15/7/11

Τουρκία: Άκαρπες οι διαπραγματεύσεις του κυβερνώντος κόμματος με το κουρδικό κόμμα


Οι Κούρδοι βουλευτές δεν κατάφεραν να φθάσουν σε συμφωνία με το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας για τον τερματισμό της αποχής τους από τις εργασίες της εθνοσυνέλευσης, δήλωσαν εκπρόσωποι των δύο πλευρών μετά τις σημερινές συνομιλίες τους.

Η αποχή των βουλευτών του κόμματος της Ειρήνης και της Δημοκρατίας (BDP) από τις εργασίες του κοινοβουλίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την στέρηση των εδρών στελεχών του που εξελέγησαν αλλά είναι φυλακισμένοι. Η εξέλιξη αυτή συνέβαλε να αυξηθεί η ένταση στο πολιτικό σκηνικό μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Στελέχη του BDP και του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (AK) διαπραγματεύθηκαν σήμερα, για δεύτερη συνεχή ημέρα, τρόπους να αρθεί το αδιέξοδο, αλλά η κούρδισα βουλευτίνα Γκιουλτάν Κισανάκ είπε στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης ότι οι δύο πλευρές απέτυχαν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό κείμενο για όσον αφορά τον τρόπο επίλυσης του ζητήματος.

«Ήταν εμφανές ότι τα μέρη δεν ήταν έτοιμα να συνδυάσουν τα δύο (κείμενα των κομμάτων) και να τα συνενώσουν σε ένα κείμενο», πρόσθεσε η Κισανάκ. «Δεν θα γίνει ορκωμοσία σήμερα ή αύριο», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έλαβε χθες ψήφο εμπιστοσύνης και θέλει να προωθήσει το σχέδιό της να καταρτίσει νέο Σύνταγμα στη χώρα, αλλά η αποχή των κούρδων βουλευτών θέτει ένα εμπόδιο σε αυτή την προσπάθεια.

Το AK απέσπασε το 50% των ψήφων αλλά κατέλαβε κοινοβουλευτική πλειοψηφία μικρότερη από αυτή των δύο τρίτων που απαιτείται ώστε να τροποποιηθεί το Σύνταγμα χωρίς να διεξαχθεί Δημοψήφισμα. Το BDP κατέλαβε 36 έδρες, αρκετές περισσότερες από ό,τι αναμενόταν.

Ο Νουρετίν Τζανικλί, ανώτερο στέλεχος του AK, δήλωσε ότι οι δύο πλευρές διαφώνησαν λόγω των απαιτήσεων που έθεσε το BDP σχετικά με τους φυλακισμένους εκλεγμένους βουλευτές. Δεν είναι σαφές τι ζητούσαν οι μειονοτικοί βουλευτές.

Την Δευτέρα, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP, αξιωματική αντιπολίτευση), που κατέλαβε 135 έδρες στη βουλή (επί συνόλου 550) συμφώνησε να τερματίσει την δική του αποχή από τις εργασίες της.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.