10/12/10

«Θα σπάσουμε τα κεφάλια μας για το Κυπριακό»!

Του Γιάννου Χαραλαμπίδη

Εάν ο καθένας επιμένει στις θέσεις του και στις τροπολογίες επί των παραγραφών για το Κυπριακό, στο τέλος «θα σπάσουμε ο ένας τα κεφάλι του άλλου»! Η τοποθέτηση αυτή ανήκει στην εισηγήτρια για την έκθεση αξιολόγησης της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ολλανδή ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Ρία Όμεν. Η έκθεση συζητήθηκε για πρώτη φορά χθες ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.



Σημείο τριβής

Το Κυπριακό είναι ως είθισται σημείο τριβής. Και επειδή το πρώτο κείμενο της έκθεσης δεν περιλαμβάνει ζητήματα του κυπριακού προβλήματος, τα οποία περιλαμβάνονταν πέρσι, οι Κύπριοι ευρωβουλευτές ζήτησαν σε πρώτη φάση, προφορικά, τη συμπερίληψή τους. Μεταξύ των θεμάτων αυτών περιλαμβάνονται η αναφορά στον εποικισμό και η επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου με βάση τα ψηφίσματα του Σ. Ασφαλείας των Ην. Εθνών. Βεβαίως, από την άλλη, το φιλοτουρκικό μπλοκ, πρωτοστατούντων του Βρετανού Σοσιαλιστή Ρίτσαρτ Χάουϊτ και της Πράσινης Χέλεν Φλοτρ, υποστήριξε ότι:

1. Κακώς υπάρχει αναφορά σε άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και ότι η φράση αυτή πρέπει να τροποποιηθεί. Επί τούτου, ο κ. Χάουϊτ ισχυρίστηκε ότι η φράση αυτή δεν βοήθησε το Κυπριακό.

2. Θα πρέπει να περιληφθεί, όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Φλοτρ, αναφορά για την εφαρμογή του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο.

Η Αμμόχωστος

Από κυπριακής πλευράς, ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Γ. Κασουλίδης επισήμανε ότι εάν παραμένουν παγωμένα ενταξιακά κεφάλια της Τουρκίας, δεν ευθύνεται η Κύπρος, αλλά η ίδια η Τουρκία, που δεν εκπληρώνει της υποχρεώσεις με βάση το πρόσθετο πρωτόκολλο.

Το λόγο πήρε, επίσης, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου, ο οποίος επισήμανε ότι παρακολουθούμε τις προσπάθειες για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, και τόνισε ότι σχετικά με την έκθεση και ειδικότερα με την παράγραφο για το Κυπριακό, θα πρέπει να υπάρχει αναφορά για την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Και πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα της οποίας η Τουρκία απαγορεύει τις πτήσεις στον εναέριό της χώρο και αυτό τόνισε δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ταυτοχρόνως, επισήμανε ότι στην παράγραφο για το Κυπριακό, «Θα πρέπει να περιγραφεί ξεκάθαρα η βάση της λύσης την οποία επιδιώκουμε όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα, καθώς στην Κύπρο διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων για επίλυση του κυπριακού προβλήματος». Και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να καταδειχθεί ξεκάθαρα στην Τουρκία ότι η βάση της λύσης έχει ξεκαθαριστεί και θα πρέπει να υποστηριχθεί έμπρακτα».

Βάση λύσης και αρχές της ΕΕ

Η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους επισήμανε ότι το τρόπος με τον οποίο καθορίζει η Ρία Όμεν τη βάση της λύσης του Κυπριακού είναι ξεκάθαρος, καθότι αναφέρει στα ψηφίσματα του Σ. Ασφαλείας των Ην. Εθνών και τις αρχές επί των οποίων είναι θεμελιωμένη η ΕΕ χωρίς να αποδεχόμαστε, όπως πρόσθεσε, τις όποιες αποκλίσεις. Διότι, παρατήρησε, οι Κύπριοι δεν μπορούν να έχουν σε περίπτωση λύσης λιγότερα δικαιώματα από τους λοιπούς Ευρωπαίους πολίτες. Πιο συγκεκριμένα, η παράγραφος που αφορά στη βάση της λύσης, όπως έχει διατυπωθεί από την εισηγήτρια Ρία Όμεν, έχει ως εξής: «Καλεί, εντόνως, τις δυο κοινότητες, όπως το ζήτησε ο ΓΓ του ΟΗΕ, για να κεφαλαιοποιήσουν την πρόοδο που έχει ήδη σημειωθεί στις συνομιλίες, με σκοπό την εξεύρεση λύσης, η οποία να είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Σ. Ασφαλείας και με τις αρχές επί των οποίων είναι θεμελιωμένη η ΕΕ». Και προσθέτει ότι «η λύση θα είναι προς το συμφέρον των Κυπρίων πολιτών της ΕΕ και της Τουρκίας».

Η κ. Θεοοχάρους απάντησε και στην κ. Φλοτρ, στην οποία τόνισε ότι η απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας και της Επιτροπής Νομικών είναι σαφής, και τονίζει η ότι η νομική βάση του κανονισμού για το λεγόμενο «απευθείας εμπόριο» είναι λανθασμένη. Και υπενθύμισε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Απριλίου του 2004 αναφέρεται στην εκπόνηση κανονισμού στήριξης των Τ/κ, με σκοπό την επανένωση και όχι τη διχοτόμηση της Κύπρου.

Εποικισμός

Πέραν τούτων, ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Κούλλης Μαυρονικόλας αναφέρθηκε στο θέμα του εποικισμού, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό στοιχείο στη λύση του Κυπριακού. Διότι, όπως εξήγησε, στοχεύει στην αλλοίωση των πληθυσμιακών αλλαγών στην Κύπρο, παρατηρώντας ότι αυτή τη στιγμή στα κατεχόμενα οι έποικοι είναι περισσότεροι από τους Τ/κ. Συνεπώς, είπε, δεν μπορεί να αγνοηθεί το θέμα αυτό από την έκθεση.

Στη δική της τοποθέτηση, η ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Αντιγόνη Παπαδοπούλου αναφέρθηκε γενικά στις διάφορες πτυχές του Κυπριακού και στις υποχρεώσεις της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η χώρα αυτή παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων και δη εκείνο της επιστροφής. Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε στο θέμα των αγνοουμένων και στο ότι η Τουρκία συνεχίζει να αρνείται την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Υπόθεση των Κυπρίων η λύση

Η κ. Όμεν είπε ότι κατανοεί τις τοποθετήσεις των Κυπρίων ευρωβουλευτών, όπως και εκείνων που διαφοροποιούνται, αλλά, επισήμανε, η έκθεση δεν είναι για το Κυπριακό και κάλεσε όλους να μην υποβάλουν μεγάλο αριθμό τροπολογιών, διότι ως θέμα αρχής δεν θα δεχθεί αλλαγές ουσιαστικές επί του κειμένου. Η υποβολή τροπολογιών εκπνέει στις 18 Ιανουαρίου. Παρατήρησε ότι η λύση του Κυπριακού είναι υπόθεση των δυο κοινοτήτων της Κύπρου και αν εξευρεθεί να ανοίξουν πολλά τουρκικά κεφάλαια. Παρών στην εκδήλωση ήταν, εκ μέρους της Επιτροπής, ο Ζαν Κριστόφ Φιλορί, ο οποίος εξέφρασε σε γενικές γραμμές την ικανοποίησή του για την έκθεση.SIGMALIVE.COM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.