15/1/10

FT : Η ΕΕ δεν αντέχει χρεοκοπία της Ελλάδας


By Simon Tilford*
Η ευρωζώνη δεν αντέχει να αφήσει την Ελλάδα στη μοίρα της. Δηλώσεις από οικονομολόγους και πολιτικούς της ευρωζώνης, όπως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Wolfgang Schauble, που προέρχονται από περισσότερο εύρωστες οικονομίες, ότι οι Έλληνες θα πρέπει να λύσουν μόνοι τους τα προβλήματά τους, δεν είναι αξιόπιστες. Αγνοούν το γεγονός ότι αυτά τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν από μόνα τους και εύκολα. Επίσης, ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν θα αποτελέσει την κάθαρση που οραματίζονται αρκετοί στις περισσότερο εύρωστες οικονομίες της ευρωζώνης.

Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης είναι έξαλλα με τους Έλληνες για τα εσφαλμένα μακροοικονομικά δεδομένα που ανακοίνωσαν. Όμως, η Ελλάδα είναι απλώς το πιο ακραίο παράδειγμα των προβλημάτων ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες της ευρωζώνης, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες και με δυσμενή μακροοικονομικά μεγέθη.

Οφείλουν να μειώσουν τα ελλείμματά τους και το κόστος τους σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, την ίδια στιγμή που οικονομίες όπως αυτές της Γερμανίας και της Ολλανδίας αντιμετωπίζουν αποπληθωρισμό και οι επενδυτές θέτουν υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια του κρατικού χρέους.

Χθες η Ελλάδα ανακοίνωσε μέτρα για μείωση του ελλείμματός της από το 12,7% του ΑΕΠ το 2009 στο 2,8% του ΑΕΠ το 2012. Με δεδομένες τις αρνητικές οικονομικές προοπτικές της, μείωση των δαπανών σε τόσο υψηλό επίπεδο θα οδηγήσει σε κάθετη υποχώρηση της ανάπτυξης και σε αποπληθωρισμό -οδυνηρό για μία υπερχρεωμένη χώρα- και θα θέσει σε κίνδυνο την κοινωνική σταθερότητα.


Οι αγορές θα στρέψουν αμέσως το ενδιαφέρον τους σε άλλες οικονομίες του μπλοκ που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα και δεν διαθέτουν ικανοποιητικές προοπτικές ανάπτυξης. Η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία θα βρεθούν αντιμέτωπες με δραματική αύξηση του κόστους δανεισμού και ως εκ τούτου το ενδεχόμενο νέων κρίσεων θα αυξηθεί. Ένα τέτοιο σενάριο θα δυσχεράνει την προσπάθεια κρατών της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης για είσοδο στην ευρωζώνη. Το, δε, πολιτικό κόστος θα είναι τεράστιο.

Επιπρόσθετα, εάν ένα κράτος-μέλος της ευρωζώνης χρεοκοπήσει, το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το μπλοκ δεν μπορεί να αγνοηθεί εντελώς. Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει και παραμείνει στην ευρωζώνη, η ανταγωνιστικότητά της θα είναι μηδενική. Η ελληνική κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να στραφεί στις αγορές για χρηματοδότηση, καθώς οι επενδυτές θα είναι όλο και πιο ανήσυχοι για τις προοπτικές της οικονομίας της χώρας. Το να φύγει από την ευρωζώνη, ενώ βρίσκεται σε πτώχευση, εμπεριέχει πολλούς κινδύνους, αλλά προσφέρει τη δυνατότητα επιστροφής σε αναπτυξιακή πορεία, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, και πιθανώς να αποτελέσει και πολιτική αναγκαιότητα. Μία τέτοια κίνηση θα προκαλέσει μεγάλη καταστροφή στην Ε.Ε.

