5/1/10

Αθήνα-Λευκωσία ανοίγουν ένα ακόμα κεφάλαιο (και πώς ανταπέδωσαν Άγκυρα-Λονδίνο)

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
Στο άνοιγμα ενός ακόμη κεφαλαίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας (περιβάλλον) συγκατατέθηκαν οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας, παρά την συνέχιση της μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της από την Τουρκία και τις διαρκείς δηλώσεις και «προειδοποιήσεις» Λευκωσίας και Αθήνας ότι πρέπει η ‘Αγκυρα να τηρήσει τις «υποχρεώσεις» της. Υπάρχει βεβαίως πάντα μια απειλή για μπλοκάρισμα άλλων κεφαλαίων στο μέλλον, γεγονός όμως είναι ότι η ‘Αγκυρα έχει καταφέρει να ανοίξει αρκετά κεφάλαια της διαπραγμάτευσης, χωρίς καν να αναγνωρίζει ένα μέλος της ‘Ενωσης, τμήμα του οποίου κατέχει στρατιωτικά και απειλώντας ένα άλλο. Κοινοτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι πρόκειται για όχι αμελητέο κατόρθωμα της ‘Αγκυρας, που κατάφερε μάλιστα να εμφανίζεται διεθνώς μάλλον ως τιμητής παρά ως απολογούμενη για τη στρατιωτική κατοχή της Κύπρου.
Τουρκία και Βρετανία (προνομιακός εταίρος και συνομιλητής και της κυπριακής και της ελληνικής κυβέρνησης) αντέδρασαν στη χειρονομία αυτή καλής θέλησης Κύπρου και Ελλάδας με … δηλώσεις εναντίον τους! Ο κ. Νταβούτογλου επέκρινε την «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως ονομάζει την κυπριακή κυβέρνηση, επέμεινε σε λύση δύο κρατών σε βάση διζωνικότητας και κάλεσε την ΕΕ να μην επιτρέψει άλλο στη Λευκωσία να κάνει κατάχρηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή ‘Ενωση. Με μονομερή δήλωση που κατέθεσε στην ΕΕ, η βρετανική κυβέρνηση κάλεσε ουσιαστικά την Ελλάδα και την Κύπρο να λύσουν τις «διμερείς διαφορές» τους με την Τουρκία και τα Σκόπια, χωρίς να απασχολούν με αυτές την ΕΕ και τόνισε τη στρατηγική σημασία της διεύρυνσης και ειδικά της τουρκικής ένταξης.
Πρακτικά ανενόχλητη, η Τουρκία κατηγορεί, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, σε κάθε διεθνές forum, τους Ελληνοκυπρίους ως υπεύθυνους της μη λύσης του κυπριακού, επικαλούμενη το δημοψήφισμα του 2004, χωρίς να της απαντάει κανείς από την ελληνική πλευρά και χωρίς κανείς να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους το 76% των Ελληνοκυπρίων απέρριψε το σχέδιο Ανάν. Για όποιο λόγο και αν γίνεται αυτό, σημειώνουν στελέχη του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, δημιουργεί σταδιακά προϋποθέσεις μιας σοβαρής διεθνούς ήττας Κύπρου και Ελλάδας.
Κατεξοχήν όργανο του City και του βρετανικού «αυτοκρατορικού πνεύματος», ο Economist πιστεύει ότι είναι απαραίτητη η άμεση λύση του κυπριακού, στις πρώτες εβδομάδες ή μήνες του 2010, εισηγούμενος την άσκηση ισχυρότερων πιέσεων στους Ελληνοκυπρίους, ιδίως μέσω Ελλάδος. Ο κ. Χριστόφιας αποδέχθηκε από την πλευρά του την εντατικοποίηση των συνομιλιών στις αρχές Ιανουαρίου και την μεταφορά τους στην οικία του αντιπροσώπου του ΟΗΕ κ. Ζεριχούν, σε μια κυπριακή εκδοχή «Καμπ Ντέιβιντ». ‘Όμως και τα δικά του περιθώρια είναι περιορισμένα, καθώς βρίσκεται υπό την όλο και ισχυρότερη πίεση της κοινής γνώμης και των συγκυβερνώντων κομμάτων.
