17/11/11

Οι ευθύνες της Γενιάς του Πολυτεχνείου για τη κρίση.Ένα μέλος της τολμά να γράψει

 Γιώργος Κηρύκου, Ενας Ελληνας  που πρωτοστάτησε στην εξέγερση, βασανίστηκε στα κρατητήρια της ΕΣΑ και ύστερα φρόντισε να μην «πουλήσει» τίποτε από τις «ημέρες της επανάστασης», είναι συμβολική,και η ζωή του και  η κατοπινή θυσία του, δείγμα της αντίληψής Της γενιάς των «αντιηρώων» του Πολυτεχνείου
Του ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΚΑΡΑ*
Πολλοί είναι που αποδίδουν τις καταστρεπτικές εξελίξεις στη χώρα μας σε κρίση Αξιών και έλλειψη Οραμάτων. Προβάλλουν ωσαύτως τη γενιά του Πολυτεχνείου ως  φορέα κάθε κακοδαιμονίας της περιόδου που συνηθίζεται να αποκαλούμε «μεταπολίτευση». Εννοώντας με σαφήνεια όσους κατά τη δικτατορία, και ιδιαίτερα τις μέρες του Πολυτεχνείου, αντιστάθηκαν στη χούντα.

Παραλείπεται από τους φορείς της παραπάνω άποψης, ως μη συμφέρουσα τους ίδιους, κάθε ανάλυση άλλων λόγων. Παραλείπεται και η βασικότερη, αν όχι η μόνη ερμηνεία, πως βιώνουμε και εμείς μία ακόμα, ίσως τη χειρότερη μεταπολεμικά, από τις ενδογενείς επαναλαμβανόμενες κρίσεις του Καπιταλιστικού Συστήματος.

Γεγονός είναι πως πολλοί από τους αντιστασιακούς συνέχισαν να εμπλέκονται και μετά τη δικτατορία στην πολιτική ζωή. Αρκετοί του Κεντρώου κυρίως χώρου, απορροφήθηκαν ή εναγκαλίστηκαν τα Κόμματα εξουσίας και πιο πολύ το ΠΑΣΟΚ, συμμετέχοντας στην καθημερινή πολιτική πρακτική αλλά και στις κυβερνήσεις. Δεν εξετάζεται εδώ το τί και πόσο συνέβαλλε το Κόμμα αυτό στη σημερινή κατάσταση. Το ίδιο και για το άλλο συνυπεύθυνο Κόμμα, η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, που ενήργησε με τις ίδιες πρακτικές. Δεν προσεγγίζουμε τους λόγους που το ένα Κόμμα ρίχνει ανερυθρίαστα, αυτάρεσκα και αυτιστικά τις βολές του στο άλλο!!

Μέσα σ’ αυτούς που συμμετείχαν στις κυβερνήσεις, κυρίως του ΠΑΣΟΚ, υπήρξαν, ακόμα υπάρχουν δηλαδή, κάποιοι που αντιστάθηκαν κατά της χούντας, μερικοί αποτελούν και τμήμα της γενιάς του Πολυτεχνείου. Είναι σε όλους γνωστοί και ουδόλως εξαιρετέοι. Μεταξύ τους κάμποσοι προέρχονται από το χώρο της καλούμενης ευρύτερης Αριστεράς! (Έχει απογαλακτιστεί βεβαίως το ΠΑΣΟΚ από την Αριστερά. Άλλο πώς αυτοπροσδιορίζεται ο καθένας και άλλο τι είναι και πράττει. Επίσης αλλιώτικη η έννοια της λέξης «σύντροφοι» με την παραδοσιακή ερμηνεία. Είναι βαριά η έκφραση και παίζει σημαντικό ρόλο ποιος τη χρησιμοποιεί, κάποιοι την κατάντησαν άλλο πράμα…τη στραμπούλησαν..!!)

