21/1/10

Σταυρίδης: «Αν φροντίσουμε τους Αφγανούς οι Ταλεμπάν θα αποτύχουν»

Ο ανώτατος διοικητής των Νατοϊκών δυνάμεων, Ελληνοαμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, δήλωσε ότι τον απασχολεί περισσότερο να κερδίσει την υποστήριξη του Αφγανικού λαού και να αναπτύξει τις ικανότητες και το μέγεθος των Αφγανικών δυνάμεων ασφάλειας, απ’ ότι να νικήσει τους Ταλεμπάν στρατιωτικά. Αυτό ήταν το σχόλιο του κ. Σταυρίδη σε σχετική συνέντευξη που παραχώρησε στη ΦτΑ και το δημοσιογράφο Αλ Πέσσιν.

Ο ναύαρχος Σταυρίδης τόνισε ότι όταν ο Πρόεδρος Ομπάμα θα επανεξετάσει τη στρατηγική του στο Αφγανιστάν αργότερα φέτος, δεν θα καταμετρήσει τον αριθμό μαχών που οι Νατοϊκές δυνάμεις κέρδισαν έναντι των Ταλεμπάν, ή τον αριθμό των νεκρών εξτρεμιστών. «Κατ’ αρχήν στόχος είναι να συνεχίσουν οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν σημαντική υποστήριξη των Αφγανών προς τις συμμαχικές δυνάμεις”, επεσήμανε ο κ. Σταυρίδης «και πολύ μικρή υποστήριξη προς τους Ταλεμπάν. Δεύτερος στόχος είναι η αύξηση του αριθμού των μελών των δυνάμεων ασφάλειας και τρίτος στόχος είναι η ποιότητα των επιχειρήσεων που διενεργούν οι Αφγανικές δυνάμεις ασφάλειας».

Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε σε πρόσφατη δημοσκόπηση που διενήργησαν Αμερικανικά, Βρετανικά και Γερμανικά μέσα ενημέρωσης και που δείχνει σημαντική άνοδο των ποσοστών υποστήριξης προς την κυβέρνηση του Αφγανιστάν και τις Νατοϊκές δυνάμεις. Στόχος μας είναι η συνέχιση αυτής της τάσης, τόνισε ο ναύαρχος Σταυρίδης, αλλά αυτό σημαίνει ότι και η κυβέρνηση του Αφγανιστάν θα πρέπει να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να βελτιώσει τις υπηρεσίες της προς τον μέσο Αφγανό πολίτη.

«Πρέπει να θέσουμε τον Αφγανικό λαό στο επίκεντρο. Αν φροντίσουμε τους Αφγανούς, οι Ταλεμπάν θα αποτύχουν», τόνισε ο ελληνοαμερικανός Σταυρίδης

Και αυτό θα επιτευχθεί με τις κοινές προσπάθειες τόσο των διεθνών οργανισμών, όσο και των στρατιωτικών δυνάμεων. Η κατανόηση του Αφγανικού λαού αποτελεί κλειδί, επεσήμανε ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ. Ο Ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης σημείωσε ότι ο Αφγανικός λαός και όχι οι Ταλεμπάν θα πρέπει να αποτελούν το επίκεντρο της προσπάθειας συγκέντρωσης πληροφοριών και τόνισε ότι θέλει να χρησιμοποιήσει την πολύπλευρη εμπειρία όλων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ για να καταγράψει όσο καλύτερα γίνεται τις συνήθειες, τις ανάγκες και τις επιθυμίες των Αφγανών. Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμη. «Όλα αυτά πρέπει να γίνουν γρήγορα», δήλωσε ο ναύαρχος Σταυρίδης. «Όχι γιατί έχουμε βάλει χρονόμετρο, αλλά γιατί αυτό που έχει σημασία είναι να καταλάβουμεγρήγορα πως σκέφτεται ο αντίπαλος μας».

Ο Ελληνοαμερικανός ναύαρχος φωτογράφησε μ’ αυτό το σχόλιο έκθεση του επικεφαλής της ομάδας του για θέματα απόρρητων πληροφοριών, του υποστράτηγου Φλύν, ο οποίος είχε τονίσει την σπουδαιότητα της καλής πληροφόρησης έτσι ώστε οι διοικητές στην πρώτη γραμμή να μπορούν να προλαμβάνουν τον εχθρό.

Πάντως ο ναύαρχος Σταυρίδης ξεκαθάρισε ότι οι Νατοϊκοί εταίροι, που τελευταία έδειξαν διάθεση μεγαλύτερης συνεισφοράς σε στρατιωτικές δυνάμεις και εκπαιδευτές στο Αφγανιστάν, θα πρέπει να είναι έτοιμοι και για περισσότερα θύματα, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των στρατιωτών και των επιχειρήσεων στη περιοχή. Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν δεν είναι καθόλου δημοφιλής σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, και οι κυβερνήσεις τους δυσκολεύονται πολιτικά να συνεχίσουν να στέλνουν στρατιώτες όταν αυξάνονται τα θύματα.

«Δεν πρέπει να φοβόμαστε τους θανάτους αν θέλουμε να επιτύχουμε στην αποστολή μας» δήλωσε ο ναύαρχος Σταυρίδης. Απλά πρέπει να προσπαθήσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας με τρόπο που θα μειώσει τον αριθμό θανάτων όσο γίνεται περισσότερο. Πρέπει λοιπόν να επιστήσουμε τη προσοχή μας στους Αυτοσχέδιους Εκρηκτικούς Μηχανισμούς, την στρατηγική συγκέντρωσης πληροφοριών και πως χρησιμοποιούνται αυτές οι πληροφορίες. Θα προχωρήσουμε, θα συνεργαστούμε με τους πολίτες εταίρους μας και είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε».

Ο ναύαρχος Σταυρίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διεθνής κοινότητα μπορεί να νικήσει τους Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν, αλλά τόνισε ότι αυτό προϋποθέτει συνεργασία της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας και σημείωσε ότι σ’ αυτή ακριβώς τη συνεργασία θα επικεντρωθεί και η διάσκεψη στο Λονδίνο για το Αφγανιστάν στα τέλη του μήνα.

http://www.voanews.com/greek/2010-01-18-voa1.cfm

3 σχόλια:

  1. Αν τους φροντισουν όπως φρόντισαν εμάς, να λείπει το βύσινο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο στρατιωτικό πεδίο δεν μπορούν να τους νικήσουν και παλεύουν το επικοινωνιακό. Αλλά με γκάλοπ δεν έχεις καμία τύχη στο Αφγανιστάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η χαρά των εθνικιστών για το ότι μπήκε κάποιος Έλληνικής καταγωγής στο ΝΑΤΟ δεν κρύβεται...

    Τι λένε οι Ελληνικής καταγωγής ΝΑΤΟικοί που το ΝΑΤΟ παραχωρεί το Αιγαίο και την Κύπρο στην Τουρκία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.