5/12/10

Wikileaks versus Νταβούτογλου

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΗΦΑΙΣΤΟΣ
Ο Τσε Γκεβάρα ήθελε «ένα και δύο ακόμη Βιετνάμ». Εμείς θέλουμε όχι ένα αλλά χιλιάδες Wikileaks. Απρόσμενα συγκροτείται «πλανητική δημοκρατική επανάσταση». Δημοκρατική δημόσια πολιτική σημαίνει διαφάνεια-έλεγχος: Στον κατ’ αλήθειαν πολιτικό βίο στον Δήμο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, οι εντολείς πολίτες φώτιζαν τα πάντα, συζητούσαν τα πάντα και εξέλεγαν ή έπαυαν
επί τόπου τους εκάστοτε εντολοδόχους κυβερνήτες. Στον Δήμο προσέρχονταν ακόμη και αντιπρόσωποι αντίπαλων Πόλεων.
Βέβαια, είναι μάταιο να αναμένουμε τέτοιες βαθμίδες δημοκρατικής πολιτικής οργάνωσης βραχυχρόνια. Η φορά κίνησης, εν τούτοις, προς τα εκεί θα πρέπει να είναι προσανατολισμένη. Η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κλίντον, όμως, έχει διαφορετική άποψη: Οι αλήθειες που φώτισε το Wikileaks, λέει, «αποτελούν επίθεση ενάντια στη διεθνή κοινότητα». Οι δημοκρατικά μεταμφιεσμένοι σύγχρονοι δεσπότες θέλουν πολιτική και διπλωματία συνωμοτικά κατασκευασμένη στο σκοτάδι. Όχι δημόσια και φωτισμένη. Το Wikileaks καταμαρτυρεί ότι η τεχνολογία μπορεί να καταστεί δημοκρατικός δυναμίτης και καταλύτης πλανητικών αντί-ηγεμονικών συσπειρώσεων σε όλα τα επίπεδα. Πλανητικά, εθνοκρατικά και τοπικά οι εξουσίες μπορούν να ελεγχθούν ακαριαία από τον «διαδικτυακό δημοκρατικό Δήμο». Ποταμοί πληροφοριών φωτίζουν διαρκώς την αλήθεια, αναρίθμητες δικτυακές σμίλες υφαίνουν αναρίθμητους δημοκρατικούς ελέγχους. Αποστάσεις εκμηδενίζονται, μια πρωτόγνωρη «πλανητική άμεση δημοκρατία» αναδύεται άπιαστη και ασύλληπτη. Το νέο πολιτικό μας δόγμα μπορεί να είναι: «Πίσω από κάθε κομπιούτερ να κάθεται και ένας πολίτης, μπροστά από κάθε εξουσία να ορθώνονται δικτυωμένοι πολίτες και κρατικά, διακρατικά και οικουμενικά χιλιάδες Wikileaks να φωτίζουν τη δημόσια πολιτική».
Πρώτη φορά μετά τη Βυζαντινή Οικουμένη συγκροτείται μια ιδιόμορφη οικουμενικότητα: Πολιτειακή συγκρότηση στο επίπεδο του έθνους συνάμα και «κοσμοσυστημικός πολιτικός πολιτισμός», θα έλεγε και ο Γιώργος Κοντογιώργης. Πλανητικά διαδικτυακή κοινωνία σχέσεων χωρίς κατακτητές και κατακτημένους. Εθνοκρατικά εθνική ανεξαρτησία, κοσμοθεωρίες, ηθική-δικαιοσύνη συμβατά με την κοινωνική ετερότητα κάθε έθνους. Επιπλέον στα σύνορα: άμυνα και ασφάλεια. Ζήτω η διαδικτυακή πλανητικοποίηση των ανθρώπινων σχέσεων αλλά ζήτω και η εθνική ανεξαρτησία. Κάτω οι εξισωτικοί διεθνισμοί και οι ύπουλες παγκοσμιοποιήσεις.
Το Wikileaks διδάσκει: Οι «τρομοκράτες» μπορούν «να τρομοκρατηθούν» διαδικτυακά. Γιατί «τρομοκρατικά» είναι πολλά από αυτά που φωτίστηκαν. Χαρακτηριστικά, ο Νταβούτογλου, αναφέρεται στο Wikileaks να λέει, μεταξύ άλλων: «Στα Βαλκάνια θα παλινορθώσουμε την Οθωμανική Αυτοκρατορία». Βέβαια στο βιβλίο του Το στρατηγικό βάθος λέει περισσότερα και χειρότερα. Ευτυχώς, το διαβάζουν χιλιάδες. Το Wikileaks όμως φώτισε άπλετα την κοροϊδία των «μηδενικών παιχνιδιών». Επίσης, τον ριψοκίνδυνο και ευάλωτο χαρακτήρα του νέο-Οθωμανικού εγχειρήματος των Ερτογάν/Νταβούτογλου. Ελέω Wikileaks γνωρίζουμε καλύτερα ότι ενώ αυτοί οι δύο νέο-Οθωμανοί σχοινοβατούν εσωτερικά-εξωτερικά, εκατέρωθεν, πολλοί αγριοκοιτούν: στρατηγοί, Κούρδοι, Εβραίοι, Αμερικανοί και αναρίθμητοι άλλοι. Στοιχειώδης αντίσταση από ένα κράτος όπως η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει τη διαλεκτική των σχέσεων.
Εμείς όμως σπασμωδικά και με ηττοπάθεια σπεύδουμε να τους κατευνάσουμε και να τους παραχωρήσουμε Κύπρο, μέρος του Αιγαίου, βλέπε και Θράκη. Τα κράτη, όμως, ποτέ δεν παραχωρούν την κυριαρχία που καταμερίζει σ’ αυτά η διεθνής νομιμότητα. Μήπως χάσαμε κανένα επιθετικό πόλεμο και δεν το ξέρουμε! Σε περίοδο ειρήνης φαινόμαστε να εκχωρούμε εθνική ανεξαρτησία. Υπομονή, μέχρι να δούμε τι θα κάνουμε. Και ευχαριστούμε το Wikileaks.
Έθνος της Κυριακής, 5.12.2010, σ. 26
http://www.ethnos.gr
*O Παναγιώτης Ήφαιστος είναι καθηγη­τής Διεθνών Σχέσεων-Στρατηγικών Σπουδών, www.ifestosedu.gr, Πανεπιστήμιο Πειραιώς

