3/1/10

«Λύνει προβλήματα, αλλά όχι όλα, η ιθαγένεια»

Η πλήρης ένταξη συνεπάγεται ισότιμη και ενεργή κοινωνική και πολιτική συμμετοχή (και όχι κατ' επίφαση) σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής, άρση των διακρίσεων και φαινομένων ρατσισμού και επιπλέον τη διαμόρφωση μίας «κουλτούρας» αποδοχής και συμβίωσης με τον «άλλο».

ΕΝΤΑ ΓΚΕΜΙ (πρόεδρος των Αλβανών Σοσιαλιστών στην Ελλάδα)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Πολλοί έχουν μιλήσει για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που δίνει ιθαγένεια και εκλογικά δικαιώματα στους μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα, ελάχιστα, όμως, έχει ακουστεί η φωνή εκείνων που τους αφορά άμεσα: των ίδιων των μεταναστών.

Η Εντα Γκέμι είναι κοινωνιολόγος-ερευνήτρια, υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εκπρόσωπος της οργάνωσης «Στέκι Πολιτισμού Αλβανών Μεταναστών». Είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ αλλά και πρόεδρος των Αλβανών Σοσιαλιστών στην Ελλάδα. Θεωρεί ιστορική την απόφαση για την ιθαγένεια των μεταναστών, αλλά τονίζει ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα για να ενταχθούν ουσιαστικά και χωρίς διακρίσεις στην ελληνική κοινωνία.

* Το νομοσχέδιο για τους μετανάστες είναι ένα σημαντικό βήμα για την ουσιαστική ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία;
- Αποτελεί ιστορική στιγμή για όλους μας το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα 20 χρόνια μεταναστευτικής εμπειρίας θεμελιώνεται το δικαίωμα πολιτικής συμμετοχής και εκπροσώπησης στους δημοκρατικούς θεσμούς για το 10% (περίπου) του πληθυσμού της Ελλάδας. Ομως, παρά τη μεγάλη δομική σημασία αυτού του εγχειρήματος, η ιστορία ακριβώς εδώ αρχίζει. Πολλές χώρες με δομημένους θεσμούς και μακροχρόνια εμπειρία στη συνύπαρξη με το διαφορετικό έχουν αποτύχει να εντάξουν κοινωνικά τους μετανάστες (βλέπε Γαλλία, Βρετανία). Η απόδοση της ιθαγένειας και των πολιτικών δικαιωμάτων από μόνα τους δεν αποτελούν πανάκεια για την ουσιαστική κοινωνική ένταξη.

* Τι άλλο χρειάζεται κατά τη γνώμη σας;
- Η πλήρης ένταξη συνεπάγεται ισότιμη και ενεργή κοινωνική και πολιτική συμμετοχή (και όχι κατ' επίφαση) σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής, άρση των διακρίσεων και φαινομένων ρατσισμού και επιπλέον τη διαμόρφωση μίας «κουλτούρας» αποδοχής και συμβίωσης με τον «άλλο».

* Ποια η γνώμη σας για το νομοσχέδιο;
- Το νομοσχέδιο είναι συγκρατημένα προοδευτικό και με τάσεις αναδίπλωσης, ιδιαίτερα όσον αφορά το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε τοπικό επίπεδο. Ο αποκλεισμός του μετανάστη από τα αξιώματα του δημάρχου, του αντιδημάρχου και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, αποτελεί πράξη διάκρισης. Επομένως, ο μετανάστης δεν παύει να αντιμετωπίζεται ως αντικείμενο του νόμου, αντί για ενεργό υποκείμενο με ανεξάρτητη και αυτόβουλη παρουσία στο δημόσιο βίο.

* Η απόκτηση ιθαγένειας δεν θα λύσει αρκετά από τα σημερινά προβλήματα;
- Ναι, αλλά η διαδικασία πολιτογράφησης (για την πρώτη γενιά) παραμένει χρονοβόρα και άκρως γραφειοκρατική (δύο χρόνια). Εάν συνυπολογίσουμε και το υπέρογκο παράβολο (1.000 ευρώ) θεωρώ ότι η πολιτεία επιμένει σε εισπρακτικές και αποτρεπτικές πρακτικές. Σκεφτείτε, μια 4μελής οικογένεια θα χρειαστεί 4.000 ευρώ μόνο για παράβολα. Ετσι, η πολιτογράφηση μετατρέπεται σε αντικείμενο «εξαγοράς» και «συναλλαγής» μεταξύ του εν δυνάμει πολίτη (μετανάστη) και της πολιτείας.

