15/1/10

Ο Τρισέ και η ΕΚΤ έχουν «αυτοπαγιδευτεί» στην κρίση της Γερμανίας


ZEZA ZHKOY

Η παράλυση της οικονομικής ανάκαμψης στη Γερμανία όπως έδειξαν χτες τα στοιχεία του ΑΕΠ, που παρέμεινε στάσιμο το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, και η κρίση που δονεί τις Landesbanken αποτρέπει τον Τρισέ και τους λοιπούς τραπεζίτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να πιέσουν με προκλητικό τρόπο τη χώρα μας. Κυρίως, βέβαια, τους συγκρατεί από το να αυξήσουν τα επιτόκια. Χτες, άφησαν το επιτόκιο στο ιστορικό ναδίρ του 1%, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα από την κυκλοφορία του ευρώ το 1999.

Το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης και φυσικά της Γερμανίας συνεχίζει να αιμορραγεί, παρά τον πακτωλό χρήματος, και η κρίση έχει βυθίσει στα χρέη τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Η ομολογία από τον Τρισέ ότι πιέζει τις εμπορικές τράπεζες να αυξήσουν χωρίς περιστροφές τη δανειακή τροφοδότηση της οικονομίας και των νοικοκυριών δεν επαρκεί.

Η κρίση στις Landesbanken αποτελεί τον «μεγαλύτερο συστημικό κίνδυνο» όχι μόνο της Γερμανίας αλλά ολόκληρης της Ευρωζώνης και όχι μόνο τα προβλήματα της χώρας μας. Φυσικά και κρίνεται το μέλλον των αντισυμβατικών μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας από τα οποία έχουν διευκολυνθεί σημαντικά και οι ελληνικές τράπεζες και ο δανεισμός της χώρας μας. Η περίοδος χορήγησης φθηνής ρευστότητας στις τράπεζες με ενέχυρο κρατικά ομόλογα, τερματίζεται.

Μιλώντας κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της τράπεζας, ο Ζαν - Κλοντ Τρισέ προειδοποίησε ότι η Ελλάδα δεν θα τύχει ειδικής μεταχείρισης από την Ε. Ε. για την δημοσιονομική της κατάσταση. «Καμιά κυβέρνηση και καμιά χώρα δεν πρέπει να περιμένει ειδική μεταχείριση», υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης. «Κάποιες κυβερνήσεις, και μάλιστα μία συγκεκριμένα (της Ελλάδας), πρέπει να πάρουν πολύ δύσκολες αποφάσεις», είπε, συμπληρώνοντας ότι η ΕΚΤ θα μελετήσει προσεκτικά το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα υποβάλει η Ελλάδα στην Κομισιόν. Εντάξει...

Ομως, η κρίση στις γερμανικές κρατικές τράπεζες –Landesbanken, όπως αποκαλούνται– είναι εξαιρετικά σοβαρή. Οι Landesbanken ανήκουν στα ομόσπονδα κρατίδια της χώρας και ειδικεύονται στις χορηγήσεις επενδύσεων των μικρού και μεσαίου μεγέθους γερμανικών επιχειρήσεων, τις γνωστές Mittelstand. Αρκετές από αυτές χρειάστηκαν τεράστια κρατικά κεφάλαια για να σωθούν από τη χρεοκοπία. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και σήμερα αποτελούν τον «μεγαλύτερο συστημικό κίνδυνο» στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Οπως έχει υπολογίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι ζημίες των κρατικών τραπεζών της Γερμανίας ανέρχονται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, ποτέ μέχρι σήμερα η κυβέρνηση Μέρκελ δεν έχει αποκαλύψει το ακριβές μέγεθος των ζημιών. Τις αποκρύπτει επιμελώς και από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι τράπεζες έχουν συσσωρεύσει τεράστιες ζημίες που έχουν ρημάξει την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Ενώ και η Commerzbank, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, δεν έχει αποπληρώσει τα χρέη της και δρν έχει επιστρέψει στο κράτος τα δανεικά.

Κατά τα λοιπά... η Γερμανίδα καγκελάριος φοβάται ότι «τα επόμενα χρόνια, το ευρώ θα διανύσει μία πολύ δύσκολη φάση» και αναφέρει ως πηγή ανησυχίας την οικονομική κρίση στην Ελλάδα όσον αφορά τη συνοχή της Ευρωζώνης.

«Πώς θα τηρήσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας; Το ελληνικό παράδειγμα θα μπορούσε να μας δημιουργήσει ισχυρές, πολύ ισχυρές πιέσεις», αναφέρει η κ. Μέρκελ σε ομιλία της που δημοσιοποιήθηκε χτες στον ιστότοπο της γερμανικής καγκελαρίας, και δηλώνει «ανήσυχη» για την δημοσιονομική πειθαρχία στη Ζώνη του Ευρώ.

