19/1/10

Το Κυπριακό σημαντικότερο πρόβλημα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις


Αποτελέσματα δημοσκόπησης επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο της Άγκυρας.
Το Κυπριακό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και το δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα μετά από τις «διαφορές θρησκείας και ταυτότητας» στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής.

Σε μια σειρά από ζητήματα όπως οι εχθρικές και φιλικές προς την Τουρκία χώρες, η ευρωπαϊκή προοπτική και πολλά άλλα αναφέρεται η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το «Κέντρο Ερευνών και Εφαρμογών Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων» του Πανεπιστημίου της Άγκυρας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε εννιά νομούς της Τουρκίας στο διάστημα 31 Οκτωβρίου - 31 Δεκεμβρίου 2009, με δείγμα 1.032 ατόμων.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν στον ερώτημα «ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, έχουν ως εξής:

Κυπριακό 34%, Υφαλοκρηπίδα 26,4%, Στρατιωτικοποίηση νησιών Αιγαίου 13,5%, Χωρικά ύδατα 5,9%, άλλα, 4,7%, προβλήματα μειονοτήτων 3,3%, Πατριαρχείο 2,0%, βραχονησίδες 2,8%, εναέριος χώρος 2,4%, δικαίωμα εξόρυξης πετρελαίου στο Αιγαίο 2,4%.

Στο ερώτημα αν πρέπει να αναγνωρίσει η Τουρκία την Κυπριακή Δημοκρατία, οι ερωτηθέντες απάντησαν ως εξής: Ναι, αν λυθεί το Κυπριακό 40,7%, όχι ποτέ 30,9%, ναι ως αντάλλαγμα προς την ένταξή μας στην ΕΕ 14,6%, δεν ξέρω 13,8%.

Οι ερωτηθέντες ζητήθηκαν να ορίσουν την «ΤΔΒΚ» και έδωσαν τις εξής απαντήσεις: Αδελφική χώρα που δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί ποτέ 56%, «καμπούρα» στην πλάτη της Τουρκίας 14,9%, δεν ξέρω 12%, θέμα όχι τόσο σημαντικό στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας 10,8%, θέμα που μπορεί να γίνει υποχώρηση ενόψει της ένταξης στην ΕΕ 6,3%.

Ως προς τις εχθρικές προς την Τουρκία χώρες, προκύπτει η εξής σειρά: ΗΠΑ 27,5%, Αρμενία 10,9%, Ισραήλ 10,6%, Καμία 10,4%, Ελλάδα 6,1%, Γαλλία 5,1%, Κυπριακή Δημοκρατία (Ελληνοκυπριακή Διοίκηση στο ερωτηματολόγιο) 3,1%, Αγγλία 2,1%, Κίνα 1,6%, Γερμανία 1,6%, Ιράκ 1,6%, Ιράν 0,7%.

Και οι φιλικές προς την Τουρκία χώρες, έχουν ως εξής: Αζερμπαϊτζάν 29,9%, Καμία 16,7%, ΤΔΒΚ 15.7%, δεν ξέρω 8,8%, Βοσνία 5,7%, ΗΠΑ 4%, Γερμανία 3,4%, Πακιστάν 3,1%, Αλβανία 2,3%, Ιράν 1,6%, Καζαχστάν 1,3%, Ιράκ 1,2%, Ελλάδα 0,6%.

Στην ερώτηση σχετικά με το αν πρέπει η Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ, δόθηκαν οι εξής απαντήσεις: Ναι 32,9%, οπωσδήποτε ναι 22,4%, όχι 16,5%, δεν αλλάζει τίποτα 16,1%, οπωσδήποτε όχι 8,7%, δεν ξέρω 3,4%.

Οι απαντήσεις στο ερώτημα για το πότε μπορεί η Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ έχουν ως εξής: Ποτέ 32,8%, σε 5-10 χρόνια 20,5%, σε 11-15 χρόνια 17,1%, μετά από 20 χρόνια 15,2%, Σε 16-20 χρόνια 9,5%, σε λιγότερο από 5 χρόνια 4,8%.

Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας: διαφορές θρησκείας και ταυτότητας 32,4%, Κυπριακό 15,8%, οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας 14,4%, Δημοκρατία-ανθρώπινα δικαιώματα 10,7%, η στήριξη που παρέχουν χώρες της ΕΕ στην τρομοκρατία 9,8%, άλλα 3,9%, σχέσεις μεταξύ στρατού και πολιτικής 2,9%.

Πόσο ειλικρινής είναι η ΕΕ απέναντι στην Τουρκία: δεν είναι 48%, οπωσδήποτε δεν είναι 35,4%, είναι 9,4%, δεν ξέρω 4,5%, οπωσδήποτε είναι 2,2%.

Πώς ορίζετε τις ΗΠΑ: μη έμπιστη χώρα 27,4%, αποικιοκρατική 26,5%, στρατηγικός εταίρος 25,5%, στρατιωτικός σύμμαχος 8,1%, άλλο 5,7%, εχθρός 4,7%, αιώνιος φίλος 2%.

