25/1/10

Των φρονίμων τα παιδιά

του Απόστολου Απόστολου
Οι φήμες είναι πανάρχαιο όπλο προπαγάνδας και χειραγώγησης αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι όλες για πέταμα. Πολλές φορές αποδεικνύεται ότι είναι άγγελοι επερχόμενων γεγονότων. Μας προετοιμάζουν. Ταυτόχρονα όμως μας αδρανοποιούν γιατί δεν ξέρουμε ούτε από πού προέρχονται (ώστε να ελεγχθεί αν είναι βάσιμες)ούτε σε τι σκοπεύουν, ώστε να το αντιμετωπίσουμε. Οι φήμες έχουν την «ιδιότητα» να είναι αντιφατικές ώστε να σκορπίζουν σύγχυση. Φροντίζουν γι’ αυτό οι εμπνευστές τους. Ο μικρός αυτός πρόλογος οφείλεται στο ότι μόλις εκατό μέρες από τις εκλογές οργιάζουν οι φήμες για «μεγάλες ανατροπές» που έρχονται με ταχύτητα φωτός, αρχίζοντας από τον Φεβρουάριο και τελειώνοντας, το αργότερο, αρχές Μαϊου.
Η αλλαγή Προέδρου της Δημοκρατίας και μια νέα κυβέρνηση, «εθνικής ενότητας», είναι οι δυο πυλώνες των «πληροφοριών» και φημών που άρχισαν να κυκλοφορούν πριν από τα Χριστούγεννα. Ο τρίτος πυλώνας είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Ο κ. Καρατζαφέρης τις έχει άλλωστε προαναγγείλει για τον ερχόμενο Μάρτιο. Εκτός όμως από τον κ. Καρατζαφέρη και ο κ. Μητσοτάκης έχει (δυο φορές) τηλεοπτικώς ζητήσει (ή προαναγγείλει;) το σχηματισμό νέας κυβέρνησης-με συμμετοχή Σημίτη, θυμόμαστε. Είναι αυτονόητο ότι τα πράγματα σοβαρεύουν όταν αρχηγοί κομμάτων ή έμπειροι πολιτικοί, όπως ο κ. Μητσοτάκης, κινούνται με δηλώσεις τους στο ίδιο μήκος κύματος με τις «αδέσποτες» φήμες.
Όλα όσα σχεδιάζονται εν κρυπτώ δεν σημαίνει ότι πραγματοποιούνται. Κορυφαίο παράδειγμα το όχι στο σχέδιο Ανάν. Βέβαια μια νίκη μπορεί να αποδειχθεί προσωρινή (αν και όχι μάταιη) όταν είναι καθοριστικός ο ρόλος ενός μόνο ανθρώπου έστω και αν είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας όπως πχ ο αείμνηστος (και γενναίος) Τάσος Παπαδόπουλος. Και όταν ο κόσμος αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων. Όπως στις μοιραίες εκλογές του 1920.
Η συγκυβέρνηση θα προβληθεί (προβάλλεται ήδη) ως σωτήρια λύση. Ωστόσο: η κυβέρνηση θα κληθεί να αναγνωρίσει ότι απέτυχε λίγους μήνες μετά τη θριαμβευτική νίκη της. Το εκλογικό σώμα θα κληθεί να «αναγνωρίσει» (με πρόωρες εκλογές) ότι έκανε λάθος-όπως θα κληθούν οι Κύπριοι να αναγνωρίσουν «το λάθος» της απόρριψης του Ανάν. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα κληθεί να μετάσχει σε κυβερνητικές ευθύνες για τις οποίες προσφάτως αποδοκιμάστηκε. Η συγκυβέρνηση διαφημίζεται ως σωτηρία της Οικονομίας, σταδιακά. Αντιθέτως, στα εθνικά θέματα μπορεί να προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημία άπαξ, σε «συνθήκες συνενοχής» όλου του πολιτικού κόσμου που θα μετάσχει ή θα στηρίξει το εγχείρημα της συγκυβέρνησης. Και (προσπάθειας) απομόνωσης όσων μείνουν εκτός. Τα διλήμματα έχουν τεθεί, τα χαρτιά είναι στο τραπέζι. Των φρονίμων τα παιδιά…
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, Δευτέρα 25-1-10