Σαφώς η Ελλάδα όπως και η Ιταλία και η Ισπανία θα πρέπει να σοβαρευτούν και να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους και να μειώσουν τον δημόσιο τομέα τους. Όμως, και η Γερμανία (και άλλα μέλη της ευρωζώνης που έχουν πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών) θα πρέπει να αποδεχτεί ότι είναι μέρος του προβλήματος. Είναι άνευ ουσίας να υποστηρίζει κάποιος ότι τα πιο αδύναμα κράτη-μέλη θα πρέπει να μιμηθούν τη Γερμανία. Ένας από τους βασικούς λόγους για την ευρωστία των δημοσιονομικών της Γερμανίας είναι το υψηλό εμπορικό πλεόνασμά της με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Όμως αυτό δεν είναι κάτι από το οποίο μπορούν να εμπνευστούν οι υπόλοιποι: το πλεόνασμα μιας χώρας σημαίνει ότι κάποια άλλη αντιμετωπίζει έλλειμμα.

Μία εντυπωσιακή τάση που επικράτησε το τελευταίο διάστημα είναι ότι το γερμανικό πλεόνασμα ενισχύθηκε εν τω μέσω της κρίσης και παρά την πολύ αδύναμη πορεία των οικονομιών άλλων κρατών-μελών. Η γερμανική οικονομία ανακάμπτει χάρη στις εξαγωγές, αλλά η ιδιωτική κατανάλωση ουσιαστικά ακολουθεί πτωτική πορεία. Η αδυναμία της εγχώριας κατανάλωσης θα οδηγήσει σε ουσιαστική υποχώρηση των πραγματικών μισθών και θα μειώσει το συναλλαγματικό ισοζύγιο της Γερμανίας με την υπόλοιπη ευρωζώνη. Όμως, είναι αδύνατον για χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα να τακτοποιήσουν τα δημοσιονομικά τους χωρίς να επιτύχουν καλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Για να το καταφέρουν θα πρέπει να εξισορροπήσουν τις εμπορικές τους συναλλαγές με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.

Η ευρωζώνη χρειάζεται πιο σκληρούς δημοσιονομικούς κανονισμούς. Επίσης, θα πρέπει να θέσει όρια στο ύψος των πλεονασμάτων και των ελλειμμάτων. Εάν δεν γίνει το δεύτερο, το πρώτο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Υπάρχει και η εναλλακτική λύση μιας δημοσιονομικής (πολιτικής) ένωσης. Βάσει αυτής, οι δυνατότερες οικονομίες θα πρέπει να χρηματοδοτούν τις πιο αδύναμες σε σταθερή βάση, όπως άλλωστε ισχύει και τώρα για κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις. Κανείς δεν φαίνεται να επιθυμεί μία τέτοια εξέλιξη, τουλάχιστον καμία από τις "ισχυρές" οικονομίες.

*Ο αρθρογράφος είναι επικεφαλής οικονομολόγος του Centre for European Reform.
euro2day.gr

15 σχόλια:

  1. Η Ελλάδα είναι απο τις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη,αλλά δεν μπορεί να αξιοποιήσει τον πλούτο της προς όφελος του έθνους.Όλα μια αλυσίδα είναι Καλά πανεπιστήμια-αμυντική βιομηχανια-ελευθερία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή? Κάποιοι πρέπει να παράγουν και κάποιοι καταναλώνουν ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Δύση καταστρέφει την Ελλάδα τα τελευταία 1000 χρόνια.

    Η Δύση κατέστρεψε το Βυζάντιο, η Δύση μας "έδωσε" στους Τούρκους, η Δύση μας έκανε προτεκτοράτο, η Δύση κατέστεψε την παραγωγή και την οικονομία μας και μας δίνει στην Τουρκία.

