7/11/10

Η πρωθυπουργική ανεπάρκεια

Tου Χρηστου Γιανναρα
Η τηλεοπτική του εικόνα ίσως να τον αδικεί, είναι προκλητικά ασύμπτωτη με το υπούργημά του και τις ευθύνες που συνεπάγεται. Βέβαια, χωρίς το οικογενειακό του όνομα δεν θα είχε φτάσει σε τόσο υψηλούς θώκους – στο κόμμα του υπάρχει πλειάδα στελεχών με καταφανώς υπέρτερα
φυσικά χαρίσματα, πρόδηλη υπεροχή καλλιέργειας, ηγετικής εμφάνισης. Ομως, παρ’ όλα αυτά, πρέπει να διαθέτει τη φυσιολογική ευφυΐα, δεν μπορεί τα προσόντα του να είναι όπως τα εμφανίζει η τηλεοπτική του εικόνα.
Οποιουδήποτε πρωθυπουργού η τηλεοπτική εικόνα είναι πια πρόβλημα πολιτικό. Ενδιαφέρει τους πολίτες όχι για ευτελές κουτσομπολιό: πώς ντύνεται, πώς χειρονομεί, πώς μορφάζει, ποιες οι μικροσυνήθειες του ιδιωτικού του βίου. Πολιτικό πρόβλημα είναι, να προδίδει η εικόνα του πρωθυπουργού υστέρημα ευφυΐας, σαφή μειονεξία σε φυσικά προσόντα, ανάπηρη εκφραστική. Τότε, δικαιολογημένα, ο πολίτης φοβάται. Καταλαβαίνει πως ό,τι κατόρθωσε στη ζωή του, ό,τι ελπίζει για τα παιδιά του, την πατρίδα του και την ιστορική της επιβίωση, είναι σε χέρια επικίνδυνου, αμφίβολων ικανοτήτων διαχειριστή.
Κάθε τηλεοπτική εμφάνιση του σημερινού Ελληνα πρωθυπουργού φοβίζει (τους οξυδερκέστερους τους πανικοβάλλει). Παράδειγμα, η «διακαναλική» συνέντευξή του στις 25.10.2010: Φόβισε ακόμα και τους δανειστές στη διεθνή αγορά, η απόδοση (spread) του ελληνικού 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε αμέσως στις 795 μονάδες. Η λογική του φόβου αυτονόητη: Ποιο νοικοκύρεμα των οικονομικών, ποια πάταξη της σπατάλης και της φαυλότητας να περιμένει κανείς από αυτή τη θλιβερή τηλεοπτική φιγούρα που, επί δύο ώρες και τέταρτο, άλλα τον ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι και σε εντελώς άλλα απαντούσε, του ήταν αδύνατο να συγκροτήσει μια δική του, με λογική συνέπεια απάντηση, παπαγάλιζε προκάτ συνθηματολογίες, πάλι και πάλι, αυτιστικά.
Πώς να εμπιστευθούν οι αγορές πρωθυπουργό που, με δεδομένη και αδιέξοδη τη χρεοκοπία της χώρας του, απειλούσε τους πολίτες με βουλευτικές εκλογές, δηλαδή με χαριστική βολή στην οικονομία, αν στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης δεν υπερψηφιστούν οι κομματικοί του κομισάριοι! Δεν είχε καν τη λογική και τη φρόνηση να διερωτηθεί, ποια ηδονή θα του εξασφάλιζε η εξουσία σε κράτος λιμού ή ζούγκλας (με την κυρία Μέρκελ να του αφαιρεί και το δικαίωμα ψήφου στην Ε.Ε.).
Η μεταχείριση του πρωθυπουργού από τον Τύπο και η αιδήμων υποταγή ευφυέστατων στελεχών του κόμματός του στη μετριότητά του δημιουργούσαν σε μερικούς την επιφύλαξη: μήπως διαθέτει προσόντα που οι πολλοί αγνοούμε. Γι’ αυτούς η «διακαναλική» συνέντευξη ήταν σοκ. Ηδη από το σχολειό, ακόμα και οι μαθητές αρχίζουν να οικειώνονται αυτό που οι δάσκαλοι εθίζονται επαγγελματικά να διακρίνουν: Ποιος μαθητής στην προφορική εξέταση είναι διαβασμένος και ποιος αδιάβαστος. Ποιος διάβασε μόνο ένα κεφάλαιο του βιβλίου και προσπαθεί κάθε ερώτηση να την απαντήσει με το κεφάλαιο που μισοξέρει. Ποιος έχει τη φυσική ευφυΐα να υπεκφεύγει, να παριστάνει τον διαβασμένο συνταιριάζοντας τα περίπου στο τίποτα. Και ποιος είναι φυσικά ανεπαρκής, ούτε τι διαβάζει καταλαβαίνει ούτε να προσποιηθεί μπορεί, αραδιάζει κομπιαστές, ασύνδετες κενολογίες, εκτίθεται στον οίκτο ή στη χλεύη.