Όφειλαν, ειδικά οι αντιστασιακοί οι συμμετέχοντες στις κυβερνήσεις, να μη συμβάλλουν στην κακοδιοίκηση που έφερε τόσο καταστρεπτικά αποτελέσματα. Δεν τους έθιξε πως πουθενά δεν τιμωρήθηκαν ένοχοι; Δεν προσβλήθηκαν, όπως όλοι μας, με την κάλυψη των πάντων; Δεν εξανέστησαν οσάκις, ακόμα και οι ίδιοι οι ένοχοι,  διατυμπάνιζαν πως, ναι, υπάρχουν υπεύθυνοι και καταχρήσεων; Είναι κρίμα που δεν το ‘καναν …. αλλά…μ’ άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε…!!!

Και αυτοί οι συμμέτοχοι στις κυβερνήσεις, τέως αντιστασιακοί κατά της χούντας, μάλιστα και αυτοί, είναι συνυπεύθυνοι για την κατάντια της χώρας μας. Όχι συλλήβδην η γενιά του Πολυτεχνείου, εδώ δεν στέκει το ισοπέδωμα. Ήταν και είναι όχι μόνον αποδεκτό, αλλά και επιβεβλημένο να συνεχίζει ο αντιστασιακός τον αγώνα για το καλό της πατρίδας και μετά τη λήξη, φερ’ ειπείν, της δικτατορίας. Όχι όμως αφότου από νωρίς φάνηκε, πως τα κυβερνώντα Κόμματα αντί των στόχων της αντίστασης και του καλού του τόπου, οδεύουν στους συγκεκριμένους δρόμους και με τους τρόπους που ήδη όλοι γνωρίζουμε και υφιστάμεθα τις συνέπειές τους.

Αυτοί από τη γενιά του Πολυτεχνείου, μάλιστα, είναι υπεύθυνοι. Και πιο πολύ απ’ όλους εκείνοι που ξεκινώντας με τα νάματα, τα οράματα, την ιδεολογία της πραγματικής Αριστεράς, αφού απέκτησαν φήμη, αφού εκλέχτηκαν και ως εκπρόσωποί της στη Βουλή, ξεκίνησαν το πλάγιο βουτυρωμένο οδοιπορικό στα παραπλήσια Κόμματα, με στόχο τους κυβερνητικούς θώκους.

Στο ερώτημα, αν είχαν δικαίωμα για μια τέτοια αλλαγή και στροφή στις επιλογές τους, ο υπογράφων απαντάει χωρίς δισταγμό πως, όχι, δεν είχαν τέτοιο δικαίωμα, ειδικά αυτοί. Είχαν δικαίωμα, εφόσον διαφωνούσαν ή βαρέθηκαν, να απομακρυνθούν από τα Κόμματα που τους ανέδειξαν (αφού μάλιστα ακόμα και η αντιστασιακή ιδιότητά τους -της συντριπτικής πλειοψηφίας- αποκτήθηκε μέσα από τις οργανώσεις της Αριστεράς). Είχαν δικαίωμα και υποχρέωση να συνεχίσουν να αγωνίζονται για τα κοινά. Με τις ίδιες όμως ιδέες και στόχους που τους είχαν ανεβάσει στην εκτίμηση και τις προτιμήσεις του κόσμου και όχι με άλλες. Όχι μ’ εκείνες που φτάνουν στα όρια ακριβώς των αντίθετων από τις αρχικές, που επηρέασαν στους εκλογείς τους. Διαφορετικά, να πήγαιναν σπίτια τους και να κρίνουν αφ’ υψηλού και μακρόθεν.

