11/1/10

Ερντογάν Vs Ισραήλ


Αλλη μια σκληρή επίθεση κατά του Ισραήλ εξαπέλυσε τη Δευτέρα ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι, ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι απειλεί την ειρήνη στην περιοχή και χρησιμοποιεί δυσανάλογη δύναμη κατά των Παλαιστινίων.

Σε ερώτηση, μάλιστα, για το ενδεχόμενο ενός πολέμου που σταματήσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν, ο Ερντογάν απάντησε πως αυτοί που προειδοποιούν την Τεχεράνη για τα πυρηνικά, δεν κάνουν το ίδιο με το Ισραήλ.

Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη και διαμαρτυρήθηκε για ένα τηλεπαιχνίδι στο οποίο ηθοποιοί παριστάνουν Ισραηλινούς πράκτορες που απαγάγουν παιδιά και πυροβολούν ηλικιωμένους.

«Τραντάζονται» οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας μετά από νέα κριτική Ερντογάν
Στο «κόκκινο»
Με πρωτοφανή σκληρή ανακοίνωση για υπονόμευση των διμερών σχέσεων αντιδρά η ισραηλινή κυβέρνηση σε κατηγορίες του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ότι το Ισραήλ απειλεί την περιφερειακή ειρήνη, χρησιμοποιεί δυσανάλογη βία κατά των Παλαιστινίων και δεν λογοδοτεί για το πυρηνικό του οπλοστάσιο.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα με τον Λιβανέζο ομολογό του Σαάντ αλ-Χαρίρι στην Αγκυρα, ο Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε κατά του Ισραήλ για την αιματηρή αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε την Κυριακή στη Λωρίδα της Γάζας, καλώντας επίσης το Ισραήλ να σταματήσει να παραβιάζει τον εθνικό εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα του Λιβάνου.\

Ο Ερντογάν υπερασπίστηκε επίσης και πάλι Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας ότι η πίεση που δέχεται από τη Δύση είναι άδικη δεδομένου του πυρηνικού οπλοστασίου που θεωρείται ότι έχει το Ισραήλ, δίχως να το παραδέχεται επισήμως.

«Δεν θα μείνουμε ποτέ σιωπηλοί μπροστά στην ισραηλινή συμπεριφορά. &#x5B...&#x5D έχει δυσανάλογη ισχύ και τη χρησιμοποιεί όπως θέλει, ενώ αρνείται να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ποτέ δεν θα αποδεχθούμε αυτή την εικόνα. Αυτές οι κινήσεις απειλούν την παγκόσμια ειρήνη» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Μιλώντας για την πιθανότητα πολέμου για να διακόψει το Ιράν το πυρηνικό του πρόγραμμα, ο Ερντογάν τόνισε: «Η περιοχή δεν μπορεί να αποδεχθεί άλλο ένα σύνδρομο του Ιράκ. Αυτοί που προειδοποιούν το Ιράν για πυρηνικά όπλα δεν προειδοποιούν την ίδια στιγμή το Ισραήλ».

Ο Σαάντ Χαρίρι από πλευράς του περιέγραψε το Ισραήλ ως εχθρό που απειλεί την ασφάλεια του Λιβάνου.

Ακολούθησε σκληρή αντίδραση εκ μέρους της ισραηλινής κυβέρνησης, η οποία προειδοποίησε η διαρκής δημόσια κριτική του Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να οδηγήσει σε υπονόμευση σχέσεων.

«Το Ισραήλ είναι προσεκτικό να σέβεται την Τουρκία και επιζητά να διατηρηθούν οι κατάλληλες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά αναμένουμε αμοιβαιότητα» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών αποκαλώντας τους χαρακτηρισμούς Ερνογάν «ακατάσχετο ρητορικό παροξυσμό».