Τομείς συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ: Στρατιωτική συνεργασία 32,7%, οικονομική συνεργασία 24,1%, αντιμετώπιση της τρομοκρατίας 8,8%, το μέλλον του Ιράκ 8,4%, ενεργειακοί αγωγοί 7,8%, ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ 6,2%, άλλο 5,2%, δεν ξέρω 3,9%, ανάπτυξη των τουρκοαρμενικών σχέσεων 1,9%, Κυπριακό 0,9%.

Προβλήματα μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ: αντιμετώπιση της τρομοκρατίας 27,9%, χρήση της βάσης του Ιντζιρλίκ από τους αμερικανούς 19,8%, το μέλλον του Ιράκ 16,2%, Οι ισχυρισμοί των αρμενίων 11,4%, οι σχέσεις ΗΠΑ - Ιράν 9,9%, η διένεξη Ισραήλ Παλαιστινίων 7,2%, δεν ξέρω 4, Κυπριακό 1,5%.

Τα θέματα προτεραιότητας της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής: ΕΕ 28%, αντιμετώπιση της τρομοκρατίας 27,7%, Αρμενία 15,8%, ΗΠΑ 9,9%, Ισλαμικές χώρες 7%, Ιράκ 3,9%, Κυπριακό 2,1%, Ρωσία 0,5%.

Με ποιά από τα παρακάτω θα ορίζατε την Τουρκία: Ευρωπαϊκή χώρα 28,9%, μια από τις τουρκικές δημοκρατίες 22,6%, ισλαμική χώρα 15,5%, Μεσανατολική χώρα 11,4%, Μεσογειακή χώρα 8,7%, Ασιατική χώρα 8,6%, δεν απαντώ 2,2%.

Πόσο ενημερωμένοι είστε σε θέματα εξωτερικής πολιτικής: Λίγο ενημερωμένος 44,6%, ενημερωμένος 43%, πολύ ενημερωμένος 7,1%, καθόλου ενημερωμένος 5,2%.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

5 σχόλια:

  1. paidia ta idia pragmata ginontai kai sthn ispaneiα

    με τουσ λαθρο

    ειναι γεματο λαθρομεταναστες
    χωρισ αστυνομευση,
    τους δωσαν ιθαγενεια και τα διαλυσαν ολα

    με ελαχιστα μεροκαματα
    πακισταν και τα λοιπα

    διαλειμενες χωρες
    η Καταλωνια παει για
    ανεξαρτητοποιησει

    κανουν τησ διαλησεις τον εθνον
    τελικα ειχαται δικαιο οπως και ο Μικης στην επιστολες του

    η αριστερα και η αναρχικη ειναι η μαστιγα της εποχης...
    το ξερουν η αρχηγει τους αλλα στα παπαρια τους

    βαζουν το λαο να αλοιλοσφαχτει

    θα δουμε τρομακτικες καταστασεις
    θα μας φερουν παρα πολα εκατομμυρια επιπλεον

    θα μας διαλυσουν και θα στεισουν μια πληρη ταξικη κοινωνια

    με παμπλουτους και παμπτωχους
    και θα τα παραδωσουν αμαχητη ολα στα μουσουλμανια

    αυτη εχουν μαλλον 100% οργανωμενο σχεδιο, χαους ,χρεους διαλυσεως θεσμων, ιδανικων, πατριδων,
    εκφοβησμου..., διαλυσεως αστυνομιας
    ολα μελετημενα

    παιδια αν ολοι οι ελληνες δεν ψηφισουν καρατζαφερη ολα τελιωσαν
    δεν πιστευα οτι θα το ελεγα αυτο ποτε στη ζωη μου


    ουσιαστικα εχουμε αγωραστει απο μουσουλμανους και δεν το ξερουμε
    θυμαστε το χειροφηλιμα ομπαμα σε μουσουλμανια

    μας αντιμετωπιζουν σαν να ειμαστε η προσωπικη τους εταιρια

    τα εθνη ΔΕΝ ειναι εταιριες

    δεν αξιζει στον ελληνα
    να πωληθει μεσα στο ελληνικο κρατος μετα 15.000 χρονια ιστοριας

    εδω γενηθηκε η δημοκρατεια και τα δικαιωματα....
    και η ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ
    και στους ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ
    το ελληνικο εθνος ειναι κυριαρχο
    η δεν ειναι στο ελληνικο κρατος τελικα

    τη ειμαστε μπουρδελο......
    λαων και πολιτισμων

    χτισαμε μια χωρα με λιμανια αεροδρομια, νοσοκομεια
    κ.λ.π. για να αποικηθουμε απο αλους

    τελικα η αληθινη αγωνιστες
    του λαου ειναι
    Σαρκοζι, Πουτιν, Μεργκελ Μπερλουσκονι
    καρατζαφερης, ο οποιος κατηγορηται σα ρατσιστης αγωνιζεται για το λαο του