    Η Ελλάδα αξίζει πολλά περισσότερα από το να είναι ένα μικρό κρατίδιο των Βαλκανίων, μέλος της ΕΕ, και να ζει με δανεικά.

    http://www.vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι από τις πρώτες χώρες στο κόσμο σε εξαγωγή ελαιολάδου όχι μόνο σε ποσότητα αλλά και σε ποιότητα.
    Εχει την φέτα η οποία είναι από τα καλύτερα τυριά που κυκλοφορούν.
    Εχουμε το καλύτερο κρόκο τον γνωστό κρόκο κοζάνης και την καλύτερη σόγια αλλά προτιμούμε την εισαγώμενη εξ Αμερικής.
    Επίσης έχουμε την μαστίχα της Χίου που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στο κόσμο και οι ιδιότητες της είναι γνωστές.Κάποτε είχαμε και απο τα καλύτερα καπνά τώρα πια τα ξεριζώνουν.
    Το κρασί που μπορεί να παραχθεί στην Ελλάδα είναι απο τα καλύτερα λόγο εδάφους και ποικιλιών αλλά που ποιος το κοιτάει.
    Για να μη πω υπέδαφος και μας πάρει ώρα.
    Δεν αναφέρομαι στις ομορφιές που έχει και όχι μόνο έχουν μείνει ανεκμετάλλευτες αλλά έχουν κατα πολύ καταστραφεί.

    Τελικά εμείς επιλέξαμε να γίνουμε μια εισαγωγική χώρα και όχι εξαγωγική και σιγά σιγά να καταστρέψουμε και τα λιγοστα που έχουν απομείνει.

    Μπορεί να μην έχουμε βαριά βιομηχανία αλλά θα μπορούσαμε να είχαμε την καλύτερη ΄βιομηχανία παραγωγής τροφίμων αλλά αφου ξεπουλήσαμε τις συνειδήσεις μας ήταν αναμενόμενο..

    Είμαστε ευλογημένο κράτος αλλά το καταστρέφουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 'Η Δύση καταστρέφει την Ελλάδα τα τελευταία 1000 χρόνια.

    Η Δύση κατέστρεψε το Βυζάντιο, η Δύση μας "έδωσε" στους Τούρκους, η Δύση μας έκανε προτεκτοράτο, η Δύση κατέστεψε την παραγωγή και την οικονομία μας και μας δίνει στην Τουρκία.

    Η Ελλάδα αξίζει πολλά περισσότερα από το να είναι ένα μικρό κρατίδιο των Βαλκανίων, μέλος της ΕΕ, και να ζει με δανεικά.'


    Και ο (λαμακο)χορος συνεχιζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Και ο (λαμακο)χορος συνεχιζεται..."