Αυτήν την κριτική λειτουργία (: να διαβλέπεις, να καταδείχνεις, να ιεραρχείς ποιοτικά την επάρκεια) την ασκεί στο σχολειό ο δάσκαλος και στον δημόσιο στίβο ο δημοσιογράφος. Στη «διακαναλική» συνέντευξη του πρωθυπουργού οι δημοσιογράφοι δεν άσκησαν το λειτούργημά τους. Αν είχαν τολμήσει τίμια να του πουν: «δεν απαντάτε σε αυτό που σας ρωτάμε, γιατί υπεκφεύγετε;», ίσως το spread του ελληνικού ομολόγου να μην είχε εκτιναχθεί στα ύψη. Ισως οι δανειστές να είχαν καταλάβει ότι στην Ελλάδα είναι μεν ο πρωθυπουργός φανερά ανεπαρκής, αλλά υπάρχει κοινωνική δυναμική που αντιστέκεται. Η ατολμία των δημοσιογράφων στη «διακαναλική» έμοιαζε διατεταγμένη, μύριζε προχωρημένη παρακμή, ανοχή που αποκλείει την ανάκαμψη.
Το πρόβλημα της εξόφθαλμης πρωθυπουργικής ανεπάρκειας δεν βρίσκει τη λύση του ούτε σε εθνικές εκλογές ούτε σε εσωκομματικές ανακατατάξεις. Το υπάρχον πολιτικό σκηνικό μπορεί να δώσει βελτιωμένες εκδοχές της σημερινής δραματικής ανικανότητας, αλλά εξίσου ατελέσφορες ως προς το σκοπούμενο τέλος: την ανάκαμψη. Η ελλαδική κοινωνία μοιάζει να μην έχει συνειδητοποιήσει ότι με χρέος που φτάνει το 150% του εθνικού προϊόντος σωτηρία δεν υπάρχει, ζούμε και θα ζούμε για πολλά, περισσότερα από όσα φανταζόμαστε χρόνια με τις (καθαρά συμφεροντολογικές) ελεημοσύνες των δανειστών μας. Μόνο ένα πολύ μεγάλο πολιτικό ανάστημα θα μπορούσε πιθανόν να ανατρέψει τα δεδομένα, αλλά ούτε στον ορίζοντα διαφαίνεται ούτε οι σπιθαμιαίοι που ελέγχουν τον πολιτικό μας ορίζοντα θα επιτρέψουν ποτέ να αναφανεί.
Για όσους συνειδητοποιούν τον επερχόμενο πολυετή (ίσως δεκαετιών) εφιάλτη, τις στερήσεις, την επιτεινόμενη φτώχεια, το φάσμα της πείνας, την τρέλα της απόγνωσης των ανέργων και των μεταναστών, μοιάζει κυριολεκτικά ασήμαντη η σημερινή εκλογική αναμέτρηση, ανθυπολεπτομέρεια στο περιθώριο των εξελίξεων. Το τελευταίο που θα επηρεάσει τη δίνη του τυφώνα είναι, αν θα έχει επιβραβευθεί με επανεκλογή η θρασεία ουτιδανότητα του κ. Κακλαμάνη ή αν θα έχει προτιμηθεί ο επί τη εμφανίσει συμβιβασμένος κ. Καμίνης. Αν η Θεσσαλονίκη θα έχει γοητευθεί από το σκουλαρίκι και το τατουάζ σε γηραλέα σάρκα ή θα έχει καταξιώσει τον εξ εθισμού ανεπαρκή κ. Γκιουλέκα. Και τα ανάλογα πάσης Ελλάδος.
Σοβαρότητα, ωριμότητα και αυτοσεβασμό θα πρόδιδαν (ίσως κατόρθωναν και τη σωτήρια ανατροπή του πολιτικού σκηνικού) μόνο κάποιες μεγάλου εύρους λαϊκές αντιδράσεις: Μια αποχή από τις εκλογές, την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, της τάξεως του 70%-80% των ψηφοφόρων, ή μια ειρηνική στρατοπέδευση μερικών εκατοντάδων χιλιάδων λαού στο κέντρο της πρωτεύουσας, αδιάλειπτα, μέρες και νύχτες, με αίτημα μια ριζική επαναδιαπραγμάτευση του «Μνημονίου» από τεκμηριωμένα εξωκομματική υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Πηγή:kathimerini