    ολοι οι αλοι ειναι τα σκατα του αμερικα

    οτι βλεπεται σε τρομοκρατικες επιθεσεις
    πιστευω οτι ειναι στημενο

    η πυρηνες ειναι πρακτορες

    αδικα τα εχουν πιασει τα παιδια

    η ο.π.λ.α. πρακτορες
    ολα στημενα τα σπρει σε τοιχους που βαλανε τωρα ειναι πρακτορικα
    στο αγαλμα του τεμπονερα στημενο

    ολα στηθηκαν ωστε να μην απαιτησουν οι πολιτες να φυγει η σαβουρα και να διαλυθει το κρατος απο μεσα

    να παραδωθει με στημενα θερμα επεισοδεια και τρομοκρατικες επιθεσεις στημενες

    ολλα ενα οργανωμενο σχεδιο χαους

    και στο κορκονεα πιστευω την εστεισαν τη δολοφονια, μπορει να του ειπαν αρλουμπες πρακτορες, και να των παρεσυραν για να δειχαστει η κοινωνια........

    οποτε καταλαβενεται σε λιγο καιρο μας πετανε εξω απο ευρωπαικη ενωσει για να γλιτωσουν και μας πουλανε
    σε τουρκους αλβανους πακιστανους

    μας πουλησαν ειδη
    καθε μερα δυστηχια μισος αγχος φοβος

    και το προβλημα με την ιθαγενεια του γλυκου καλου παιδιου του λαθρομεταναστη
    ειναι ολα στημενα βασει σχεδιου

    και ερχαιται το χαος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λιγότεροι απο 30% θεωρούν τη χώρα τους ευρωπαϊκη αλλά 55% θέλουν την ένταξη της στην ΕΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπεύθυνη για το Κυπριακό είναι η Δύση!

    Ολόκληρη η Κύπρος ανήκει στην Ελλάδα! Κακώς η Κύπρος είναι χωριστό κράτος. Η Μουσουλμανική μειονότητα που υπήρχε στην Κύπρο είναι Έλληνες που εξισλαμίστηκαν και εκτουρκίστηκαν με την βία λόγω του Ζυγού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

    Η Δύση υποχρέωσε την Ελλάδα να δεχτεί την Κύπρο ως χωριστό κράτος, και τώρα ΕΕ-ΝΑΤΟ -πέρα από την καταστροφή της παραγωγής μας- μας υποχρεώνουν την μετατροπή και της υπόλοιπης μη κατεχόμενης Κύπρου, σε προτεκτοράτο της Δύσης και της Τουρκίας, ενώ παραχωρούν το Αιγαίο στην Τουρκία, αλλά και μετατρέπουν το κράτος της Ελλάδας σε Ομοσπονδία Αυτόνομων κρατιδίων, με την ορατή Κοσοβοποίηση περιοχών της Ελλάδας, σε περίπτωση που η Ελλάδα αρνηθεί να γίνει δορυφόρος της Τουρκίας όπως μας μετατρέπει η Δύση.

    Ελλάδα-Κύπρος πρέπει να αποχωρήσουν από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, να ενωθούν σε κοινό Ορθόδοξο κράτος, και να ενωθούν με την Ρωσία και να πρωτοστατήσουν στην ένωση των Ορθοδόξων χωρών και την διάδοση της Ορθοδοξίας.

    http://www.vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ελλάδα-Κύπρος πρέπει να αποχωρήσουν από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, να ενωθούν σε κοινό Ορθόδοξο κράτος, και να ενωθούν με την Ρωσία και να πρωτοστατήσουν στην ένωση των Ορθοδόξων χωρών και την διάδοση της Ορθοδοξίας.Eno fisika EAST den uparxei kanena provlima an ginoume upoteleis tis Rosias?
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το κυπριακό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στα ελληνοτουρκικά; Πλάκα κάνει; Εδώ αμφισβητούν τα σύνορα μας, την εδαφική μας ακεραιότητα, πάνε για συνδιαχείριση του Αιγαίου και της Θράκης, μεταφέρουν κάθε μέρα λαθρομετανάστες στα νησιά μας, δεν τολμάμε να πλησιάσουμε στα Ίμια ή να αποκαλέσουμε έλληνες τους μουσουλμάνους στη Θράκη μη τυχόν και θιχτούν και θα μας πουν τώρα για το Κυπριακό;
    Το κυπριακό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κύπρου, όχι της Ελλάδας. Σίγουρα μας αφορά και αν ήμασταν σοβαρή χώρα θα έπρεπε να έχουμε πάει ακόμα και σε πόλεμο για να το διευθετήσουμε αλλά καλώς ή κακώς (κακώς για εμένα) η Κύπρος είναι ανεξάρτητη χώρα και εν πάσει περιπτώσει έστω και υπό κατοχή έχουν όχι απλά προοδεύσει αλλά είναι και παράδειγμα προς μίμηση.
    Άλλα είναι τα σοβαρά. Και εμείς δεν είμαστε Κύπρος. Αν μπλέξουμε θα κανουμε άλλα 400 χρόνια για να συνέλθουμε.

    ΓΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.