20/7/11

Τρέχουν τώρα να καταστρέψουν παλαιά αποθηκευμένα βλήματα στην Αττική

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ
Στο τρέχον τριετές πρόγραμμα πληρωμών και παραλαβών οπλικών συστημάτων εντάσσει η κυβέρνηση την καταστροφή των 140 παλαιών αντιαεροπορικών βλημάτων Νίκη που είναι αποθηκευμένα και σε περιοχές της Αττικής, με αποτέλεσμα - μετά την τραγωδία στην Κύπρο - να προκαλούν ανησυχία στους «γείτονές» τους.
Η απόφαση καταστροφής των πύραυλων - που έχουν αποσυρθεί από το οπλοστάσιο από το 2004 - είχε ληφθεί από το 2008 από την Πολεμική Αεροπορία. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται αρμοδίως, η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν ενέταξε το πρόγραμμα καταστροφής σε προϋπολογισμό, παρ' όλο που είχε γίνει έρευνα αγοράς και είχε υπολογιστεί το κόστος σε 5 εκατ. ευρώ.

Χθες - και ενώ ο δήμαρχος Ωρωπού χτύπησε καμπανάκι κίνδυνου για τις αποθήκες στο Κατσιμίδι με επιστολή του στο ΓΕΑ - το υπουργείο Αμυνας δημοσιοποίησε, μέσω απάντησης του κ. Π. Μπεγλίτη στη Βουλή, τον σχεδιασμό που έχει κάνει για την καταστροφή τους, καθησυχάζοντας παράλληλα τους κάτοικους ότι τα μέτρα αποθήκευσης και έλεγχου πληρούν τις εθνικές και ΝΑΤΟϊκές προδιαγραφές ασφάλειας «και ως εκ τούτου δεν υφίσταται κίνδυνος για την ασφάλεια του προσωπικού και των μέσων της Αεροπορίας ούτε για τις πέριξ των μονάδων κατοικημένες περιοχές».

Αποθήκες - που κατά τον εκπρόσωπο του ΓΕΑ φυλάσσονται ενόπλως όλες - υπάρχουν εκτός από το Κατσιμίδι, στο Κορωπί, την Σκύρο και τη Σούδα, όπου λειτουργούσαν για δεκαετίες οι μονάδες εκτόξευξης.

Κάθε βλήμα φέρει εκρηκτική ύλη βάρους περίπου 2,63 τόνων, κάτι που ευαισθητοποίησε κάτοικους στο Κατσιμίδι και την Ιπποκράτειο Πολιτεία μετά μάλιστα και την πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή πριν από τρεις ημέρες! Εκεί λέγεται ότι υπάρχουν 30 βλήματα.

Από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού έλεγχου προκύπτει μια - ουσιαστική - αντίφαση μεταξύ των όσων υποστήριζε το καλοκαίρι του 2009 ο τότε υπουργός Αμυνας της Ν.Δ. με όσα υποστηρίζει ο σημερινός. Τότε από απάντηση στη Βουλή προέκυπτε ότι ο αφοπλισμός - αποσυναρμολόγηση είχε τελειώσει και απέμενε μόνο η καταστροφή, ενώ ο κ. Μπεγλίτης αναφέρει ότι οι διαδικασίες της αποσυναρμολόγησης αναμένεται να ολοκληρωθούν «εντός του έτους». http://www.tanea.gr/

3 σχόλια:

  1. Με αυτα τα "Νικη" θυμαμαι γινομασταν υπερηφανοι στις...παρελασεις οτι ειμασταν θωρακισμενοι απεναντι σε κακους γειτονες,οχι τους Τουρκους αλλα τους Βουλγαρους και ...Ρωσσους οπως μας λεγανε στο Δημοτικο γιατι με τους Τουρκους ειμασταν μαζι στο ΝΑΤΟ και δεν επιτρεπονταν κουβεντα.Νιωθαμε σαν πιτσιρικαδες μια σαφαλεια οτι εχωμε προηγμενο στρατο.Τωρα θελουν να τα πεταξουν γιατι παλιωσαν,46 χρονια γαρ.Και τι θα μας μεινουνε για τις παρελασεις,οι σφενδονες? Προτεινω απογομωση τους και να συνεχισουν ...εστω και αδεια να παρελαυνουν επανω στα ρεο,ετσι για το...ηθικο μας.Ετσι και αλλιως μονο για παρελασεις αξιζαν για να καμαρωνουν οι ...επισημοι.Ξερετε αναμεσα στους κατα καιρους...επισημους ητανε και αυτος που ειχε πει στο Μακεδονια Παλλας της Θεσσαλονικης το 1974 "ξερετε η Κυπρος ειναι μακρυα για μα παμε να την βοηθησωμε"Αυτο τοτε μου στοιχισε στον στρατο 10 ημερες φυλακη γιατι καταλαβαινετε τι χαισιμο εφαγε απο εμενα εμπρος στην μιση μου Μοναδα και εμπρος σε μονιμαδες.και αυτος μεν το ειπε και την κοπανησε εγω ομως υπηρετησα την φυλακη μου εξ ολοκληρου και στις σκοπιες.Συνολικα εχει και λιγο...πλακα σαν προσωπικο μνημονικο μου συνολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. sterg, αυτή η δεκαήμερη, μάλλον σαν τιμητική φυλάκιση μού ακούγεται εμένα, με το "τιμητική" να απορρέει από την αιτία για την οποία την έφαγες. Είναι από τις τιμωρίες που δεν σε πειράζουν, το αντίθετο. Παρεμπιπτόντως, όταν πέθανε το συγκεκριμένο άτομο, το πιο πετυχημένο (όσο και μακάβριο) το είχε πει ένα άλλο "καμάρι" τής εποχής, ένας Μιχαλόπουλος που έβγαζε την Ελεύθερη Ώρα και είχε πάει μέσα για λαμογιές, εκβιασμούς και τα ρέστα. Είχε πει τότε σε στυλ "αποχαιρετισμού": "...μόνο που εκεί που πας, ο κριτής θα είναι κοντά και όχι μακριά όπως η Κύπρος..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ 20 Ιουλίου 2011 11:44 μ.μ.

    Οπως τα γραφεις ειναι φιλε μου και ειναι τιμητικοτατη η ποινη.Σημειωνω οτι το 2ο γραφειο που με ειχε εξωσει απο τις 15 Ιουλιου 1974 για αυτα που ηδη περιεγραψα σε αλλα σχολια,με καλεσε και χωρις μαρτυρες μου εσφηξε το χερι με καποια τιμητικα λογια αλλα μου ειπε"Η ποινη...ποινη γιατι εβρισες τον πρωθυπουργο ενωπιον ολων ...και τα συγχαρητηρια...συγχαρητηρια".Για γελια και για κλαμματα.Δεν πειραζει τιποτα αν αναλογιστεις οτι αλλοι δωσανε τα παιδια τους και τον εαυτον τους στο χωμα για την Πατριδα μας,βασανιστηκαν,"εξαφανιστηκαν".Εγω τι εκανα???Τιποτα.Τον εαυτο μου επαιξα απλα κλοτσωντας το θηριο.Δυστυχως δεν μου δοθηκε η ευκαιρια που αναζητουσα.Το θεμα ειναι οτι αυτοι που αποβιβαστηκαν στην Κυπρο σαν νεωτερη σειρα το βραδυ της 19/7/1974 και σε λιγες ωρες σμπρωχθηκαν στην μαχη και στον θανατο ητανε η ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ η 107
    Σειρα η 1973 Γ' ΕΣΣΟ.Τα παιδια αυτα τον Αυγουστο 1973 που καταταγηκαμε σαν 107 Σειρα, και επειδη η Κυπρος ητανε ησυχη και κοσμοπολιτικη τοτε, δηλωσαν "ΕΛΔΥΚ"
    και πολλοι απο αυτους ητανε μαζι μου στην Κορινθο.Μετα τους πηγανε σε μαχημες Μοναδες Εβρο κλπ και τους εκπαιδευσανε και με την σειρα τους κατεβασαν στηνΕΛΔΥΚ με την τελευται μετακινηση της 107 Σειρας το βραδυ της 19 Ιουλιου 1974.Εγω επειδη δεν επιθυμουσα να περασω κοσμοπολιτικα,χωρις να γνωριζω τι θα συνεβαινε,ειχα δηλωσει πυροβολικο και τον Οκτωμβριο 1973 βρεθηκα στο Νεοχωρι Ορεστιαδας σε ΜΜΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.