Νέες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τους Ελληνοκύπριους πολύ εχθρικούς προς το ίδιο το θεμέλιο της λύσης που προτείνει στις διαπραγματεύσεις ο Κύπριος Πρόεδρος, την εκ περιτροπής δηλ. άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας στο νησί από εκπρόσωπο της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την πρόταση αυτή διαφωνούν και τα συγκυβερνώντα κόμματα, χάρη στις ψήφους των οποίων εξελέγη ο σημερινός Πρόεδρος, γεγονός που δεν συμβάλει στη συνοχή της ελληνοκυπριακής πολιτικής.
Είναι συζητήσιμο αν συμφωνεί και το ίδιο το κόμμα του Προέδρου με την πρόταση αυτή, αναφέρουν καλά πληροφορημένοι κύκλοι της κυπριακής αριστεράς, που επισημαίνουν σχετικές διαφορές στις αποχρώσεις μεταξύ του Νίκου Κατσουρίδη, πιο παραδοσιακού αριστερού πολιτικού και του ‘Αντρου Κυπριανού, που τονίζει ότι το κυπριακό μπορεί και πρέπει να λυθεί στη βάση όσων «συμφωνήθηκαν με τον διεθνή παράγοντα». Βέβαια, δεδομένης της υπερσυγκεντρωτικής δομής του ΑΚΕΛ, οι τυχόν διαφωνούντες καταπίνουν συνήθως τη γλώσσα τους, κάτι που συνέβη αμέτρητες φορές στην ιστορία των κομμάτων σοβιετικού τύπου, ακολουθώντας πειθαρχικά τον Γραμματέα.
Διαπιστώνοντας τη δυσκολία κατάληξης σε λύση στις πρώτες εβδομάδες ή μήνες του 2010, το Λονδίνο θα ήθελε τουλάχιστο την επίτευξη μιας προσωρινής συμφωνίας, που θα αποτύπωνε ήδη όσες ελληνικές παραχωρήσεις έχουν γίνει ήδη, υποστηρίζουν καλά ενημερωμένες πηγές στη Λευκωσία. Ο κ. Χριστόφιας απέκλεισε όμως τη σύναψη ενδιάμεσης συμφωνίας. Τώρα, επιδίωξη του Λονδίνου είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να καταγραφούν τουλάχιστο σε έκθεση προόδου του ΟΗΕ οι εκατέρωθεν θέσεις συμφωνίας. ‘Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η καταγραφή αυτή θεωρείται στρατηγικής σημασίας από τη Βρετανία, γιατί εμπεριέχει θέσεις που μόνο με την υπογραφή των Ελληνοκυπρίων μπορούν να επιβληθούν, όπως η αποποίηση από την πλειοψηφία του πληθυσμού του δικαιώματος διακυβέρνησης του κράτους (εκ περιτροπής προεδρία).
Στο μεταξύ, «κουλουβάχατα» έχει γίνει η εσωτερική κατάσταση στο νησί και οι σχέσεις των συγκυβερνώντων κομμάτων, που επικρίνουν το ΑΚΕΛ για τα αποτελέσματα των Βρυξελών και τη στάση στις διαπραγματεύσεις. Ζητούν σύγκλιση σε διαρκή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου πριν και κατά τη διάρκεια των εντατικών διαπραγματεύσεων και αλλαγή της χρονικής ιεράρχησης των θεμάτων. Σε αυτά προσετέθησαν και έντονες επικρίσεις των «συμμάχων» του κ. Χριστόφια για απαξιωτικές δηλώσεις του κορυφαίου συμβούλου του στο κυπριακό Τουμάζου Τσιελεπή (οπαδού στο παρελθόν του σχεδίου Ανάν) κατά του Βάσσου Λυσσαρίδη.
Το κλίμα είχε ήδη επιβαρυνθεί με την εισέτι ανεξιχνίαστη υπόθεση της κλοπής της σορού του αείμνηστου Προέδρου Παπαδόπουλου, αλλά και τα μειωτικά για τον ίδιο και την οικογένειά του σχόλια και υπονοούμενα. Η δήλωση του Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ.Κυπριανού ότι, διάφοροι μπλόγκερς και σατιρικά έντυπα δημιουργούν «κλίμα» για τη φυσική εξόντωση του Προέδρου Χριστόφια, θα προσέθετε κανονικά και μια σκαμπρόζικη νότα στην όλη υπόθεση. Ενέτεινε όμως την ανησυχία των νηφαλιότερων, που θυμούνται καλά ότι των εθνικών καταστροφών στην κυπριακή και ελληνική ιστορία προηγήθηκαν πάντα αδελφοκτόνοι διχασμοί ή και εμφύλιοι, πυροδοτημένοι συνήθως από προβοκάτσιες ξένων υπηρεσιών.
konstantakopoulos.blogspot.com

