4/11/11

Νέο θρίλερ με στολίσκο για τη Γάζα

Το ιρλανδικό πλοίο MV Saoirse βρίσκεται σε διεθνή ύδατα και κατευθύνεται προς τη Γάζα σε μία προσπάθεια να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό στην περιοχή. "Είχαμε επαφή με το πλοίο στις 9 το πρωί και όλα είναι καλά. Αναμένεται να φτάσουν στην Γάζα την Παρασκευή", δήλωσε η Κλαούντια Σάμπα, που ανήκει στο ιρλανδικό κίνημα για τη Γάζα.
Το MV Saoirse μαζί με ένα καναδικό πλοίο το Tahrir έφυγαν από νοτιο- δυτικό τουρκικό λιμάνι χθες Τετάρτη και μπήκαν σε διεθνή ύδατα δύο ώρες αργότερα. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δεν θα τους επιτρέψει να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας.

"Αυτά τα πλοία ταξιδεύουν ως μία δράση ανθρώπινης αλληλεγγύης προς τον κοινό λαό της Γάζας και είμαστε αποφασισμένοι να σπάσουμε τον παράνομο ισραηλινό ναυτικό αποκλεισμό", ανέφερε ο Φιντάν Λέιν, ένας συντονιστής της δράσης του ιρλανδικού πλοίου.

Πρόκειται για το ίδιο πλοίο στο οποίο πιθανολογείται ότι σημειώθηκε δολιοφθορά τον Ιούνιο με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να φτάσει στην Γάζα.


"'Έγιναν νύξεις ότι θα υπάρξει στρατιωτική επέμβαση από τους Ισραηλινούς και δεδομένου αυτού που είχε γίνει στο παρελθόν πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Αλλά ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί και αυτή είναι η κύρια προστασία μας" ανέφερε η
Κλαούντια Σάμπα.
Σύμφωνα με τούρκους αξιωματούχους, στην αποστολή δεν συμμετέχουν τούρκοι πολίτες.

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι μια νέα προσπάθεια ακτιβιστών για τη μεταφορά βοήθειας με πλοία στη Λωρίδα της Γάζας, είναι επικίνδυνη και κάλεσαν τους Αμερικανούς πολίτες να μη μετάσχουν. 

Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον επικοινώνησε με την τουρκική κυβέρνηση σχετικά με τα δύο πλοία και μίλησε επίσης με ισραηλινούς αξιωματούχους.

"Η αίσθησή μου από αυτό είναι ότι, με δεδομένο τον τρόπο που συγκροτήθηκε όλο το σχέδιο, υπήρξε κάποιο στοιχείο αιφνιδιασμού και για την τουρκική κυβέρνηση και για τη δική μας κυβέρνηση", σημείωσε η Νούλαντ.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν διευκρινίσεις για τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης ότι τουρκικά πολεμικά πλοία μπορεί να συνοδεύουν τα δύο πλοία και η Τουρκία τους απάντησε εντελώς κατηγορηματικά ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, προσέθεσε η Νούλαντ."Ήμασταν σαφείς απέναντί τους ότι πιστεύουμε πως αυτό θα ήταν μια εξαιρετικά κακή ιδέα και μας διαβεβαίωσαν τώρα ότι δεν κάνουν κάτι τέτοιο", σημείωσε.

Η Νούλαντ επανέλαβε εξάλλου τις προειδοποιήσεις που είχαν κάνει οι ΗΠΑ και τις προηγούμενες φορές που ακτιβιστές προέβησαν σε παρόμοιες ενέργειες, σημειώνοντας ότι οι Αμερικανοί πολίτες που θα πάρουν μέρος στις προσπάθειες παροχής υλικής υποστήριξης ή άλλων πόρων στη Χαμάς μπορεί να αντιμετωπίσουν ποινικές κυρώσεις. 

1 σχόλιο:

  1. >Το MV Saoirse μαζί με ένα καναδικό πλοίο το Tahrir <

    Το Tahrir ειναι Τουρκικο και οχι καναδεζικο (Defence Net)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.