυρίδα.

Αν και έχουν περάσει 45 χρόνια, τα πρακτικά του Aydemir δεν έχουν ανακοινωθεί σε κανέναν, παρόλο που πολλοί ερευνητές έχουν ζητήσει πρόσβαση σε αυτά. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η Συμβουλευτική Επιτροπή του Γραφείου του Προέδρου της Βουλής δεν ζήτησε ποτέ να τα δει. Είναι ασαφές ποιος και τί είναι είναι πίσω από αυτή την απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που απέσπασε η εφημερίδα Today’s Zaman, τα πρακτικά για τον Αϊντεμίρ κρατούνται μυστικά κατόπιν αιτήματος του Γενικού Επιτελείου. Ωστόσο, τόσο το Γραφείο του Προέδρου της Βουλής, όσο και το Γενικό Επιτελείο απορρίπτουν τους ισχυρισμούς. Επίσης, πολλοί βουλευτές έχουν ζητήσει πρόσβαση στα πρακτικά, αλλά δεν τους δόθηκε άδεια να τα δουν, αποκαλύπτοντας έτσι τη δύναμη της επιθυμίας να παραμείνουν απόρρητα. Το Γραφείο του Προέδρου της Βουλής δεν έχει απαντήσει στο αίτημα των εισαγγελέων ακόμη. Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα, τα πρακτικά να αποκαλυφθούν αποκλειστικά στους εισαγγελείς της υπόθεσης Εργκενεκόν για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τις απόπειρες πραξικοπήματος Φεγγαρόφως και Ξανθή Κοπέλα, χωρίς να γνωστοποιηθούν στο ευρύ κοινό.
Πηγή: Today's Zaman

Άγγελος Καρράς

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.