Αυτοί με τον πλάγιο βηματισμό είναι συνυπεύθυνοι για το θρήνο και την οργή του λαού μας, είναι δυο φορές υπεύθυνοι για την όποια απαξίωση της  αντίστασης επιχειρείται, αυτούς έχουν κατά νου και όσοι μιλάνε για τη γενιά του Πολυτεχνείου και τις ευθύνες της για την κατάντια.
Οι άλλοι, οι πολλοί που αγωνίστηκαν, αντιστάθηκαν, φυλακίστηκαν και δεν εξαγόρασαν τίποτα απ’ αυτά, συνεχίζουν να αγωνίζονται σεμνά και χωρίς φανφαρονισμούς και ανταλλαγές. Έχουν και αυτοί τις δικές τους ευθύνες, όπως όλοι μας και ίσως μεγαλύτερες από τους λοιπούς της ίδιας γενιάς. Άλλες όμως, αλλιώτικες ευθύνες, όχι της εξουσίας και της ευνοιοκρατίας, όχι τέτοιες.
http://www.onalert.gr/

20 σχόλια:

  1. Για να σκεφτούμε, ποιος ψήφισε τα προδοτικά στελέχη της γενιάς του πολυτεχνείου στην εξουσία;
    Η γενιά του πολυτεχνείου!

    Η γενιά του πολυτεχνείου δεν πρόδωσε ποτέ την ιδεολογία της αριστεράς. Κατάφερε μετά από πολύ αγώνα να κάνει τους Έλληνες να ντρέπονται να εκφραστούν δημόσια για την ορθοδοξία, την σημαία τους και τους απαγόρευσε να χρησιμοποιούν την λέξη έθνος. Κατάφερε μέχρι και την λέξη «Ιουδαίοι» να την σβήσει από τα σχολικά βιβλία των θρησκευτικών, π.χ. οι δικαστές καταδίκασαν τον Άγιο Στέφανο σε θάνατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Ουδέν νεότερο από το αντιστασιακό Μέτωπο" μέχρι και σήμερα! καθότι και από το Πολυτεχνείο και από τη Νομική έλειπε σαν αίτημα, ΚΑΙ προτροπή παιδείας, η ύψιστη αξία του ευ αγωνίζεσθαι, αυτή που κατοχυρώνει, Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, ήτοι το ΔΙΚΑΙΟ!

    Ο ύπνος του δικαίου περί καπιταλισμού δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο, ούτε από τη Δαμανάκη ούτε από τον Παπαδήμο ούτε ΚΑΙ με το "ευαγγέλιο" του Λουκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Προβάλλουν ωσαύτως τη γενιά του Πολυτεχνείου ως φορέα κάθε κακοδαιμονίας της περιόδου που συνηθίζεται να αποκαλούμε «μεταπολίτευση». Εννοώντας με σαφήνεια όσους κατά τη δικτατορία, και ιδιαίτερα τις μέρες του Πολυτεχνείου, αντιστάθηκαν στη χούντα."

    Μα εκεί είναι όλο το ζουμί. Πρέπει να ισοπεδωθούν αυτοί που αντιστάθηκαν. Χρησιμοποιούμε σαν πρόσχημα τούς "μεγαλόσχημους" τής γενιάς τού Πολυτεχνείου, αυτούς δηλαδή που εξαργύρωσαν τη δράση τους και ανελίχθηκαν μέσα από το σύστημα (και αλήθεια, πόσοι είναι αυτοί από τούς χιλιάδες που κατέβηκαν εκείνες τις μέρες μέσα και έξω από το Πολυτεχνείο; το 2%, το 3%, το 5%;), για να το γενικεύσουμε (με τη γνωστή μέθοδο τής "συλλογικής ευθύνης") για όλους όσους αντιστάθηκαν. Δεν μάς ενοχλούν οι πρώτοι (έτσι κι αλλοιώς δικοί μας είναι, ελεγχόμενοι), οι δεύτεροι είναι ο στόχος μας, οι ανεξέλεγκτοι και απρόβλεπτοι την κρίσιμη ώρα.

