28/5/10

Η ομολογία Μαντέλη, δεν είναι καν η κορυφή του παγόβουνου!



του Τάκη Σπηλιόπουλου
Η ομολογία Μαντέλη πως λαδώθηκε από τη Siemens, δεν είναι τίποτα περισσότερο από την «εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα». Αρκεί να δει κανείς τα χαρακτηριστικά του κολοσσιαίου αυτού σκανδάλου στο σύνολό του, ήτοι οικονομικά μεγέθη και βαθμό εμπλοκής των κομμάτων εξουσίας, για να γίνει αντιληπτό πως το σκάνδαλο Siemens δεν είναι τα «ψίχουλα» που ομολογεί πως έλαβε ένας πρώην υπουργός.

Μοιάζει αστείο ξάφνου όλοι, να δηλώνουν σοκαρισμένοι και να εκφράζουν αποτροπιασμό και οργή, όταν η υπόθεση μέσες άκρες ήταν γνωστή εδώ και χρόνια, σε όσους παρακολουθούν συστηματικά την επικαιρότητα και διαβάζουν τακτικά εφημερίδες. Και τα ονόματα είχαν ακουστεί και τα ποσά είχαν γραφεί. Προς τι η έκπληξη λοιπόν; Προς τι η σπουδή την επομένη της ομολογίας, για την έφοδο του ΣΔΟΕ στα γραφεία της Siemens; Περίμεναν πως θα βρουν πειστήρια για το λάδωμα Μαντέλη δώδεκα χρόνια μετά; Γιατί χρειάστηκαν εικοσιτέσσερις ολόκληρες ώρες, για να απαγορευτεί η εξόδου από την χώρα στον Μαντέλη;

Από δε του βήματος της βουλής, ακούσαμε διάφορα περισπούδαστα, του τύπου «η ομολογία αυτή θα μείνει στην ιστορία ως το πλέον αρνητικό ορόσημο στις σχέσεις του πολιτικού κόσμου με τη διαφάνεια» ή πως «η κυνική ομολογία καταδεικνύει τις εφιαλτικές διαστάσεις της διαφθοράς, που τρώει τα σωθικά της δημοκρατίας»! Και αναρωτιέται κανείς, όλοι αυτοί που ξαφνικά έπεσαν από τα σύννεφα, που «θλίβονται και εξοργίζονται» όπως ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, που ζούσαν μέχρι χθες; Δεν είχαν ακούσει, δεν είχαν ψυλλιαστεί απολύτως τίποτα; Καλά δεν διάβαζαν ούτε εφημερίδα; Αστεία πράγματα!

Αν πράγματι κάτι σοκάρει δεν είναι η κυνική ομολογία του Μαντέλη. Είναι η εκατό φορές κυνικότερη ομολογία του Χριστοφοράκου, πως «κράτος στην Ελλάδα, είναι το κόμμα που κυβερνάει και γι' αυτό το εξαγοράζαμε»! Σύμφωνα με την απολογία του στη γερμανική εισαγγελία (την δημοσίευσε στην Ελευθεροτυπία στις 25/5 η Αριστέα Μπουγάτσου) ο Χριστοφοράκος περιγράφει το πόσο εύκολο ήταν να εξαγοράσει η Siemens το κράτος, πληρώνοντας το 2% της κάθε σύμβασης στα κόμματα.

Αν πάρετε μολύβι και χαρτί, το ποσό αυτό σε βάθος χρόνου είναι περί τα εκατό εκατομμύρια ευρώ! Λέει και κάτι άλλο ο Χριστοφοράκος. Ότι «τα κόμματα ζητούσαν συνεχώς χρήματα μέχρι και το 2007, κάτι που προσωπικά έβρισκα απίστευτο, καθώς το σκάνδαλο διαφθοράς στη Siemens ήταν ήδη ένα τεράστιο σκάνδαλο στην Ελλάδα».

