18/11/10

Γ. Παπανδρέου: «Βαθιά η διαρθρωτική κρίση της Ελλάδας»

«Ήρθα στην εξουσία για να σώσω τη χώρα από τη χρεοκοπία» δήλωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην εκπομπή του BBC «HardTalk» και στον δημοσιογράφο Stephen Sackur, προσθέτοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει εάν θα επανεκλεγεί.
Επρόκειτο για απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός όταν ο δημοσιογράφος σχολίασε ότι πολλοί Έλληνες τον θεωρούν "μαριονέτα" της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.
Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι έχει υπάρξει απόλυτα ειλικρινής με τον Ελληνικό λαό, ο
οποίος όπως τόνισε στηρίζει το έργο της κυβέρνησης, προσθέτοντας παράλληλα ότι τα μέτρα που αναγκάστηκε να λάβει ήταν ιδιαίτερα επώδυνα γι΄αυτόν δεδομένου ότι είναι σοσιαλιστής.
Ακόμη ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπήκε το 2000 στην ΟΝΕ με την αξία της, σχολιάζοντας την πρόσφατη τοποθέτηση της Γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ ότι η χώρα μας μπήκε στην Ευρωζώνη γιατί παρουσίασε μια διαφορετική εικόνα της οικονομίας από αυτή που πραγματικά ίσχυε.
"Η αλήθεια είναι ότι, κάποια στιγμή, απομακρυνθήκαμε από τα κριτήρια. Και υπεύθυνες γι' αυτό, είναι οι ελληνικές κυβερνήσεις του παρελθόντος, θα έλεγα ιδιαίτερα η προηγούμενη κυβέρνηση. Φταίει όμως η έλλειψη ενός ρωμαλέου ευρωπαϊκού συστήματος, το οποίο θα ασκούσε τον έλεγχο και θα δημιουργούσε ένα πολύ ισχυρό νομισματικό σύστημα" πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.
Συμφώνησε δε, με την Άγκελα Μέρκελ στο ότι είναι απαραίτητο ένα ισχυρό ελεγκτικό σύστημα, ακόμα και ένα σύστημα κυρώσεων.


Κληθείς να απαντήσει στο ενδεχόμενο μιας ευρωζώνης δύο ταχυτήτων στην οποία θα υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας κρατών και έπειτα θα ακολούθούν οι περιφερειακές χώρες που δεν μπορούν να εφαρμόσουν την υπεύθυνη οικονομική διαχείριση που απαιτείται, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι είναι περήφανος που η Ελλάδα αποκαλείται περιφερειακή χώρα εκθειάζοντας τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από αυτό το γεγονός.
"Είμαι αισιόδοξος για την Ελλάδα, γιατί μπορεί να αποκαλείται η Ελλάδα περιφερειακή χώρα, αλλά η Ελλάδα είναι μια χώρα, που βρίσκεται σε μια περιοχή η οποία αναπτύσσεται. Είμαστε δίπλα στην πολυπληθέστερη πόλη της ευρωπαϊκής ηπείρου, την Κωνσταντινούπολη. Είμαστε στη Μεσόγειο, με αναπτυσσόμενες οικονομίες στη λεκάνη της Μεσογείου, τα Βαλκάνια. Περνάμε μια σκληρή κατάσταση, αλλά θα τα καταφέρουμε... προχωρώντας ταυτόχρονα σε μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να επωφεληθούμε από όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε, να τα χρησιμοποιήσουμε και να σταθούμε στα πόδια μας. Αυτό θέλει ο Ελληνικός λαός." είπε ο ίδιος μιλώντας στο BBC.
Ο δημοσιογράφος του BBC συνέχισε να πιέζει επί του θέματος τον κ. Παπανδρέου θέτοντάς του το ερώτημα για το ενδεχόμενο να έχει "σπείρει" η Ελλάδα τους σπόρους για την καταστροφή της ευρωζώνης.
Ο πρωθυπουργός απάντησε αισιόδοξα υποστηρίζοντας ότι μπορεί να συμβεί ακριβώς το αντίθετο.
"Σπείραμε σπόρους, που θα μας αναγκάσουν να εξετάσουμε κάποιες αδυναμίες που αντιμετώπιζε το ευρώ και να δημιουργήσουμε μια ρωμαλέα οικονομική διακυβέρνηση, η οποία δεν θα επιτρέψει την επανάληψη παρόμοιων κρίσεων στο μέλλον.".
Ήδη από την αρχή της συνέντευξης ο κ. Παπανδρέου επαναλάμβανε ότι η Ευρώπη των 27 θα επιβιώσει υπογραμμίζοντας ότι "Έχουμε την απόλυτη βούληση να καταστήσουμε την Ευρώπη σταθερότερη, ισχυρότερη και, φυσικά, το ευρώ πολύ σταθερό".
"Νομίζω άλλωστε ότι καταδείξαμε, ακόμα και σε μια δυσκολότατη κατάσταση, τόσο στην κρίση του 2008, όσο και στην πρόσφατη δημοσιονομική κρίση, ότι έχουμε αυτή τη βούληση. Παρόλο που το σύστημα είναι περίπλοκο, παρόλο που είμαστε 27, διαθέτουμε τη βούληση και θα επιβιώσουμε. Και θα κάνουμε αυτή την ήπειρο σταθερότερη" είπε.