    Είναι επίσης ο ενδόμυχος φόβος και μεγάλης μερίδας τού μικροαστικού στοιχείου. Που σιχαίνεται το άγνωστο και ασπάζεται αναφανδόν τη λογική τής πεπατημένης: "έ, εντάξει, αυτή είναι η κατάσταση τώρα, τι να κάνουμε; εμείς θα σώσουμε τον κόσμο; ας δούμε τουλάχιστον πώς θα ανεβούμε κανά σκαλοπατάκι παραπάνω, δεν είναι ώρα για ηρωϊσμούς" (κάπως έτσι υποθέτω θα σκέφτονταν και οι ραγιάδες επί τουρκοκρατίας). Έπρεπε λοιπόν να οργανώσουν την άμυνά τους απέναντι στο "άγνωστο", στο ατίθασο (και στο τέλος - τέλος στις αλητήριες τις Ερινύες):
    1η γραμμή άμυνας: η κυρία Κατίνα στο κομμωτήριο (αγανακτισμένη):
    - Ακούς Σούλα μου; Πιάσανε κι αυτό το παλιόπαιδο το Βασιλάκη. Πάντα αντιδραστικό αυτό το παιδί, από μικρό. Και πώς την παίδευε την έρμη τη μάνα του μέχρι να φάει το αυγό του!
    2η γραμμή άμυνας: η κυρία Κατίνα στο κομμωτήριο (έκπληκτη):
    - Και καλά το παλιόπαιδο ο Βασιλάκης, αλλά και ο Θοδωρής; Που ήταν άριστος μαθητής και ήξερε και δύο γλώσσες; Αυτό δεν το περίμενα, έπεσα από τα σύννεφα. Γιατί; Γιατί τέτοιο παιδί;
    (μουσική υπόκρουση: Bob Dylan "The times they are a changin'")

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Nikolas Asimos "Ego me tis idees mou"

    http://youtu.be/uEk9OpOYp3A

    [ " Θα τραβηξω τον δρομο μου οσο παει-κανενα δεν θ'αφησω εμενα να κερναει" Nikolas Asimos ]

    Ητανε και αυτος ενας απο τους "απροβλεπτους" αναμεσα στο πληθος των
    αμετρητων "προβλεπομενων" γυρω του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Κάποιοι έδωσαν το αίμα τους για μας και η γενιά του Πολυτεχνείου πήρε τα Cayenne, τα κότερα και τα εξοχικά στην Αράχωβα και στη Μύκονο με το αίμα των τρισέγγονών μας. Αυτό δεν συγχωρείται."

    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/05/blog-post_4293.html


    Κάποιος είχε πει εδώ μέσα πως ο Έλληνας πάει στη μάχη τραγουδώντας. Μάλλον δεν εννοούσε το παραπάνω - είναι δομικά ηττοπαθές (κλαψομ..κο), δεν ταιριάζει στο Ελληνικό πνεύμα της μάχης.
    Ίσως κάτι σαν και αυτά:
    http://www.youtube.com/watch?v=9eF9ghWn28Q
    http://www.youtube.com/watch?v=xAbE40TBPvo
    http://www.youtube.com/watch?v=jjXmYSCmceE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ
    ΤΑ ΠΑΘΗ
    ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΤΡΙΤΟ

    Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΟΔΟΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ εκείνες έκαναν σύναξη μυστική τα παιδιά

    και λάβανε την απόφαση, επειδή τα κακά μαντάτα
    πλήθαιναν στην πρωτεύουσα, να βγουν έξω σε δρόμους και σε πλατείες
    με το μόνο πράγμα που τους είχε απομείνει: μια παλάμη τόπο κάτω από τ' ανοιχτό πουκάμισο,
    με τις μαύρες τρίχες και το σταυρουδάκι του ήλιου. Όπου είχε κράτος κι εξουσία η Άνοιξη.

    Και επειδή σίμωνε η μέρα που το Γένος είχε συνήθιο να γιορτάζει τον άλλο Σηκωμό,
    τη μέρα πάλι εκείνη ορίσανε για την Έξοδο.