* Ζείτε πολλά χρόνια στην Ελλάδα και είστε κοινωνιολόγος. Μπορείτε να εργαστείτε στις ίδιες δουλειές που εργάζεται ένας Ελληνας;
- Οχι. Ως αλλοδαπή, έχω πρόσβαση μόνο στον ιδιωτικό τομέα. Επομένως, παρά το γεγονός ότι βρίσκομαι 18 χρόνια νόμιμα και έχω σπουδάσει στην Ελλάδα, δεν έχω καν το δικαίωμα αίτησης για εργασία σε φορείς δημοσίου αλλά και ιδιωτικού δικαίου που βρίσκονται υπό την εποπτεία υπουργείων και άλλων δημόσιων φορέων.

* Τι γίνεται με τα παιδιά των μεταναστών;
- Το θέμα της δεύτερης και της μιάμισης γενιάς αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο για την ελληνική πραγματικότητα και εν τέλει η κοινωνική της θέση κρίνει την έκβαση της κοινωνικής ένταξης και την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Τα παιδιά αυτά είτε έχουν γεννηθεί είτε έχουν έρθει σε πολύ μικρή ηλικία στην Ελλάδα μοιράζονται τον ίδιο κοινωνικό χώρο, τα ίδια θρανία και τα ίδια όνειρα με τους έλληνες συμμαθητές τους. Κοινωνικοποιήθηκαν σύμφωνα με το ελληνικό «μοντέλο». Μιλάνε την ελληνική γλώσσα καλύτερα από τη μητρική τους. Και όμως, έως σήμερα θεωρούνταν και αντιμετωπίζονται ως παιδιά (ούτε καν πολίτες) δεύτερης κατηγορίας.

* Βρίσκουν δουλειά όσοι αποφοιτούν από τα ελληνικά πανεπιστήμια;
- Οσοι έχουν σπουδάσει νομικά δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε εξάσκηση να κάνουν. Οσοι σπουδάζουν ιατρική, μπορούν να εργαστούν μόνο στον ιδιωτικό τομέα και όσοι έχουν σπουδάσει στις παιδαγωγικές σχολές, δεν μπορούν να βρουν δουλειά πουθενά. Ας ελπίσουμε ότι με την απόκτηση ιθαγένειας, σε λίγο καιρό, όλα αυτά τα προβλήματα να λυθούν.

27 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.
    ΚΙ ΕΔΩ Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ;
    ΕΛΕΟΣ ΣΑΒΒΑ , ΟΧΙ ΚΙ ΕΣΥ .
    ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΘΑ ΛΥΣΕΙ Η ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΝ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΤΟΥΣ "ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ" ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμε φίλε
    τις επόμενες ημέρες θα αναρτήσω ένα κείμενο με τις απόψεις μου για το θέμα της μετανάστευσης.
    Κατά τ' άλλα, το ιστολόγιό μας ήταν και θα παραμείνει ένα ελεύθερο δημοκρατικό βήμα, και θα παρουσιάζουμε όλες τις απόψεις.
    Αυτό λέγεται ενημέρωση.
    Δεν κάνουμε προπαγάνδα, προσπαθούμε να ενημερώσουμε τον κόσμο.
    Άλλωστε, κανείς δεν κατέχει την απόλυτη αλήθεια.


    φιλικά


    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Ανώνυμε ασχετα με τις προσωπικές μας θέσεις και την ιδεολογία μας υπάρχει μια πραγματικότητα. Η πραγματικότητα αυτή έχει δύο όψεις.

    Στην ΕΝΤΑ ΓΚΕΜΙ (πρόεδρο των Αλβανών Σοσιαλιστών στην Ελλάδα) θα της πρότεινα να δεί λίγο το θέμα των Ανθρωπινων Δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου (ένα θέμα που σαν ιστολόγιο προσπαθούμε να το καταγράφουμε σε πείσμα πολλών που θεωρούν την λήθη αρετή).

    Σχετικά με την κοινωνική ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία η απάντηση είναι μία ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ μέσα απο το οποίο ο Ελληνικός λαός θα αποφασίσει για ένα ζήτημα το οποίο προσωπικά το θεωρώ οτι έχει ζωτική σημασία για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό.

    Εχουν υπάρξει αναρτήσεις σχετικά με τον Ρόλο των Τουρκων Μεταναστών σε Γερμανία και Βουλγαρία.

    Δέν υπάρχει λοιπόν καμιά προπαγάνδα και να ξέρεις ότι η δημοκρατία δεν έχασε σε τίποτα απο την πολυφωνία.