Αναφέρθηκε και πάλι στον μηχανισμό διάσωσης και στη δυνατότητα του κάθε κράτους μέλους να τον χρησιμοποιήσει, επισήμανε δε ότι η τριετία που έχει κερδίσει η Ελλάδα είναι αρκετό χρονικό διάστημα για να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε όταν τελικά η χώρα βγει στις αγορές να μπορεί να δανειστεί με σωστότερο επιτόκιο.
Σχολιάζοντας την κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ιρλανδία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ιρλανδία βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση από την άποψη ότι η χώρα έχει μια διέξοδο, σε περίπτωση που οι αγορές εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις στο δημόσιο χρέος της την οποία δεν είχε η Ελλάδα.
Ο κ. Παπανδρέου αρνήθηκε ότι χάνεται η αξιοπιστία της Ελλάδας, τονίζοντας ότι το έλλειμμα μειώθηκε περισσότερο από τον προβλεπόμενο στόχο. "Ο στόχος ήταν 5,5% και φέτος θα μειωθεί 5%" ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου και διαβεβαίωσε το δημοσιογράφο ότι η χώρα θα μπορέσει να αποπληρώσει τα 110 δισ. ευρώ που δανείστηκε στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης.
Ωστόσο ο Βρετανός δημοσιογράφος σχολίασε την πρόσφατη τοποθέτηση του κ. Πάγκαλου ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, με τον κ. Παπανδρέου να απαντά ότι "αυτό που ζητήθηκε και μάλιστα με πρόταση του ΔΝΤ είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής". Και μόνο το γεγονός ότι η πρόταση αυτή προήλθε από το ΔΝΤ δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι αξιόπιστη υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Όμως ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση για το χρονικό πλαίσιο που θα απαιτηθεί για την αποπληρωμή του χρέους. Αρκέστηκε να πει ότι ο Ελληνικός λαός υποστήριξε τα μέτρα, δέχθηκε το πλήγμα επειδή πιστεύει ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση.
Επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξουν άλλα επώδυνα μέτρα και ότι το έλλειμμα θα μειωθεί με τον περιορισμό της σπατάλης. Έκανε λόγο για αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ λέγοντας ότι δεν θέλει να χαθεί καμία θέση εργασίας.
Ο κ.Παπανδρέου κλήθηκε να σχολιάσει και για την "φορολογική αμνηστία" που προσφέρθηκε, σε άτομα που επί χρόνια φοροδιαφεύγουν.
"Λέγεται ότι το ποσό είναι περίπου της τάξης των 20-30 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε φόρους που δεν έχουν καταβληθεί. Όμως, από την φορολογική σας αμνηστία, θα μπορέσετε να εισπράξετε μόνο 500 εκατομμύρια ευρώ από τους Έλληνες φοροφυγάδες. Δεν θα πιάσετε το μεγάλο ψάρι" είπε αναφερόμενος στον κ. Παπανδρέου ο κ. Sackur.
"Το φορολογικό μας σύστημα άλλαξε και η ανακατανομή επιβαρύνει τους πλούσιους. Στην ουσία, δεν πρόκειται για φορολογική αμνηστία, αλλά για μια διαδικασία, η οποία επιτρέπει την επίλυση φορολογικών διαφορών, που χρονίζουν επί μια δεκαετία. Δυστυχώς, το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι διαφορετικό. Έχει να κάνει, όχι με την ασυδοσία των Ασφαλιστικών Ταμείων, αλλά με την έλλειψη διαφάνειας ενός φορολογικού συστήματος που δεν λειτουργούσε, καθώς και ενός βραδύτατου δικαστικού συστήματος. Υπάρχουν υποθέσεις φοροδιαφυγής, που βρίσκονται στα Δικαστήρια εδώ και μια δεκαετία. Υπάρχουν περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ από φόρους που δεν έχουν εισπραχθεί και περίπου ενάμισι εκατομμύριο φορολογικές υποθέσεις, που εκκρεμούν στα Δικαστήρια. Αυτό που είπαμε, λοιπόν, είναι ας γυρίσουμε σελίδα, ας κλείσουμε το βιβλίο. Προσφέρουμε όμως την ευκαιρία, σε όσους το επιθυμούν, να βάλουν τα λεφτά τους στο δημόσιο ταμείο, ώστε να μην επικρέμεται αυτή η απειλή πάνω από το κεφάλι τους. Και ας προχωρήσουμε σ’ ένα νέο φορολογικό σύστημα, που είναι αποτελεσματικότερο, δικαιότερο και θα αρχίζει να εφαρμόζεται από το 2011.".
ΕΝΕΤ

