19/1/10

Ήξεραν οι μυστικές υπηρεσίες

H Τodayszaman φιλοξενεί συνέντευξη με τον Τούρκο συγγραφέα Ömer Laçiner ο οποίος αναφέρεται στην λειτουργία του Τουρκικού Στρατού και στις διασυνδέσεις του με την Εργκένεκον. Στην συνέντευξη του αναφέρεται στην επίθεση του PKK στην Dağlıca το 2007 και στο Aktütün το 2008, κατά την οποία δεκάδες στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, και θέτει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το πώς και γιατί παρά την ύπαρξη εκθέσεων που προειδοποιούσαν για τα σχέδια των "τρομοκρατών" όπως αποκαλεί του αντάρτες-μαχητές του Κουρδικού Εργατικού Κόμματο (PKK) δεν έλαβαν τις απαραίτητες προφυλάξεις για την πρόληψη των επιθέσεων.
Αναφέρεται επίσης στο λεγόμενο "δημοκρατικό άνοιγμα" την πρωτοβουλία του κόμματος του ΑΚΡ του πρωθυπουργού Ερντογάν για την επίλυση του κουρδικού ζήτηματος και στην αναδίπλωση της Τουρκικής Κυβέρνησης εξαιτίας της αντίδρασης εθνικιστικών στοιχείων. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η επιστροφή των Κούρδων από το στρατόπεδο Makhmour (ομάδα ειρήνης του PKK η οποία κατ'εντολήν κατόπιν προτροπής του Αμπντουλάχ Οτσαλάν μετέβη ειρηνικά στην Τουρκία) γέμισε την κυβέρνηση με άγχος. Αν οι Κούρδοι, οι οποίοι είχαν υποστεί σε μεγάλο βαθμό στο παρελθόν τόσα δεινά γιορτάζουν οι Τούρκοι θα έπρεπε να είναι χαρούμενοι.


Ήξεραν οι μυστικές υπηρεσίες

ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΡΑΛΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Για «διαβολικές συμπτώσεις» γράφαμε την προηγούμενη Κυριακή, αναφορικά με την ανάφλεξη του Κουρδικού στην Τουρκία και η εφημερίδα «Ταράφ» έσπευσε να… επιβεβαιώσει!

Σε πρωτοσέλιδό της η τουρκική εφημερίδα, που είναι γνωστή για την αντιπαράθεσή της με το στρατό, αποκάλυπτε πως οι μυστικές υπηρεσίες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων γνώριζαν για την επίθεση Κούρδων ανταρτών στο φυλάκιο Άκτουτουν της επαρχίας Χάκαρι, της ΝΑ Τουρκίας, στις 3 Οκτωβρίου, όπου σκοτώθηκαν 17 Τούρκοι στρατιώτες. Όμως, δεν έκαναν τίποτα! Να σημειώσουμε πως και πέρυσι τον Οκτώβριο, της εντολής για διενέργεια επιθέσεων στο βόρειο Ιράκ από την τουρκική αεροπορία, προηγήθηκε παρόμοιο επεισόδιο στην περιοχή Νταγλίτζια που προκάλεσε τη λαϊκή οργή εναντίον των Κούρδων και υποχρέωσε την κυβέρνηση Ερντογάν να ζητήσει από τη Βουλή την επικύρωση εξω-συνοριακών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Τότε είχαν σκοτωθεί 12 Τούρκοι στρατιώτες.