    Ο δημοκρατικός χαρακτήρας του ανθρώπου ενισχύεται όταν υπάρχει κριτική δημιουργική σκέψη και όταν αυτή μπορεί με σαφήνεια να επιχειρηματολογεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρόταση Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης(MKO) τελικά υιοθέτησε το ΠΑΣΟΚ για τον νέο εθνοκτόνο «κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας»

    http://akritas-history-of-makedonia.blogspot.com/2010/01/mko.html

    Ας το έχουμε υπόψη όταν διαβάζουμε τέτοιες στημένες συνεντεύξεις από τις/τους καινούργιους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ΑΡΧΙΚΗ ΕΚΠΑΡΑΘΥΡΩΣΗ ΤΩΝ 'ΕΛΛΗΝΩΝ'ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΑΡΑΘΥΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΙ ΠΑΓΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ , ΜΟΛΙΣ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΘΑ ΑΡΘΕΙ, ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΘΕΝΤΩΝ.
    Η ΑΛΛΑΓΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΕ ΛΙΓΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ. ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ. ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΩΝ ΣΑΣ; Η ΚΑΝΕΤΕ ΟΤΙ ΕΣΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΤΕ;
    ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ (ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ) ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΗ. ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΜΥΑΛΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΣΑΒΒΑ ΝΑ ΕΡΘΩ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΩ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΣ ΕΤΣΙ ΣΤΟ ΤΖΑΜΠΑ. ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΜΕΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟΣ. ΘΑ Σ'ΑΡΕΣΕ; ΤΑ ΙΔΙΑ ΘΑ ΡΩΤΑΓΑ ΚΑΙ ΣΕΝΑ ΚΑΥΚΑΣΙΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σάββα
    Είναι δυνατόν να εξισώνονται οι Πόντιοι με τους Αλβανούς;
    Εμείς ζητάμε άμεση πολιτογράφηση όλων των Ποντίων και των Βορειοηπειρωτών.

    Χατζάρας
    Δελτιο11

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ:
    ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΚΑΝΩ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΕΓΩ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΓΩ, ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΥΧΑΡΠΑΣΤΟΣ. ΑΛΛΙΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟΒΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΜΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΖΟΥΝ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΗΚΟΟΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΝΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝΤΑΙ , ΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΛΑΤΡΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΑΛ-ΣΑΧΛΕΧ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟ-ΠΟ. ΤΟΥ ΤΖΕΦΡΥ, ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΡΑΓΩΝΟΦΡΑΓΚΕΔΟΡΕΠΟΥΣΗΔΩΝ ΣΤΟ ΤΣΑΚΑ ΤΣΑΚΑ , ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ. ΡΕ ΟΥΣΤ ΑΠΟ ΔΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑκαι θα λυθούν ολες οι απορίες .Τα νεο-φασησταρια της νεας ταξης το αντέχουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ: Ας καταλάβουμε όλοι ότι η δημοσιευση απόψεων και θε΄σεων δεν είναι προπαγάνδα. Η συζήτηση,ο διάλογος και ο αντίλογος, ακόμα και ο οξύτερος, δεν είναι απλως δημοκρατία, είναι όρος επιβίωσής μας. Δεν κερδίζουμε τίποτα κρύβοοντας τα προβλήματα, ούτε όλοι έχουν τίς ίδιες απόψεις. Τα προβλήματα τα κρύβουν ΄όσοι έχουν συμφέρον να μην πληροφορείται ο κόσμος τι γίνεται για να τον καπελώνουν. Πχ απάντησε ο πρωθυπουργός στην επιστολή Ερντογάν και τι του έιπε; Υποσχέθηκαν ότι θα το πουν αλλά δεν το κάνουν. Τώρα κρύβουν τις απαντήσεις του κόσμου για το θέμα της ιθαγένειας. Αυτό το ιστολόγιο πολύ κανει και επιμένει να δημοσιεύει κίεμενα για το ζήτημα αυτό-και για όλα τα άλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. http://j15.vrahokipos.gr/bookcase/46-eikonomia/74-antiexousiastikos-xoros-ora-miden.html?start=3

    ένα αιρετικό κείμενο μεσα στον αντιεξουσιαστικο χώρο για τη μετανάστευσή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κυριε Σαββα δυστυχως σου απαντησε ο ανωνυμος 03 Ιανουαρίου 2010 10:50 π.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. 10:48 επειδή πληρώνει ο Έλληνικός Λαός,επειδή είμαι Ελληνας το νοιώθω και το δείχνω, στο ξαναλέω η δημοκρατία δεν έχασε απο την πολυφωνία, o δημοκρατικός πολίτης μόνο όταν είναι ενημερωμένος μπορεί να αποφασίσει σωστά, απέναντι λοιπόν στην επιχειρηματολογία της Κυρίας αντέταξα τα δικά μου επιχειρήματα, η σειρά σου τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η ιθαγενεια (κακως δε διαχωριζεται απο την υπηκοοτητα), λυνει καποια απο τα προβληματα των μεταναστων. Οντως.