12 σχόλια:

  1. Μας κούφανε και πάλι ο πινόκιο. Εκείνο το ..."είμαστε κοντά στην Κωνσταντινούπολη" που κολάει? Του ξέφυγε η δεν μετέφρασε σωστά το systran?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και αγεωγράφητος εκτός από ψεύτης. Η πολυπληθέστερη πόλη της ευρωπαϊκής ηπείρου που τυχαίνει να είναι και πράγματι ευρωπαϊκή (όχι γιαλαντζί σαν την σημερινή Κωνσταντινούπολη) είναι η Μόσχα με πληθυσμό πάνω από 17 εκατομμύρια στα όρια της διοικητικής περιοχής της ήδη από το 2002.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελευθέριε Β.
    τα έχεις πάρει στο κρανίο ή κάνω λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πριν τα Χριστούγεννα, όσα είπε παραπάνω θα έχουν ανατραπεί.

    "Θα μειώσει τη σπατάλη, θα ορθολογίσει δαπάνες, θα μετατάξει προσωπικό, δεν θα απολύσει(!)..."

    Μπούρδες και πράσινα άλογα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ασχετο αλλα παρακολουθοντας καθημερινα το συγκεκριμενο αλλα και αλλα Πατριωτικα μπλογκς, μενω με την εντυπωση οτι ολλα χανονται ολλα γκρεμιζονται κτλ...

    Μηπως τελικα παιζουν το ρόλο του συστηματος και αυτα, αλλιως η Χουντα της Παγκοσμιοποιησης θα τα ειχε φιμωσει?? Μηπως προετειμαζουν την κοινη γνωμη για τα "Αναποφεκτα"... ???

    Ο Λογος που με οδηγει σε αυτο ειναι οτι ολλοι φερνουν γυρω γυρω τα προβληματα μας αλλα τσιμουδια για το τι εχει ο καθενας να προτεινει ως πρακτικη λυση....

    Απο γενικοτητες βεβαια ως λυση ειμαστε πληρης, πρακτηκος κανεις???