    Καθίστε ακόμα μια εικοσαετία στην "β'εθνική" εσεις οι οπαδοί του "ανήκομεν εις την δύσιν" και μετα τα ξαναλέμε."Δύση" θέλατε;Ε "φάτε την στην μαπα"(και μαζι με εσας και εμεις οι οπαδοί του "Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ")για να καταλαβετε τι σημαινει "δύση".Οι κωλοευρωπαιοι!Η Ελλαδα αποτελει μονο το 2% του Ευρωπαϊκού "οικοδομήματος" και όμως η κινδυνολογία "παει συννεφο"!Η ΚΩΛΟΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΑ 450 Euros που παιρνει συνταξη η κυρα Καλλιόπη η αγροτισα και απο τα 650 Euros που παιρνει σύνταξη ο κυρ Μήτσος ο φορτηγατζής(διοτι το ΤΣΑ αυτην την σύνταξη δίνει σε ανθρώπους που τους "εφαγε" το τιμόνι 40 χρονια)!Αν ειναι τοσο σαθρο το Ευρωπαϊκό "οικοδόμημα", τοτε να παει στον αγυριστο και ακόμα παραπέρα!Για να δούμε και εμεις τι θα κάνουμε!Απωλέσαμε την εθνική μας κυριαρχία, απολέσαμε την εθνική μας οικονομία, απολέσαμε οτιδήποτε σχετίζεται με την λέξη "εθνικό" χαριν της "ασφαλειας και της ευημερίας της Ευρώπης"(όπως ειπε και η κα Μπενάκη)και αυτοί συνεχίζουν να μας εκβιάζουν!
    ΡΕ ΟΥΣΤ!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δηλαδή το ΑΕΠ ήταν το 2009 12,7% και το 2012 θα γίνει 2,8%, Βρε μπα και έχει δίκιο ο Μητσοτάκης, το ανεβαίνουν τεχνικά-και γιαυτό και δεν ανησυχούν-για να το παρουσιάσουν κατεβασμένο κοντά στις εκλογές?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Xoris na thelo na paikso ton rolo tou diavolou giati orismena pragmata me tn EE DEN EINAI ENTAKSEI alla gia logous istorikis dikaosinis ofeilo na simeioso oti epeisi Xari stinv Disi (en merei) eimaste ena aneksartito kratos kai oxi 3 upoteli kratidia opos provlepe to Rosiko sxedio tou 1825(na doume pote tha mou apantisei o EAST gia auto opos kai gai tin sinthiki tou Agiou Srefanou alla dum spiro spero!)Oso gia ton Mino ontos auta pou eipes einai SKANDALODI alla a nomizeis oti an eimastan monoi mas i upo Rosiki "kidemonia" (vlepe katoxi) auta ta provlimata den u[irxan apo DIKI MAS ypaitiotita lipamai alla planasai planin oiktran!EPIPLEON AN PISTEUSI OTI MAKRIA APO TIN DISI THAEIXES TIN ELLEUTHERIA NA GRPHEIS KAI NA LES OTI THELEIS TOTE MALLON EISAI SE LATHOS PLANITI!
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το γελιο θα πεσει οταν αποκαλυφτει στην Γερμανια,η παραβιαση της Ευρωπαικης νορμας περι του ποσοστου της ετησιας αναπροσαρμογης [αυξησης] των μισθων των γερμανων εργαζομενων,η οποια επι 8 χρονια ειχε παραμεινει παγωμενη δηλ. επι 8 χρονια δεν ειχαν παρει φραγκο οι εργαζομενοι σε αντιθεση με τους αλλους Ευρωπαιους των οποιων οι μισθοι αναπροσαρμοσθηκαν απο 28-32%.Ενας λοιπον απο τους λογους που οι 'φιλοι' Γερμανοι το παιζουν ισχυροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η χωρα χρειαζεται προγραμμα εθνικης οικονομικης ανασυγκροτησης, με αναδασμους, οικονομικη πειθαρχια, συντονιστικα προγραμματα, αναπτυξιακα σχεδια...Αυτα δεν γινονται σε υποτελεις δημοκρατιες, εδω χρειαζεται δικτατορια (κοινοβουλευτικη, στρατιωτικη ή προλεταριακη), ή βασιλεια..Στην χωρα μας, πολιτικη δεν παραγεται, διοτι αντι για συμπολιτευση και αντιπολιτευση, εχομε πραξη και αντιπραξη με πολιτικη συνισταμενη περιπου μηδεν. Η δημοκρατια σε μια χωρα σαν την δικη μας, απλα γινεται πανισχυρο οπλο διαλυσης των παντων στα χερια πολιτικων συμμοριων...Η δημοκρατια σε αλλες χωρες ειναι φαρμακο και σε αλλες φαρμακι...δυστυχως....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητη Χριστινα,
    επιτελους και καποιος αλλος θετει το θεμα του μεγαλου εθνικου κεφαλαιου που ειναι η παραγωγη αγροτικων προιοντων υψηλης ποιοτητας με μεγαλο συγκρητικο πλονεκτημα εναντι αναλογων του εξωτερικου. Αληθεια ποσο οφελος θα ειχαμε απο τις οργανωμενες εξαγωγες των προιοντων μας αν αφηναμε την υπαιθρο μας να ξανανθισει ?
    Και το θεμα της διατροφικης αυτονομιας της χωρας εν οψει κρισης και κατακλυσμιαιων αλλαγων ??
    Επισης το θεμα της υγειας του πληθυσμου που εχει 'χτικιασει' απο τις εισαγομενες βιομηχανοποιημενες τροφες και το θεμα διαροης προς το εξωτερικο τεραστιων ποσων για την εισαγωγη των προβληματικων αυτων προιοντων ???
    Ας ελπισουμε οτι απο τα αδιεξοδα που δημιουργησε η αγροτοκτονα Ευρωπαικη πολιτικη θα διδαχθουμε και το κρατος θα σταματησει να καταδιωκει οσους απομειναμε να επιμενουμε παραγωγικα και ελληνικα!
    ...δυστυχως ειναι το μονο πραγμα που εκανε με επιτυχια τα τελευταια χρονια και η υπαιθρος ρημαξε.
    Οι φιλοι μας οι Αγγλοι παντως, που ηταν πρωτοποροι στην περιφρονηση της Ευρωπαικης αγροτικης παραγωγης, εκπονησαν εικοσαετες προγραμμα επαναγροτοποιησης του Ηνωμενου Βασιλειου για να αντιμετωπισουν ακριβως αυτες τις προκλησεις που περιγραφοντε πιο πανω.
    Μηπως ειναι καιρος να σκεφτουν και οι Ευρωλιγουρηδες μας οτι για να ειμαστε 'in' πρεπει να κανουμε και μεις το ιδιο ????