13 σχόλια:

  1. "Στοιχειώδης αντίσταση από ένα κράτος όπως η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει τη διαλεκτική των σχέσεων."

    Σωστό, αλλά άμα η αρχηγάρα δεν διαθέτει ούτε καν λεκτική, για ποιά διαλεκτική να μιλάμε μετά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΧΤΥΠΑΕΙ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟ ΣΤΟΧΟ
    ΕΛΠΙΖΩ ΚΑΠΟΤΕ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΤΟΣΟ ΣΠΑΝΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το διαδύκτιο προσφέρει όντως ένα τεράστιο όγκο πληροφόρησης,ωστόσο πρέπει να ληφθεί υπόψιν πως σε πολές περιπτώσεις γίνεται κατάχρηση της ελευθερίας αυτής ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί/ησε μια πολύ αρνητική πραγματικότητα,αυτή των εκατομυρίων πολιτών,αλλά απρόσωπων.

    Θα τολμήσω να πώ ότι η παραπληροφόρηση και η κατάχρηση της ελευθερίας και της ανωνυμίας υπερτερούν σε μεγάλο βαθμό,δυστυχώς παρατηρώ πως πολοί αξιοπρεπείς άνθρωποι με παιδεία, πολές φορές απομακρύνοντε με αποτέλεσμα να επικρατεί το ακριβώς αντίθετο,αφήνοντας την ψευδή εικόνα ότι η κοινωνία που καθρεφτίζεται μέσα απο το διαδύκτιο είναι πολύ άσχημη.

    Το διαδύκτιο είναι φωτιά και θέλει πολύ προσοχή,μοιάζει αθώο αλλά είναι ακριβώς το αντίθετο.

    Το χειρότερο πάντως για εμένα είναι η ανώνυμη και απρόσωπη εκπροσώπηση μας στο χώρο αυτό.

    Χρήστος Χατζησαββίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΕΤΑΒΟΛΗ

    "ΠΥΘΜΕΝΕΣ,ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ"

    Μαράθηκε η πρώτη δύναμή μου/
    το κάτι πού γοργότερο στά στηθια,
    εκείνος ο σεισμός πού τό κορμί μου
    καί της ψυχής ετράντζε τά κρύφια.

