17/11/10

Μπαγίς: H Τουρκία προσπαθεί για αμοιβαία κατανόηση των θρησκειών

Τις απόψεις της τουρκικής κυβέρνησης για τα θρησκευτικά ζητήματα παρουσίασε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγκίς, στη διάρκεια Διεθνούς Διάσκεψης για τη θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία που διοργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το Τάγμα των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που εδρεύει στις Η.Π.Α.
Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του ο Τούρκος Υπουργός έκανε μια ιστορική αναδρομή στην πολιτική ανεξιθρησκίας που ακολουθούσε η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε τις προσπάθειες «για την αμοιβαία κατανόηση των θρησκειών» που προωθεί η τουρκική κυβέρνηση, τις μεταρρυθμίσεις σχετικά με τη θρησκευτική ελευθερία, αλλά και για την ελλιπή μερικές φορές, όπως είπε, εφαρμογή της ισχύουσας στη χώρα του νομοθεσίας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε στο Ναό της Παναγίας Σουμελά καθώς, όπως είπε, ήρθαν σε επαφή οι κάτοικοι της περιοχής με πιστούς που προσήλθαν απ΄ όλα τα μέρη του κόσμου. Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνησή προσπαθεί να βρει λύση στο ζήτημα της νομικής οντότητας του Πατριαρχείου και στο ζήτημα του κλήρου που πρέπει, όπως είπε, να έχει τουρκική υπηκοότητα, ενώ ανέφερε ότι οι σχετικές αιτήσεις για την απόκτηση υπηκοότητας εξετάζονται με απόλυτη προτεραιότητα.

Ο Τούρκος υπουργός έκανε λόγο επίσης για «την ευθύνη» που φέρουν οι διάφορες θρησκευτικές ομάδες, οι οποίες, όπως είπε, θα πρέπει να χτίσουν και γέφυρες μεταξύ τους. «Η Τουρκία δεν είναι τέλεια, ούτε έχει λύσει όλα τα προβλήματα, αλλά η σημερινή Τουρκία είναι καλύτερη από τη χθεσινή» κατέληξε.

Απαντώντας τέλος στο ερώτημα για το πότε θα επαναλειτουργήσει η Σχολή της Χάλκης, ο Τούρκος υπουργός δήλωσε αισιόδοξος τονίζοντας ότι εξετάζονται οι νομικές πτυχές του θέματος και ότι σήμερα ελπίζει περισσότερο από χθες.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

5 σχόλια:

  1. Ο τούρκος υπουργός υπενθύμισε ότι την Δευτέρα είχε έρθει στην Αθήνα για να συμμετάσχει σε ένα συνέδριο, όμως τόνισε ότι δεν έμεινε στην ελληνική πρωτεύουσα το βράδυ της Δευτέρας λόγω έλλειψης τζαμιού. « Χθες ήμουν σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Αυτή η χώρα μέλος της Ε.Ε., επειδή δεν έχει δώσει άδεια για τέμενος, αναγκάστηκα να πετάξω για τις Βρυξέλλες για να μπορέσω να κάνω την προσευχή του “μπαϊραμιού”. Είναι ξεκάθαρο ότι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να κάνουν βήματα». δήλωσε ότι Μπαγίς στην ομιλία του στη διάρκεια Διεθνούς Διάσκεψης για τη θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία.
    Οnalert.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα γιατί το ψάχνετε πολύ; Ι Ερτογάν πριν λίγες εβδομάδες εξήγησε πως εννοεί τον θρησκευτικό πλουραλισμό. Δες τε τι γινόταν, είπε, στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Κοντολογίς, γυρνάμε στην εποχή της οθωμανικής υποτέλειας, εκεί μέσα στον νέο-Οθωμανικό χώρο ο κατακτητής αγαπά τους υποτελείς του και οι υποτελείς τον ευχαριστούν που τους αφήνουν … να προσεύχονται. Τώρα, τα περί τσαμιού κτλ, στα δάκτυλά τους παίζουν τους ρωμιούς. Διαβάστε τι γράφει ο Νταβούτογλου στο Στρατηγικό βάθος για να καταλάβετε πως δημιουργεί νομικά και άλλα ερείσματα στην προοπτική εκπλήρωσης του γενικότερου νέο-Οθωμανικού σκοπού.
    Π. Ήφαιστος
    www.ifestosedu.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απο τη στιγμή που η χώρα μας φιλοξενεί μουσουλμάνους τότε πρέπει να γίνει τζαμί,όμως μόνο για τους νόμιμους μουσουλμάνους,οι υπόλοιποι παράνομα εισερχόμενοι και παράνομα διμένοντες δεν δικαιούντε να απαιτούν δικαιώματα μιας και η παράνομη διαμονή τους είναι προσωρινή.

    Σε άλλη περίπτωση θα θεωρηθεί βήμα νομιμοποίησης και μονιμοποίησης τους.

    Ο αριθμός των τζαμί να είναι ανάλογος του νόμιμου μουσουλμανικού πλυθησμού και σίγουρα όχι με δικά μας χρήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "...Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του ο Τούρκος Υπουργός έκανε μια ιστορική αναδρομή στην πολιτική ανεξιθρησκίας που ακολουθούσε η Οθωμανική Αυτοκρατορία..."

    Για να δουμε ποτε θα γινει και απο τους εκλεγομενους Εθνομηδενιστες μας η προσπαθεια, να αντιμετωπισουν την Τουρκικη προπαγανδα και πλαστογραφηση της ιστοριας μας.

    Ακομα γελαει ο καθε Τουρκος!

    - Spyros Vryonis 1/6
    http://www.youtube.com/watch?v=afsrmfIwfCw
    - Από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην Κατοχή της Κύπρου, ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ: Ομιλία της κ. Φανούλα Αργυρού στην Αστόρια.
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/05/blog-post_9666.html
    - Ottoman Dhimmitude
    http://www.americanthinker.com/2005/10/turkey_back_to_the_future.html
    
- Ottoman Dhimmitude
    http://www.americanthinker.com/2005/10/ottoman_dhimmitude.html

    - Turkey: From Failed Reforms to a Modern Jihad Genocide
    http://www.americanthinker.com/2005/10/turkey_from_failed_reforms_to.html
    - Δειτε τα σχολια του Ianus, dhimmi no more:
    Does Turkey Still Belong in NATO?
    http://www.danielpipes.org/6269/does...belong-in-nato
    - Usable Past and the Turkish History Thesis.ppt

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "...Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του ο Τούρκος Υπουργός έκανε μια ιστορική αναδρομή στην πολιτική ανεξιθρησκίας που ακολουθούσε η Οθωμανική Αυτοκρατορία..."

    ΠΩΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΕΦΑΛΙΚΌΣ ΦΌΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.