7 σχόλια:

  1. http://blogs.aljazeera.net/europe/2010/01/02/who-was-alexander-great

    TI ΛΕΕΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΑΛ ΤΖΑΖΙΡΑ...ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΟΥΝ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παράλληλα, o κ. Παπανδρέου τάχθηκε για μια ακόμη φορά υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπογραμμίζοντας: «πριν από 10 χρόνια ορισμένοι λαϊκιστές με κατηγόρησαν ως ''προδότη'' της χώρας μου, τώρα η πολιτική αυτή δικαιώνεται και η πλειοψηφία των Ελλήνων αναγνωρίζει πως η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι προς το συμφέρον μας γιατί όταν έχεις ένα σταθερό, δημοκρατικό συνεργάτη ως γείτονα, είναι καλό για την Ελλάδα και την Ευρώπη».


    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/01/blog-post_05.html



    Προεκλογικα ελεγε

    "Εγω δε θα απεμπολησω το βετο της Ελλαδας το Δεκεμβριο. Θα ειμαι αυστηρος με την Τουρκια".

    Toν ψηφισατε, χαρειτε τον.


    Παρεμπιπτοντως, θυμοσαστε τα πρωτα αρθρα μετα τη συνοδο του Δεκεμβριου που στην Ελλαδα εμφανιζοταν ως μεγαλη νικη, με τιτλο "βετο στην Τουρκια"? Την ιδια ωρα τα ξενα ΜΜΕ ελεγαν πως οι Κυπριοι ειχαν αποτυχει να βαλουν βετο στην Τουρκια.

    Μαντεψτε ποιος απο τους 2 δουλευε τον κοσμο για εσωτερικη καταναλωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΑΓΚΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΣΠΙΣΘΕΙ ΤΟΝ ΕΥΑΤΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΗΣ

    ΕΨΙΛΟΝ./

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν περίμενα τίποτε διαφορετικό. Προχωρούμε βάσει προδιαγεγραμμένου σχεδίου. Αν κανείς βαυκαλιζόταν με την ελπίδα ότι θα αντιτάξουμε βέτο, εμείς ή η Λευκωσία, θα πρέπει να είναι είτε χείριστος γνώστης της πολιτικής, ή αφελής.

    @ 4:48 μ.μ.

    >Toν ψηφισατε, χαρειτε τον.<

    Δηλαδή, αν είχαν ψηφίσει ΝΔ, τα πράγματα θα ήσαν διαφορετικά; Άφησε τα μικροκομματικά, ανώνυμε, δεν προσφέρεται ένα τόσο σοβαρό θέμα για κομματική εκμετάλλευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. >>Δηλαδή, αν είχαν ψηφίσει ΝΔ, τα πράγματα θα ήσαν διαφορετικά; Άφησε τα μικροκομματικά, ανώνυμε, δεν προσφέρεται ένα τόσο σοβαρό θέμα για κομματική εκμετάλλευση.<<

    Οχι αγαπητη Ελενη. Η Ελλαδα βρισκεται εδω που βρισκεται, υστερα απο διακυβερνηση 30 χρονων απο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

    Προφανως οι Ελληνες ειναι ικανοποιημενοι απο την διακυβερνηση τους και γι αυτο τους ξανατιμουν.

    Εγω ειμαι απο αυτους που εχουν προ πολλου σταματησει να τους ψηφιζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Aπροκάλυπτα επιβραβεύει η ΕΕ την ανομία. Αυτά θα γυρίσουν κάποτε μπούμερανγκ. Είναι πλέον ει βέβαιον ότι, ευκαιρίας δοθείσης (και θα δοθούν πολλές, όπως σε όλους), αν η Τουρκία μπει στην ΕΕ, θα της αλλάξει τα φώτα στις ανατολίτικες απάτες, κουτοπονηριές και, γιατί όχι, τσαμπουκάδες. Ίσως τότε η ΕΕ να αναπολεί τα "Greek Statistics" και να τα βλέπει σαν υπόδειγμα συνέπειας και σοβαρότητας!

    Κατά τα λοιπά, Αθήνα και Λευκωσία έδειξαν ότι είναι ανίκανες να υπερασπίσουν τα συμφέροντά τους. Είναι απίστευτη αυτή η δουλοπρέπεια και ο ενδοτισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι ν`απορεί κανείς με μας: Θέλουμε την Τουρκία στην ΕΕ!
    Μήπως τελικά γίναμε μαζοχιστές;
    Κρατερός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.