4 σχόλια:

  1. πιο επαγγελματικό είναι αυτό που λέμε "ανεπιβεβαιωτες πληροφορίες αναφέρουν, ή θέλουν...."
    το "φήμες θέλουν" είναι για μεσημεριανή εκπομπή

    το θέμα είναι οτί γίνεται διανοητικός πόλεμος με τις φήμες και τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες,
    αν χειρίζεσαι ωραία την γλώσσα και τους συνειρμούς κατασκευάζεις πραγματικότητα ή εκτρέπεις την πραγματικότητα και την λανσάρεις όπως θέλεις.
    Οι δυνατότητες και τα αποτελέσματα ειναι απίστευτα, μπορεί να καταστρέψεις έναν ολόκληρο μηχανισμό, να βραχυκυκλώσεις μια αντίπαλη προπαγάνδα ή και να σταματήσεις προσχεδιασμένο πόλεμο αναλύοντας με την μαθηματική μέθοδο του αναπτύγματος μία ή δύο κοινές απλές πληροφορίες όπως γουστάρεις εσύ, δεν έχει σημασία αν προσθέτεις ψέματα αρκει να ενσωματωνεις την αλήθεια λογικώς δεν μπορεί κανεις να αποδείξει το αντίθετο αφού και οι "εκγυροι" κάνουν το ίδιο αλλά ερασιτεχνικά.