Τι συνέβη στο Άκτουτουν
Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού στρατού, την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου, οι αντάρτες του ΠΚΚ εξαπέλυσαν την επίθεση εναντίον του φυλακίου υπό την κάλυψη πυρών βαρέων όπλων, έχοντας ως βάση εξόρμησης το βόρειο Ιράκ. Δεκαπέντε Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και όπως ανακοίνωσε αργότερα το ΠΚΚ, κατείχε τα πτώματα άλλων δύο. Ο τουρκικός στρατός ανταπέδωσε και σκότωσε 23 αντάρτες.
Το φυλάκιο δεν ήταν πλήρως στελεχωμένο, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη διαδικασία αλλαγής του προσωπικού, πληροφορία που φέρεται να γνώριζαν οι αντάρτες από πριν. Ορισμένοι από τους στρατιώτες και τους υπαξιωματικούς που στελέχωναν το φυλάκιο απουσίαζαν λόγω του Μπαϊραμιού και οι Κούρδοι αντάρτες είχαν στήσει ενέδρες στους δρόμους για να καθυστερήσουν την όποια βοήθεια έστελνε ο τουρκικός στρατός μετά την επίθεση. Την Κυριακή, 5 Οκτωβρίου, στις κηδείες των Τούρκων στρατιωτών η οργή ξεχειλίζει και η τουρκική αεροπορία βομβαρδίζει βάσεις του ΠΚΚ στο βόρειο Ιράκ. Την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου, η Τουρκική Εθνοσυνέλευση ψηφίζει με τη μεγαλύτερη πλειοψηφία την εντολή για παράταση κατά ένα έτος των διασυνοριακών επιχειρήσεων εναντίον των Κούρδων ανταρτών του βορείου Ιράκ. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός αναγκάστηκε τότε να ακυρώσει την επίσκεψή του στη Μογγολία, επέστρεψε από το Τουρκμενιστάν και παρέστη στις κηδείες των στρατιωτών, όπως και ο Πρόεδρος Γκιουλ. Ο Ταγίπ Ερντογάν προήδρευσε έκτακτης σύσκεψης του Αντι-τρομοκρατικού Συμβουλίου, η οποία έγινε σε δύο μέρη.

Τι λέει η «Ταράφ»
Στις 14 Οκτωβρίου η «Ταράφ» βγαίνει με πρωτοσέλιδο πως ο στρατός γνώριζε πως θα γινόταν επίθεση στην παραμεθόριο περιοχή Τουρκίας - Ιράκ αλλά δεν έκανε τίποτα. Μάλιστα, οι πληροφορίες φαίνεται να συλλέγονταν ένα μήνα πριν από την επίθεση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις 5 Σεπτεμβρίου τουρκικό κατασκοπευτικό φωτογράφησε μια ομάδα 80 ατόμων να βρίσκονται σε κίνηση από το βόρειο Ιράκ προς την περιοχή Χάκαρι-Σεμτινλί της ΝΑ Τουρκίας. Στις 3 Οκτωβρίου, ημέρα της επίθεσης στο Άκτουτουν, φαίνεται πως οι Κούρδοι αντάρτες του ΠΚΚ περιχαρακώνουν με νάρκες την περιοχή κοντά στο τουρκικό φυλάκιο. Τρεισήμισι ώρες πριν από την επίθεση, δηλαδή στις 9.35 το πρωί, οι δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν τις τελευταίες προετοιμασίες πριν από την επίθεση. Η ώρα της επίθεσης καταγράφεται από τους κατασκοπευτικούς δορυφόρους και οι φωτογραφίες δημοσιεύονται από την «Ταράφ».

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι πληροφορίες για την επίθεση των Κούρδων ανταρτών είχαν φτάσει στο Γενικό Επιτελείο του τουρκικού στρατού, την Ασφάλεια αλλά και τη ΜΙΤ. Μάλιστα, έγραψε ότι την επίθεση παρακολουθούν ζωντανά από τις εικόνες των δορυφόρων οι επιτελείς στο στρατηγείο του ΓΕΣ! Πληροφορίες είχε συγκεντρώσει και η Χωροφυλακή, τις οποίες επίσης είχε στείλει στο αρχηγείο του τουρκικού στρατού. Ο διάλογος μεταξύ των Κούρδων ανταρτών μέσω ασυρμάτου τη στιγμή της επίθεσης είχε επίσης καταγραφεί.

