7/1/10

Divide ut regnes: Προς σύγκρουση των γενεών για το ασφαλιστικό;

Του Θεόδωρου Κουτρούκη

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ελλάδα: Το φάντασμα του ασφαλιστικού! Όλες σχεδόν οι κυβερνήσεις αποφεύγουν να κοιτάξουν κατάματα το οξύτατο αυτό ζήτημα γνωρίζοντας ότι ένα ενδεχόμενο εγχείρημα ριζικών τομών, θα τις οδηγούσε πιθανότατα στο μάτι του κυκλώνα. Επομένως, ελπίζουν ότι θα ολοκληρώσουν τη θητεία τους δίχως να ασχοληθούν εμβριθώς με το θέμα. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση Πετραλιά αποπειράθηκε να προωθήσει τη διόρθωση ορισμένων εξοργιστικών χαρακτηριστικών του συστήματος, ωστόσο δεν άγγιξε τον πυρήνα του προβλήματος.

Μολονότι οι πολίτες περιμένουν από το κράτος να δώσει λύσεις, οι κρατικές παρεμβάσεις αποτελούν εμφανώς μέρος του προβλήματος. Αρκεί να θυμηθούμε μερικές ασκήσεις επί χάρτου των κυβερνήσεων σχετικά με το ασφαλιστικό:

α) εξασφάλιση αυξημένων συνταξιοδοτικών παροχών σε σχετικά εύπορες πληθυσμιακές ομάδες (που ασφαλώς διαθέτουν αυξημένη συνδικαλιστική και πολιτική επιρροή) παροχές οι οποίες υπερβαίνουν τη συνταξιοδοτική τους αποταμίευση και επιβαρύνουν υπέρμετρα τον προϋπολογισμό,

β) παροχή σύνταξης σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού, που έχουν συμβάλλει από ελάχιστα έως καθόλου στην αποταμίευση του συστήματος, λαμβάνουν την κατώτατη σύνταξη και στη συνέχεια πιέζουν δραστικά για την αύξηση της,

γ) άσκηση φιλολαϊκής πολιτικής από πολλές κυβερνήσεις, που επιδίδονται σε μια προεκλογική πλειοδοσία αυξήσεων στις συντάξεις χωρίς καμιά απολύτως αναλογιστική μελέτη.

Επιπλέον οι κρατικές πολιτικές για τις συντάξεις χαρακτηρίζονται από μια μακιαβελική εφαρμογή του διαίρει και βασίλευε ανάμεσα στις γενεές των ασφαλισμένων. Έτσι, οι «παλαιοί» ασφαλισμένοι θα συνταξιοδοτηθούν με διαφορετικές προϋποθέσεις από ό,τι οι «νέοι», αυτοί που έχουν «ώριμα» ασφαλιστικά δικαιώματα θα απολαύσουν πιο προνομιακές παροχές από ό,τι εκείνοι που έχουν «ανώριμα» δικαιώματα.

Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι ότι το πελατειακό και πολυκερματισμένο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης προικίζει με διαφορετικούς όρους συνταξιοδότησης, απασχολούμενους με πανομοιότυπα εργασιακά χαρακτηριστικά.

Ακόμη ορισμένες ομάδες ασφαλισμένων, που διαθέτουν προνομιακή σχέση με την εξουσία θα συνεχίσουν να μάχονται για τη διατήρηση του δικαιώματος των (πρεσβύτερων κυρίως) μελών τους να συνταξιοδοτούνται με διαφορετικές προϋποθέσεις από ό,τι οι υπόλοιποι απασχολούμενοι.

Και βέβαια σε μια πρωτοφανή συμπαιγνία κράτος, επιχειρήσεις, ομάδες εργαζόμενων και ορισμένα εργατικά συνδικάτα θα επιχειρήσουν να κληροδοτήσουν στα ταμεία (κυρίως το ΙΚΑ) το κόστος της «βελούδινης» εθελούσιας εξόδου των «τυχερών» εργαζομένων από τον εργάσιμο βίο σε πρόωρη ηλικία, δίχως κανείς να αναλογιστεί ότι το δυσθεώρητα αυτά κόστη προέρχονται από τον ίδιο «κουμπαρά» και φορτώνονται -φευ- στις νεώτερες γενιές ασφαλισμένων, χωρίς φυσικά οι τελευταίοι να ερωτηθούν.

Σε αυτό το σκηνικό, οι σημερινοί συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να αποστραγγίζουν τις ελάχιστες αποταμιεύσεις του συστήματος, ενώ οι μελλοντικοί φορολογούμενοι ενδεχομένως θα κληθούν μετά από μερικά χρόνια να αντιμετωπίσουν τα τεράστια ελλείμματα που θα συνεχίσει να δημιουργεί η ιδεολογία του «όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε».

