17/1/10

Ούτε ο αφγανικός χειμώνας σταματάει τους Ταλιμπάν

Τα νέα δεδομένα, που παρατηρούνται φέτος στους εμπόλεμους, οφείλονται σε μια σειρά από παράγοντες
The New York Times

Το ψυχρό κλίμα στις πανύψηλες οροσειρές του Αφγανιστάν εξαναγκάζει συνήθως τους εμπόλεμους να σταματούν τις επιχειρήσεις τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι απώλειες όμως που υπέστησαν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ την εβδομάδα που πέρασε, αποδεικνύουν ότι φέτος τα πράγματα θα εξελιχθούν διαφορετικά. Τόσο οι διοικητές του αμερικανικού στρατού όσο και οι Ταλιμπάν εμφανίζονται αποφασισμένοι να παραλείψουν το χειμερινό τους διάλειμμα. Σημειώνεται ότι έως τώρα οι εξτρεμιστές εκμεταλλεύονταν την αλλαγή του καιρού για να καταφύγουν στις ημιαυτόνομες περιοχές του Πακιστάν, ενώ οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ απολάμβαναν ένα τετράμηνο (από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο) με λιγοστές απώλειες και ελάχιστες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η νέα τάση που παρατηρείται φέτος οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων. Ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν σχεδόν διπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια του 2009, κάτι που μεταφράζεται σε περισσότερες επιχειρήσεις εναντίον των Ταλιμπάν, αλλά και πολλαπλασιασμό των διαθέσιμων στόχων για τους εξτρεμιστές. Επίσης, η προέλαση του πακιστανικού στρατού στη μεθόριο με το Αφγανιστάν συνεπάγεται ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν πια τόσο πολλά ασφαλή καταφύγια στη γειτονική χώρα.

Εξάλλου, οι Ταλιμπάν έχουν σταθεροποιήσει την παρουσία τους σε μεγάλο μέρος του νότιου Αφγανιστάν, καθιστώντας λιγότερο επιτακτική την ανάγκη να αναδιπλωθούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Επιπλέον, οι βασικές μέθοδοι που χρησιμοποιούν για τις πολιτικά υποκινούμενες επιθέσεις τους, δηλαδή οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί και οι επιχειρήσεις αυτοκτονίας, δεν εξαρτώνται ιδιαίτερα από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

Αμφότερες οι αντιμαχόμενες πλευρές φαίνονται διατεθειμένες να επιδείξουν την αποφασιστικότητά τους, πολεμώντας μέσα στις χιονοθύελλες. Οπως το έθεσε και ο διοικητής της Πολυεθνικής Δύναμης στο Αφγανιστάν (ISAF), στρατηγός Στάνλεϊ Μακρίσταλ, στην έκθεση που έστειλε τον περασμένο Αύγουστο στον Μπαράκ Ομπάμα, «η Αμερική πρέπει να δείξει ότι δεν πρόκειται για έναν κυκλικό πόλεμο, με περιόδους μάχης και περιόδους ανάπαυσης. Οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές πως πρόκειται για μια συνεχή προσπάθεια αρωγής της αφγανικής κυβέρνησης και του λαού της».

Από την πλευρά τους, οι Ταλιμπάν ελπίζουν ότι θα κάμψουν την υποστήριξη της κοινής γνώμης της Δύσης για την πολεμική προσπάθεια, πριν φτάσουν οι αμερικανικές ενισχύσεις που έχουν προγραμματιστεί για φέτος.

«Ο,τι και να συμβεί το χειμώνα, δεν θα είναι ενδεικτικό της αποτελεσματικότητας των ενισχύσεων, αφού ο κύριος όγκος τους θα φτάσει στο Αφγανιστάν την άνοιξη και το καλοκαίρι», σημειώνει ο Τζέιμς Ντόμπινς, εμπειρογνώμονας στην εταιρεία RAND, με ειδίκευση στην ευρύτερη περιοχή. «Εάν όμως η κατάσταση φανεί να χειροτερεύει, ίσως αυτό επηρεάσει καθοριστικά την κοινή γνώμη, ιδιαίτερα σε χώρες όπου ο πόλεμος δεν είναι καθόλου δημοφιλής», προσθέτει.

Oι εκτιμήσεις
Ο υποναύαρχος Γκρέγκορι Σμιθ, εκπρόσωπος των συμμαχικών δυνάμεων, παραδέχθηκε ότι ο χειμώνας δεν είχε φέτος επίδραση στο ρυθμό του πολέμου. Οι επιθέσεις των ανταρτών παραμένουν στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου, όταν και κορυφώθηκαν λόγω της αποστολής ενισχύσεων από τις ΗΠΑ. «Πρέπει και εμείς να διατηρήσουμε το ρυθμό μας και την πίεση εναντίον των Ταλιμπάν», υπογράμμισε ο Σμιθ. Επισήμανε επίσης ότι η αύξηση στις ανθρώπινες απώλειες οφείλεται στην ενίσχυση της ISAF. Με άλλα λόγια, περισσότεροι στρατιώτες σημαίνουν περισσότερες μάχες με τον εχθρό. Σύμφωνα με την ανεξάρτητη ιστοσελίδα icasualties.org, οι θάνατοι των ξένων στρατιωτών αυξήθηκαν στους 520 το 2009 από 295 που είχαν καταμετρηθεί το 2008. Προκειμένου να μας δώσει την εικόνα που επικρατεί στο μέτωπο, ο Σμιθ μάς λέει ότι αυτήν τη στιγμή διεξάγονται κατά μέσον όρο 500 μάχες μεταξύ ΝΑΤΟϊκών περιπολιών και ανταρτών κάθε εβδομάδα. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 20% σε σύγκριση με τον περυσινό, όταν οι ξένοι στρατιώτες ήταν λιγότεροι και οι περιπολίες πιο σπάνιες.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