    Το κακο ειναι, πως απο την αλλη , η κυβερνηση δεν κανει τιποτα για να λυσει το προβλημα των αλλων ιθαγενων , με την ασταματητη ροη νεων λαθρομεταναστων.


    Δηλαδη, δεν υπαρχει μεταναστευτικη πολιτικη αντιμετωπισης της ροης. Ολες οι νορμαλ ευρωπαικες χωρες, απο τη μια δινουν υπηκοοτητα, αλλα απο την αλλη κανουν ο,τι μπορουν για να σταματουν τη ροη, συμπεριλαμβανομενων απελασεων, επαναπατρισμων, κλπ. Οπως επισης, καταγραφουν τις αναγκες τους σε μεταναστες και απελαυνουν τους περισσιους νεοφερμενους , κανουν διακρατικες συμφωνιες για εργατικα χερια εποχικα και μη, διμερεις συμφωνιες για επαναπροωθηση στις χωρες προελευσης, παρακαμπτοντας τη χωρα απο οπου ο λαθρομεταναστης μπηκε στη δικη τους.

    Η Ελλαδα αντιθετα, απο ολα αυτα, δεν εχει ΤΙΠΟΤΑ. Κανει για τα ματια του κοσμου περιπολιες στα νησια και επαναπροωθησεις σε ποσοστο 1% και ολοι οι υπολοιπου καταληγουν παρανομα στην Αθηνα, περιμενοντας το επομενο κυμα νομιμοποιησης. Και αυτο λεγεται πολιτικη μεταναστευσης.

    Εχουμε και τους γνωστους υπερασπιστες της ιδεας πως η Ελλαδα μπορει να θρεψει το συμπαν ολοκληρο (οι αλλοι λαοι που δεν εχουν τετοιες αυταπατες δεν εχουν 30 δις παραοικονομια και αρα χαμενα δημοσια εσοδα) που παραπονιουνται για την εκμεταλλευση των μεταναστων απο τους Ελληνες. Και βεβαια το γνωστο οτι καθε αγροτης θελει ξενους στο χωραφι.

    Αν η Ελλαδα ηταν σοβαρο κρατος, θα ειχε συμφωνια πχ με την Αλβανια, οτι για το 2010, συμφωνα με δηλωσεις του καθε αγροτη, θελει απο τον ταδε μηνα ως τον ταδε, τοσες χιλιαδες για αγροτικες εργασιες, με ονομα και επωνυμο και προσωρινη αδεια παραμονης γι αυτους τους μηνες. Παρομοιες λιστες γινονται για οικιακες βοηθους (μονιμες) και ειδικευμενους εργατες. Ουτε εκμεταλλευση απο εργοδοτες ουτε τιποτα. Οι δηθεν προοδευτικοι στην Ελλαδα , αυτα δε θελουν ουτε να τα ακουσουν, γιατι βαζουν ενα φραγμο στη ροη. Προτιμουν λοιπον να ζουν ολοι παρανομα και αθλια, παρα οι αναγκαιοι τιμια και αξιοπρεπως...

    Αν αυτου, η Ελλαδα ειναι μπατε σκυλοι κι αλεστε και παρτε και ιθαγενεια στα 5 χρονια επειδη μαζευατε πατατες.

    Ζω στην Ιταλια και πραγματικα εχω αγαχτησει. Οχι επειδη δινεται ιθαγενεια. Αυτο θα γινοταν, οπως παντου στην Ε.Ε. (αν και εκει διακρινεται συχνα απο την υπηκοοτητα). Αλλα απο την παντελη ελλειψη πολιτικης ως προς την αντιμετωπιση και της οχι τοσο ευχαριστης πτυχης του προβληματος. Δηλαδη με την ατελειωτη ροη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. (Συνεχεια)