    Μαράθηκεν εκειό πού τραγουδούσε
    στό κάθε τής καρδιάς μου άγιο μέρος
    τό κάτι σάν παιδί πού επαιχνιδούσε
    τό κάτι πού διηγότανε σά γέρος.

    Δέν είν'πλει'ο αχός τ'ονόματός σου μόνου/πυρκαιά στά φρύγανα τού νού μου/δέν είν'πλειό χτές τό διάβα όλου χρόνου/κ'ηφαίστειο η βιά τού μυστικού μου.

    Στιγμή η καρδιά,γλυκειά,τόρα,κοπέλλα/δέν απερνά χωρις νά μαρτυσέψη.
    Ω ! πρώτα η α γ ά π η μου ήταν τρέλλα !/
    Ω ! τόρα η αγάπη μου είναι
    σ κ έ ψ η ! "
    ΑΡΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Mακάρι να φωτιστεί σε βάθος το μίσος για τις άλλες φυλές και θρησκείες που θρέφουν διαχρονικά οι Τουρκομάνοι νομάδες ώστε να επιλυθεί οριστικά το Ανατολικό Ζήτημα. Σπύρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για ποιά "αρχηγάρα" μιλάς Πιγκουίνε;
    Πάντως, σχετικά με το θέμα, φαίνεται ότι επαληθεύεται η προφητεία κατά την οποία, "όταν η τεχνολογία αγγίξει τα όρια της μαγείας, πολλές ισορροπίες που μέχρι τώρα θεωρούσαμε δεδομένες, θα ανατραπούν"
    Για άλλους όμως η μάγισσα είναι καλή και για άλλους, κακή.
    Ο καθηγητής πάντως, μιλά πολύ ωραία και μας τονώνει το ηθικό. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 5 Δεκεμβρίου 2010 4:48 μ.μ.

