16/1/10

Ισραήλ, Τουρκία, Ελλάδα

Το νέο επεισόδιο στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ δείχνει τη ρευστότητα που επικρατεί στην περιοχή μας και τις αλλαγές που προκύπτουν στην ισορροπία δυνάμεων.

Η Άγκυρα επιδιώκει να αξιοποιήσει και τις σχέσεις της με το Ιράν, αλλά και να αυξήσει τις συναλλαγές σε όλους τους τομείς με τη Ρωσία. Η προσπάθειά της αυτή δείχνει ότι επιδιώκει πλέον να αξιοποιήσει τις οικονομικές της δυνατότητες ως αναδυόμενη αγορά, να διατηρήσει και να αυξήσει τη ροή κεφαλαίων από ισλαμικές χώρες προς τη δική της οικονομία. Η κυβέρνηση Ερντογάν δεν αποβλέπει να διατηρήσει τη θέση της μόνο σαν χωροφύλακας στην περιοχή, στενός συνεργάτης των ΗΠΑ. Παράλληλα με αυτόν το ρόλο (τον οποίο υπηρετούσαν πιστά οι στρατιωτικοί και το βαθύ τουρκικό κράτος), ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να κερδίσει ρόλο οικονομικής περιφερειακής δύναμης για την Τουρκία.

Η σύγκρουση με το Ισραήλ σηματοδοτεί και αυτή την τάση, ενώ συγχρόνως δείχνει ότι θα «πολεμήσει» και το Ισραήλ όσο τα εβραϊκά κεφάλαια στηρίζουν το Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ.

Το Ισραήλ δείχνει να μην έχει βρει τον τρόπο διαχείρισης της νέας τουρκικής πολιτικής. Ο ταπεινωτικός τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε τον Τούρκο πρέσβη με αφορμή μια ταινία δείχνει αδυναμία και έλλειψη καθαρού μυαλού.

Όλ’ αυτά, η αντιπαράθεση Ισραήλ – Τουρκίας και η ρευστότητα στην περιοχή μας, δείχνουν ότι η Αθήνα παρά τις οικονομικές δυσκολίες, πρέπει να αδράξει την ευκαιρία για να πάρει θέση στη σκακιέρα. Πρωτίστως να δείξει ότι είναι έτοιμη να διαδραματίσει ρόλο ανάλογο πάντα με τις δυνατότητάς της.

Απαιτεί αυτό επανακαθορισμό στρατηγικής και τακτικών κινήσεων. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στον απολογισμό των 100 ημερών έδειξε ότι υπάρχουν παρόμοιες σκέψεις.

Μένει να δούμε πρακτικά βήματα, με συγκεκριμένες οικονομικές και πολιτικές συνεργασίες.

Του Σπύρου Σουρμελίδη
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13

5 σχόλια:

  1. Ίσως μια καλή λύση για τον Λίμπερμαν να ήταν η Ρωσία ως μεσολαβητής .

    Αυτή η πρόταση αν γινόταν από την Ελλάδα στο Ισραήλ , θα φαινόταν και η ουδετερότητα και η καλή πρόθεση ειρήνης στην περιοχή .

    s

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Τουρκία μάλλον αντελήφθη νωρις, ότι το Ισραήλ θα πάψει να υπάρχει σε λίγα χρόνια (βλέποντας ότι στήν Αμερική γίνονται τεράστιες προσπάθειες να αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος με το τρομοκρατικό αυτό γρούπ-οπότε θα επέλθει ο φυσιολογικός του θάνατος)θέλοντας έτσι από νωρίς να σβήσει τα χνάρια της μακρόχρονιας αυτής εγκληματικής συνεργασίας τους.




    Ιωάννης Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φιλε Ιωαννη Β.Για ξανασκεψου αυτο που εγραψες γιατι νομιζω οτι ουτε σαν ευσεβης ποθος δεν 'περναει'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η διάλυση του Ισραήλ είναι θέμα τακτού χρόνου φίλτατε. Θέμα τακτού χρόνου.
    Καί θά επέλθει ξαφνικά καί αναπάντεχα.
    Ίδε, Σοβιετική Ένωσις


    Ιωάννης Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. It's all just a big bluff to convince the Arabs of the reliability of the Turks.
    Turkey and Israel are as close as the have been before...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.