    Λεω εγω τωρα ο κουτος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,
    Λύστε μου παρακαλώ την απορία. Γιατί -στη δεύτερη ανάγνωση- καταλαβαίνω τ’ αντίθετα απ’ τα λεγόμενα - γραφόμενα;!
    Συγνώμη που επιφυλάσσομαι κι’ αμφισβητώ. Να επισημάνω πως, βάσει του Συντάγματός μας η εξουσία ανήκει στο λαό μας και μόνο, οι δε λεγόμενες πολιτειακές και πολιτικές «εξουσίες», είναι θεσμικές υπηρεσίες κρατικής λειτουργίας της χώρας. Η Νομοθετική (Βουλή) και η Εκτελεστική (Κυβέρνηση), με σύνδεσμο και ρυθμιστή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς και η ανεξάρτητη Δικαστική.
    Δεν θυμούμαι προεκλογικά ν’ αποκαλύψατε όσα ισχυρίζεστε τώρα… και δεν έχω τη δυνατότητα ν’ ανακαλέσω την ψήφο μου επιλογής σας, στην υπηρεσία σας αυτή, που σας αναδείξαμε, προ έτους.
    Η εντύπωση περί «υποχειρίου» της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι πια -δυστυχώς- πάγκοινη, όπως κι’ εμμέσως ομολογημένη, από ’σάς τον ίδιο. Ήδη, είπατε, δεν έχωμε δικαίωμα ψήφου στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα για θέματα οικονομικά, ακόμη κι’ αν μας αφορούν αποκλειστικά, ως χώρα. Αυτό δεν έχει -νά ’στε βέβαιος- συνειδητοποιηθεί ακόμη, απ’ τον λαό. Ν’ αναμένετε σοβαρές κι’ ασίγαστες αντιδράσεις, όταν γίνει ευρέως γνωστό.
    Συγχωρείστε με, μα δεν ήσασταν -όχι απόλυτα- μα ούτε σχετικά ειλικρινής. Ο λαός -δε- δεν στηρίζει το έργο της κυβέρνησης αλλά το ανέχεται υπομένοντας -επί προθεσμία- το λίγο που αντέχει ηθικά και ψυχικά πια, γιατί οικονομικά στην πλειοψηφία του ετελείωσε.
    Δεν αντιλαμβάνομαι την οδύνη σας -ως σοσιαλιστή- εν όσω ζείτε ως φιλελεύθερος καπιταλιστής και βάλε.
    Όταν μας έλεγαν στις καταδρομές, οι μεγάλοι, πάρε 100 κάμψεις και μετά άλλες 100 κι’ άλλες 100… αν λέγαμε «μαζί σας κύριε αξιωματικέ», έπεφτε και μέτραγε κάμψεις μαζί μας αλλιώς δεν είχε πρόσωπο να εμφανιστεί. Με τα λόγια… χίλια μύρια μοιρολόγια. Δάκρυα δε’ βλέπωμε.
    Έχει δίκιο η Μέρκελ, μόνο που υποκρίνεται κροκοδείλια ότι -δήθεν- ξεγελάστηκαν. Ο Σημίτης εμφάνισε μια ψευδή ανάπτυξη στηριγμένη στην υπερκατανάλωση, με δανεικά. Αυτό δεν είναι βεβαίως επουδενί ανάπτυξη… αλλά πνίξιμο στα βαθειά, με βαρίδι και λουρί στο λαιμό. Κάποτε, το συντομότερο, μένει ν’ απολογηθεί, δεδομένου ότι διατηρεί και θράσος ο κύριος αυτός, οικονομολόγος κατά τα άλλα.
    Δεν είμαστε κύριε Πρωθυπουργέ ανίκανοι, για να χρειαζόμαστε Ευρωπαίο ελεγκτή -πάνω απ’ το κεφάλι μας- ώστε να είμαστε -κατ’ επιβολή- νοικοκύρηδες. Μπορούμε και μόνοι μας… και διαθέτωμε καλύτερους ειδικούς, από τους ξενοσπούδαστους λογιστάκους «της δεκάρας», που βλέπουν αναίσθητα, με παρωπίδες, κοντόφθαλμα, χωρίς όραμα και προοπτική. Πάσχωμε μάλλον από «ξενόδουλους αφέντες» και μας λείπουν αναγκαίοι ηγέτες. Παρελαύνουν πολλοί καλοθρεμμένοι «δοσίλογοι» μπούληδες, τα τελευταία χρόνια.
    Και πάλι συγνώμη, μα πρόκειται για καλή προαίρεση. Άλλως, θά ’κανα κι’ εγώ «μιά απ’ τα ίδια» και θα βολευόμουνα… και «δε’ πάει στο διάολο, το παλιάμπελο»… μ’ αδυνατώ να συμβιβαστώ, με τη νέα -ηθική- τάξη… κι’ έτσι είναι οι περισσότεροι συμπολίτες μου.