    Και νωρίς εβγήκανε καταμπροστά στον ήλιο, με πάνου ως κάτου απλωμένη την αφοβιά σα σημαία,
    οι νέοι με τα πρησμένα πόδια που τους έλεγαν αλήτες.

    Και ακολουθούσανε άντρες πολλοί, και γυναίκες, και λαβωμένοι με τον
    επίδεσμο και τα δεκανίκια. Όπου έβλεπες άξαφνα στην όψη τους τόσες χαρακιές,
    πού 'λεγες είχανε περάσει μέρες πολλές μέσα σε λίγην ώρα.
    Τέτοιας λογής αποκοτιές, ωστόσο, μαθαίνοντες οι Άλλοι, σφόδρα ταράχθηκαν.

    Και φορές τρεις με το μάτι αναμετρώντας το
    έχει τους, λάβανε την απόφαση να βγουν έξω σε δρόμους και σε πλατείες,
    με το μόνο πράγμα που τους είχε απομείνει:
    μία πήχη φωτιά κάτω απ' τα σίδερα, με τις μαύρες κάνες και τα δόντια του ήλιου.
    Όπου μήτε κλώνος μήτε ανθός, δάκρυο ποτέ δεν έβγαλαν.
    Και χτυπούσανε όπου να 'ναι, σφαλώντας τα βλέφαρα με απόγνωση.
    Και η Άνοιξη ολοένα τους κυρίευε.
    Σα να μην ήτανε άλλος δρόμος πάνω σ' ολάκερη τη γη, για να περάσει η Άνοιξη
    παρά μονάχα αυτός, και να τον είχαν πάρει αμίλητοι, κοιτάζοντας πολύ μακριά, πέρ' απ' την άκρη της
    απελπισιάς, τη Γαλήνη που έμελλαν να γίνουν, οι νέοι με τα πρησμένα πόδια που τους έλεγαν αλήτες,
    και οι άντρες, και οι γυναίκες, και οι λαβωμένοι με τον επίδεσμο και τα δεκανίκια.
    Και περάσανε μέρες πολλές μέσα σε λίγην ώρα. Και θερίσανε πλήθος τα θηρία,
    και άλλους εμάζωξαν. Και την άλλη μέρα εστήσανε στον τοίχο τριάντα.

    Η Ιστορία του τόπου μας, της φυλής μας είναι γραμμένη με το βαθύ κόκκινο της θυσίας και δεν παραχαράσσεται

    Πιγκουινε καλο θα είναι όσοι έχουν διάθεση να ασχοληθούν με την Ιστορία να ανατρέξουν στον Θουκυδίδη ίσως μάθουν τι σημαίνει ιστορική αλήθεια.

    Το δοκίμιο Μήνυμα του Θουκυδίδη απο τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ του Ηλία Ηλιού του Νεστορα της Ελληνικής πολιτικής ζωής θα τους βοηθήσει

    Υπήρξε Νέστορας γιατί απο το Βήμα της Βουλής προέβλεψε την εξέλιξη του συνεργάτη των Γερμανών,του μέλους των Ταγμάτων ασφαλείας, του ψυχοπαθή συμφωνα με τα στοιχεία του Γ.Κάτρη, του μέλους του ΙΔΕΑ και εκ των ιδρυτών της Ένωσης Νέων Αξιωματικών
    του πράκτορα της CIA,του διαμορφωτή του σχδίου Περικλή,του Προδότη της Κύπρου με την απόσυρση της Ελληνικής μεραρχίας,του Προδότη της Ελλάδας με τις συνομιλίες Κεσσάνης Αλεξανδρουπολης

    Με αυτόν τα έβαλαν οι νέοι με τα πρησμένα πόδια και με όπλο την καρδια, την φωνη και την σκεψη

