8/11/10

Δηλώσεις ΥΕΘΑ Ε. Βενιζέλου για τη συμπεριφορά της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας το τελευταίο διάστημα

"Εμείς δεν ακολουθούμε μία πολιτική εξαρτημένων αντανακλαστικών, επιδεικνύουμε την αναγκαία στρατηγική ψυχραιμία, αλλά δεν αφήνουμε τίποτε αναπάντητο", κατέστησε σαφές σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας τη συμπεριφορά της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο. Ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι "υπάρχει μια συνεχής ένταση και ένας πόλεμος νεύρων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο".
Παράλληλα, επανέλαβε ότι "είμαστε ανοικτοί στη συζήτηση αλλά δεν πρόκειται να διολισθήσουμε ούτε ένα εκατοστό σε σχέση με την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων, της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Μας ενδιαφέρει δε πάρα πολύ η σταθερότητα και η θεσμική προοπτική της Τουρκίας και δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση, οι εσωτερικές πολιτικές εντάσεις να εξάγονται, αλλά ούτε και να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι".

Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει προβεί σε σειρά παραβάσεων των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, ενώ την Παρασκευή τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι σε ύψος 22.000, και 24.000 και 26.000 ποδών, αντίστοιχα. Το σκηνικό επανελήφθη και σήμερα, όταν τέσσερα τουρκικά "Φάντομ" που εισήλθαν στο FIR Αθηνών, νοτίως της Χίου, χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως πέταξαν το πρωί πάνω από το Φαρμακονήσι σε ύψος 10.000 και 12.000 ποδών και εξήλθαν του FIR Αθηνών. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.

Περαιτέρω, το Σαββατοκύριακο τουρκικά αεροσκάφη που συμμετέχουν στην τουρκική άσκηση “Mavi Balina” (Μπλε Φάλαινα), που διεξάγεται στην ανατολική Μεσόγειο προέβησαν σε σωρεία παραβάσεων των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου ανατολικά της Ρόδου.

Στην τουρκική άσκηση συμμετέχει η Μόνιμη Ναυτική Νατοϊκή Δύναμη στη Μεσόγειο, στη σύνθεση της οποίας περιλαμβάνεται και η ελληνική Φρεγάτα ‘’Θεμιστοκλής’’. η οποία αποχώρησε από δύο φάσεις της συγκεκριμένης άσκησης (αεροναυτικής συνεργασίας) όταν τα τουρκικά μαχητικά προέβησαν στις συγκεκριμένες ενέργειες. Παράλληλα, ενημέρωσε τις ΝΑΤΟϊκές αρχές για τα αίτια της αποχώρησής της. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.

Οπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, για την άσκηση, η οποία διεξάγεται στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου από 1 έως 11 Νοεμβρίου 2010, είχε ζητηθεί δέσμευση περιοχών εντός του FIR Αθηνών, οι οποίες εγκρίθηκαν από την ΥΠΑ. Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στη Σχολή Ικάρων, μετά το τέλος του επίσημου εορτασμού για τον προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχάγγελο Μιχαήλ.

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.