    Αρκετό φασισμό χορτάσαμε και δε’ θέλωμε συστήματα κυρώσεων υποδούλωσης. Δεν είμαστε μαζοχιστές!
    Μη σηκωθούμε και πάρει κάποιους -μας- ο «χάρος». Όλα έχουν όρια. Το θέατρο, θέατρο κι’ η διακυβέρνηση, διακυβέρνηση, σ’ ένα βαθμό τουλάχιστον. Όχι μόνο παραμύθια. Για μαντρώστε τους επικοινωνιολόγους σας λίγο, που κάνουν το μαύρο άσπρο… και νομίζουν πως το χάφτει ο κόσμος… ενώ νοιώθει εμετικά.
    Χώρα περιφερειακή είμαστε, μα μη γίνωμε και περιθωριακή. Κρίμα θά ’ναι απ’ το Θεό μας. Κι’ ο θεός μας είναι -ξέρετε- δίκαιος.
    Τί σημαίνει, πως γειτονεύωμε με την πολυπληθέστερη -πρώην πόλη μας- Κωνσταντινούπολη; Πως θα την ταΐζουμε και θα πλουτίσωμε… ή πως θα μας κάνει μια χαψιά;
    …η συνέχεια στο επόμενο σχόλιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. …συνέχεια από προηγούμενο σχόλιο
    Ο Ελληνικός λαός θέλει πρώτα απ’ όλα, να μιλήσετε ανοικτά, ποιοί σας δεσμεύουν -τα δυό σας πόδια- και δεν μπορείτε να κάνετε κανένα βήμα ωφέλιμο για τη χώρα, όπως είναι η ανεμπόδιστη αξιοποίηση των εθνικών μας πόρων, όπως θέλει και να λειτουργήσουν οι ρυθμίσεις, πριν τις όποιες μεταρρυθμίσεις. Τί να τις κάνεις τις «μεταρρυθμίσεις» ρυθμίσεων, που δεν αφήνονται να λειτουργήσουν… και ποιός εγγυάται ότι οι μεταρρυθμίσεις θά ’ναι αποτελεσματικές; Μάλλον δε’ θά ’ναι… αλλά θά ’χει σφίξει ο χαλκάς.
    Ποιούς σπόρους καταστροφής νά ’χει σπείρει η αρμεγμένη αγΕλλαδίτσα μας, που μετρά λίγα χιλιοστά στα οικονομικά μεγέθη της Ευρώπης;! Ποιόν επιχειρούν να «δουλέψουν» οι απερίγραπτοι. Άλλο να πεί κανείς πως, δεν αντέχει η Ευρωπαϊκή φούσκα την ύφεση και τη’ φτήνια -λ.χ.- της Κίνας, καθώς και άλλα τεκταινόμενα ή «απαιτούμενα», όπως η -περαιτέρω- «αιμοδοσία» της αμερικανικής οικονομίας, γιατί έφτασε κι’ εξαντλήθηκε…
    Ακούω ρωμαλέα οικονομική διακυβέρνηση κι’ εξανίσταμαι πολλαπλά, γιατί νοείται οικονομίστικη κι’ όχι οικονομική. Δεν ακούω -παράλληλα- για διοικητική διακυβέρνηση που προέχει. Αυτή πού πήγε; Είναι εκχωρημένη; Δεν ακούω για τεχνική διακυβέρνηση… κι’ αυτή ομοίως; Δεν ακούω -επίσης- για εμπορική διακυβέρνηση. Εδώ και καιρό, λείπουν -συνάμα- οι ειλικρινείς αναφορές στις πανανθρώπινες αρχές. Τι έγιναν κι’ αυτές, τις έφαγαν οι νέες -ανάξιες- «αξίες»;!
    Η Ευρωπαϊκή ήπειρος είναι -και δείχνει πια φανερά- υποταγμένη. Τα πολυσύνθετα και πολύπλοκα εργαλεία δεν ωφελούν. Τα πράγματα είναι απλά. Κάποτε οι ΗΠΑ είπαν στον άγγλο μονάρχη «τέλος»… και πορεύτηκαν. Έδειξαν το’ δρόμο κι’ αυτοί, όπως τόσοι άλλοι προγενέστερα. Αν η Ευρώπη δεν το ’πεί, καλύτερα… «έρμοι και μόνοι».
    Η Ελλάδα να μη ξαναδανειστεί για κάλυψη κατανάλωσης. Μόνο για υποδομές αξιοποίησης των πόρων της κι’ αυτό με βραχυπρόθεσμες δεσμεύσεις, με πολλαπλούς ισχυρούς εταίρους. Όχι όλα τ’ αυγά σ’ ένα καλάθι. Αν αυτό σημαίνει κι’ άλλα «casus belli», να φανερωθούν, να τα στείλωμε στο διάολο, ακόμη κι’ αν κινδυνέψωμε να πάμε κι’ εμείς. Ούτως ή άλλως, κατά ’κεί πάμε, τις τελευταίες δεκαετίες.
    Το χρέος μας θα τ’ αποπληρώσωμε -σχετικά σύντομα, μάλιστα- αν αποφασίζωμε εμείς… κι’ όχι -βέβαια- ο δανειστής, που μας βυζαίνει… κι’ εποφθαλμιά τ’ αγαθά μας.
