21/1/10

Εθνική Παιδεία και Μετανάστες.


Πολύ ορθώς η κριτική του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά για το μεταναστευτικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει σαφείς αναφορές στην Παιδεία και στην εθνική ταυτότητα. Οι διαστάσεις του μεταναστευτικού προβλήματος είναι κυρίως δύο: Η ποσοτική, δηλ. πόσους μπορεί να αντέξει και να θρέψει η κοινωνία μας, και η ποιοτική, δηλαδή ποιοί από αυτούς μπορούν να ενταχθούν ομαλά και με ποιο τρόπο.

Η ενσωμάτωση γίνεται μέσω της Παιδείας, η οποία πρέπει να έχει σαφή εθνικά χαρακτηριστικά ώστε να εντάσσεται ο μετανάστης στον πολιτισμό της χώρας που τον φιλοξενεί και να μην περιθωριοποιείται. Αντίθετη προς τη λογική της ενσωμάτωσης είναι η πολυπολιτισμικότητα, η οποία υπερτονίζει τη διαφορετικότητα εις βάρος της
εθνικής ταυτότητας και τελικά γκετοποιεί τους μετανάστες.

Στην Ευρώπη το πολυπολιτισμικό πρότυπο δέχεται αυστηρή κριτική, ενώ προωθείται ο εθνικός χαρακτήρας της Παιδείας. Στη Γερμανία ο μετανάστης που θέλει να πάρει υπηκοότητα οφείλει να εξεταστεί αν γνωρίζει καλά τη γλώσσα και την ιστορία της χώρας. Στην Ιταλία ο ηγέτης της Δημοκρατικής Αριστεράς Μάσσιμο Νταλέμα έχει παραδεχθεί δημοσίως ότι οι συντηρητικοί είχαν δίκιο όταν επέκριναν την πολυπολιτισμικότητα και ότι δεν μπορούν όλοι οι μετανάστες να ενταχθούν στις ευρωπαϊκές αξίες. Η δε Συνθήκη της Λισσαβώνας ορίζει ότι η Παιδεία και το περιεχόμενό της θα ρυθμίζεται από την εθνική νομοθεσία κάθε χώρας ως φορέας εθνικής ταυτότητας και όχι από την Ευρ. Ένωση.

Το Ελληνικό Σύνταγμα είναι σαφές. Στο άρθρο 16, παρ. 2 ορίζει ως σκοπό της Παιδείας την ανάπτυξη εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης. Αλλά και στο άρθρο 1, παρ. 3 γράφει ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό και υπάρχουν, δηλαδή ασκούνται, υπέρ του λαού και του Έθνους. Όσοι διανοούμενοι διάκεινται αρνητικά προς την έννοια του Έθνους και της ελληνικότητας έχουν το δημοκρατικό δικαίωμα εκφράσεως, δεν δικαιούνται όμως να παραβιάζουν το Σύνταγμα και να προωθούν τις απόψεις τους στα βιβλία και στα προγράμματα της δημόσιας Παιδείας.

Ο αφελληνισμός της παιδείας δεν θα βοηθήσει τους μετανάστες να ενσωματωθούν ομαλά και θα αποκόψει τους γηγενείς Έλληνες από τις ρίζες μας.

Κωνσταντίνος Χολέβας-Πολιτικός Επιστήμων

13 σχόλια:

  1. Ο αφελληνισμός της παιδείας δεν θα βοηθήσει τους μετανάστες να ενσωματωθούν ομαλά και θα αποκόψει τους γηγενείς Έλληνες από τις ρίζες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρωτήθηκε ο ελληνικός λαός αν θέλει να ενσωματώσει λαθρομετανάστες; Δεν πρέπει να έχει τον κύριο λόγο στο ζήτημα αυτό;

    Πώς θα ενσωματωθούν λαθρομετανάστες στην ελληνική κοινωνία, αν αυτή (καλώς ή κακώς, δεν το εξετάζω) δεν τους αποδέχεται;

    Η ενσωμάτωση δεν θα ενθαρρύνει την εισροή νέων λαθρομεταναστών; Τελικά, και ο Χολέβας ένας ΝΔημικράτης είναι, ο οποίος προσπαθεί να στηρίξει τις απόψεις του Σαμαρά, που θέλει να αποφύγει το ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, για λόγους που έχω κατά κόρον εξηγήσει.