    Ηδη περισυ στην Ιταλια εφτασαν περι τους 15000 λαθραιους. Στην Ελλαδα χ10. Αυτο , οχι μονο λογω Αφγανισταν, αλλα και επειδη ξερουν πως στην Ιταλια τα πραγματα ειναι πολυ πιο σφιχτα κι ετσι ακομα και ο Αφρικανος, που πριν περνουσε Ιταλια, τωρα προτιμα να παει Τουρκια και μετα Ελλαδα. Βαλτε οτι στην Ιταλια υπηκοοτητα παιρνεις στα 10 χρονια και με πιο σφιχτες προυποθεσεις και οτι στην Ελλαδα θα παιρνει στα 5. Εσεις στη θεση του λαθρομεταναστη, που θα προτιμουσατε να πατε? Ελλαδα ή Ιταλια. Εγω Ελλαδα. Οι πιθανοτητες να πιαστεις στην Ιταλια , ακομα κι αν μπεις , ειναι επισης πολυ μεγαλυτερες απ ο,τι στην Ελλαδα, γιατι η αστυνομια στην Ιταλια, ειναι στο δρομο και δεν υπαρχει το κομπλεξ λογω χουντας που υπαρχει στην Ελλαδα. Το ιδιο με τους Καραμπινιερους που ειναι σωμα που ανηκει στο Στρατο (φανταζεστε στην Ελλαδα να εχει δυνατοτητα περιπολιας σωμα που να ανηκει στο στρατο? Τεραστιο σκανδαλο! Ερχεται η χουντα!).

    Γι αυτο στην Ελλαδα περισυ ηρθαν 150.000! Και φετος, αλλοι τοσοι θα ερθουν, μην ανυσηχειτε! Εκει που ειναι πιο λασκα θα παει ο αλλος.


    Οι Ελληνες ως εθνος δεν εχουν μελλον, γιατι εχουν χασει καθε αισθηση του μετρου. Μερικες φορες πιστευω πως τελικα ισως να αξιζει αυτος ο λαος τη μεταλλαξη του σε κατι αλλο, ενα αλλο , νεο εθνος, αφου δεν ειχε την απαιτουμενη λογικη και κοινο νου να διαχειριστει τα προβληματα του. Οι Ελληνες αντιμετωπιζουν ενα προβλημα που ο καθε λογικος ανθρωπος βλεπει απο καιρο, μονο οταν φτασει στο αμην. Οπως και με την οικονομια. Το κακο ειναι πως το μεταναστευτικο δεν ειναι οικονομια. Αλλαζει ο ιδιος ο λαος. Δε μπορεις να αντιμετωπισεις κατι, οταν απο μεσα σου εσυ ο ιδιος εχεις μεταλλαχθει.

    Να προσθεσω κατι ως μεταναστης ο ιδιος. Περισσοτερο σεβεσαι και προσπαθεις να μαθεις τα ηθη και εθιμα μιας χωρας που δειχνει πως υπαρχει και λειτουργει ως συντεταγμενο κρατος, με νομους, παρα ενα ξεφραγο αμπελι οπως η Ελλαδα. Δηλαδη, εγω μπορει να ειμαι Ελληνας υπηκοος, αλλα σεβομαι την Ιταλια πολυ περισσοτερο και αυτο με εκανε και να την εκτιμησω και να την αγαπησω περισσοτερο. Στην Ελλαδα, συμβαινει το ακριβως αντιθετο. Αλλωστε, οπως ελεγα πιο πριν, οταν προτιμας να εχεις πολλους στην παρανομια και εξαθλιωση απο λιγους αλλα νομιμους και αξιοπρεπεις, επομενο ειναι οι πολλοι (και χωρις τελειωμο) να αισθανονται στο τελος αρνητικα απεναντι στο κρατος υποδοχης. Αυτοι ειναι πολυ δυσκολο να νιωσουν οι ιδιοι ή τα παιδια τους Ελληνες.

    Καλη χρονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΣΑΒΒΑ ΑΡΚΕΤΑ ΔΕΝ ΤΡΑΒΑΜΕ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ?ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ???ΟΧΙ,ΠΟΤΕ.ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΕΝΝΙΕΣΑΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΣΑΙ....ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΙΠΕ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΛΟΙ.ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΞΕΚΟΥΜΠΙΣΤΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΙ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ,ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΟΠΩΣ ΠΗΓΑΝΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ,ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ,ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ.ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΡΘΕΙ ΕΔΩ ΘΑ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ,ΑΛΛΙΩΣ ΔΡΟΜΟ.....ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΣΟΥ ΣΕ ΛΕΝΕ ΦΑΣΙΣΤΑ??Ε ΛΟΙΠΟΝ ΧΙΛΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΠΑΡΑ ΠΡΟΔΟΤΗΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ....Ο αποκλεισμός του μετανάστη από τα αξιώματα του δημάρχου, του αντιδημάρχου και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, αποτελεί πράξη διάκρισης...