    Ο λαός κύριε πρωθυπουργεύοντα, δεν το δέχτηκε το πλήγμα -αδιαμαρτύρητα- ούτε το ξεπέρασε. Βράζει -να ξέρετε- σε «κλειστή χύτρα», που δεν δείχνει σ’ όσους δεν θέλουν να δούν, όπως ο Λουδοβίκος και δεν ξέρουν, όπως η Αντουανέτα.
    Δείτε τί θα κάνετε με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί -σαν απλός πολίτης- διακρίνω νά ’ρχεται έντονη έξαρση της ανεργίας, τον επόμενο μήνα, καθώς και προ της άνοιξης, είτε την καταγράφετε είτε όχι. Θα σας «φάει» ο κόσμος, μπρος στο αδιέξοδό του, που δεν αργεί.
    Η περαίωση ήταν μέγα ηθικό και οικονομικό σφάλμα. Ούτε κι’ αυτό -βεβαίως- είχε ειπωθεί προεκλογικά αλλά τ’ αντίθετο. Λείπει αποδεδειγμένα η βούληση κ. Πρόεδρε.
    Άλλα είναι τα πρόσφορα μέτρα, τα οποία είναι -εν πολλοίς- γνωστά, μα -φοβούμαι- λείπει η τόλμη σας.
    Δεν είναι ανάγκη να δοθούν αφειδώς συγχωροχάρτια σε κλέφτες και ηθικούς αυτουργούς, για να πάει ο τόπος μπροστά. Είναι ανάγκη ν’ ανακτηθούν τα κλεμμένα, να κολαστούν οι αίτιοι και ν’ αποπεμφθούν.
    Έτσι ήξερε μέχρι τώρα ο λαός. Κι’ εδώ νέα -ηθική- τάξη;! Δεν μας κάνει μάλλον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ναι, Σάββα τα έχω πάρει αλλά μόνο με τον ψεύτη που έκανε την πολιτική θέατρο σκιών και δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Ότι το πρόβλημά μας δεν είναι οι «κακοί» ξένοι αλλά το ότι δεν μπορέσαμε σαν κράτος να στήσουμε στέρεες παραγωγικές βάσεις από το ’74 και μετά. Ήταν το κύριο πρόταγμα του ΠΑΣΟΚ στην δεκαετία του ’80 ακριβώς την εποχή που ανδρωνόταν στην πολιτική το “paidi”. Όλα εκείνα τα «οράματα» οδηγήθηκαν σε παταγώδη αποτυχία. Όλοι βλέπουμε το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα ήταν αυτό το «πράγμα» που δεν αφήνει τίποτα να ξεφύγει από την ανθυπομετριότητα, έχει «σαπίσει» την όποια παραγωγή στην φορολογία για να κρατήσει τους μισθούς της «ελίτ - αλίτ». Μας φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός απ’ το ξερό μας το κεφάλι. Φυσικά τι καλύτερο να περιμένει κανείς απ’ το «paidi»; Αν προ των εκλογών που, ειρήσθω εν παρόδω, δεν ήταν υποχρεωμένο το «paidi» να εκβιάσει, έλεγε, «κυρίες και κύριοι την κάτσαμε την βάρκα, την ΙΣΧΥΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, και πρέπει να σαν κόψω τους μισθούς για να εξισωθούν με τον ιδιωτικό τομέα και πρέπει επίσης ένας στους τρεις δημοσίους υπαλλήλους να απολυθεί για να βρει δουλειά στον ιδιωτικό τομέα και επίσης θα αλλάξω την πίστη στους καγιενούχους λαθροεργοδότες του ιδιωτικού τομέα και όποιος μπορεί να παράγει με δρακόντιους νόμους μένει και κερδίζει χρήμα με ουρά όποιος όχι ας πάει στο Μπαγκλαντές για να κάνει επιχειρήσεις» τότε μαζί του θα ήμουνα. Αλλά όπως πολύ καλά θυμάσαι ξεστόμισε ο Φόρεστ Γκάμπ «ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ» και οι ακόμα ποιο εμπερίστατοι ψυχιατρικής φροντίδας από κάτω τον ψήφησαν για να τους δώσει αυξήσεις ίσες με τον πληθωρισμό… Καλά κρασιά λοιπόν… Σε αυτούς όπως εγώ που δεν το πίστεψαν. Αλλά πάνω απ’ όλα σ’ αυτούς που τον πίστεψαν.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 18 Νοεμβρίου 2010 2:53 μ.μ.

