12/1/10

"Η Τουρκία θα πρέπει να προβλέψει τον κίνδυνο της πρόκλησης"

Η αυτοκινητοπομπή του VIVA PALESTINA που διοργανώθηκε από την Βρετανό βουλευτή George Galloway με σκοπό να μεταφέρει τρόφιμα, ιατρικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης από την Ευρώπη, τις αραβικές χώρες και την Τουρκία, στην Λωρίδα της Γάζας η οποία τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό είχε σαν σκοπό να υποστηρίξει την άρση του ισραηλινού εμπάργκο στη Γάζα και να επιστήσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην περιοχή.
Η αυτοκινητοπομπή του VIVA PALESTINA έγινε δεκτή με ιδιαίτερη θέρμη απο την Τουρκία, τόσο απο τους πολίτες όσο και απο τους Τούρκους διπλωμάτες. . Η Τουρκία, συμμετείχε ενεργά στην προσπάθεια αυτή μια σημαντική λεπτομέρεια στα τουρκικά οχήματα υπήρχαν δύο σημαίες, η τουρκική δίπλα στην παλαιστινιακή,με τη διαφορά ότι στο κόκκινο τμήμα της τετράχρωμης παλαιστινιακής (μαύρο, άσπρο, κόκκινο, πράσινο) είχε από πριν προστεθεί η τουρκική ημισέληνος.

Υπάρχει, όμως και η Αίγυπτος από την άλλη πλευρά του νομίσματος. Η Αίγυπτος είναι η χώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών που η Τουρκία θέλει να αναπτύξει για την Μέση Ανατολή. Υπάρχουν μεταξύ των λαών της Αιγύπτου και της Τουρκίας πολλά κοινά πολιτισμικά και θρησκευτικά στοιχεία. Η Αίγυπτος όμως εφαρμόζει μια συγκεκριμένη πολιτική προς την Παλαιστίνη. Η Αίγυπτος είναι μια χώρα που κήρυξε τον πόλεμο κατά του Ισραήλ τέσσερις φορές κατά το παρελθόν σε θέματα που δε αφορούσαν την Παλαιστίνη και την Ιερουσαλήμ. Υπέστη την απώλεια χιλιάδων ανθρώπων, οι ζημίες ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια και ακόμη υπέστη και μερική κατοχή των εδαφών της.

Ωστόσο, η διαρκώς αυξανόμενη επιρροή της Χαμάς στην Παλαιστίνη προκάλεσε ορισμένες αντιδράσεις στην Αίγυπτο. Ακριβώς όπως το Ισραήλ θεωρεί την Χαμάς απειλή για την εθνική του ασφάλεια, έτσι και η Αίγυπτος θεωρεί την κοινωνία των μουσουλμανικών αδελφών (ΜΒ) ως εσωτερική απειλή λόγω των στενών σχέσεων με την Χαμάς. Για τους λόγους αυτούς, η Αίγυπτος δεν θέλει η Χαμάς να καταστεί ισχυρή και κατέστησε σαφές ότι δεν θα επιτρέψει να συμβεί αυτό. Παράλληλα και η πλειοψηφία των ηγετών των αραβικών χωρών έχει παρόμοιες απόψεις για την Χαμάς

Παρά την έντονη κριτική από τη διεθνή κοινότητα και τον αραβικό κόσμο, η Αίγυπτος δεν θα αλλάξει την πολιτική της και θα λάβει επιπλέον προφυλάξεις, όπως η κατασκευή ενός τείχους κατά μήκος των κοινών συνόρων της με τη Γάζα. Στο πλαίσιο αυτό η αιγυπτιακή κυβέρνηση, σφράγισε επ' αόριστον τα σύνορα με τη Γάζα, ανακοίνωσε διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Αχμεντ Αμπούλ Γέιτ, πως απαγορεύεται κάθε μελλοντική αυτοτελής διέλευση ανθρωπιστικής αποστολής μέσω της Ράφα. Ο νέος μηχανισμός διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα θα αφορά παράδοση του υλικού στο παράρτημα της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου στο Ελ Αρίς, η οποία θα αναλαμβάνει να την παραδίδει στους Παλαιστίνιους συναδέλφους της Ερυθράς Ημισελήνου στη Γάζα.

Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έχει επίγνωση αυτης της ευαισθησίας της Αιγύπτου, πρόσφερε την ισχυρή πολιτική της στήριξη στην ενίσχυση της συνοδείας .Η υποστήριξη αυτή προκάλεσε κριτική απο πλευράς της Αιγύπτου, η οποία ναι μέν δεν εκδηλώθηκε ανοιχτά ή επίσημα όμως αυτή ακούγεται έντονα σε διάφορους κύκλους απο ανωτέρους διπλωμάτες της Αιγύπτου.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα τον περασμένο χειμώνα, υπήρξαν διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες μπροστά στην πρεσβεία της Αιγύπτου στην Τουρκία κάτι που προκάλεσε την δυσφορία των Αιγυπτίων διπλωματών. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της αυτοκινητοπομπής του Viva Palestina , χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από τις πρεσβείες και τα προξενεία της Αιγύπτου και διαμαρτυρήθηκε για την στάση της Αιγύπτου, ενώ οι τουρκικές εφημερίδες έγραψαν άρθρα με σκληρή κριτική για την στάση της Αιγύπτου.

Τα προβλήματα, τα εμπόδια που συνάντησε η αποστολή και οι προκλήσεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της συνοδείας στην Αίγυπτο δημιούργησαν μεγάλη αγανάκτηση. Εκτός από αυτό, μέλη της της συνοδείας έκαναν δηλώσεις με τις οποίες εξίσωναν την Αίγυπτο με το Ισραήλ. Όλα αυτά τα πράγματα καθιστούν την προσπάθεια της Τουρκίας να αποκτήσει ισχυρότερη πρόσβαση στην περιοχή αυτή ακόμα πιο δύσκολη.

Για αυτόν τον λόγο, η Τουρκία πρέπει επειγόντως να προχωρήσει σε ενέργειες και να αντισταθμίσει αυτήν την κακή κατάσταση, η οποία θεωρείται λανθασμένα ότι δεν δημιούργησε αρνητικές συνέπειες. Παράλληλα δε πρέπει να ενεργήσει προσεκτικότερα στην ενίσχυση τέτοιων κινήσεων στό μέλλον.
Zaman,Ελευθεροτυπια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.