    Ολα τα αλλα είναι για να θολώνουν τα νερά οι γνωστοί-αγνωστοι παραχαράκτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολλα πραγματα στην ζωη μας συνιστουν μνημες φορτισμενες με συναισθημα και εγκαθιστανται στον εγκεφαλο μας. Και μεσω εγκεφαλικων κεντρων(υποθαλαμος,αμυγδαλοειδεις πυρηνες κλπ) που επεξεργαζονται το συναισθηματικο φορτιο που επενδυουν τις εμπειριες μας μας ακολουθουν και μας κανουν και την ζωη μαυρη αλλα και δεν μας επιτρεπουν να δουμε στην ψυχρα τα φοβερα γεγονοτα που ερχονται ωστε να τα αντιμετωπισωμε οσο μπορουμε πιο αντικειμενικα.Τετοια γεγονοτα ,που ομως συχνα παραμεριζονται απο τα επενδυμενα με βαρυ συναισθημα βιωματα μας,δεν ειναι μονο ο παγκοσμιος οικονομικος πολεμος που ηδη βρισκεται σε εξεληξη αλλα και ο επομενος και αναμενομενος πολεμος της τροφης (βραχυπροθεσμα) και του νερου (μεσοπροθεσμα).Ηδη οι κινεζοι μισθωσαν 20.000 στρεμματα στην Βουλγαρια για να καλλιεργησουν καλαμποκι που θα εισαγεται στην Κινα και αυτη ειναι η πρωτη κινεζικη ενεργεια του ειδους αυτου που γινεται στην ευρωπη,γιατι θα ακολουθησουν και αλλες.Η Ρωσσια κτυπημενη απο σκοπιμες πυρκαιες σταματησε να εξαγει δημητριακα.Ο Σορρος πουλησε ολο το χρυσο του και αγοραζει γη για καλλιεργειες δημητριακων τα οποια σε λιγο διαστημα θα πεταχθουν σε τριπλασια τιμη.Οι ΗΠΑ μαζι με Καναδα ξερουν οτι το ισχυρο τους οπλο δεν ειναι το δολλαριο αλλα τα δημητριακα τους.Η Κινα δεν εχει την δυνατοτητα λογω συνθηκων ,πλην του ριζιου,να καλλιεργησει δημητριακα και ειναι φοβερα εκτεθειμενη στον επικειμενο πολεμο της τροφης.Αυτα τα αναφερω σαν παραδειγματα,γιατι υπαρχουν και πολλα αλλα,για να καταδειξω οτι ναι μεν καλο το συναισθημα στα γεγονοτα που κατεγραψε ισχυρα μια μνημη, αλλα καλυτερη η ψυχρη λογικη και ψυχρη αναλυση γιατι εχωμε πλεον πλησιασει το σημειο οπου η "οικονομια της φυσης" πρεπει να εφαρμοστει και απο τους ανθρωπους στις σκεψεις και στα συναισθηματα τους προκειμενου να μπορεσουν να επιβιωσουν στις συνθηκες που ηδη μπαινουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Sterg, αν οι Έλληνες κατά τη διάρκεια των αιώνων αντιμετωπίζαμε τα γεγονότα ψυχρά, θα είχαμε πάψει να υπάρχουμε προ πολλού.

    Το ζητούμενο είναι να μετατραπεί η ψυχολογία από όργανο πολέμου εις βάρος μας σε εργαλείο εθνικής μόχλευσης.

    Ακόμα δε και με ψυχρή προσέγγιση, http://ftp.iza.org/dp5950.pdf και http://ftp.iza.org/dp5500.pdf

    ΥΓ. Δεν μπορείς να φανταστείς τί μπορεί να πετύχει κάποιος που θεωρείται "τρελός" από την ψυχρή λογική, έστω και με τον θάνατό του - σκέψου τί ανέμενε ως λογική αντίδραση τού Λεωνίδα ο Ξέρξης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ενα μικρο γκαλοπ απο επισημο Βουλγαρικο ιστολογιο για το πως βλεπουν οι Βουλγαροι απο την δικη τους οπτικη γωνια το μελλον της ευρωζωνης και ακομα και ενωμενης ευρωπης.