    παραλογιζεσαι συνεχως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η φορά κίνησης, εν τούτοις, προς τα εκεί θα πρέπει να είναι προσανατολισμένη.//απο ενα σχαιδοιο ,συνωμοτικά κατασκευασμένο στο σκοτάδι,εθνοκρατικά και οι τοπικες εξουσίες μπορούν να ελεγχθούν ακαριαία από το μετανευστικο ,Αποστάσεις εκμηδενίζονται, μια πρωτόγνωρη «πλανητική άμεση δημοκρατία» αναδύεται άπιαστη και ασύλληπτη.μεσα στης πλατειες μας ,και οπου προσευχονται στο ισλαμ ,Ποταμοί πληροφοριών φωτίζουν διαρκώς την αλήθεια, αναρίθμητες δικτυακές σμίλες υφαίνουν αναρίθμητους δημοκρατικούς ελέγχους. Αποστάσεις εκμηδενίζονται,η πραγματικοτης ειναι μια τα παντα ειναι γεματα ,,μεχρι τα μπουνια ανθρωποι κρεμονται απο το πλοιον η ΕΛΛΑΣ ,ΟΣΑΝ κατι υπερφορτομενα φορτηγα που πανε να μετακομισουναι ενα χωριο στην σαχαρα , γεματα μπογους και τσαμπια οι ανθρωποι ,χιλιάδες Wikisettlers,και settlers ,at the moment sguoters, να να φωτίζουν τη δημόσια πολιτική».
    Πρώτη φορά μετά τη Βυζαντινή Οικουμένη συγκροτείται μια ιδιόμορφη οικουμενικότητα: Πολιτειακή συγκρότηση στο επίπεδο του έθνους συνάμα και «κοσμοσυστημικός πολιτικός πολιτισμός,με ισλαμικη κουλτουρα », θα έλεγα,"όταν η τεχνολογία αγγίξει τα όρια της μαγείας, πολλές ισορροπίες που μέχρι τώρα θεωρούσαμε δεδομένες, θα ανατραπούν,Μακαρι και μαγεια να εληνε το προβλημα στης πλατειες,αυτο θελει το ραβδακη του στρατου και στρατοπεδα ,αναξιοπαθουντων εισβολεων ,χωροι οπου θα ιατροπεριθαλπτονται με κοστος.Με 800.000-1.200.000 ανερους;Τι να κανουμαι , οι διαπερνοντες τα συνορα αφοινονται ευλευθεροι εντος του Ελληνικου εδαφους ,εχουμαι περαση τα 6.000.000 αλλογενοις ΕΙΣΒΟΛΕΙς ΖΩΗ Να ΧΟΥΝΑΙ , δεν αντεχουμαι αλλους Ο συχρονος Ελληνας ΔΕΝ πρεπει να βλεπει τα πραγματα απο ψυλα σαν απο αεροπλανο ο κοσμος ΑΠΟ εκει ΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ διαφορετικα με τα εδω κατω.Ελληνας στοιχειο υπο εξαφανηση ,σε ενα πλανητη με 6,7 ,6,7 ,6,7 δυσεκατμυρια πληθυσμο ,τα 10.000.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ειναι φυλη υπο εξαφανηση ,εκτος αν την αναλαβει καμια διεθνεις οργανωση ΓΙΑ την επιβιοση του ειδους οπως την χελωνα η καρετα, καρετα.Η ΕΛΛΑΔΑ ειναι μερος αναπαραγωγοις ΕΛΛΗΝΩΝ ,ΜΕ εντατικους ρυθμους ,οι ΕΛΛΗΝΕΣ ορθοδοξοι χριστιανοι , νεογνοι να εχουν τας επιχοριγιας ακομα οικιας και τροφου παιδαγωγου μητερας μονιμης κατοικιας .καθως και νομους να προλαμβανουμαι τους Ελληνας πολιτας .Ο ΣΤΑΔΙΑΚΟΣ ΕΞΑΓΝΗΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΑΝΔΑΛΟΥΣ ΕΙΣΒΟΛΟΙΣ ,Η τροφος πατριδα του Ελληνα να μεινη καθαρη . Η ΕΕ ΚΑΙ ΤΟ ΟΗΕ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ ΤΗΝ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΑΠΟ ΕΙΣΒΟΛΟΙΣ ΟΠΟΙΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΦΕΡΟΥΝ .δεκα χρονια και βαλε αυτη η δουλεια ετσι ΑΤΟΜΑ Που γενιουντε απο μεικτους γαμους ουτοι να μπορουν να διαλεξουν το θρησκευμα τους σε ηλικια 17 ετων ,αν λοιπον μια μουσουλμανα με ελληνα εχουν τεκνα μαζη με ελληνα ,τα τεκνα να μπορουν να ακολουθισουν την θρησκειαν της μητερας μουσουλμανισμο στα 17 ,και το ιδιο για της ελληνηδες που εχουν παιδια με μουσουλμανους τα παιδια να μπορουν να γεινουν χριστιανοι ορθοθοξοι στα 17 ,αυτο να οταν κλεινουν τα 17 .Τα παιδια απο μεικτους γαμους και μενουν στην Ελλαδα μεχρι τα 17 να μαθαινουν και για της δυο θρησκειες .αμεσα μετρα ειναι αναγκαια .τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ 12:18 π.μ.,
    κάνε μου την χάρη και γράφε ...γκρίκλις.
    Αυτό το "σχ αιδοιο" που γράφεις στην αρχή του σχολίου σου, ...με άναψε πρωί-πρωί !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εεεεε Δια φωναξε ο Ερμης μαλλον ο τζιμης.τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητή Ελίνα, όταν λέω για αρχηγάρα προφανώς και δεν εννοώ τον καθηγητή (και μακάρι να είχαμε περισσότερους τέτοιους καθηγητές στα πανεπιστήμιά μας). Εννοώ αυτούς που είναι στα πράγματα και που θα έπρεπε ακριβώς να αντιλαμβάνονται τη διαλεκτική των σχέσεων που περιγράφει ο κ. Ήφαιστος. Αλλά αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο αν "επέλεγαν" για σύμβουλους τους Ήφαιστους αντί για τους Βερέμηδες και τους Ρόντους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ευνόητο Πιγκουίνε ότι εννοούσες αυτούς που λές...Ομως ούτε γι΄αστείο δεν τους πάει αυτό το "αρχηγάρα". Γι΄αυτό στο είπα.
    Οσον αφορά τον αγαπητό μας καθηγητή κ. Ηφαιστο, δεν τίθεται θέμα για το πόσο πολύτιμη μας είναι η παρουσία του. Αναζητώ τώρα το βιβλίό του "Εξωελληνικοί παράγοντες"-το έχω ήδη παραγγείλει στο ινφογνώμων.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ελίνα Γαληνού (2:17μμ): "Ομως ούτε γι΄αστείο δεν τους πάει αυτό το "αρχηγάρα"."

    Σωστηηή :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.