«Ποιος θα πει στο ελληνικό κοινοβούλιο ότι το “παρακαλούν” να προχωρήσει σε νέα μεταρρύθμιση των συντάξεων; Δεν ξέρω αν θα τους ευχαριστούσε εκεί ιδιαίτερα να δίνει η Γερμανία διαταγές. Σίγουρα το γερμανικό κοινοβούλιο δεν θα ήταν ευτυχές εάν η Ελλάδα έκανε το ίδιο για μάς. Με αυτή την έννοια, το ευρώ θα διανύσει τα προσεχή χρόνια μία πολύ δύσκολη φάση», αναφέρει η Γερμανίδα καγκελάριος στο ίδιο κείμενο. Αυτά...

kathimerini.gr


8 σχόλια:

  1. Τελικά ας μου πει κάποιος πιο απο όλα τ κράτη δεν έχει κρίση και πρόβλημα τελικα;
    Απλά σε μας είναι ότι τα λεφτά φαγώθηκαν σε μίζες και λαμογιές.
    Ας το δούμε λοιπόν θετικά τα λεφτά μπορούμε να τα βρούμε αν κάποιος αποφασίσει να ΄''τακτοποιήσει'' λιγο το δημόσιο και να πιάσει μερικές κάστες και γκέτο τύπου γιατροί δικηγόροι δημοσιογράφοι νυχτομάγαζα κλπ κλπ λκπ και μεγαλοκαρχαρίες που τα έχουν στην Ελβετία δημεύσει τις περιουσίες κάποιων που έφαγαν τα λεφτά από το δημόσιο όπως τα έφαγαν ..Το σίγουρο είναι πως αν ο ΓΑΠ (απίθανο) μείωσει τα έξοδα στο δημόσιο δλδ κόψει λίγο 50% τους μισθούς και τα επιδόματα στου γγ και γδ το έλλειμα μας στο τέλος θα είναι το λιγότερο της Ευρωζώνης και εκεί που χρωστάμε θα τους πάρουμε και το βόδι.
    Ε να κάνουμε και χιούμορ με την κατάντια μας εφόσον υπάρχουν και χειρότερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναπτυξιακή πολιτική !ΤΩΡΑ! ΚΑΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ με συνέπεια και συνέχεια αλλιώς τα ίδια και χειρότερα θα υπάρχουν στο διηνεκές.

    Α ναι! Και να ξεκινήσουν να τιμωρούνται οι κλέφτες, οι μιζαδόροι και καταχραστές του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ όπως και οι κάθε λογής καταστροφείς και πλιατσικολόγοι ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΓΑΘΩΝ.

    ΝΗΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για όσους δεν το κατάλαβαν ακόμη: Η Δύση καταρρέει. Δεν διαθέτει φυσικούς πόρους, ούτε παράγει, ούτε η Αμερική είναι πλανητάρχης πλέον.

    Η ΕΕ υπάρχει λόγω της Αμερικής. Η ΕΕ "τελείωσε".

    http://www.vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στον φίλο που συνεχώς προβλέπει την κατάρρευση της Δύσης θα τον απειλήσω δημόσια ότι αν συνεχίσει να προβλέπει σε κάθε θέμα την κατάρρευση της Δύσης χωρίς να κάνει άλλα ουσιαστικά σχόλια θα κολλάω από κάτω στοίχους από κοζάκικα τραγούδια μεταφρασμένα από μένα…
    Καλά ντε πλάκα είπα να κάνω...

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. East, ολοι μας την εχουμε παιξει καποια στιγμη, αλλα καθημερινα ομως μονον εσυ.



    (Για όσους δεν το κατάλαβαν ακόμη: Η Δύση καταρρέει. Δεν διαθέτει φυσικούς πόρους, ούτε παράγει, ούτε η Αμερική είναι πλανητάρχης πλέον.

