24/7/11

Τι άφησε η Χίλαρι στην Αθήνα

Μπορεί, εξαιτίας της επικαιρότητας, η Χίλαρι Κλίντον, στην επίσκεψή της την περασμένη εβδομάδα σε Ελλάδα και Τουρκία, να συζήτησε τα της οικονομίας αυτό όμως δεν σημαίνει ότι στην ατζέντα των συνομιλιών της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών δεν περιελήφθησαν και θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Η Χίλαρι Κλίντον απέφυγε τις δημόσιες δηλώσεις για τα ελληνοτουρκικά, όμως στο παρασκήνιο έδωσε το στίγμα της αμερικανικής πολιτικής για το Αιγαίο και την Κύπρο.
Η Χίλαρι Κλίντον απέφυγε τις δημόσιες δηλώσεις για τα ελληνοτουρκικά, όμως στο παρασκήνιο έδωσε το στίγμα της αμερικανικής πολιτικής για το Αιγαίο και την Κύπρο. Οι πληροφορίες φέρουν τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό να πέρασαν σε δεύτερη μοίρα στις συνομιλίες της Αθήνας, καθώς κυριάρχησαν το θέμα της Λιβύης και το Μεσανατολικό.


Δεν μπορεί άλλωστε να θεωρηθεί τυχαίο το γεγονός ότι στις δημόσιες δηλώσεις της η κυρία Κλίντον δεν έκανε ούτε μια αναφορά και στα δύο αυτά θέματα. Στο παρασκήνιο πάντως η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρντμεντ φέρεται να μετέφερε στην ελληνική πλευρά τη βούληση τόσο του Ταγίπ Ερντογάν όσο και του Αχμέτ Νταβούτογλου για επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο.

Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματικών πηγών, δεν είναι άσχετο το γεγονός ότι η έκθεση της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων (IGC) είδε το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη, δύο μέρες μετά την αναχώρηση της Χίλαρι Κλίντον.

Εκθεση με την οποία υιοθετείται επί της ουσίας η θέση Νταβούτογλου, η Τουρκία να ελέγχει τα διεθνή ύδατα για τη ναυσιπλοΐα στο Αιγαίο, ενώ συνιστάται στις δύο χώρες να προσφύγουν στη Χάγη όχι μόνο για το θέμα της υφαλοκρηπίδας αλλά και για την επίλυση τυχόν άλλων διαφορών μεταξύ τους στο Αιγαίο. Για το Κυπριακό, η Αθήνα επιχείρησε να καταδείξει ότι η Αγκυρα, με επικοινωνιακές κινήσεις, επιχειρεί να δώσει την εντύπωση ότι υπάρχει πρόοδος. Η επίσκεψη ωστόσο και οι δηλώσεις Ερντογάν στα κατεχόμενα την περασμένη εβδομάδα αποδεικνύουν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ακριβώς τα περί του αντιθέτου.

Συζήτηση έγινε και για το Σκοπιανό, με την αμερικανική πλευρά να μεταστρέφεται, καθώς η κ. Κλίντον φέρεται να αναγνώρισε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών και κάλεσε δημόσια την κυβέρνηση των Σκοπίων να κάνει θετικά βήματα
προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο Μεσανατολικό, σύμφωνα με τη δημόσια δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Στ. Λαμπρινίδη,
Ελλάδα και ΗΠΑ θα βρίσκονται σε στενή συνεργασία έως τον Σεπτέμβριο, με στόχο την αναζωογόνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας. ΗΠΑ και Ισραήλ, πάντως, επιδιώκουν να μην υπάρξει αδιέξοδο στις συνομιλίες, ούτως ώστε οι Παλαιστίνιοι να μην προσφύγουν τον Σεπτέμβριο στον ΟΗΕ προς αναγνώριση του παλαιστιανιακού κράτους.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το θέμα της Λιβύης, η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη» της κυβέρνησης Ομπάμα για την «προθυμία» της κυβέρνησης Παπανδρέου «να φιλοξενήσει» συμμαχικές δυνάμεις στη Σούδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι, στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, η κυρία Κλίντον είπε στο Γ. Παπανδρέου ότι ο ίδιος προσωπικά θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μετάβαση σε πολιτική λύση.

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.