    με την πρωτη προσφυγη σε δικαστηριο αυτο 8α φυγει απο τη μεση

    αλλα μια κουτοπονηρια του Γ.Α.Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμε 12:35 και λοιποί φίλοι
    το θέμα είναι να ορίσουμε ποιό είναι το δίλημμα.
    Αν το δίλημμα που τίθεται είναι:
    Να μείνουν στην Ελλάδα οι μετανάστες ή να φύγουν, τότε διαφορετική είναι η θέση μας.
    Αν το δίλημμα είναι να ενταχτούν ή να γκετοποιηθούν, τότε αλλάζουν τα πράγματα.
    Το θέμα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τη χώρα μας και θα πρέπει να είμαστε όλοι μας προσεκτικοί.
    Αύριο ή μεθαύριο θα δημοσιεύσω ένα κείμενο με κάποιες σκέψεις για το θέμα.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η κυρία Έντα Γκέμι είναι νέα και ανυπόμονη. Αν μάλιστα είχε αντιληφθεί και πώς ακριβώς δουλεύει το σύστημα στην Ελλάδα, τότε θα ήξερε ότι δεν γίνονται όλα μαζί αλλά ένα - ένα (τακτική του σαλαμιού) γιά να είναι πιό εύπεπτα. Άσε να κατοχυρωθεί πρώτα το δικαίωμα του εκλέγειν στις δημοτικές εκλογές και μετά θα έρθει και του εκλέγεσθαι και αργότερα εμπρός και για τη βουλή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Φίλε Σάββα,

    "Να μείνουν στην Ελλάδα οι μετανάστες ή να φύγουν, τότε διαφορετική είναι η θέση μας."

    Για μένα και πιστεύω όχι μόνο για μένα, η απάντηση είναι μονόδρομος: ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ.

    Εισέβαλαν λαθραία στην χώρα, δεν είναι "οικονομικοί" μετανάστες, όπως ευφήμως τους αποκαλούν, αλλά ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, έστω και αν κάποιοι εκ των υστέρων, με εντελώς αδιαφανείς διαδικασίες νομιμοποιήθηκαν και εξακολουθούν να νομιμοποιούνται (έχω σαφή παραδείγματα υπ' όψιν μου). Όπως, λοιπόν, δεν "νομιμοποιείς" τον λαθρεπιβάτη, έτσι δεν θα νομιμοποιήσουμε και την λαθραία είσοδο στην χώρα μας. Δεν πρέπει να γίνει αυτό, όχι μόνο για λόγους τάξεως, αλλά διότι θα προκαλέσει νέα κύματα λαθρομεταναστών.

    Είναι ανάγκη να εκτιμήσουμε πόσοι αλλοδαποί χρειάζονται, αν χρειάζονται, στην χώρα, σε ποιες δουλειές και στην συνέχεια, εφαρμόζοντας τις στοιχειώδεις αρχές της μεταναστευτικής πολιτικής, να επιλέξουμε από ποιες χώρες θα είναι αυτοί που θα μείνουν, για πόσον χρόνο και τι θα γίνουν μετά.

    Είναι απαράδεκτο, αλλά και άκρως επικίνδυνο, να συνεχισθεί ο αχταρμάς αυτός και το αλαλούμ, οι προχειρότητες του Παυλόπουλου και του κάθε ερασιτέχνη και ανίδεου περί την μετανάστευση και προφανώς οι δόλιες μέθοδοι διαλύσεως της ελληνικής κοινωνίας του Παπανδρέου.

    Θα δώσω ένα παράδειγμα, δεν θυμάμαι αν το έχω αναφέρει ξανά, για να καταδείξω το μέγεθος της προχειρότητας:

    Σύμφωνα με τους έχοντες σοβαρά ασχοληθεί με την μετανάστευση (οι Αμερικανοί έχουν μελετήσει το θέμα καλύτερα από οιονδήποτε άλλο), δεν πρέπει να μπαίνουν καθόλου σε μία χώρα μετανάστες
    α) Από όμορες χώρες
    β) Από χώρες, με τις οποίες η χώρα υποδοχής έχει διαφορές και
    γ) Σε καμμία περίπτωση το ποσοστό των μεταναστών από μία συγκεκριμένη χώρα, δεν πρέπει να υπερβαίνει το 5% του συνόλου των μεταναστών, ώστε να μην μπορούν να δημιουργήσουν εθνοτικά προβλήματα.

    Στην περίπτωση των Αλβανών έχουν παραβιασθεί και οι τρεις ανωτέρω αρχές:

    α) Η Αλβανία είναι χώρα όμορη με την Ελλάδα
    β) Κατέχει την Β. Ήπειρο και έχει επιδοθεί σε πολιτισμική γενοκτονία των εκεί αυτοχθώνων Ελλήνων, κατά τα πρότυπα των Τούρκων (Πόλη, Ίμβρος, Τένεδος).
    γ) Υπερβαίνουν το 40% (δηλαδή οκταπλάσιοι του επιτρεπομένου ορίου ασφαλείας) του συνόλου των μεταναστών, παρανόμων και μη.