    Με το ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ θα φανεί αν και κατά πόσον είναι αποδεκτοί οι λαθρομετανάστες στην ελληνική κοινωνία, ώστε να μην γίνουν ατοπήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και ποια είναι η Ελληνική Παιδεία σήμερα στην οποία ζητάμε να ενσωματωθούν οι μετανάστες; Τα φοιτητικά μας κινήματα; Ο συνδικαλισμός μας; Ο δημοσιουπαλληλισμός μας; Οι μαθητικοί σύλλογοι των καταλήψεων; Οι αγράμματοι της ΟΛΜΕ, Οι αγράμματοι στην ΕΡΤ στα ΑΕΙ και παντού; Τα τσιφτετέλια; Ποιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Ελλάδα πρέπει να κλείσει τα σύνορα σε Ισλάμ και Δύση, και να τα ανοίξει στις Ορθόδοξες χώρες!

    Οι Ορθόδοξοι αγαπούν την Ελλάδα, μισούν την Τουρκία, και η Ελλάδα μπορεί να δίνει ιθαγένεια σε όσους θέλουν να γίνουν Έλληνες και να προσφέρουν στην Ελλάδα.

    http://www.vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ East 1:55 μ.μ.
    Είσαι σίγουρος ότι ο Ορθόδοξος Πούτιν μισεί την Τουρκία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ανωνημε 21 Ιανουαρίου 2010 2:34 μ.μ.

    διαβασε τη Ιστορια της διπλωματιας του Ποτεμκιν και μετα θα καταλαβεις γιατι μισει η ρωσια την τουρκια


    θα καταλαβεις μετα απο σκεψει των ρολων των στενων του μαρμαρα.. κ.λ.π.
    και τη θα συμβει στην ρωσια ουκρανια και στους σλαβικους πλυθησμους με την ισλαμοποιησει

    θα γινει του κουτρουλη ο γαμος στον πλανητη το θεωρω βεβαιο μεσα στη δεκαετία σιγα μην αφησει ο Πουτιν την τουρκια να ελεξει ξανα τα βαλκανια θα γινει
    της ΠΟΠΗΣ

    θα δειτει Θα γινει οτι λενε η Προφητειες του Παίσιου

    δυναμηκη των εθνων δεν αναστελεται ποτε....... τα έθνη μάχονται για χορο, ορυκτους πωρους, για τον πληθυσμο τους (τα ιμπεριαλιστικα)

    και το οικονομικό συτημα των αμερικανων καταρεει ......
    οπότε .... πριν αγωραστουν όλοι από την κίνα θα γίνει της Ποπης

    τα μόνα έθνη που δεν είναι χρεωμένα είναι η Κινα και η Ρωσία Ινδία
    και αν δειται συνεργάζονται μια χαρά.... πια μεταξύ τους

    και θα τους ανοικει ο πλανήτης σε λίγα χρόνια.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το νέο νομοσχέδιο έχει απαλείψει ήδη την παιδεία. Για τι μιλάει ο κύριος Σαμαράς, εάν περάσει Ο jeffrey την εργολαβία του Τελειώσαμε. απλά τα πράγματα

    «'Αρθρο 5.

    Προϋποθέσεις πολιτογράφησης

    1. Για τον αλλοδαπό, που επιθυμεί να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση απαιτείται :

    ε. να έχει επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας.(εδώ αφαίρεσαν την γνώση της ιστορίας και του πολιτισμού γιατί η νέα τάξη δεν θα έχει μνήμη θα είναι όλοι αδέλφια καταναλωτές ιδιώτες.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ 21 Ιανουαρίου 2010 3:47 μ.μ.
    Τι σχέση έχει ο Πούτιν με το Ποτεμκιν;
    Είναι γεγονός οτι η τσαρική Ρώσια ήταν αντι-ισλαμική και ορθόδοξη, "τσαρικά ορθόδοξη" όμως, και καθόλου οικουμενική. Ας μη ξεχάσουμε οτι ο Στάλιν είναι αυτός που ξαναέδωσε στο Πατριάρχειο της Μόσχας την ανεξαρτησία του απο το τότε Σοβιετικό κράτος, καθεστός που ισχύει σήμερα.
    Το κατά πόσο μισούν σήμερα ο Πούτιν και οι Ρώσοι την Τουρκία το δείχνουν οι πράξεις τους, δες πόσοι Ρώσοι πάνε διακοπές εκεί, τις επενδύσεις τους εκεί, το άνευ προηγούμενο εμπορικό ισοζύγειο. Είναι τόσο αγαπημένοι οι δύο λαοί που ακόμα τις βίζες κατάργησαν.
    Δες και τι γίνεται στη Τσετσενία και το Νταγκεστάν... Μόνο με τη ρωσική μαφία μπορούν και αντιμετωπίζουν τους ισλαμιστές! και μου λες οτι αυτοί θα μπορούσαν να επιβληθούν στα Βαλκάνια, ούτε το Κόσοβο δεν μπορούσαν να μαζέψουν και οι Σέρβοι αναγκάζονται να στραφούν προς την ΕΕ! Να μη σου πώ πως συμπεριφέρονται με τη ορθόδοξη Γεωργία.
    Τώρα μας λένε για πολλοστή φορά
    οτι θα χτίσουν ενα πυρηνικό εργοστάσιο στη Τουρκία. Το ίδιο έκαναν στη Περσία και συνεχίζουν, με όλους τους κυνδίνους που συνεπάγονται (σεισμοί αλλά και πυρηνική βόμβα). Το θεωρείς "μίσος" κατά τη Τουρκία και του ισλάμ γενικά;
    Η Ρώσία κάνει τη δουλειά της και καλά κάνει, αλλά μακριά απο κάθε σκέψης ορθοδοξίας, για την ώρα τουλάχιστον, και ενισχυεί τα ισλαμικά κράτη άμεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ 4:01 μ.μ.

