22/11/10

Νταβούτογλου: Στο Αιγαίο η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα

Συγκεκριμένη πρόοδος έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες στις διερευνητικές επαφές μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, απαντώντας σήμερα Δευτέρα σε ερώτηση, σχετικά με δημοσιεύματα του Τύπου περί προόδου σε συγκεκριμένα ζητήματα.

"Οι συνομιλίες είναι μυστικές. Δεν θεωρώ σωστό να κάνω εκτιμήσεις. Αλλά οι δύο πλευρές, τους τελευταίους μήνες, επιδεικνύοντας καλή προσέγγιση, έχουν σημειώσει συγκεκριμένη πρόοδο. Αλλά δεν είναι σωστό να μπούμε σε λεπτομέρειες. Αποδίδουμε σημασία στη συνέχιση των συνομιλιών αυτών, με καλές προθέσεις και αποφασιστικότητα. Η Ελλάδα είναι γείτονάς μας. Θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Αλλά στο Αιγαίο η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα. Θα συνεχιστούν οι εργασίες για να τεθούν υπό εγγύηση τα εν λόγω συμφέροντα",τόνισε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Άγκυρα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αχμέτ Αμπούλ Γκέϊτ.

Ο Τούρκος υπουργός ρωτήθηκε και για τις δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα για την ανάγκη να ανοίξει η Τουρκία τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα Κυπριακά πλοία και αεροσκάφη μέχρι το 2011.

"Ήμασταν μαζί με τον κ. Δρούτσα στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Εκεί υπογράμμισε επανειλημμένως την υποστήριξή του προς την Ευρωτουρκική διαδικασία, όπως και ο κ. Παπανδρέου", είπε ο Νταβούτογλου.

Και συνέχισε: "Είναι δεδομένη η θέση της Τουρκίας σχετικά με τα λιμάνια. Πρέπει να υπάρξει δίκαιη λύση. Πρέπει να υλοποιηθούν και οι δεσμεύσεις της ΕΕ προς τους Τουρκοκύπριους. Θεωρούμε πως το γεγονός ότι οι σχέσεις μας με την ΕΕ, που έχουν τόσο στρατηγική προοπτική, φαίνεται να κολλάνε σε ένα τέτοιο θέμα, σημαίνει μεγάλη έλλειψη στρατηγικού οράματος. Θεωρούμε επίσης λάθος από πλευράς των αρχών και των δεσμεύσεων της ΕΕ, το να μας προβάλλουν το Κυπριακό ως πολιτικό εμπόδιο".

Πηγή: www.athina984.gr
Πηγή:www.capital.gr

10 σχόλια:

  1. >Αλλά στο Αιγαίο η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα<

    Άκουσε Αχμέτ, σας το αναγνωρίσαμε στην Μαδρίτη το 1997, μην λέμε συνεχώς τα ίδια!

    Κ. Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στα τσακίδια μογγολάκι όποια συμφωνία και να κάνετε αυτή η κυβέρνηση έχει ζωή μέχρι την ερχόμενη άνοιξη το πολύ, για αυτό μην ελπίζεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην αρχη τον ειδα σαν γατο μετα ειπα γατος με φατσα κοκοβιου μαλον κοκοβοις , δηλαδη γατοψαρο ,υποκυνουμενος για να διαλιση την τουρκια μονο για προσοπικη αναγνωριση ,πιστευοντας δε οτι τελικα οι κουρδοι θα πανε μαζι τους σαν μουσουλμανοι που ειναι μουσλιμ ιμπερ αλλις[ αλλα χιτλερ ],η διαλιση της τουρκιας δεν τον απασχολη γιατι ειναι ισλαμιστης και πιστευη οτι ο Θεος του ο αλλαχ δεν εχει εθνος ειναι μουσουλμανος και ετσι η εξουσια του αλλαχ δεν εχει να κανει με την τουρκια ,αλλα με την επικρατιση των μουσουλμανων εναντι των απιστων ,οι δημοκρατικες διαδικασιες εχουν αφισοι ανοικτα τα συνορα με αποτελεσμα ορδες να εισβαλουν στην χωρα ,καθ¨οτι η ωρα της αντιπαραθεσης ερχεται κοντητερα ,οι μουζαχεντιν εισβαλουν απο παντου ακαθεκτοι .Και 30.000.000 μπαγκλατεσιανοι ετοιμαζονται να εισβαλουν ΜΕ προσκλησοις μονιμων διαμενοντων [συνδεσης οικογενοιων νομος κουλουρτζις].Οι ανικανοι δεν δεινουν δεκαρα [οσο πεφτη το βουλευτικο + και τα @@ιδια μας κουνιουνται][αυτο που δεν μας λενε ομως αν αυριο διαληθη το πασοκ η νδ ποιος θα πληρωση τα χρεοι των κομματων],τρεχουν σαν την ξανθια φωναζοντας , καλε μ=μεβιαζουνε ,καντε κατι τις,τουλαχιστον να παρω κανα φρανγκο ,ερχονται συνεχεια καλε αυτοι, οι φιλοι μας και κολιτοι μας οι τουρκοι δεν εχουν κρατος μπαχτσε εχουν με περαστικους , δεν κανουναι κατιτις εμεις , τι να κανουμαι ,καλε τι να κανουμε ,μας λεν οτι θα προβαλουμε την φιλοξενια μας ,τα ανθρωπινα δικαιωματα ,μετα το οταν μπουνε μεσα οτι προσβαλουμαι το κορανι τους , οτι θελουν να προσευχιθουυν στην ακροπολη , φτανη πια οι θα μας τρελανουναι ,αυτες της παπαριζιες να της ξεχασουναι ,μηπως πρεπει να εφαρμοσουμαι στους πολιτικους μας τους νομους της Σαριας ,ε ναι γουδι δεν φτανει , ουτε ανασκολπιζμος, μαλλον Τσιγκελη ετσι μπορει να καθαρισουμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Theo

    Εγώ θα προτιμούσα ένα τέτοιο "μογγολάκι" για ΥπΕξ στην Ελλάδα, αντί του σαλονάτου Αυστριακού von Droutsas; Εσύ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ὅσο τρῶνε, τόσο ἡ ὄρεξίς τους μεγαλώνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωραια λοιπον κσι η Ελλαδα εχει ζωτικα συμφερντα στην Μικρα Ασια και στον Ποντο!
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Konion συμφωνώ. Ομως η όρεξη, δεν ανοίγει από μόνη της. Οπως λέει και ο Χ. Βούλγαρης, και εμείς έχουμε ζωτικά συμφέροντα όχι μόνο στις περιοχές που αναφέρει,αλλά και στο Αιγαίο και στην Θράκη. Εδώ όμως τώρα, τίθενται και αυτά σε αμφισβήτηση. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    Μονάχα που οι Τούρκοι δεν μας αναγνώρισαν κάτι τέτοιο. Ενώ εμείς, κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάννης, τους το αναγνωρίσαμε.

    Ο Σημίτης είναι εθνοπροδότης καρταμπινάτος, αλλά κυκλοφορεί ελεύθερος και ωραίος! "Αυτή είναι η Ελλάδα, τώρα θα την μάθουμε;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.