Κάποιοι, θα επιχειρήσουν η ομολογία Μαντέλη να γίνει η χρυσή ευκαιρία για άλλοθι. Να μετατραπεί στο εξιλαστήριο θύμα, που θα άρει τις αμαρτίες όλων! Ίσως η υπόθεση να προσφέρεται και για τα δύο! Όμως θα ήταν τεράστιο λάθος να επιχειρηθεί κάτι τέτοιο, με δεδομένη την οργή και την απογοήτευση του κόσμου που περιμένει, όπως του υποσχέθηκαν, να μάθει όλη την αλήθεια.
adianoito

11 σχόλια:

  1. Τα πολιτικά κόμματα της εξουσίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πήραν συνολικά 100 εκατομμύρια ευρώ. Βρέθηκε περίπου το 1% που πήραν Τσουκάτος και Μαντέλης. Μένει να βρεθεί ποιοί πήραν το άλλο 99% και μην παριστάνουν όλοι οι υποκριτές τον έκπληκτο. Αυτά είναι γνωστά εδώ και χρόνια. Τα γράφανε μέχρι και οι εφημερίδες. Πρέπει να βρεθούν αυτοί που πήραν μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Αλλιώς μας κοροιδεύουν χοντρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ...
    Ελευθεροτυπία, Σάββατο 9 Μαΐου 2009

    ΟΜΟΦΩΝΑ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΙΣΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ
    Γνωμοδότηση-καταπέλτης για τη Siemens
    Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ

    Με μια γνωμοδότηση-καταπέλτη, που εξέδωσε ομόφωνα η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), συνολικά 76 σελίδων, ζητεί τον απηνή διωγμό της Siemens για τη διασφάλιση της αξιοπρέπειας αλλά και των συμφερόντων του Δημοσίου.

    Στις 16 Φεβρουαρίου 2009 η εισήγηση του προέδρου του ΝΣΚ Αλ. Τζεφεράκου για το σκάνδαλο Siemens έγινε αποδεκτή από την Ολομέλεια και ακολούθως εγκρίθηκε (στις 13/3/2009) από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου.

    Ηδη το Δημόσιο έχει δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής (από τις 3 Απριλίου 2009) στην ποινική διαδικασία που εξελίσσεται από τον 4ο ειδικό ανακριτή, ενώ ο πρόεδρος του ΝΣΚ ως συμπαραστάτες του Δημοσίου έχει ορίσει τους Ευγενία Βελώνη, Παναγιώτη Παππά και Μυρτώ Γερμάνη και με έγγραφό του προς τους υπουργούς ζητεί να συγκεντρωθούν στοιχεία αλλά και να προσδιοριστούν απαιτήσεις του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ κατά της Siemens.

    Η σχετική γνωμοδότηση, με την οποία δίδεται το έναυσμα για πυρ ομαδόν κατά της Siemens, αν και έχει διαβιβαστεί σε υπουργεία και σε ΔΕΚΟ από τα μέσα Απριλίου, κρατιέται στα συρτάρια με το χαρακτηριστικό «Εμπιστευτικό». Ακινησία και αμηχανία.

    Με τη γνωμοδότησή του το ΝΣΚ συνιστά στους φορείς του Δημοσίου και στις θιγόμενες ΔΕΚΟ (αντισυμβαλλόμενες με τη Siemens) να ασκήσουν αγωγές λόγω προσβολής προσωπικότητας, αλλά και αποζημιώσεως για περιουσιακή τους ζημιά. Υποστηρίζεται, δε, ότι το Δημόσιο, αντί αγωγής, μπορεί να κινήσει διαδικασία διοικητικής εκτέλεσης, βεβαιώνοντας το ύψος των απαιτήσεών του.

    Επιπρόσθετα το ΝΣΚ υποστηρίζει ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος και αφού διαπιστωθούν οι παρανομίες (δωροδοκίες), η Siemens μπορεί να αποκλειστεί από μελλοντικές διαδικασίες δημοπρασιών, από εκκρεμείς διαγωνισμούς, ακόμα και να κηρυχθεί έκπτωτη από ήδη ανατεθείσες συμβάσεις αν βεβαιωθούν μίζες και λαθροχειρίες.

    Στο σκεπτικό που αναπτύσσεται από τον εισηγητή του ΝΣΚ υιοθετούνται στοιχεία από τις αποκαλύψεις για τα μαύρα ταμεία που διατηρούσε η Siemens για επηρεασμό και τα οποία διετέθησαν «προκειμένου να λαδωθούν, πλην άλλων, και αξιωματούχοι διαφόρων υπουργείων του ελληνικού κράτους, καθώς και πολιτικοί των δύο μεγαλύτερων ελληνικών κομμάτων, σε σχέση ιδίως με την ανάθεση έργων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και ειδικότερα με το σύστημα C4Ι».

