19/11/11

«Ο ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΣΤΟΝ ΑΡΑΒΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟ 2010»Ο Ερντογάν στο εξώφυλλο του TIME


Στο επόμενο εξώφυλλο του περιοδικού TIME
ο Ταγίπ Ερντογάν
Ημέρες… μεγαλείου για τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η φωτογραφία του οποίου – σε χαρακτηριστική πόζα, με διπλωμένα τα χέρια – πρόκειται να κοσμήσει το εξώφυλλο του περιοδικού  TIME στο τεύχος της 28ης Νοεμβρίου. Στις τρέχουσες εξελίξεις,  αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση Νταβούτογλου πως «η Συρία απειλείται με εμφύλιο πόλεμο».
Το TIME συνοδεύει τη φωτογραφία του πρωθυπουργού της Τουρκίας  με τον χαρακτηριστικό τίτλο “Erdogan’ s Way”, τονίζοντας έτσι τη σημαντική επιρροή της διπλωματίας του Ταγίπ Ερντογάν στο σύγχρονο αραβικό κόσμο.
Μάλιστα, το περιοδικό – η ύλη του οποίου γνωστοποιήθηκε, ως είθισται, για εμπορικούς λόγους πριν την κυκλοφορία του – φιλοξενεί στις σελίδες του δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου του Maryland, που εμφανίζει τον Τούρκο ηγέτη ως «τον πιο δημοφιλή στον αραβικό κόσμο για το 2010».
Ακόμη, ειδική αναφορά γίνεται και στα "ανοίγματα" της σύγχρονης Τουρκίας στον αραβικό κόσμο, πάντοτε υπό την καθοδήγηση του εμπνευστή της έννοιας της «ρυθμικής διπλωματίας», Υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Ερντογάν, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Θυμίζουμε πως ο Νταβούτογλου – ακαδημαϊκός με πλούσιο συγγραφικό έργο και με εμφανώς ισλαμικό θεωρητικό υπόβαθρο – υπήρξε επί πολλά έτη… πρωτοσύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, πριν από το διορισμό του ως επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, την Πρωτομαγιά του 2009.
Το έργο του «Στρατηγικό βάθος» εκτόξευσε τη φήμη του ως σύγχρονου γεωπολιτικού θεωρητικού, ενώ πιστοποίησε ταυτόχρονα πως η κοσμοθεωρία του περί της ιστορικής συνέχειας του ρόλου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τον κατέστησε, στην ουσία, ως τον άνθρωπου που «νεκρανέστησε» το δόγμα του Νεοοθωμανισμού στη Γείτονα – ιδέα που πρέσβευε και ο Τουργκούτ Οζάλ, κατά τη δεκαετία του 1980.  
Ως προς τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αίσθηση προκάλεσε η… προειδοποίηση του Αχμέτ Νταβούτογλου την Παρασκευή, πως η Συρία «διατρέχει τον κίνδυνο εμφυλίου πολέμου, καθώς αυξάνονται το τελευταίο διάστημα τα περιστατικά λιποταξίας στις τάξεις του συριακού στρατού».
Ασφαλώς, η άποψη που εξέφρασε ο Τούρκος ΥΠΕΞ άπτεται απολύτως της πραγματικότητας, με βάση τα πρόσφατα γεγονότα στη Συρία, ωστόσο είναι διαφορετικό η διαπίστωση ενός παρατηρητή, και άλλο η δημόσια τοποθέτηση ενός διπλωμάτη (…).
Σε άλλη αποστροφή των δηλώσεών του, ο κ. Νταβούτογλου  επεσήμανε πως η Τουρκία προτίθεται να βοηθήσει το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο - στο οποίο συμμετέχουν σύσσωμες οι δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης.
Θυμίζουμε πως, μετά την απόπειρα διαμεσολάβησης της Τουρκίας μεταξύ της Δαμασκού και της Δύσης, οι σχέσεις των δύο χωρών ψυχράνθηκαν, σε σημείο που να επέλθει, λίγο αργότερα, η ολική ρήξη τους, με τον Ταγίπ Ερντογάν να κάνει δημόσια λόγο για «αγριότητες που λαμβάνουν χώρα στη Συρία, οι οποίες πρέπει άμεσα να τερματισθούν»(…).
http://www.elzoni.gr/html/ent/765/ent.15765.asp

1 σχόλιο:

  1. Οι "φίλοι" μας, οι Άραβες, κάνουν τις επιλογές που τους ταιριάζουν, ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν.

    Εμείς ποτέ δεν κάναμε τις δικές μας, διότι είτε ήμασταν ανίκανοι, είτε αγκυλωμένοι. Ίσως πολύ αργά βρήκαμε αυτό που μας ταιριάζει και από το οποίο μπορούμε να ωφεληθούμε κάποια πράγματα. Διότι δέστε εδώ τι γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.