«Τούρκος» ο Μπασμπούγ
Η απάντηση στην «Ταράφ» ήρθε την αμέσως επόμενη ημέρα από τον ίδιο τον αρχηγό του τουρκικού στρατού, Ιλκέρ Μπασμπούγ. «Αυτοί που περιγράφουν τις ενέργειες τρομοκρατικών οργανώσεων ως επιτυχημένες είναι υπεύθυνοι για κάθε σταγόνα αίματος που χύνεται και θα χυθεί στο μέλλον», είπε ο Μπασμπούγ και κάλεσε όλους να «βρίσκονται στο σωστό μέρος». Δεν έμεινε, όμως, μέχρι εκεί. Ανακοίνωσε ότι λήφθηκαν νομικά μέτρα εναντίον της εφημερίδας «Ταράφ» χωρίς να την κατονομάζει. «Έχουμε λάβει νομικά μέτρα εναντίον αυτών που διαρρέουν μυστικές πληροφορίες και αυτών που τις χρησιμοποιούν».

Ο στρατιωτικός εισαγγελέας ζήτησε να δοθούν τα έγγραφα που κατέχει η Ταράφ στο στρατό μέσα σε 3 ημέρες, αλλιώς θα τα πάρουν οι ίδιοι!! Η ουσία είναι ότι ο Ιλκέρ Μπασμπούγ δεν διέψευσε την «Ταράφ». Δεν είπε δηλαδή, ότι δεν είχαν πληροφόρηση για τις κινήσεις των Κούρδων ανταρτών προς το Άκτουτουν. Και πέρυσι στην επίθεση στο Νταγλίτζια είχε αφεθεί να εννοηθεί ότι ο στρατός και η χωροφυλακή είχαν πληροφορίες για ομάδα 150 Κούρδων ανταρτών που κινούνταν ύποπτα από το Ιράκ προς την περιοχή. Ωστόσο, τότε ο στρατός επενέβη και χειραγώγησε τα δημοσιεύματα σε σχέση με το επεισόδιο. Το επεισόδιο στο Άκτουτουν, είπε ο Μπασμπούγ, διερευνάται και το πόρισμα θα δοθεί στη δημοσιότητα. «Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους».

Περίεργος «συνασπισμός»
Ο τουρκικός Τύπος επέκρινε τις απειλές Μπασμπούγ κατά της «Ταράφ», όπως είχε επικρίνει τον Ταγίπ Ερντογάν στην κόντρα με τον όμιλο ΜΜΕ Ντογάν. Ωστόσο, όλες οι εφημερίδες πρόσεξαν την υποστήριξη του Τούρκου Πρωθυπουργού προς τον Αρχηγό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Υπάρχει μια χωρίς όρια κριτική εναντίον των ΤΕΔ, είπε ο Ερντογάν.
«Ο καθένας πρέπει να ξέρει καλά πού στέκεται. Εμείς έχουμε δίκιο και βρισκόμαστε στο σωστό μέρος. Αυτοί που στέκονται σε λάθος μέρος να σκεφτούν την επιστροφή τους».
Έκπληξη και ερωτηματικά αποτελεί επίσης το γεγονός ότι από τη διήμερη συνεδρία του Αντιτρομοκρατικού Συμβουλίου αυτό που ανακοινώθηκε είναι πώς θα φτιαχτεί ένα νέο σώμα που θα υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών για θέματα τρομοκρατίας. Υπάρχει, δηλαδή, πολιτικός συντονισμός στις επιχειρήσεις κατά των Κούρδων. Ωστόσο, αυτό φαντάζει περισσότερο σαν την απόφαση για το διορισμό πολιτικού προσώπου στη θέση του Γ.Γ. του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, όπου την πολιτική ακόμα χαράσσουν οι στρατηγοί με ενισχυμένο όμως (για να είμαστε δίκαιοι) το ρόλο των πολιτικών.