    Η ΕΕ υπάρχει λόγω της Αμερικής. Η ΕΕ "τελείωσε".)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμε 7 και 15 ο καθένας έχει δικαίωμα να λέει ότι γουστάρει και δεν το λέω ούτε για να σε θίξω ούτε αυτάρεσκα για να κάνω τον καμπόσο(άλλωστε ξέρεις για το διαίρει και βασίλευε), east μαζί σου, keep going.. Επίσης έχεις ακούσει κάτι για το amero?
    Ανδρέας Κοζάνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ: Και το άρθρο της Ζέζας Ζήκου όπως και άλλα δείχνουν ένα πράγμα: η διεφθαρμένη και άσωτη Ελλάδα είναι σε τόσο δύσκολη θεση όσο και οι (λεγόμενες)τίμιες αλλά και (υποτίθεται) ισχυρες οικονομικά χω΄ρες. Άρα η κρίση έχει βαθύτερα αίτια, πέραν της διαφθοράς-ή της τιμιότητας.2) Είναι φανερό επίσης ότι οι τέως ισχυροί (και υποτίθεται έντιμοι)υιοθετούν την πολιτική "ο καθείς για τον εαυτό του" διότι αν βοηθήσουν έναν (δηλ. εμας)θα στηθουν στην ουρά κι αλλοι-Πορτογάλοι, Ισπανοί, Ιταλοί και επέται συνέχεια με τους ανατολικούς. 3)Ουδείς επιμένει στους βαθύτερους λόγους της κρίσης και τούτο επιτρέπει να προτείνονται λύσεις που δεν οδηγούν παρά στη διαιώνιση της κρίσης ή στη χρεοκοπία, όπς υποστηρίζουν οι νομπελίστες οικονομίας Κρούγκμαν και Στίγκλιτς.
    4)Το κοινό χαρακτηριστικό σε ΕΕ και ΗΠΑ είναι ότι οι Τράπεζες πήραν λεφτά των φορολογουμένων για να σωθούν από την κρίση που δημιούργησαν οι ίδιες με τον όρο ν αδώσουν δάνεια για να τονωθεί η αγορά. Και δεν τα δίνουν. Και οι κυβερνήσεις δεν τολμούν να τα απαιτήσουν. Ο Ομπάμα έδωσε 700 δις $ μέσα σε λίγες μέρες, τώρα απειλεί να πα΄ρει πίσω 90 δις σε...δεκα χρόνια και δεν μπορεί. Όσο για την Κατσέλη με τα υπονοούμενα περί Κεϋνσιανής πολιτικής, της έβαλαν τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι.5)Να μου το θυμηθείτε: πάμε για συγκυβέρνηση. Με επιχείρημα τα οικονομικά. Αλλοίμονο όμως για τα εθνικά θέματα. Ας προσέχουμε όσα γράφονται για τον Παπουλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό που ενοχλεί στην Ελλάδα είναι μεν οι "δείκτες" και οι λανμογιές αλλά κυρίως η παραοικονομία.
    Λόγω της παραοικονομίας μπορούμε αυτήν τη στιγμή και επιβιώνουμε και δεν είμαστε στο σημείο που θα μας ήθελαν. Τα χρήματα που θα μαζευτούν εαν "τιθασέψουν" την παραοικονομία θα φύγουν όπως είναι και θα τα μαζέψει η Goldman Sachs. Και εμείς θα μείνουμε σε μια χώρα που την "διοικούν" Ανεξάρτητες επιτροπές και Αρχές, ΜΚΟ έχοντας παραδώσει την ενέργεια, το νερό, την τροφή, την υγεία, τις υποδομές(δρόμους, τηλεπικοινωνίες, συγκοινωνίες) σε ελεγχόμενες πάλι από τους ίδιους "ιδιωτικές" επιχειρήσεις.
    Ο κυρίαρχος πολίτης θα είναι ένας στυγνά ελεγχόμενος, μέσω του τραπεζικού του λογαριασμού, σύγχρονος δούλος.
    Το ίδιο ακριβώς μοντέλο σχεδιάστηκε από τη Goldman Sachs για την Ρωσία (δοκιμάστηκε στην Βολιβία, εφαρμόστηκε στην Πολωνία, προσπάθησαν να το εφαρμόσουν στην Ρωσία μεχρι που τους τρίπλαρε ο Πούτιν)
    Το ίδιο κάνουν τώρα σε παγκόσμια κλίμακα. Τεχνητή φούσκα --> Κατάρευση --> Συσπείρωση γύρω από τον νεο μοντέλο και ξανά το ίδιο.
    Αρχίσαμε ήδη να ακούμε για φορολόγηση της χρήσης ακινήτων, οχημάτων, ίντερνετ. Το νερό ήδη χαρατσώνεται σε λίγο και ο αέρας. ( Για να ζείς αναπνέεις τόσα κυβικά τον μήνα με βάση τον σωματότυπό σου άρα τόσο τον μήνα { για να καλύψουμε τα έξοδα φιλτραρίσματος και περιβαλλοντικής διαχείρησης του διοξειδίου που εκπνέεις}).
    Οι εξελίξεις πιέζονται και βαίνουν επιταχυνόμενες. (όρα πως βάζοντας ένας φωτιά στα απαυτά του προκαλεί επεμβάσεις στην Υεμένη και υποχρεωτική σάρωση όλων των επιβατών του Δυτικού ημισφαιρίου, για αρχή).
    Και όλο το μυστικό ελέγχου είναι το εικονικό χρήμα. Ψάξτε για την φούσκα των CDS (Credit Default Swaps) το σημείο που μαζεύονται όλες οι φουσκοφυσαλίδες από την χρηματοπιστωτική αγορά της παγκόσμιας πυραμίδας του χρήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.