15 σχόλια:

  1. οι αγορές [ληστρικά ιδρύματα που αποκαλούνται τραπεζικοί οργανισμοί] πάντα εμπιστεύονται αδίστακτους προδότες και στυγνούς δικτάτορες.
    ο καφετζής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο πρωθυπουργός στην ουσία λέει:

    Είτε θα νομιμοποιήσετε την απόφαση μου να πάμε και να συνεχίσουμε την πορεία στο μνημόνιο-με ότι αυτό συνεπάγεται-.

    Είτε θα προσπαθήσω μέσω των Εθνικών εκλογών να δραπετεύσω ώστε η πολύ καυτή πατάτα της πτώχευσης να μη σκάσει στα χέρια μου.


    Πολύ απλά γνωρίζοντας πολύ καλά και απο πολύ καιρό ότι χρεοκοπούμε,και μάλιστα είναι πολύ κοντά,μας θέλει να αναλάβουμε την πλήρη ευθύνη της χρεοκοπίας,είτε θα δικαιολογήσουν τη χρεοκοπία επειδή δεν στηρίξαμε την κυβέρνηση(όχι άλλα μέρα),είτε θα νομιμοποιήσουμε τη διαδρομή προς τη βέβαιη χρεοκοπία,μια διαδρομή που δρομολογήθηκε μόνο και μόνο για να κερδίσει τον απαραίτητο χρόνο που χρειαζόταν η ΕΕ για τη θεσμοθέτηση μηχανισμού απόλυτου ελέγχου των πτωχευμένων κρατών,που μόλις πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε επιτυχώς.....