«Ήρθε η ώρα να λογοδοτήσετε»
ΕΡΩΤΗΜΑ που παραμένει αναπάντητο είναι και το πού βρίσκεται η περίφημη συνεργασία Τουρκίας-ΗΠΑ για την ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο όσον αφορά την κινητικότητα των Κούρδων ανταρτών του ΠΚΚ στο βόρειο Ιράκ. Εφόσον αυτό ισχύει, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν ειδοποίησαν τις αντίστοιχες τουρκικές για τις κινήσεις των Κούρδων προς το Άκτουτουν; Αν δεν το έπραξαν, η τουρκική κυβέρνηση και ο στρατός θα πρέπει να διαμαρτυρηθούν, αφού τους στοίχισε τη ζωή 17 στρατιωτών. Αν το έπραξαν, τότε πώς ο στρατός αξιοποίησε τις πληροφορίες αυτές; Μεγάλο το ερωτηματικό και για το ποιος δίδει τις πληροφορίες στην «Ταράφ», που μάλιστα είναι ατάραχη. Η δημοσιογράφος που έκανε τις αποκαλύψεις Γιασεμίν Τσιογκάρ δήλωσε πάντως ότι δεν πρόκειται να δώσει κανένα στοιχείο που αφορά το ρεπορτάζ της, ενώ η απάντηση της ίδιας της εφημερίδας προς τον Μπασμπούγ ήταν: «Αφήστε τις απειλές. Ήρθε η ώρα να λογοδοτήσετε. Γιατί πέθαναν τα παιδιά; Γιατί δεν προλάβατε την έφοδο;».

Σεμινάρια... αυτολογοκρισίας για τους δημοσιογράφους
Η ΠΡΟΤΑΣΗ του επικεφαλής του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου να «στρατολογήσει» αριθμό δημοσιογράφων για να τους μάθει ο ίδιος ο στρατός πώς να γράφουν άρθρα για την «τρομοκρατία» έσπειρε το φόβο μεταξύ του δημοσιογραφικού κόσμου για επιβολή λογοκρισίας ή -χειρότερο- αναγκαστικής αυτολογοκρισίας. Η πρόταση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου αφορά ειδικά σεμινάρια (!) στο κτίριο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. «Κάναμε την πρόταση για να εμποδίσουμε (δημοσιογραφική) κάλυψη που δεν βοηθά στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», είπε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Ζαχίντ Ακμάν, ο οποίος είχε κατηγορηθεί στην υπόθεση Ντενίζ Φενερί (Φάρος) ότι είχε χρηματιστεί από τον φιλανθρωπικό οργανισμό που έδρευε στη Γερμανία. Σύμφωνα με την «Ταράφ», πάντως, η εν λόγω πρόταση… καλωσορίστηκε από τον Ταγίπ Ερντογάν και τη Γραμματεία του ΣΕΑ. Σεμινάρια για τους δημοσιογράφους διοργανώνονται στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας κάθε χρόνο, τα οποία διαρκούν πέντε βδομάδες περίπου. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Τούρκων Δημοσιογράφων Ερτζιάν Ιπεκτσί υπέδειξε πως δεν έπρεπε να γίνονται σεμινάρια από τους γραφειοκράτες και τους στρατιωτικούς προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, αλλά οι γραφειοκράτες και στρατιωτικοί να εκπαιδευτούν σε σχέση με τα ΜΜΕ. Η αντιπαράθεση συνεχίζεται και οι λεπτομέρειες για το… σεμινάριο αναμένονται σύντομα!

1) Taraf http://www.taraf.com.tr/haber/19121.htm

2) Jamestown.org http://www.jamestown.org/single/?no_cache=1&tx_ttnews[tt_news]=5242

3)Todayszaman http://www.todayszaman.com/tz-web/detaylar.do?load=detay&link=157247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.