18/11/10

«Ο... κομμουνιστικός κίνδυνος οδήγησε στο ψευδοκράτος» Ο Κενάν Εβρέν επιστράτευσε το κυνήγι μαγισσών για να πείσει τις ΗΠΑ

 ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ κίνδυνο τόσο στα κατεχόμενα όσο και στις ελεύθερες περιοχές επιστράτευσε η Άγκυρα το 1983 για να πείσει τους Αμερικανούς για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Την περίοδο εκείνη ο Ψυχρός Πόλεμος και οι δυο κόσμοι ήταν βασικό χαρακτηριστικό της εποχής.
Ο Κενάν Εβρέν, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Τουρκίας όταν ανακηρύχθηκε το ψευδοκράτος, γράφει στα απομνημονεύματά του ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρήγκαν θεωρούσε λάθος την ανακήρυξη και προς τον σκοπό αυτό έστειλε τον ειδικό αντιπρόσωπό του, Ντόναλντ Ράμσφελντ, στην Αγκυρα για συνάντηση με τον κ. Εβρέν.
Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ ζήτησε από τον κ. Εβρέν να αποσύρει η Τουρκία την απόφασή της για αναγνώριση του ψευδοκράτους και να ακυρωθεί η ίδρυσή του.
Ο κ. Εβρέν γράφει στα απομνημονεύματά του ότι, για να πείσει τον κ. Ράμσφελντ, του είχε πει: «Μήπως γνωρίζετε την κατάσταση στα εσωτερικά των Τ/κ; Γνωρίζετε ότι καθημερινά αυξάνει ο κομμουνιστικός κίνδυνος; Σήμερα ο Ραούφ Ντενκτάς έχει την πλειοψηφία στη Βουλή με κάποια διαφορά, αλλά, αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, στις επόμενες εκλογές η αριστερή ομάδα θα βρεθεί στην εξουσία».
«Ηδη, στην ε/κ πλευρά υπάρχουν κομμουνιστές. Και στην τουρκική πλευρά υπάρχει μια ομάδα κομμουνιστών. Αν οι Ε/κ και Τ/κ κομμουνιστές ενωθούν, τότε στη Μεσόγειο θα δημιουργηθεί μια κατάσταση που επιθυμούν οι Σοβιετικοί. Μήπως οι Αμερικανοί φίλοι μας επιθυμούν μιαν τέτοια εξέλιξη;», καταλήγει ο κ. Εβρέν.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

2 σχόλια:

  1. Το γεγονός παρέμεινε ότι η κυβ. Η.Π.Α. υπό τον Πρόεδρο Ρόναλντ Ρήγκαν ΔΕΝ ανεγνώρισε το ψευδοκράτος των υπό Τουρκική κατοχή εδαφών στην Κύπρο το 1983. Δυστυχώς, η προσωπικού επιπέδου διένεξη του Ρήγκαν με την τότε Ελληνική κυβ. του Α. Παπανδρέου, άφησε αυτό το γεγονός και άλλους παράγοντες ανεκμετάλλευτους στις Ελληνο-Αμερικανικές σχέσεις οι οποίες είχαν τότε κατέλθει στο ναδίρ (παρά τις συνεχείς πωλήσεις - μεταβιβάσεις στρατιωτικού υλικού από Η.Π.Α. προς Ελλάδα).

    Η συνεχής αναβάθμιση της υπό δικτατορίας Εβρέν Τουρκίας βέβαια συνεχίσθηκε με τις συνεχείς ευλογίες της κυβ. Ρήγκαν, δεδομένου ότι στην γειτονιά από το 1979 είχαν επικρατήσει και οι αγιατολλάδες στο γειτονικό Ιράν.

    Λάμπρος Ε.Π.-εν Η.Π.Α. μετανάστης
    18-11-2010, τοπική ώρα 14:17 - ώρα Ελλάδος 21:17

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΙ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΗΣ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗ ΘΕΩΡΟΎΣΑΝ ΟΤΙ ΡΕΠΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΔΕ ΤΟ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΉΚΑΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ PUN.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.