7 σχόλια:

  1. Δε μας λένε οι "αναλυτές", ΓΙΑΤΙ σφάζονται οι δολαριανοί για τα ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ βαρέλια πετρελαίου, αφού δήθεν υπάρχουν τόσες "εναλλακτικές" ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΠΑΝΑΚΡΙΒΕΣ-ΑΣΥΜΦΟΡΕΣ, που φτιάχνονται από το ΟΛΟΕΝΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ πετρέλαιο;
    Προφανώς ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ, και νομίζουν ότι θα επιβιώσουν στη ΝΕΑ ΛΙΘΙΝΗ ΕΠΟΧΗ με τις τελευταίες σταγόνες πετρελαίου.
    Κρίμα για την ανθρωπότητα, τόσοι να ξέρουν τι θα πει ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΠΟΛΥΕΤΗΣ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ και να ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ για αποκέντρωση-αποθέματα-παλλαϊκή άμυνα για να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενος γενικευμένος κανιβαλισμός, όπως αυτός που συνεχίζεται στην “πολυπολιτισμική” Κ. Αφρική...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι υπερεκρήξεις ηφαιστείων σημειώνονται κάθε μερικές εκατοντάδες χρόνια, επομένως γνωρίζουμε ότι ΣYΝΤΟΜΑ θα έχουμε μια καινούργια. Οι δύο βασικοί υποψήφιοι- το Γέλοουστοουν στο Γουαϊόμινγκ και το Κάμπι Φλεγκρέι στη Νότια Ιταλία- παρακολουθούνται συστηματικά, κανείς όμως δεν γνωρίζει πότε θα εκραγούν.
    2008 Νew Scientist Μagazine
    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=265316&dt=26/04/2009

    Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποίησε ο Ρομπέρτο Ιζάια του ΙΝGV με τους συναδέλφους του, τα Κάμπι Φλεγκρέι αποτελούν «μία από τις υψηλότερου κινδύνου ηφαιστειακές περιοχές της Γης» και τα τελευταία χρόνια ίσως προετοιμάζουν μια νέα έκρηξη. Ο κ. Ιζάια και οι συνάδελφοί του ανακάλυψαν αποθέσεις από μια έντονη περίοδο εκρήξεων πριν από 4.000 χρόνια. Πριν από αυτές τις εκρήξεις ο φλοιός της Γης είχε ανυψωθεί αρκετά μέτρα σε όλο το μήκος της καλντέρας. Το ανησυχητικό είναι ότι μια τέτοια ανύψωση του φλοιού έχει επίσης σημειωθεί προσφάτως. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 το λιμάνι του Ποτσουόλι (της αρχαίας ελληνικής αποικίας Δικαιαρχίας), το οποίο βρίσκεται κοντά στο κέντρο της καλντέρας, έχει ανυψωθεί κατά 3 μέτρα περίπου. Οι αρχές διαχείρισης κινδύνων θα πρέπει να προετοιμάζονται για ηφαιστειακές εκρήξεις στις επόμενες δεκαετίες ή και πιο ΣΥΝΤΟΜΑ, είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ο ερευνητής. 2009 Νew Scientist Μagazine.
    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=299447&dt=15/11/2009

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Epitelous bas kai teloinoume me tous Taliban! Allo afganistan kai allo Irak! Kia gia osous koptontai uper tous me mono epeeixeirma oti einai enantion ton Amerikanon exo mia erotisi: Tha ithelan na zisoun me tetoio kathestos esto gia mia mera; Den to nomizo ektos fisika kai an einai etoimoi na aparnitoun ton Christianismo opote lipamai alla den einai Ellines!Episis krima pou o EAST den einai ekei pera gia na eksigisei stous Taliban kai stous Americanous oti stin rpagmatikotita enantion ton Orthodoxon xoron!
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Christos Voulgaris apo Londino

    ZITO TZATZIKI, ZITO KOKORETSI, ZITO PATATES THGANHTES!!!!!

    Abraam Bloodymouth apo Gouadalaxara.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είμαι ο μόνος που πιστεύει ότι ο χειμώνας, τη στιγμή που οι "Ταλιμπάν" δεν φαίνεται να πτοούνται από αυτόν, θα μετατραπεί σε άνοιξη;
    Εάν θέλει κάποιος ας μου απαντήσει αφού διαβάσει την εφημερίδα REAL NEWS στο φύλλο της 3 Ιανουαρίου 2010, σελ. 52-53.
    Μοναχικός Λύκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 5.22 δεν την αγόρασα,δεν μ΄άρεσε το dvd

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΦΙΛΕ ΑΝΩΝΥΜΕ 9:29,
    ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΕΡΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ. ΜΠΡΑΒΟ, ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΕΙΣ. ΘΑ ΑΡΧΙΣΩ ΝΑ ΨΑΧΝΩ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.