6/7/11

De Standaard: Η ΕΕ βγάζει από το παιχνίδι τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης

Δημοσίευμα με τίτλο «Η ΕΕ βγάζει από το παιχνίδι τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης» και υπέρτιτλο «Η ΕΚΤ βγάζει λαγό από το καπέλο υπό την μορφή άγνωστου οίκου αξιολόγησης» φιλοξενεί η ολλανδόφωνη εφημερίδα του Βελγίου «De Standaard» κάνοντας λόγο για παρτίδα πόκερ για σκληρά νεύρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ ΕΕ και οίκων αξιολόγησης με επίκεντρο την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ακόμη κι αν η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας υποβαθμιστεί στην έσχατη βαθμίδα του «αναξιόχρεου», η ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η δανειοδότηση των ελληνικών τραπεζών και το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα να μην οδηγηθεί σε κατάρρευση. Και αυτό, όπως σημειώνει η εφημερίδα, θα καταστεί εφικτό με τη βοήθεια ενός καναδικού οίκου αξιολόγησης που ανέσυρε από τα αζήτητα ο «μάγος», όπως χαρακτηρίζεται, πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Πιο συγκεκριμένα, η εφημερίδα αναφέρει ότι «η ΕΚΤ θα λάβει υπόψη τις αξιολογήσεις τεσσάρων οίκων S&P, Moody's, Fitch και DRBS».
Ο τελευταίος αυτός οίκος είναι μια καναδική εταιρεία τοπικής εμβέλειας που αξιολογεί κυρίως την πιστοληπτική ικανότητα των καναδικών επαρχιών και σε καμιά περίπτωση δεν έχει ασχοληθεί με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Κατά την εφημερίδα, πρόκειται για τον λαγό από το καπέλο που έβγαλε ο «μάγος» Tρισέ ως απάντηση στις απειλητικές προειδοποιήσεις των υπόλοιπων οίκων ότι θα θεωρήσουν το γαλλικό σχέδιο για τη μετακύλιση (roll-over) του ελληνικού χρέους ως επιλεκτική χρεοκοπία. Μάλιστα η εφημερίδα επικαλείται τις οργισμένες δηλώσεις της Καγκελαρίου Μέρκελ ότι δεν θα επιτρέψει να άγεται και να φέρεται από τους οίκους αξιολόγησης.
Καταλήγοντας, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι αγορές δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι το «μπρα ντε φερ» ΕΕ και οίκων αξιολόγησης και θεωρεί ότι οι επενδυτές φρόντισαν να στείλουν χτες το δικό τους μήνυμα ξεπουλώντας μαζικά τις τραπεζικές μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, NAFTEMPORIKI

2 σχόλια:

  1. Η Ευρωπαικη Ενωση συνειδητοποιει αργα και επωδυνα οτι στοχος των 3-4
    μεγαλων τραπεζικων συστηματων μαζι με τα τσιρακια τους,τους οικους αξιολογησης, ειναι η ιδια και οχι οι μικρες χωρες.Στο στοχαστρο των παραπανω κυριαρχη θεση εχει η Γερμανια με την τρομακτικη της ανοδο ,ιδιως στις καινοτομιες που ειναι πολλαπλασιαστικο οικονομικο στοιχειο.Η Γερμανια για αυτους αλλα
    και για καποιους "αλλους" δεν πρεπει να εκτοξευτει αλλο γιατι το επομενο βημα της θα ειναι ο πυρηνικος της εξοπλισμος και μετα ποιος θα την μαζεψει.Ο 1ος και ο 2ος Παγκοσμιος Πολεμος εδειξαν του λογου το αληθες και τους κινδυνους απο αυτην.Η πτωση του τοιχους που ητανε στρατηγικη πραξη της Δυσης εστειλε, και αυτη, την Γερμανια με μικροτερες ταχυτητες στην πορεια της γιατι για 10-15 χρονια "μαζευε"
    τα κομματια του αλλου μισου της που βρισκονταν 50 χρονια πισω.Οι τελευταιες κινησεις της με πολυ μεγαλα ανοιγματα παντος ειδους,εγκαταστασεις βιομηχανιων στην Ρωσσια-ενεργεια απο Ρωσσια-μετακινηση ανθρωπινου δυναμικου -αμυνα κλπ κλπ προσθετουν ακομα εναν σοβαροτατο παραγοντα ανασφαλειας στην "Δυση".
    Η συρρικνωση της αγορας της Γερμανικης βιομηχανιας που ειναι οι μικροτερες ευρωπαικες χωρες πανε να στραγγαλισουν την ιδια την Γερμανια.Αυτο ητανε και το αιτιο που εξεραγει χθες η Μερκελ και θα φανει και στο μελλον οταν οι Γεμανοι θα το κατανοησουν οτι ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναί συνειδητοποιούν αρκετά αργά.
    Τώρα να δούμε πώς θα μπορέσουν να απαγκιστρωθούν. Δεν το βλέπω εύκολο δυστυχώς. Η διακοπή από τέτοια πιράνχας, συνήθως είναι πολύ δύσκολη και επώδυνη. Το να μπλέξεις, είναι πολύ εύκολο, το να ξεμπλέξεις όμως, πολλές φορές κοστίζει πιό πολύ από το να παραμείνεις μπλεγμένος. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.