22/1/10

Εκνευρισμός στη Βαλτική...


ΡΩΣΙΑ ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΟΤΙ ΘΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΟΝ ΣΤΟΛΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΥΡΑΥΛΩΝ «ΠΑΤΡΙΟΤ» ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ.Αναταραχή προκάλεσε τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων RIA ότι η Ρωσία θα αυξήσει την ισχύ του στόλου της στη Βαλτική, αντιδρώντας στην εγκατάσταση αμερικανικών πυραύλων «Πάτριοτ» στην Πολωνία, αλλά η Μόσχα το διέψευσε.

Η συμφωνία για την εγκατάσταση των πυραύλων «Πάτριοτ» από τον αμερικανικό στρατό στην Πολωνία ήταν γνωστή στους Ρώσους εδώ και δύο χρόνια... (φωτ. Ass. Press) Η συμφωνία για την εγκατάσταση των πυραύλων «Πάτριοτ» από τον αμερικανικό στρατό στην Πολωνία ήταν γνωστή στους Ρώσους εδώ και δύο χρόνια... (φωτ. Ass. Press) Την περασμένη εβδομάδα η Πολωνία ανακοίνωσε ότι θα αναπτυχθούν αμερικανικοί «Πάτριοτ» στην πόλη Μοράγκ, η οποία απέχει περί τα 60 χιλιόμετρα από τον ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ. Είναι η αλλαγή σχεδίων στην οποία προχώρησε η Ουάσιγκτον, μετά τις αντιδράσεις της Μόσχας στην ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη. Το RIA επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο του ρωσικού Ναυτικού μετέδωσε ότι με δεδομένη την ανάπτυξη των «Πάτριοτ» σε ορίζοντα επτά ετών «μπορεί να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στον καθορισμό των στόχων και στις στρατιωτικές ικανότητες του Στόλου της Βαλτικής». Και εξήγησε ότι θα ενισχυθούν οι οπλισμοί των πλοίων επιφανείας, των υποβρυχίων και των αεροπλάνων του Στόλου της Βαλτικής. Το Καλίνινγκραντ είναι το πιο δυτικό τμήμα της ρωσικής επικράτειας και εκεί σταθμεύουν εκτός από τα πλοία επιφανείας, πετρελαιοκίνητα υποβρύχια, μια πτέρυγα μάχης, καθώς και χερσαίες και θαλάσσιες μονάδες έρευνας και διάσωσης.

Χαμηλοί τόνοι...

Ωστόσο, ανώτερος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι δεν υπάρχουν σχέδια ενίσχυσης του Στόλου στη Βαλτική Θάλασσα λόγω της παρουσίας των «Πάτριοτ». Δήλωσε ότι τα όσα μεταδίδονται περί σχεδίων ενίσχυσης του στόλου «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Ο Πολωνός υπουργός Αμυνας διαβεβαίωσε ότι η ανάπτυξη των «Πάτριοτ» δεν ήταν πολιτική απόφαση και ότι η απόφαση ελήφθη για λόγους διοικητικής μέριμνας, επειδή το στρατόπεδο στη Μοράγκ είναι «μεγάλο» και σε «καλή κατάσταση». Το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έδειξε καμία ανησυχία για τα όσα μετέδωσε το RIA. «Ας μείνουμε ψύχραιμοι. Τέτοια ενίσχυση, ακόμα και και αν γίνει, δεν αποτελεί άμεση απειλή για την Πολωνία», δήλωσε ανώτατη πηγή στο υπουργείο και πρόσθεσε: «Οι Ρώσοι γνωρίζουν για τους "Πάτριοτ" εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον. Οπότε δεν υπάρχει λόγος αντιδράσεων σε ανεπίσημα σχόλια».

Πολωνία και ΗΠΑ υπέγραψαν τον Νοέμβριο τη συμφωνία για τους «Πάτριοτ». Η Πολωνία διαμαρτύρεται ότι δεν φιλοξενεί δυνάμεις του ΝΑΤΟ, ούτε σημαντικές εγκαταστάσεις της Συμμαχίας, μολονότι συμμετέχει στις ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.


Του ΘΟΔΩΡΗ Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.