1/7/11

Τουρκία και Κοσσυφοπέδιο οικοδομούν εκπαιδευτικούς δεσμούς

Με βοήθεια από την Τουρκία, η πόλη Λίπιαν στο Κοσσυφοπέδιο μετατρέπεται σε σημαντικό εκπαιδευτικό κέντρο. Το 2000, τούρκοι επενδυτές εγκαινίασαν το κολέγιο Μεχμέτ Ακίφ, το πρώτο ιδιωτικό σχολείο που ανεγέρθηκε μετά την ένοπλη σύρραξη στο Κοσσυφοπέδιο. Το σχολείο διαθέτει τάξεις από το νηπιαγωγείο έως την έκτη γυμνασίου, ενώ η διδασκαλία γίνεται στην αλβανική, την τουρκική και την αγγλική γλώσσα και υπάρχουν σχολικές εγκαταστάσεις στο Πρίζρεν και το Γιάκοβα.

Η τουρκική κυβέρνηση προγραμματίζει να ανοίξει πανεπιστήμιο στο Λίπιαν και υπόσχεται να επενδύσει περισσότερα από 110 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του. Ο δήμος έχει ήδη διαθέσει 400 στρέματα για το πλέον σύγχρονο πανεπιστήμιο στην περιοχή, σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου.
Όπως δείχνουν έργα σαν κι αυτό, η Τουρκία και το Κοσσυφοπέδιο έχουν αναπτύξει μια δυνατή σχέση στον τομέα της εκπαίδευσης. Η Τουρκία δεν περιορίζεται μόνο στο χτίσιμο των εκπαιδευτικών υποσομών του Κοσσυφοπεδίου αλλά και πολλοί νέοι από το Κοσσυφοπέδιο μεταβαίνουν στην Τουρκία για την πανεπιστημιακή τους κατάρτιση.

Οι ιδιωτικά χρηματοδοτούμενες υποτροφίες, καθώς και εκείνες που χρηματοδοτεί η τουρκική κυβέρνηση, το κατέστησαν αυτό εφικτό για έναν ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό σπουδαστών. Οι πολιτιστικοί δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες προσφέρουν κι αυτοί μια άνεση στους σπουδαστές που αναζητούν πατρίδα μακριά από την πατρίδα.

Σε σχέση με τα ευρωπαϊκά και τα αμερικανικά πανεπιστήμια, τα τουρκικά πανεπιστήμια είναι πολύ πιο οικονομικά και παράλληλα προσφέρουν ποιοτική εκπαίδευση. Σύμφωνα με την πρεσβεία του Κοσσυφοπεδίου στην Άγκυρα, γύρω στους 1.000 σπουδαστές από το Κοσσυφοπέδιο είναι σήμερα εγγεγραμμένοι σε τουρκικά ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης.

Ο Ντριτέρο Μπάλα, φοιτητής της ιατρικής από το Κοσσυφοπέδιο, θεωρεί τις σπουδές στην Τουρκία ως μια καλή επένδυση στη ζωή του λόγω του υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και των φίλων που έχει κάνει.

Πολλοί συμφωνούν ότι η φιλόξενη ατμόσφαιρα στην Τουρκία καθώς και η κοινή της κουλτούρα και θρησκεία με το Κοσσυφοπέδιο, καθιστούν τη χώρα ιδανικό τόπο για σπουδές.

"Η προσαρμογή στη ζωή της Τουρκίας ήταν εύκολη αφού γεννήθηκα στο Πρίζρεν, που έχει μεγάλο τουρκικό πληθυσμό και πλούσια ιστορία οθωμανικών παραδόσεων", λέει ο Μπάλα. "Όποτε λέω σε Τούρκους ότι είμαι από το Κοσσυφοπέδιο, με υποδέχονται θερμά λέγοντας "bizim toprak" (δική μας γη).

Η Μπλερίμ Μίφτιου, φοιτήτρια σήμερα στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου τηςΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΎΠΟΛΗΣ (Ιστανμπούλ), εξηγεί ότι οι πρότερες γνώσεις της για την Τουρκία καθώς και η εγγύτητα ανάμεσα στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ( Ιστανμπούλ) και το Κοσσυφοπέδιο, την έκαναν να επιλέξει να κάνει εκεί τις σπουδές της.

"Το να είσαι Αλβανίδα στην Τουρκία δεν διαφέρει από το να είσαι Τουρκάλα από την ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ  (Ιστανμπούλ)", λέει η Μίφτιου και προσθέτει ότι "δεν ένοιωσε ποτέ ξένη στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ (Ιστανμπούλ").

Ωστόσο, όπως και πολλοί άλλοι, η ίδια ανησυχεί ότι η κατάσταση στην πατρίδα της θα δυσχεραίνει γι' αυτήν την εξεύρεση εργασίας παρά την υψηλή ποιότητα εκπαίδευσης που είχε.

"Θα αρχίσω την εξειδίκευση σε εννέα μήνες και σκέφτομαι να επιστρέψω στο Κοσσυφοπέδιο. Όμως, βλέποντας ότι τίποτα δεν αλλάζει εκεί, σκέφτομαι εάν θα πρέπει να μείνω εδώ. Ελπίζω να μπορέσω να βρω μια θέση εργασίας στο Κοσσυφοπέδιο που θα μου επιτρέψει να αξιοποιήσω τις ικανότητες που απέκτησα στην Τουρκία", είπε η Μίφτιου.

Ο Τούρκος πρέσβης στο Κοσσυφοπέδιο Σονγκούλ Οζάν λέει ότι η επένδυση στο εκπαιδευτικό σύστημα του Κοσσυφοπεδίου εξακολουθεί να είναι ο πυλώνας των διμερών σχέσεων.

Ο σχολιαστής Φατλούμ Σαντίκου συμφωνεί. "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μήνα με το μήνα οι σχέσεις Κοσσυφοπεδίου και Τουρκίας γίνονται πιο στενές. Η Τουρκία επενδύει σε πρακτικούς τομείς που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών και τους προετοιμάζουν για το μέλλον", είπε.

*(Οι Southeast European Times χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ, κοινή στρατιωτική διοίκηση, υπεύθυνη για επιχειρήσεις των ΗΠΑ σε 52 χώρες).Αναγκαία υποσημείωση γιατί έμμεσα θεωρήθηκε οτι προβάλλω προπαγανδιστικές θέσεις εναντίον της Ελλάδας και του Ελληνισμού)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.