    >Do you believe the euro zone debt crisis will lead to the demise of the euro?

    Yes, sooner rather than later.
    27 votes.
    Υes, eventually.
    26 votes.
    No, the 17-member Euro Area will survive intact.
    46 votes.
    No, but some euro countries are bound to give up the common currency.
    64 votes.<

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Anaconda
    Επειδη μαλλον δεν καταλαβες τι ακριβως εννοουσα περι "ψυχρης λογικης" θα προσπαθησω να το διευκρινησω.
    Εχω ξαναγραψει εδω οτι οι μηχανισμοι επιβιωσης ολων των (αρκετα συγκροτημενων)εμβιων οντων ειναι δυο=Επιθεση (Συμπαθητικο νευρικο συστημα) η αποσυρση (Παρασυμπαθητικο νευρικο συστημα).
    Οταν βρισκεσαι στην φαση της αποσυρσης,διοτι επιθεση σημαινει κινδυνο υπαρξης για εσενα στην συγκεκριμμενη στιγμη,τοτε το συναισθημα καταστελλεται και υπερισχυει η σιωπηλη δυναμη της αποκρυψης-περισυλλογης-ψυχραιμιας-αντικειμενοποιησης του κινδυνου.Στην αλλη φαση οταν και οποτε την χρειαζεται το εμβυο ειδος γινεται αθροα εκκληση και κυκλοφορια στον οργανισμο επιθετικων ορμονων (αδρεναλινη κλπ) και μεγαλη κινητοποιηση των εγκεφαλικων μηχανισμων που παραγουν η επαναεκλυουν συναισθημα.
    Στην φαση αυτη βρισκομαστε στριμωγμενοι και ειμαστε...ακομα σε παρασυμπαθητικη φαση δι ο και χρειαζεται ελεγχος συναισθηματος-σοβαρη περισυλλογη-ψυχραιμια.Αυτα ειναι οι πραγματικοι μηχανισμοι και πρεπει να τους κατανοησωμε για να μπορεσωμε να τοποθετουμαστε στα γυρω σοβαρα γεγονοτα με συναιση-ψυχραιμια-προσοχη-σιωπηλη ετοιμοτητα.Και ολα αυτα για χαρη οχι μονο του εαυτου μας αλλα και του συνολου της δικης μας εθνοτικης ομαδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Anaconda
    Πολυ ενδιαφερουσες οι 2 παραπομπες σου και σε ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. >>βρισκεσαι στην φαση της αποσυρσης,διοτι επιθεση σημαινει κινδυνο υπαρξης για εσενα στην συγκεκριμμενη στιγμη,τοτε το συναισθημα καταστελλεται<<
    ακριβώς το αντίθετο περιέγραψα εγώ γιατί, όταν υπάρχει κίνδυνος ύπαρξης, η σχέση αιτίου-αιτιατού αντιστρέφεται

    Η ισορροπία βρίσκεται στον τρόπο διαχείρισης τού proactive vs. "είναι μάταιο, αφέσου", διότι αν κάποιος δρα και αντιδρά με βάση τα ερεθίσματα τού περιβάλλοντος, δεν διαφέρει από ένα ζώο. Η διαφορά του ανθρώπου είναι η δομική δημιουργικότητα. Και δεν είναι τυχαίο πως κάποιοι αντιμετωπίζουν το ανθρωποσύστημα ως αγέλες ζώων, κάνουν τα πάντα για να το ελέγξουν με βάση αυτή την πρόσεγγιση, επεμβαίνουν για να το τροποποιήσουν προς το ζωώδες - αφαιρώντας το 'άνω', και τελικά αποτυγχάνουν γιατί λειτουργούν αφύσικα, ήτοι αντίθετα προς την ανθρώπινη φύση των ανθρωπόμορφων όντων τα οποία προσπαθούν να πιθηκοποιήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "αν κάποιος δρα και αντιδρά με βάση τα ερεθίσματα τού περιβάλλοντος"(Anaconda)