    Φωτιος Μ. Πλατανιδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητέ κ. Πλατανίδη,
    Η Ελλάδα εκτός απο λαμόγια έχει τη δυνατότητα να θρέψει όλο το κόσμο σε λάδι αρίστης ποιότητας αντ αυτού εισάγουμε από την Ισπανία λάδι το οποίο είναι αναμεμιγμένο με το δικό μας για να έχει χαμηλή οξύτητα .Αν δεν με απατά η μνήμη μου η Μυτηλίνη είχε 1.000.000 ρίζες ελιές δεν ξέρω πόσες έχει τώρα.
    Επίσης γνωρίζω ότι υπήρξε μεγάλη περίοδος της Ελλάδος για την οποία οι Ευρωπαίοι φίλοι μας μας επιδοτούσαν για να ''αλλάξουμε'' τα προϊόντα της παραγωγής μας.
    Μιλώ δε περισσότερο για τα αγροτικά και όχι κτηνοτροφικά προϊόντα γιατί στην κτηνοτροφία θέλουμε περισσότερες επενδύσεις , επι του παρόντος, για να την φτάσουμε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο σε αντίθεση με την γεωργία η οποία λόγο του εδαφικού πλούτου της χώρας μας σε ''υγιεί χώματα πλούσια σε τροφές'' μπορεί να γίνει η καλύτερη στην Ευρώπη.
    Πέραν του ελαιολάδου είναι και η αμπελουργία το κρασί και πολλά άλλα.
    Ο πόλεμος ο οποίος μας έχει γίνει και στον οποίο υποχωρήσαμε κατα κράτος ήταν πολύ καλοστημένος με αποτέλεσμα να φτάσουμε σήμερα να μιλάμε οτι η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα.
    Δεν παράγει διότι το επιτρέψαμε το νομοθετήσαμε το υπογράψαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητη Χριστινα,
    εχοντας προσπαθησει χρονια για τη διασωση, τη στηριξη και την αναπτυξη των εξαιρετικων αγροτικων μας προιοντων, καταλαβα τη στρατηγικη σημασια τους για την επιβιωση της οικονομιας, της χωρας και του Γενους απο την....μανια του σουρεαλιστικου νεοελληνικου συστηματος να καταστρεψει οποιαδηποτε προσπαθεια προς αυτη την κατευθυνση.
    ....φτιαξαμε με φιλους απο τα Σφακια μια προηγμενη μοναδα προιοντων ορεινης μελισσοκομιας για να δωσουμε εξαγωγικη προοπτικη στο εξαιρετικο μελι των Λευκων Ορεων και....μονο για τις αδειες λειτουργιας χρειαστηκαν 3,5 χρονια απιστευτης ταλαιπωριας και οικονομικης φθορας, για να μην επεκταθω σε αλλα ανηκουστα μια και η τιμια εργασια και το μερακι για δημιουργια και προοδο διωκοντε και τιμωρουντε. Τι να πουμε για το λαδι και το κρασι μας....θα μας πιασει μελαγχολια !!
    Στον πολεμο ειναι αληθεια οτι εχουμε υποχωρησει ΑΛΛΑ δεν τον εχουμε χασει. Πρωτοβουλιες απο ομαδες πολιτων για τη στηριξη των αρκετων παραγωγων που επιμενουν και υβριστικη αφυπνιση στα ζωντοβολα πολιτες που την τελευταια τους δραχμη την καταθετουν σε καταστηματα πολυεθνικων εταιρειων και προιοντων -στο ονομα της ξενομανιας η της 'φθηνιας'- ωστε να διαρευσει για παντα απο την Ελλαδα, αφηνοντας την υπαιθρο μας ρημαγμενη.
    Απο τα γραφομενα σου καταλαβαινω οτι εισαι κοντα στο αντικειμενο αυτο και πιθανως εργαζεσαι σε κατι αναλογο (?) Αν ειναι ετσι δωσε στιγμα επικοινωνιας. Εμεις επιμενουμε με την Ελληνικη φυση και τους θησαυρους της.
    Ευχαριστω

