27/7/11

Ιρακινό Κουρδιστάν: Ποινικοποίηση του ακρωτηριασμού των γυναικών

Κουρδικό Ινστιτούτο Παρισιού                 26 Ιουλίου 2011
Βαγδάτη, 26 Ιουλίου 2011 (AFP) - Το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) εξέφρασε την ικανοποίησή του την Τρίτη για το νομοσχέδιο για την πρόληψη της πρακτικής του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων (ΑΓΓΟ) στο ιρακινό Κουρδιστάν. 

Η αυτόνομη κυβέρνηση ενέκρινε στις 21 Ιουλίου, το σχέδιο νόμου κατά της ενδοοικογενειακής βίας που περιλαμβάνει αρκετές διατάξεις για την ποινικοποίηση του  ΑΓΓΟ στο Κουρδιστάν, διευκρίνισε το HRW, προσθέτοντας ότι οι ακρωτηριασμοί γυναικείων γεννητικών οργάνων (ΑΓΓΟ) είναι διαδεδομένοι στην περιοχή και αφορά  «τουλάχιστον 40%» των γυναικών και των κοριτσιών.

«Με την υιοθέτηση αυτού του νόμου, η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν δείχνει την αποφασιστικότητά της να θέσει τέρμα στην πρακτική αυτή και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των γυναικών», δήλωσε η Nadya Khalife, μια ερευνήτρια για τα δικαιώματα των γυναικών στη Μέση Ανατολή στο HRW.
«Αλλά η κυβέρνηση χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την αντιμετώπιση αυτής της επιβλαβούς πρακτικής, η κύρωση δεν είναι αρκετή», δήλωσε σε ανακοίνωση της.
Ο νόμος πρέπει ακόμη να επικυρωθεί από τον πρωθυπουργό Μασούντ Μπαρζανί.

Το προσχέδιο ποινικοποιεί τους ΑΓΓΟ και προβλέπει ποινικές κυρώσεις κατά των επαγγελματιών της υγείας και των μαιών που τους «ενθαρρύνουν, ή παρέχουν  βοήθεια η  τους πράττουν». Προβλέπει ποινές φυλάκισης που κυμαίνονται από έξι μήνες έως τρία έτη, καθώς και πρόστιμα έως και 8.500 δολάρια.

Λίγο μετά τη δημοσίευση τον Ιούνιο 2010 μιας έκθεσης της  HRW σχετικά με τον ΑΓΓΟ, το Υπουργείο Υγείας του Κουρδιστάν πραγματοποίησε έρευνα σε 5.000 γυναίκες και κορίτσια που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 41% ​​από αυτές είχαν υποστεί τέτοιες πρακτικές, σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου.
Το κείμενο αναφερόταν επίσης σε έρευνα του «Συλλόγου για την βοήθεια σε περιπτώσεις κρίσεων και αναπτυξιακής συνεργασίας», μιας ιρακινο-γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης, που ανέφερε ότι σε 1.408 γυναίκες και κορίτσια πάνω από 14 χρόνια που επερωτήθηκαν, το 72,7% είχε ακρωτηριαστεί.
Λίγο πάνω από το 40% των κοριτσιών και των νεαρών γυναικών στην ηλικιακή ομάδα των 12-24 ετών είχαν υποστεί τον ακρωτηριασμό, σύμφωνα με αυτή την έρευνα.


2 σχόλια:

  1. απίστευτοι αριθμοί!!!
    Η μια στις δύο γυναίκες ακρωτηριασμένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλη αρχη στον...εκσυχρονισμο του Ιραν.μχρι να ολοκληρωθει το προγραμμα ...εκσυχρονισμου ας υπολογισωμε αλλα 500 χρονια και...λιγο παραπανω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.