«Το κράτος του Ισραήλ έχει το πλήρες δικαίωμα να προστατεύει τους πολίτες του από τους πυραύλους και την τρομοκρατία της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, και οι Τούρκοι είναι οι τελευταίοι που μπορούν να κάνουν κήρυγμα ηθικής στο κράτος του Ισραήλ και στο ισραηλινό υπουργείο Αμυνας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας έχουν περάσει σε φάση έντασης σε πολλά επίπεδα κυρίως μετά τα σχόλια του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν κατά του Ισραήλ μετά από την αιματηρή επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας.
ΝΕΑ.MEGA

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Jerusalem Post η αντι-ισραηλινή ρητορική από τους ανώτερους διπλωμάτες της Τουρκίας, βλάπτει οχι μόνο τις ισραηλινο-τουρκικές σχέσεις αλλά δύναται να θέσει σε κίνδυνο την εβραϊκή κοινότητα στην Τουρκία, τους Ισραηλινούς διπλωμάτες και τους ισραηλινούς τουρίστες που επισκέπτονται την Τουρκία.Ο υπουργός Εξωτερικών Avigdor Lieberman, φέρεται να δήλωσε οτι οι κινήσεις αυτές έχουν σαν σκοπό να τορπιλίσουν το επερχόμενο ταξίδι του υπουργού Αμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ στην Τουρκία.

9 σχόλια:

  1. για να πάρει απο το ισραηλινό υπεξ την απάντηση ο ερντογαν οτι"οι τούρκοι δεν έχουν απολύτως κανένα δικαίωμα να κάνουν μαθήματα ηθικής στο κράτος του ισραηλ και στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μακαρι να ειχαμε το ηθος και την δυναμη των Ισραηλινων!

    Ας παρουμε μαθηματα αντι να πουλαμε τρελλα, ανημποροι να την υποστηριξουμε!

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αναρωτιέμαι αν ποτέ θα τολμούσε ο εκάστοτε έλλην πρωθυπουργός να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας στο Ισραήλ....Εδώ να μου πέίτε δεν τολμάει να το κάνει στα Σκόπια στο Ισραήλ θα το κάνει...????Οι Τούρκοι έχουν κάνει βήματα στην εξωτερική πολιτική και εμείς κοιμόμαστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 12:49 Το κύμα διαμαρτυριών που προκάλεσαν στην τουρκική κοινή γνώμη η Επιχείρηση Συμπαγές Μολύβι στην Γάζα και στην οποία πρωτοστάτησε το κόμμα του SP πιστεύεται ότι συνέβαλε καθοριστικά στην αντίδραση του Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του Ισραήλ στο Νταβός (ο Τούρκος πρωθυπουργός ύστερα από μια άνευ προηγουμένου φραστική αντιπαράθεση με τον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες κατά τη διάρκεια φόρουμ στο οποίο έπαιρναν μέρος και οι δύο αποχώρησε.

    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/12/watch-for-jerusalem.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Kαυκάσιο

    Ακριβώς. Πρόκειται για εναρμόνιση της πολιτικής Ερτνογάν προς το κοινό αίσθημα στην Τουρκία (και όχι μόνο). Από την άλλη, εφ' όσον η Τουρκία θέλει να παίξει ρόλο ηγέτιδος δυνάμεως στον ισλαμικό κόσμο, πρέπει να κάνει τις επιλογές της.

    Βέβαια, μου μένει έντονη η εντύπωση ότι αυτά συμβαίνουν με την συγκατάθεση του Ισραήλ, ώστε να μπορεί να έχει την Τουρκία σαν γέφυρα. Τα διπλωματικά παιχνίδια, φίλε μου, είναι απίστευτα, γι αυτό κι εγώ είμαι επιφυλακτικός σε μία συνεργασία Ελλάδος-Ισραήλ (το έγραψα και σε άλλη ανάρτηση), διότι οι δικοί μας διπλωμάτες είναι για τα μπάζα και δεν τους εμπιστεύομαι ότι μπορούν να παρακολουθήσουν αυτά τα σαΐνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ πάλι δεν μπορώ να καταλάβω τελικά είναι φίλοι είναι συνεργάτες είναι εχθροί τι είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Agapiti Christina an katalaveis se parakalo eksiga kai mena giati kai ego exo mia aporia pano se auto to thema
    Christos Voulgaris

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ Χρήστο καλημέρα ,
    Μάλλον μετά θάνατον θα καταλάβω γιατί φαίνεται όταν ο Θεός μου τοποθέτησε το σκληρό δίσκο στον εγκέφαλο ξέχασε να μου τοποθετήσει στο λογισμικό anti-virus. Ομως
    dum spiro spero ...η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.