    Φωτιος Μ. Πατανιδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κύριε Πατανίδη θα με βρείτε στους αναγνώστες του ιστολογίου τους εγγεγραμμένους.
    Οχι δυστηχώς δεν ασχολούμαι με αυτό το αντικείμενο, το αντικείμενο μου έχει να κάνει με νούμερα απλά έφτασα στα 42 και συνειδητοποίησα (αλληγορικά θα σας το πω) όσα 00000000 και αν βάλεις σε ένα νούμερο αν το 1 ή το 2 ή το3 μέχρι το 9 δεν μπει μπροστά τότε το 0 παραμένει.
    Ετσι είναι και στην ζωή δυστηχώς η Ελληνες κατάντησαν την Ελλάδα με πολλά 0 χωρίς όμως έναν αριθμό μπροστά απο αυτά όλοι τα ακολουθούν.
    Αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να επενδύσουμε στο Χώμα και στα σύνορα λειτουργούμε με ημερομηνία λήξεως η οποία δεν θα αργήσει πλέον να έρθει.
    Δεν έχουμε καταλάβει ότι διεκδικούν την πατρίδα μας όχι μόνο για την γεωγραφική της θέση αλλά και για τα πλούσια εδάφη/θάλασσα της γενικώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Προς Χριστινα
    Συμφωνοι, επενδυση στο χωμα και στα συνορα. Πολυ καλη διατυπωση. Μια ομαδα εργασιας για σχετικη αρθρογραφια και προβολη οσης Εθνικης παραγωγης εχει απομεινει ειναι δυνατη. Η ασφυκτικη οικονομικη κατασταση των μεσαιων στρωματων μπορει εκει να βρει υγιη εκτονωση και επαναδραστηριοποιηση.
    Τα συγκριτικα πλεονεκτηματα των προιοντων μας παραμενουν και οι αναγκες των ανθρωπων το ιδιο....
    Οι κυβερνηση μιλα για 'πρασινη αναπτυξη' και αναθερμανση της οικονομιας. Ας κινηθουμε γραπτα και πρακτικα ωστε να εχει την ευκαιρεια να δειξει οτι τα εννοει.
    Θα ζητησω συνδεση απο το ιστολογιο.
    Ευχαριστω
    Φ.Μ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.