    Πλέον είναι όλα έτοιμα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραίος όπως πάντα ο Δάσκαλος...
    Αυτά που προτείνει θα γίνουν, αλλά θα αργήσουν λίγο ...
    Όσο δε πιό πολύ αργήσουν, τόσο πιό ανεξέλεγκτη θα είναι η κατάσταση !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όπως έχει ειπωθεί και από άλλους, ακόμα δεν έχουμε πιάσει πάτο, έχει βάθος ακόμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κουβέντες αναμασημένες απο τον καθ'ένα μας και μόνο ένα βήμα πρίν τη συντριβή τα μ.μ.ε.αρχίζουν και λένε την αλήθεια για την κατάσταση.Φαντάζομαι πως όταν πάψει ο ΓΑΠ να είναι πρωθυπουργός θα ζητουν απο την δικαιοσύνη εξιλαστήριο θύμα για να απεμπλακούν οι καναλάρχες απο την ευθύνη,για την καταστροφή της πολιτικής και της χώρας μας.
    Δμήτρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η λογική του αυτονόητου. Η λογική του Γιανναρά που θεωρεί τον εαυτό του αυτονόητο. Με τέτοιες θαλακίες που να δει άσπρη μέρα ετούτος ο τόπος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΨΑΧΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΜΑΓΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ. Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΚΛΠ..ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΝ ΑΥΣΤΗΡΟ ΕΛΕΓΧΟ, ΟΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΡΟΗΓΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ. ΟΣΟΙ ΚΑΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΛΟΥΜΕΝΑ, ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΥΝΤΗΡΙΚΟΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΒΑΛΛΛΕΙ ΩΣ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ.
    ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα βαζει με ολους και με ολα ο αρθρογραφος πλην του ιδίου.Γειά σου ρε Δαλάι Λαμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 7 Νοεμβρίου 2010 4:05 μ.μ
    " ΟΣΟΙ ΚΑΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΛΟΥΜΕΝΑ, ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΥΝΤΗΡΙΚΟΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΒΑΛΛΛΕΙ ΩΣ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ."

    Ειλικρινά, τι περισσότερο ή τι διαφορετικό θα έκανε μία συντηρητικότερη κυβέρνηση;
    Κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει κουβέντα σ' αυτόν το δύσμοιρο τόπο για τις "φοβίες" της συντήρησης και τους "μύθους" της προόδου!!!
    Όσο το αποφεύγουμε, τόσο περισσότερο θα ζούμε με παραμύθια και ψευδαισθήσεις...

    Κώστας Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Νομίζω ότι πλέον αγγίζει τα όρια της εμπάθειας.... κάποτε να βάλει και κάποια όρια...για έναν άνθρωπο του μεγέθους του τέτοια εμπάθεια δε δικαιολογείται...


    Δέσποινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Δέσποινα

    Πού ακριβώς εντοπίζεις την εμπάθεια; Λέει κάτι λάθος; Με τι δεν συμφωνείς;
    Μια απλή φρασούλα δεν φτάνει. Πρέπει να στηρίξεις την γνώμη σου με επιχειρήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμε 10:57,

    παρακολουθώ το Γιανναρά πολύ καιρό τώρα. Τον θεωρώ πραγματικά αξιόλογο και γι αυτό μου είναι αδιανόητο προσωπικότητα του δικού του βεληνεκούς να εκφράζεται με τόσο μένος για μια άλλη προσωπικότητα. Ο Παπανδρέου είναι ολίγιστος, η εικόνα του ασύμπτωτη με το υπούργημά του, δεν διαθέτει τη φυσιολογική ευφυΐα, μειονεξία σε φυσικά προσόντα και ανάπηρη εκφραστική...μου ακούγονται βαριές κατηγορίες για τον μοναδικό έλληνα πρωθυπουργό που τόλμησε να πάρει σκληρά μέτρα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    Για να εξηγούμαι, πασόκ δεν είμαι...σαν άνθρωπος όμως, θίγομαι όταν ένας άλλος άνθρωπος γίνεται στόχος ενός διανοούμενου, στολίζοντάς τον με χαρακτηρισμούς που αγγίζουν τα όρια του εμπαιγμού.
    Και επιτέλους κ. Γιανναρά, οι τελευταίες 2345 επιφυλλίδες σας ασχολούνται με τον ολίγιστο πρωθυπουργό. Καταρτίστε εσείς την κυβέρνηση προσωπικοτήτων που ευαγγελίζεστε και αντί να απευθύνετε αέναο, δριμύ κατηγορώ στον ολίγιστο, αποδείξτε ότι είστε ανώτερος και βοηθείστε εμπράκτως τον τόπο που βουλιάζει.

    Δέσποινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δυστηυχώς, η αλήθεια είναι συνήθως πικρή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δυστηυχώς, η αλήθεια είναι συνήθως πικρή

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.