8/12/10

Οι Τούρκοι τον... χαβά τους µε παραβιάσεις στο Αιγαίο Νέος γύρος διερευνητικών επαφών

Ενώ στην Αθήνα πραγµατοποιήθηκε χθες ο 48ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας σε διπλωµατικό επίπεδο και στην Αγκυρα άρχιζε η επίσηµη επίσκεψη του έλληνα αρχηγού ΓΕΣ και στρατιωτικοί των δύο χωρών συζητούσαν για Μέτρα Οικοδόµησης Εµπιστοσύνης (ΜΟΕ), στο Αιγαίο τα τουρκικά αεροσκάφη συνέχισαν τον.. χαβά τους.
Η διερευνητική επαφή των διπλωµατών κ.κ. Παύλου Αποστολίδη και Φεριντούν Σινιρλίογλου ήταν διάρκειας ολίγων ωρών και, όπως συνηθίζεται, δεν υπήρξε πληροφόρηση για το περιεχόµενο. Οσον αφορά την επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΣ αντιστρατήγου Φραγκούλη Φράγκου, πραγµατοποιείται ύστερα από επίσηµη πρόσκληση του οµολόγου του στρατηγού Erdal Ceylanoglu, ο οποίος τον υποδέχθηκε χθες «µε όλες τις στρατιωτικές τιµές», όπως µετέδωσε το πρακτορείο Αnadolu.

«Με τη βούλα του ΝΑΤΟ»
Σε µια παράλληλη εξέλιξη, αντιπροσωπείες στρατιωτικών των δύο χωρών συζητούν στην τουρκική πρωτεύουσα για την εξειδίκευση, όπως ανέφερε αρµόδια πηγή, των Μέτρων Οικοδόµησης Εµπιστοσύνης (ΜΟΕ) του επόµενου έτους. «∆εν µιλάµε για νέα ΜΟΕ» διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Την ίδια ώρα πάντως έξι τουρκικά µαχητικά – που συµµετείχαν σε εθνική άσκηση υπό την «αιγίδα» του ΝΑΤΟ – καθώς και δύο ελικόπτερα µπήκαν στο FIR Αθήνας χωρίς να υποβάλουν σχέδια πτήσεως και 5 φορές παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο στο Βόρειο και το Κεντρικό Αιγαίο.

Ειδικά τα µαχητικά αεροσκάφη κινήθηκαν έτσι ώστε να αµφισβητήσουν «µε τη βούλα του ΝΑΤΟ» το εύρος των 10 µιλίων του εθνικού εναέριου χώρου, φτάνοντας 7,5 µίλια από ελληνικές νησιωτικές ακτές. Για τα δροµολόγια των αεροσκαφών της άσκησης (COMAO) το Αεροπορικό Κέντρο Εσκί Σεχίρ είχε ενηµερώσει το ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο Σµύρνης... Την πρακτική αυτή η Αγκυρα τη χρησιµοποιεί πολύ συχνά τελευταία, καθώς έχει βρει επί της ουσίας «σύµµαχο» την αµερικανική διοίκηση του Στρατηγείου Σµύρνης.

Ο «Βατραχάνθρωπος του Αιγαίου»
Την ίδια ώρα κατά µήκος του Αιγαίου είχαν αναπτυχθεί πάνω από 30 τουρκικά πολεµικά πλοία (9 φρεγάτες, 20 πυραυλάκατοι, υποβρύχια και βοηθητικά) στο πλαίσιο επιχειρησιακής εκπαίδευσης.

Στο µεταξύ µίνι διεθνής άσκηση εξουδετέρωσης ναρκών από βατραχανθρώπους κυρίως της Ελλάδας και της Τουρκίας βρίσκεται σε εξέλιξη στη ναυτική βάση Νοτίου Ευβοϊκού στην Αγία Μαρίνα µε διοργανωτή το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. Από ελληνικής και τουρκικής πλευράς στην άσκηση «Βατραχάνθρωπος του Αιγαίου» συµµετέχουν Οµάδες Υποβρυχίων Καταστροφών (ΟΥΚ) των 16 και 8 ανδρών αντιστοίχως, ενώ διάφορες χώρες όπως το Ισραήλ, το Μαρόκο, το Μαυροβούνιο έχουν στείλει από έναν παρατηρητή- εκπαιδευόµενο. Η άσκηση είναι 15ήµερη και ολοκληρώνεται την Παρασκευή.


Οι Επαγγελµατίες Οπλίτες
Πιο «σφιχτός» γίνεται ο θεσµός του Επαγγελµατία Οπλίτη (ΕΠΟΠ), καθώς στο µέλλον, όταν το επιτρέπουν τα οικονοµικά, θα προσλαµβάνονται λιγότεροι νέοι και νέες που θα καλύπτουν πλέον µόνο µάχιµες ειδικότητες «πρώτης γραµµής» ή αντίστοιχες υψηλής τεχνολογικής επάρκειας. Σήµερα οι επαγγελµατίες αυτής της κατηγορίας αρχικά υπογράφουν σύµβαση 7ετούς διάρκειας και στη συνέχεια – πλην σχετικά ελαχίστων – µονιµοποιούνται ύστερα από αξιολόγηση. Με τη νέα διαδικασία – που ακόµα δεν έχει βέβαια καθοριστεί – οι ΕΠΟΠ ενδέχεται ύστερα από κάποια χρόνια – και ανάλογα µε την ειδικότητά τους – να αλλάζουν µορφή απασχόλησης – πάντα εντός του πλαισίου των Ενόπλων ∆υνάµεων. «Ετσι όπως είναι σήµερα ο θεσµός, όπου προσλαµβάνονται ΕΠΟΠ µε την ειδικότητα του κουρέα ή του νοσοκόµου, δεν µας εξυπηρετεί», είπε στα «ΝΕΑ» αρµόδια πηγή του υπουργείου. Συνολικά και στους τρεις κλάδους υπηρετούν σήµερα 23.667 Επαγγελµατίες Οπλίτες, εκ των οποίων οι 8.449 έχουν ήδη µονιµοποιηθεί.
ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ-ΝΕΑ

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.