    Αν αφησεις στην παντα τους συναισθηματισμους και τις ταρζανιες θα αντιληφθεις οτι το 99% του ..."χριστεπωνυμου" ,και οχι μονο,πληθους αυτο τον καλα ριζωμενο τροπο ακολουθει.Τον αλλο δρομο του απροβλεπτου ανηκει μαζι και με αλλα στοιχεια στο 1%,και πολυ παει,που εχουν τα στοιχεια του Leader μαζι ομως και με πολλες αλλες ιδιοτητες,που οσο πιο πολλες ειναι τοσο πιο πολυ απομακρυνονται απο τον εαυτον τους,που εσυ δεν μπορεις να ακολουθησεις,και τα προσφερουν γυρω,διοτι εχουν να δωσουν χωρις κατα παραδοξο τροπο να στερουνται ενεργειακα ποτε.Ειναι τα ...μυστικα της Φυσεως αυτα.Αστα καλυτερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. >>στο 1%,και πολυ παει,που εχουν τα στοιχεια του Leader μαζι ομως και με πολλες αλλες ιδιοτητες,που οσο πιο πολλες ειναι τοσο πιο πολυ απομακρυνονται απο τον εαυτον τους,που εσυ δεν μπορεις να ακολουθησεις,και τα προσφερουν γυρω,διοτι εχουν να δωσουν χωρις κατα παραδοξο τροπο να στερουνται ενεργειακα ποτε.<<

    Ο σκοπός μου ήταν να δώσω την εικόνα χωρίς να περιαυτολογήσω, αλλά δεν μ'αφήνεις ν'αγιάσω.

    ΥΓ. Για την εξέλιξη κάθε βιολογικού οργανισμού, αυτό το 1% είναι υπεραρκετό - πόσο μάλλον όταν πρόκειται (και) για δομική δημιουργικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η αντίδραση του Λεωνίδα στις Θερποπύλες, είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό παράδειγμα "υπέρβασης" των Ελλήνων.
    Αυτό το στοιχείο υπέρβασης ερμηνεύει συμπεριφορές ηρωισμού οι οποίες θαυμάστηκαν τόσο πολύ στην Ιστορία μας. Δεν είναι τυχαίο που μας είπαν ότι "οι ήρωες πολεμούν σαν Ελληνες".
    Ποιά λογική μπορεί να απαξιώσει άραγε ένα τέτοιο στοιχείο, αφού αυτό την υπερβαίνει;
    Εκεί βρίσκεται η ουσία του μεγαλείου της ψυχής.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εισαι εκτος νοηματος αναρτησης ελινα.αστα για αλλη φορα αυτα για λεωνιδες δεν ειναι στα μετρα σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ serg
    Αυτό ξέρεις καλά ότι είναι προσβολή.
    Εγώ βέβαια δεν ξέρω πού το πάς. Ομως το θεωρώ απαράδεκτο.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ελινα
    Δεν θα ξαναασχοληθω με εσενα για να μη σε "προσβαλλω" γιατι συχνα τα γραφομενα σου αυτο μου βγαζουν.Δικο σου το προβλημα.Τελος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ελινα
    Εγω αντιθετα σου ευχομαι να γινεις καλυτερη απο αυτο που εισαι για χαρη αυτων των ανθρωπων που εισερχονται στον ινφογνωμονα σχεδον απελπισμενοι για να πληροφορηθουν καλυτερα και οχι να διαβασουν "κατινιες" και να βιωσουν την εκπεμπομενη καταθλιψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.