    Ο Γιωργάκης προσδοκά ψήφους στις εκλογές ΤΑ τον Οκτώβριο. Γι αυτό και μόνο γι αυτό, παίζει κορώνα-γράμματα την υπόσταση του έθνους.

    To ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ «ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ» διενεργεί δημοψήφισμα με φόρμα και ηλεκτρονική.

    Παρακαλώ, αναρτήστε το.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Iδού ο στόχος της λαθρομετανάστευσης μέσω Τουρκίας.

    Άλλωστε, ο Οζάλ το είχε πει ότι δεν χρειάζεται πόλεμος για να κατακτηθεί η Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "Είναι τόσο αγαπημένοι οι δύο λαοί που ακόμα τις βίζες κατάργησαν."

    Η ΕΕ επίσης θέλει να καταργήσει την βίζα για τους Ρώσους πολίτες...Επίσης η Τουρκία έχει καταργήσει όχι μόνο την βίζα, μα και το διαβατήριο για τους Έλληνες!, όπως και τα Σκόπια το ίδιο για τους Έλληνες!

    Τι σημαίνει αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Mas piasane sta logia oxi metanastes oxi ta paidia tous pou genethikan edo telika oloi einai lathreoi .Den mboroume na nomoimopoioume kathe fora to paranomo legontas oti egine ti na kanoune tora. Akouo na milane gia ithagenia gia ypikotita an dosoume ithagenia den einai endaksi an dosoume ypikotita einai ok endakaksi.!Aparies ymimathis san ki mena .Pios einai aftos pou mbori na dosi ithagenia ? Ama i mana sou ki o pateras sou den einai Ellines tote ise aplos ypikotitas Ellinikis ,opos oi mousoulmaniki meionotita tis trakis Ellines ypikooi alogenis omos mbori omos na eise ypikioos Amerikis i Tourkias i Alvanias, ethnikotitos Ellinikis iti perisoteros Ellinas apo enan Ellina ypikoo aglikis ethnotitas .Qpoios omos exei E lliniki ypikotita metexi tis ELLINIKIS POLITIAS meso tis psifou.Opos exoun ta pragmata etnikotita ki ypikotita mbenoun sto idio tsoubali.Tora ti theloume emeis alo erotima 1.theloume afstiroterous nomous gia tous paranomoundas ??as poume opos oi italooi 10.000e ston eiserxomeno 2.isobia stous lathremborous metaforis 3. epanasindesi oikogenion meta tin parodo 20 eton 4.oi omoroi metanastes tha ypografoun dilosi mi engatastasis se perioxes ,ki mi egerseos meionotikou problimatos .5 se periptosi mousoulmanon na min engathistante se meionotikes perioxes.6.katasxesi perousion paranomoundon [paroxi stegis]7.Amesi epanaproothisi ton sylanbanomenon me timologio kostous gia kathe lathreo telika as bgaloume ton logariasmo ti mas stixizi kathe lathreos na ton steiloume stin tourkia .Ki stin EE ta sinora tous filame.7. theloume dimopsifisma gia ELLHNOKENTRIKH pedia ki oxi gia outopikes paparies?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ 22 Ιανουαρίου 2010 12:49 π.μ.


    - Η ΕΕ επίσης θέλει να καταργήσει την βίζα για τους Ρώσους: Η ΕΕ δεν είναι κράτος και ακόμα είναι στο "θέλει". Δεν νομίζω εξ'άλλου οτι υφίσταται μίσος μεταξύ ΕΕ-Ρώσιας, όπως ισχυρίζομαι οτι δεν υπάρχει μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας.
    - η Τουρκία έχει καταργήσει την βίζα, και το διαβατήριο για τους Έλληνες επειδή οι Έλληνες είναι πολίτες της ΕΕ. Το ίδιο ισχύει για τα Σκόπια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.