    Αντιληπτό είναι, νομίζω, ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με εμβαλωματικές λύσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. στον ανωνυμο 03 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010 10:50 πμ- οταν εξισώνεις τους Ελληνες Ποντιούς που ηρθαν απο το 1992 και μετα με τους Αλβανούς που εισήλθαν παράνομα αποτα βουνά γίνεσαι ΣΚΑΤΟΦΑΣΙΣΤΑΣ,όπως και η πάπουδες σου που αντιμετόπιζαν τους Ποντίους του 1922 με τον ιδιο τροπο.
    Τα τινετερων τιν πιστ ν'αλλαζω Σαββα,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Φίλοι του ιστολογίου
    η κοπέλα καλά τα λέει, θα τα έλεγε όμως καλύτερα αν εξέφραζε πρώτα απ' όλα την ευγνωμωσύνη της για την Ελλάδα και για την ελληνική κοινωνία που στην ουσία περιέθλαψε ένα εκατομμύριο Αλβανούς, οι οποίοι προηγουμένως, όσοι συνργάστηκαν με το καθεστώς Χότζα, συγγενές με την ιδεολογία της κοπέλας, έκαναν γενοκτονία στους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου.
    Επίσης, ως σοσιαλίστρια και δημοκρατικός άνθρωπος που απαιτεί δημοκρατία και σεβασμό από την Ελλάδα, θα έπρεπε να απαιτήσει πρώτα σεβασμό των Ελλήνων της Αλβανίας από την αλβανική κυβέρνηση, γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι "δανεικά τα παξιμάδια" που λέει ο λαός μας.
    Τέλος, θα έπρεπε να εκφράσει τη βαθειά της ευγνωμωσύνη στον ελληνικό λαό, που με το αίμα και την ιδρώτα του κράτησε τη χώρα αυτή ελεύθερη, όταν οι συμπατριώτες της Αλβανοί ήταν με το πλευρό των φασιστών Ιταλών.
    Αυτός ο ελληνικός λαός δούλεψε σκληρά, έκανε δρόμους, γέφυρες, λιμάνια, νοσοκομεία, σχολεία, για να τα απολαμβάνει η ίδια, η οικογένειά της και το 1,5 εκατομμύριο μεταναστών που ήλθαν στην Ελλάδα, χωρίς να τους καλέσουμε.
    Φυσικά, τη μεγαλύτερη ευθύνη έχει η δημοσιογράφος, που δεν έθεσε τέτοιες ερωτήσεις.


    φιλικά προς όλους

    Σάββας Καλεντερίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ποσόστοση ! Οι υπόλοιποι πρέπει να φύγουν.

    Ξέρω είναι άνθρωποι και αυτοί. Πεινάνε . Ηρθαν από χώρες που υποφέρουν χρόνια από φτώχια , πείνα , πολέμους , κακουχίες και πολιτικές διώξεις .