    Η σημαντική αυτή αναφορά αφήνει έκθετο το πολιτικό σύστημα και ξεπερνά και τα κατηγορητήρια που μέχρι στιγμής έχουν συνταχθεί από τον κ. Ζαγοριανό, ο οποίος έχει εξομαλύνει το διαβόητο 2% του μαύρου πολιτικού χρήματος. *

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΝΔ-ΛΑΟΣ ζητούν την κλήση του Κ. Σημίτη στην Εξεταστική για Siemens

    Η "αριστερά" ποιεί την νήσσα, προφανώς διότι και αυτή τα έχει πάρει. Θυμάστε τις δηλώσεις Κοροβέση, που ξεσήκωσαν θύελλα διαμαρτυρίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με εγκατάσταση Iskander στο Καλίνινγκραντ απειλούν οι Ρώσοι
    28-05-2010 17:28:56
    Δεν αποκλείουν οι Ρώσοι αξιωματούχοι την εγκατάσταση βλημάτων εδάφους-εδάφους Iskander στον θύλακα του Καλίνινγκραντ μετά την εγκατάσταση βλημάτων Patriot PAC-3 στην Πολωνία, ακριβώς απέναντι από το Καλίνινγκραντ. "Nομίζουμε ότι θα είναι μία καλή απάντηση, αφού θεωρούν ότι μπορούν να προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορά μας" δήλωσε Ρώσος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στη Μόσχα.

    «Λεπτομερείς εξηγήσεις» ζήτησε χθες από την Ουάσιγκτον ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, για την ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων κοντά στα ρωσοπολωνικά σύνορα, γεγονός που ανακοινώθηκε την Τετάρτη από Πολωνούς και Αμερικανούς αξιωματούχους, προκαλώντας τριγμούς στο νέο οικοδόμημα των θερμών σχέσεων ΗΠΑ - Ρωσίας.

    Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, έχει αναπτυχθεί συστοιχία πυραύλων εδάφους-αέρος Πάτριοτ στο πολωνικό έδαφος, σε βάση που απέχει μόλις 60 χιλιόμετρα από τον ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ.

    Η κίνηση έγινε παρά την πρόσφατη σύσφιγξη των δεσμών Μόσχας - Ουάσιγκτον μετά την υπογραφή της πολυαναμενόμενης συμφωνίας για τον πυρηνικό αφοπλισμό, τον περασμένο Απρίλιο, κι ενώ έχουν προηγηθεί ποικίλες φάσεις εντάσεων στις σχέσεις Ρωσίας - Πολωνίας. «Εως τώρα, απλά μας λένε: “Μην ανησυχείτε, δεν στρέφονται (οι πύραυλοι) εναντίον σας”. Αυτό το ακούσαμε», διαμαρτυρήθηκε ο κ. Λαβρόφ με δηλώσεις του στην τηλεόραση. «Ελπίζουμε ότι η νέα φύση των δεσμών μας με την Ουάσιγκτον και τη Βαρσοβία θα μας επιτρέψει να λάβουμε πιο λεπτομερείς εξηγήσεις για ό,τι συμβαίνει».

    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αποφυλακίζονται λόγω παρέλευσης 18μήνου οι δύο ειδικοί φρουροί
    28-05-2010 17:07:39
    Αποφυλακίζονται λόγω παρέλευσης του 18μήνου οι δύο ειδικοί φρουροί, Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης, αλλά με πολύ "σφικτούς" περιοριστικούς όρους που τους επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας, Η αποφυάκιση θα γίνει την Κυριακή 6 Ιουνίου. Κατόπιν σχετικής εισήγησης του εισαγγελέα, το δικαστήριο επέβαλε και στους δύο απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, απαγόρευση εξόδου από την πόλη της Άμφισσας, διαμονή σε δηλωθείσα διεύθυνση στην πόλη της Άμφισσας και εμφάνιση πρωί και βράδυ στο αστυνομικό τμήμα της πόλης.

    Οι δύο κατηγορούμενοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην απόφαση του δικαστηρίου, καθώς είχαν ζητήσει να μην τους επιβληθεί κανένας περιοριστικός όρος.