    Πολές φορές έχουν γίνει προτάσεις,και πολύ περισότερες δεν έχουν γίνει καθόλου ή προβληματικές.

    Ο Λαός δεν είναι 'δουλειά' του να δίνει λύσεις,οι πολιτικοί προτείνουν και ο Λαός επιλέγει,στη χώρα μας όμως οι πολιτικοί άλλα προτείνουν και άλλα κάνουν.

    Η φράση ''στην πολιτική γίνοντε πολά που δεν λέγοντε και λέγοντε πολά που δεν γίνοντε'' είναι ενδεικτική της κατάστασης.

    Στο ''ζουμί'' τώρα της ερώτησης σου απο την προσωπική εμπειρία μπορώ να σου πώ ότι φροντίζουν τα πράγματα να πάνε απο μόνα τους απο ένα σημείο και μετά εκεί ακριβώς που τα θέλουν,φροντίζουν να δημιουργούν μονόδρομους.
    ..............................

    Σχετικά με το άρθρο το μόνο που έχω να πώ είναι ότι πλέον όλοι έχουν αντιληφθεί τι περίπου έχει συμβεί,άπαντες βρίσκοντε στη διαδικασία της αφύπνισης.

    Προφανώς ο κύριος Παπανδρέου και οι συνεργάτες του έχουν φροντίσει με κάθε λεπτομέρεια για τον τρόπο διαφυγής τους.

    Προσωπικά πιστεύω πως ο ΓΑΠ θα φύγει μια μέρα για ένα ακόμη ταξίδι στο εξωτερικό και ποτέ δεν θα ξαναγυρίσει,όταν θα έχουν φτάσει τα πάντα σε πλήρη καταστροφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Χρηστο,
    ο ΓΑΠ θα είχε ήδη φύγει στο εξωτερικό αν εμεις οι νεοέλληνες σηκωνόμασταν απο τον καναπε τις προηγούμενες Κυριακές και τον μαυρίζαμε. Τώρα όταν και αν θα φύγει θα το αποφασίσει μόνος του κι εδώ είναι τα δύσκολα. Δεν μπορεί να αποφασίσει με τι να φύγει: αν φύγει με ποδήλατο, θα πέσει. Αν πάλι φύγει με κανώ, θα χαθεί. Ευτυχώς του έμεινε εκεινο το υβριδικό φτωχο-Lexus, αλλά κάποιος πρέπει να του μεταφράζει το GPS στα ελληνικά για να βρεί το δρόμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αφου οι Ελληνες ανεχονται καταφανεις προδοτες και αλλοφυλους πρακτορες να τους εξοντωνουν,αξιζουν τουλαχιστον τον χαρακτηρισμο προβατα η .....(αυτολογοκρισια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τα διαρθρωτικά προβλήματα τα οποία κουβαλάμε ίσαμε σήμερα στην πλάτη μας σ΄αυτό το κράτος, τα διόγκωσε ο μπαμπακούλης του πρώτος.
    Ποιός έκανε το κράτος-μαμούθ; Ποιός δημιούργησε τις στρατιές συνταξιούχων-αντιστασιακών που βρέθηκαν ανάμεσά τους να είναι δικαιούχοι, άνθρωποι που στον Εμφύλιο ήταν μωρά; Πόσοι απ΄αυτούς που απολαμβάνουν αναπηρικές συντάξεις, είναιστ΄αλήθεια ανάπηροι; Ποιός διέλυσε τον παραγωγικό ιστό της χώρας (βιομηχανία, βιοτεχνία, αγροτικές παραγωγές κλπ); Ορίστε μετά οι εξαγωγές στον πάτο και οι εισαγωγές στα ύψη! "ΤΑ ΕΜΑΘΕΣ ΤΑ ΝΕΑ ΠΑΤΕΡΑ; ΤΩΡΑ ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΒΡΕΜΜΕΝΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΜΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ.."
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.