    Σας θυμίζει κάτι ; Εμένα ναι ! Την Ελλάδα τα 75 πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα. Χιλιάδες μετανάστες έφυγαν για Αμερική, Κανδά, Αυστραλία,Γερμανία για οικονομικούς λόγους. Χιλιάδες κατέλειξαν στη Ρωσία στην Τσεχία κθνηγώντας το κομμουνιστιό 'ονειρο μετά τον εμφύλιο. Οι δεύτεροι πήγαν κατε΄θείαν οργανωμένα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης έμαθαν μια τέχνη και μετά συστημένοι σε μια εργατική πολυκατοικία υπό την εποπτεία του κομματος. Οι πρώτοι που πήγαν σε χώρες του Δυτικού Κόσμου έφευγαν μόνο μετά από πρόσκληση συγγενικού προσώπου στην χώρα υποδοχής, μετά από της απαραιτητες ιατρικές εξετάσεςι, αφού έδινε το πράσινο φώς η πρεσβαία εδώ στην Ελλάδα και συστημένοι που θα ήταν η οικέια και η εργασία τους. ΚΑΝΟΝΕΣ !!!
    Θυμηθείτε και το Ellis Island στην Νέα Υορκη κάτω από το αγαλμα της Ελευθερίας που χωριζαν οι Αμερικανοι τους μεταναστες σε εθνικότητες και με ειδικούς ιατρούς και μετααφραστές τους έψαχναν για ψείρες και φυματίωση. Και αν κάποιος έβγαινε φυματικώς έπαιρνε το καράβι του γυρισμού για την Ελλάδα.
    ΚΑΝΟΝΕΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Όσο ταλαιπωρημένοι και να είναι αυτοί οι άνθρωποι αν δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε δεν μπορούμε να τους κρατήδουμε. όσους μπορούμε και αντέχουμε να μέινουν γιατι θα βοηθήδουν και την οικονομία εαν πληρώνουν εισφορές και φόρους και το εμποριο με την προυποθεση οτι δεν θα στέλνουν ανέλεγκτο συνάλαγμα στην χώρα καταγωγήςτους. Οι ύπόλοιποι πρέπει να φύγουν !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΧΩΡΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΞΥΠΟΛΗΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΝ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΕΠ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΞΑΘΛΙΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ. ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΠΙΑΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΟΙΣΤΡΟΣ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΕΦΤΗ ΠΩΣ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝ) ΘΑ ΤΟΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ . ΚΑΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ. ΑΚΡΙΒΩΣ Η ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ. ΝΑ ΜΗΝ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΕΠΟΙΚΟΙ ΑΛΛΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΜΑΖΑ ΟΛΟΙ, ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΣΒΟΛΗ-ΚΑΤΟΧΗ. ΔΕΙΛΟΙ ΜΟΙΡΑΙΟΙ ΚΙ ΑΒΟΥΛΟΙ ΑΝΤΑΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ , ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΣΟΥΣ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ; ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΚΟΛΟΧΑΝΕΙΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΟΥ ΟΠΟΙΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΟΜΙΜΟΣ ΙΘΑΓΕΝΗΣ;
    ΠΟΛΛΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΠΙΑΣΕΙ. ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΔΥΣΤΥΧΗ ΕΛΛΗΝΑ , ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΑ ΣΤΙΦΗ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ . ΠΕΣΑΤΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΡΘΟΥ.
    ΟΧΙ ΡΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΕΔΩ. ΔΟΥΛΕΨΤΕ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΑΣ Η ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΠΟΝΟΨΥΧΟΥΣ (ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ)ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ο Μπερλουσκόνι δεν παίζει με αυτά...

    Οι πληροφορίες από την Ιταλία λένε συγκλονιστικά πράγματα αφού ήδη συζητείται στη γειτονική μας χώρα, το νομοσχέδιο που θέλει να περάσει το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα! Έτσι λοιπόν εάν τελικά ψηφιστεί το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την παροχή Ιθαγένειας και ψήφου στους λαθραίους, η Ιταλία θα πάψει να δέχεται ως ισότιμους πολίτες της Ε.Ε. γενικά όλους τους Έλληνες!!!!

    Αυτό σημαίνει ότι:

    1)Οι Έλληνες δεν θα μπορούν να κινηθούν ελεύθερα και να διαμείνουν στην Ιταλία σύμφωνα με τους όρους της συνθήκης του Σέγκεν περί ελευθερίας μετακίνησης και διαμονής των πολιτών των κρατών μελών της Ε.Ε. αλλά θα λογαριάζονται ως πολίτες προερχόμενοι από τρίτες χώρες με ότι συνεπάγεται αυτό νομικά.... και φυσικά θα χρειάζεται και visa και διαβατήριο για να εισέλθει ο Έλληνας στη χώρα.2)Οι Έλληνες φοιτητές στην Ιταλία που αριθμούν πάνω από 50.000 σήμερα, θα πρέπει να πληρώνουν κάθε χρόνο περίπου 2.000 ευρώ για την ανανέωση της φοιτητικής άδειας παραμονής τους στην χώρα όπως συμβαίνει με κάθε αλλοδαπό από χώρα εκτός Ε.Ε.! Το Ελληνικό κράτος προτίθεται να πληρώσει αυτά τα χρήματα;

    3)Είναι 100% βέβαιο ότι και άλλες χώρες της Ε.Ε. εκτός από την Ιταλία θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο γιατί με το νομοσχέδιο αυτό του ΠΑΣΟΚ η Ελλάδα καταστρατηγεί τη συνθήκη του Σέγκεν η οποία αναφέρεται αποκλειστικά σε πολίτες των χωρών μελών της Ε.Ε. αφού ως γνωστόν οι περισσότεροι λαθρομετανάστες στην Ελλάδα προέρχονται από χώρες που δεν είναι μέλη της Ε.Ε...

    Καταλαβαίνετε δηλαδή που μας οδηγεί το ΠΑΣΟΚ...

    Διαλέξτε και πάρτε λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.