Τέλος, οι σημερινοί εργαζόμενοι πιθανότατα θα πρέπει να λησμονήσουν τους όρους συνταξιοδότησης των συναδέλφων τους που αποχωρούν πρόωρα και να βιώσουν τον καθορισμό του ύψους της δικής του σύνταξης σε συνθήκες αστρονομικών ελλειμμάτων των ταμείων, όταν μια δυσμενής πολιτική απόφαση θα είναι ίσως πιο εύπεπτη. Και τότε η περίφημη κοινωνική αλληλεγγύη των γενεών του σημερινού αναδιανεμητικού συστήματος θα περάσει την πιο σκληρή της δοκιμασία.

* (Divide ut regnes: Διαίρει και Βασίλευε)

** Ο κ. Θ. Κουτρούκης είναι Επίκ. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
capital.gr

6 σχόλια:

  1. ΓΙΑ ΠΟΙΑ κοινωνική αλληλεγγύη των γενεών ΜΙΛΑΤΕ;
    ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ 50ΑΡΗΔΩΝ-60ΑΡΗΔΩΝ ΑΠΟΔΟΜΗΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΓΕΝΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 1992 ΚΑΙ ΜΕΤΑ.
    ΕΜΕΙΣ ΟΙ 30ΑΡΗΔΕΣ ΝΙΩΣΑΜΕ ΝΑ ΜΑΣ "ΞΕΣΧΙΖΕΙ" ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΥΤΗ Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΄60 ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΣΕ ΜΕ sex-druggs & Rock'n Roll ΚΑΙ ΜΕ ΑΦΘΟΝΕΣ "ΤΟΥΡΙΣΤΡΙΕΣ" ΣΤΑ ΜΑΤΑΛΑ ΣΤΗΝ ΜΥΚΟΝΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ελληνική πατέντα της "ασφάλισης" δλδ συνταξιοδότησης κρατάει από το 1950.Ομως ηταν στραβό το κλίμα τόφαγαν και οι γαϊδαροι. Οι λέξεις κλειδιά είναι αυτασφάλιση και ανταποδοτικότητα. Η κλεψιά αυτών που εισπράτουν συντάξεις μεγαλύτερες από την απόδοση του συνταξιοδοτικού τους κεφαλαίου (πχ βολευτές,οτε,δεη και οι παρόμοιοι)πρέπει να σταματήσει,να διαχωρισθεί η πρόνοια από το δικαίωμα της σύνταξης και δεν επιτρέπω σε κανέναν να "βαζει" χέρι δλδ να κλέβει και να κάνει πλιάτσικο στο συνταξιοδοτικό μου κεφάλαιο.Και όσοι έχουν εισπράξει ο,τι δεν δικαιούνται να το επιστρέψουν.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. γιατι κανεις δεν λεει για την κλοπη του χρηματος των ασφαλιστικων ταμειων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ηρεμα!!

    Ποιός νομίζετε θα πληρώσει για τις μαιμου-συντάξεις και την περίθαλψη των λαθρο-μεταναστών (έμαθα προσφέρει και κρουασαν ο χος Χρυσοχοίδης). Μα φυσικά εσείς! Ο φιλάνθρωπος Σορος και οι άλλοι ομοιοί του είναι εξυπνότεροι (περιούσιοι γαρ).

    Περαστικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΔΙΑΛΛΕΙΜΑ ΤΕΛΟΣ. ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΜΕΣΑ.
    Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ. ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ "ΜΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ".
    ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΡΕ ΕΡΓΑΤΑΚΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ; ΣΚΑΣΕ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΕ. ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΚΑΙΟΥΣΑΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΟΥΤΕ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΟΥΤΕ ΥΓΕΙΑ, ΤΙΠΟΤΕ. ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ.
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ.ΘΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΓΕΡΑΣΟΥΜΕ, ΑΦΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΣΤΙΨΕΙ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΘΑ ΤΡΩΜΕ ΜΙΑ ΚΛΩΤΣΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΖΟΥΜΕ.

    ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΥΦΩΝΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΩΡΑΙΟΙ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΕΝΩΣΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΣΕ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ.
    ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΑ ΦΡΑΚΑΡΕΙ. ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑ Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΟ ΚΑΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΡΑΚΟΣ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η "συμμετοχική" ασφάλιση έχει πεθάνει. Οποιος δικαιούται να πάρει σύνταξη,οι άλλοι κοινωνική βοήθεια.Η σύνταξη αποδίδεται μετά το 65ο έτος της ηλικίας.Ναι,και οι μαϊμούδες αναπηρικές τέρμα.Και η μεγαλύτερη αιμορραγία είναι η κάλυψη των αλλοδαπών ή η απόδοση συντάξεων σε μη δικαιούχους.Οταν κοιμάστε να σκεπάζεστε γιατί θα αρρωστήσετε.Καληνύχτα σας.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.