7/11/10

Προβληματίζει η εμμονή της Αγκυρας

Με την επανάληψη της γνωστής τακτικής των παραβιάσεων και των υπερπτήσεων ελληνικών νησιών απαντά η Αγκυρα στις χλιαρές αναφορές της Κομισιόν στην παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο αλλά και στις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας, Π. Μπεγλίτη, από την Ουάσιγκτον.

Ο κ. Μπεγλίτης, ο οποίος ολοκλήρωσε χθες τις επίσημες επαφές του στο Πεντάγωνο, είχε προαναγγείλει ότι θα θέσει στην αμερικανική πλευρά το θέμα των παραβιάσεων της τουρκικής αεροπορίας αλλά και της υπερβολικής ενίσχυσης της στρατιωτικής δυνατότητας της Τουρκίας.

Ο κ. Μπεγλίτης σε μια ουσιαστική και όχι απλά συμβολική κίνηση συναντήθηκε και με παράγοντες του εβραϊκού λόμπι στην αμερικανική πρωτεύουσα, στέλνοντας έτσι το μήνυμα ότι η στρατηγική συνεργασία Αθήνας - Τελ Αβίβ έχει βάθος και περιεχόμενο.

Την Παρασκευή, δύο εικοσιτετράωρα πριν από τις εκλογές, και λίγες μόνο ώρες πριν από τις συνομιλίες του κ. Μπεγλίτη στο Πεντάγωνο, η Αγκυρα έστειλε το δικό της μήνυμα.


Διαρκής αμφισβήτηση
Το μεσημέρι της Παρασκευής σχηματισμός έξι τουρκικών αεροσκαφών παραβίαζε τον ελληνικό εναέριο χώρο και εισερχόταν παράνομα στον FIR Αθηνών, κάνοντας υπερπτήσεις στο Φαρμακονήσι και στο Αγαθονήσι. Τα τέσσερα τουρκικά F-16 που συνόδευαν τα 2 φωτογραφικά RF-4E πραγματοποίησαν την πρώτη υπερπτήση στο Φαρμακονήσι σε ύψος 22 χιλιάδων ποδών και αμέσως μετά ο ίδιος σχηματισμός πέταξε πάνω από το Αγαθονήσι σε ύψος 24.000 ποδών. Αγνοώντας τα ελληνικά μαχητικά που έφτασαν στην περιοχή, ο τουρκικός σχηματισμός πραγματοποίησε και νέα υπερπτήση στο Αγαθονήσι πριν επιστρέψει στον τουρκικό εναέριο χώρο.

Το μήνυμα που έστειλε και πάλι η Αγκυρα προβληματίζει την Αθήνα, καθώς δείχνει εμμονή της τουρκικής πλευράς στην έμπρακτη αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, τη στιγμή μάλιστα που η ελληνική κυβέρνηση έστω και συγκρατημένα αφήνει να εννοηθεί ότι κάτι κινείται στις διερευνητικές επαφές για την υφαλοκρηπίδα και οι οποίες κατά την τουρκική πλευρά επεκτείνονται και στα «άλλα προβλήματα» του Αιγαίου.

Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι η επανάληψη των υπερπτήσεων που εμπεριέχουν σημαντικό ρίσκο για ανεξέλεγκτες καταστάσεις συμβαίνει ενώ έχει τεθεί δημοσίως από τον κ. Ερντογάν το θέμα της παραχώρησης στο ΝΑΤΟ του ελέγχου πτήσεων στο Αιγαίο. Σχεδόν ταυτόχρονα είχε αποκαλυφθεί ο μυστικός διάλογος μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών για το θέμα των πτήσεων στο Αιγαίο, όπου η Αθήνα είχε εμφανιστεί να συζητά εκτός των άλλων το «Daily Flight Schedu­les», που όμως σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τις υποχρεώσεις για υποβολή σχεδίων πτήσεων όπως επιβάλλεται για τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=40924948

3 σχόλια:

  1. όχι άλλο προβληματισμό,please!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προβληματίζει ακόμα; Μόλις τελειώσει ο προβληματισμός τι θα έχουμε; Επικύψεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΕΛΛΑΣ ΕΧΕΙ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΤΣΟΝΤΑΡΕΙ ΠΟΛΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΑΛΛΑΔΕΣ,ΤΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΘΑ ΛΥΣΟΥΜΕ ΔΕΝ ΞΕΡΩ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.