    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δύο παραβιάσεις σήμερα στο Αιγαίο
    28-05-2010 16:28:28
    Τρίτη ημέρα των ελληνοϊσραηλινών ασκήσεων στο Αιγαίο και η μειωμένη δραστηριότητα της τουρκικής Αεροπορίας εξακολουθεί: Μόνο έξι αεροσκάφη εμφανίστηκαν σήμερα στο Αιγαίο, προχώρησαν σε δύο παραβιάσεις του ΕΕΧ και μία παράβαση των κανόνων του FIR. Τα δύο ήταν οπλισμένα.

    Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βουλή ζητά από τον εισαγγελέα την δήμευση των περιουσιακών στοιχείων του Τ.Μαντέλη
    28-05-2010 16:08:11
    Την αποστολή στον Εισαγγελέα Εφετών έκθεσης για το «πόθεν έσχες» του Τάσου Μαντέλη αποφάσισε η Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου της Βουλής, καθώς διαπιστώθηκε παράβαση της σχετικής νομοθεσίας. Ζητά την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών για την απόκρυψη χρηματικών ποσών, η οποία μπορεί να φτάσει τα δέκα έτη αν υπερβαίνει τις 300 χιλ. ευρώ. Εισηγείται επίσης, τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ακριβώς. Η στρατηγική του "εξιλαστήριου θύματος" που επιχειρεί να κοιμίσει κατά κάποιο τρόπο την κοινή γνώμη με την "δήθεν" αυτοκάθαρση.
    Κατά τα άλλα η συνταγή σταθερή. Γίνε πολιτικός, βούτα το μέλι ως το λαιμό, ομολόγησε και ...καθάρισε.
    Μήπως πριν την τρόικα ΔΝΤ-ΕΕ, είχαμε την άλλη τρόικα με τα λαμόγια που συγκαλύπτονται μεταξύ τους από 3 χώρους, την πολιτική, την Δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ; Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΣΚΑΣΟΥΝΕ.
    ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΠΑΛΕΨΤΕ.
    Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΛΑ.Ο.Σ.
    ΝΑΡΚΟΘΕΤΗΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ, ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΟΥΤΙΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΕΣ.

    ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ;
    ΒΑΔΙΖΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ.

    ΑΝΕΡΓΙΑ;
    ΠΙΑΝΑΙ ΤΑΒΑΝΙ.

    ΜΙΣΘΟΙ-ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ;
    ΣΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΤΗΣ ΑΝΕΧΕΙΑΣ.

    ΡΗΜΑΞΑΝΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΝΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΞΕΝΑ.

    ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΑΣ ΑΓΩΝΙΣΟΤΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΣΑΠΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.

    ΠΛΑΙΣΙΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑ.ΜΕ.
    ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΕΣΒΕΥΕΙ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ.
    ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣΤΕ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΕΤΕ ΤΟ ΨΕΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΩΝ ΠΑΠΑΓΑΛΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.
    ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΕΔΕΔΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ.

    ΣΤΑΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ Γ.Γ. ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ.
    ΟΠΟΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ, ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΜΕ ΣΙΧΑΜΕΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ.

    ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑ.ΜΕ, ΕΙΝΑΙ ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ. ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΠΑΜΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΝΕΔΩΣΑΝ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΕΑΡ ΠΟΛΛΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΝ.
    ΥΠΑΡΧΟΥΝΕ ΤΑ ΑΡΣΕΝΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΛΙΓΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΡΕΣ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δύο παραβιάσεις σήμερα στο Αιγαίο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. order without prescription Brand Cialis and Gleevec
    canadian online pharmacy Nexium to Sprycel or Gleevec.
    buy generic Microzide and better outcomes
    online ordering Kamagra Effervescent than those taking Gleevec 28 percent.
    from online pharmacy Himalaya Geriforte Syrup for patients,
    buy Frumil as first-line
    no prescription Retin-A A major molecular response
    buy without prescription Seasonique (Lynoral) that "there have been good reasons
    discount Zestril to imatinib [Gleevec] in the treatment
    order Minomycin because we have a very precise understanding
    buy Flagyl Another expert, Dr. Marshall A. Lichtman,
    fedex shipping buy cheap c.o.d. Atarax Medical Center in Rochester, N.Y., said
    online fedex next day delivery Prevacid Another expert, Dr. Marshall A. Lichtman,

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.