    "είσαι ο κυβερνοϊκος αναλυτής, είσαι ο κατασκευαστής της πραγματικότητας, ανατρέπεις ή διατηρείς την μήτρα,κλειδώνεις ή ξεκλειδώνεις τον νού,Καταστρέφεις μια πολιτική ή θρησκεία ή ιδεολογία χωρίς καν να την έχεις βιώσει".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλοι, πιστεύω ότι ο Ελληνισμός παλεύει σήμερα για την ύπαρξή του.
    Σαν απλός πολίτης, γνώστης της ασημαντότητας μου, ελπίζω και προτείνω:
    Άμεση συγκρότηση υπερκομματικού Παγκόσμιου Ελληνικού Συμβουλίου με προεδρείο τους πρώην προέδρους της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, και X. Σαρτζετάκη, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Β. Λυσσαρίδη από Κύπρο, τον Σπυρίδωνα Βρυώνη και Α. Άθενς από Αμερική, τον Σάββα Καλεντερίδη από Πόντο, και άλλες υπερκομματικές προσωπικότητες, για την πρόσκληση των οποίων μπορούν να ενεργήσουν οι προαναφερόμενοι. Προτείνω δηλαδή άμεσα την συγκρότηση ομάδας σεβαστών προσωπικοτήτων που λειτουργούν ενωτικά. Προτείνω την συνεύρεση των ανωτέρω για σημαντικά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να θέσουν γερά θεμέλια για την λειτουργία ενός τέτοιου υπερεθνικού συμβουλίου. Το προεδρείο αυτό θα πρέπει να είναι υπερθρησκευτικό, δεδομένης της συνύπαρξης χριστιανών, πολυθεϊστών και αθέων Ελλήνων.
    Προτείνω συμμετοχή ομογενών πολιτικών και προσωπικοτήτων στα όργανα του Παγκόσμιου Ελληνικού Συμβουλίου, εφόσον δεν έχουν ανάμειξη στα κομματικά Ελλάδος και Κύπρου. Δηλαδή προτείνω την συγκρότηση ενός Ελληνικού υπερκομματικού, υπερκρατικού συμβουλίου, στο οποίο θα απαγορεύετε η συμμετοχή των εν ενεργεία Ελλαδιτών και Κυπρίων πολιτικών. Μέλη οργάνων του συμβουλίου πρέπει να είναι και Έλληνες με διεθνή εμβέλεια, άνθρωποι των τεχνών (π.χ., Μούσχουρη, Παπαθανασίου, Αγγελόπουλος, Παπά) και επιστημών, οι οποίοι θα πρωτοστατήσουν σε ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για την προβολή των εθνικών μας ζητημάτων. Μέλη σε όργανα να μπορούν να γίνουν και απλοί Έλληνες που θέλουν να προσφέρουν, και που δεν αποσκοπούν σε προσωπικό όφελος. Το προεδρείο θα μπορούσε με πληρεξούσιούς του να προχωρήσει στην συγκρότηση τοπικών συλλόγων δράσης, όπου υπάρχει Ελληνισμός. Επίσης, στο ΠΕΣ θα μπορούσε να δηλώσει υπαγωγή και κάθε υπάρχων υπερκομματικός σύλλογος η οργάνωση της διασποράς ή της Ελλάδας και Κύπρου.
    Προτείνω επίσης δημιουργία οργάνου συμβουλευτικής υποστήριξης του προεδρείου, το οποίο θα απαρτίζουν Ελληνόφωνοι και Ελληνόριζοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Τα κόμματα επίσης θα μπορούσαν να έχουν συμβουλευτικό ρόλο προς το προεδρείο, όπως συμβουλευτικό ρόλο θα μπορούσε να έχει και μια υπερεθνική υπηρεσία πληροφοριών, απαρτιζόμενη από στελέχη των αντιστοίχων Ελλάδος και Κύπρου.
    Το Παγκόσμιο Ελληνικό Συμβούλιο, αφού αποκτήσει πανελλήνια εμβέλεια και αποδοχή, και αφού μελετήσει και αναλύσει κάθε σοβαρό πρόβλημά μας, τότε θα είναι σε θέση να επηρεάσει θετικά το Ελλαδικό και Κυπριακό κράτος. Εκτός από την παγκόσμια προβολή των εθνικών ζητημάτων μας και την άσκηση καθοδήγησης στις κυβερνήσεις μας, το Παγκόσμιο Ελληνικό Συμβούλιο προτείνω να συγκροτήσει γνωμοδοτικό και επιμορφωτικό σώμα για την πολιτιστική αναβάθμιση του Ελληνισμού, αλλά και ισχυρό νομικό σώμα / σχηματισμό για την καταπολέμηση του φαινόμενου της Ελλαδικής διαφθοράς. Δηλαδή το ΠΕΣ με τους νομικούς οργανισμούς του προτείνω να γίνει μηνυτής και διώκτης της διαφθοράς και σημαντικό στήριγμα του θεσμού της δικαιοσύνης.
    Με λίγα λόγια προτείνω την δημιουργία κάποιου τύπου ενωτικής αδιάφθορης υπερκυβέρνησης του Ελληνισμού, η οποία θα βασιστεί στην ιδεολογία της Αξιοκρατίας και σε ιδανικά που ταυτίζουν τον Ελληνισμό με τον πολιτισμό, την ελευθερία, και άλλες πανανθρώπινες αξίες.
    Πιστεύω στον πατριωτισμό των προσώπων που προανέφερα, και στην ικανότητά τους να ενώνουν. Πιστεύω ότι έχουν την δυνατότητα να συστρατεύσουν γύρω τους ικανούς υπερκομματικούς ανθρώπους που θα μπορέσουν να αλλάξουν τα πράγματα. Πιστεύω ότι το δημιουργικότερο κομμάτι του παγκόσμιου ελληνισμού είναι ανένταχτο και ψάχνει να βρει αξιοκρατικές κινήσεις για να προσφέρει.
    Ενωμένοι πάντα μεγαλουργήσαμε.
    gsiderountios@gmail.com
    Γιώργος Σιδηρούντιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα βλέπω πολύ δύσκολα τα πράγματα. Υπάρχει όμως ελπίδα. Βλέπω ότι είστε δυνατοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σημαντικότατο το ιστολόγιο και πάρα πολλά από αυτά που κάνετε. Υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα θα επιδιώξουν να γνωρίσουν την προσπάθειά σας. Εύχομαι ότι καλύτερο για τις μελλοντικές σας συνεργασίες. Μέχρι τότε ταπεινή και ελάχιστη παράκλησή μου είναι είναι το κλίμα ομοψυχίας, αλλά και η απόστασή σας από σχολιασμούς άλλων που δεν τους χαρακτηρίζει η προσεκτικότητα στην χρήση γλώσσας, παρόλα τα δίκαιά τους. Θεωρώ την εικόνα σας πολύτιμη. Μέσα σε μία εποχή που καταρρέουν αρχές και αξίες, το ήθος σας είναι κεφάλαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.