25/11/11

Η οργή χωρίς στρατηγική φέρνει φασισμό

Του ΑΡΙΣΤΟΥ ΔΟΞΙΑΔΗ *
Το 1972 στη Χιλή ένα μεγάλο απεργιακό κίνημα παρέλυσε την οικονομία, κλόνισε την κυβέρνηση του Αλιέντε και ετοίμασε τον δρόμο για το πραξικόπημα του Πινοσέτ.
Πρωτεργάτες οι φορτηγατζήδες, οι μικρέμποροι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες: οργισμένοι μικροαστοί και μικροεργοδότες. Και από δίπλα, οι νοικοκυρές με τις κατσαρόλες. Δεν είναι όλες οι απεργίες ενάντια στο κεφάλαιο, ούτε είναι κάθε μαζική ανυπακοή πρόκριμα για περισσότερη δημοκρατία.
Σήμερα στην Ελλάδα το ρεύμα της «ανυπακοής» δεν ξέρουμε πώς θα επηρεάσει την κεντρική πολιτική σκηνή. Αλλά μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα επηρεάσει την ανάπτυξη, την κατανομή του εισοδήματος, τα καταναλωτικά πρότυπα. Δεν θα λειτουργήσει όπως θα ήθελαν οι ιδεολογικοί του μέντορες. 

Τα μέτωπα της «ανυπακοής» είναι κυρίως δύο ειδών: δεν εγκαταλείπω το ειδικό μου προνόμιο (φορτηγά, γιατροί ΙΚΑ) και «δεν πληρώνω» (διόδια, εισιτήρια). Επιβιώνουν βέβαια και τα παλιά μέτωπα (φοροδιαφυγή, τρακτέρ). Ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής; 

Στην Ελλάδα δεν έχουμε ενιαίο κοινωνικό κράτος να υπερασπιστούμε. Δεν έχουμε βασική εθνική σύνταξη για όλους τους ηλικιωμένους. Δεν έχουμε πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας με ίση πρόσβαση για όλους. Δεν έχουμε δημόσια Παιδεία που δίνει ουσιαστικά εφόδια. Δεν έχουμε γενικούς κανόνες στην αγορά εργασίας και στα επαγγέλματα. Εχουμε το πιο κατακερματισμένο και άδικο συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ευρώπη, την πιο ανεφάρμοστη εργατική νομοθεσία για μεγάλα στρώματα εργαζομένων, τις περισσότερες επί μέρους προστασίες των επαγγελμάτων και ακριβά μη πανεπιστήμια. 

Παράλληλα, συγκριτικά πολύ χαμηλά δημόσια έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ. 

Ο αγώνας για να προστατευθούν αυτά τα κεκτημένα, αν πετύχει, θα αναπαραγάγει το ξοφλημένο οικονομικό μοντέλο της μεταπολίτευσης: λίγες επιχειρήσεις και λίγοι εργαζόμενοι που παράγουν ανταγωνιστικά προϊόντα, πάμπολλοι αυτοαπασχολούμενοι που οι μισοί βιοπαλεύουν και οι μισοί καρπώνονται προσόδους, μισθοί στο Δημόσιο που δεν αντιστοιχούν σε χρήσιμη υπηρεσία- τώρα με περισσότερη φτώχεια, αφού στέρεψαν τα δάνεια.
Το «δεν πληρώνω», όμως, λένε μερικοί, είναι κάτι διαφορετικό: διεκδικεί με νέο τρόπο τον «δημόσιο χαρακτήρα» των δρόμων, των μεταφορών, των ιατρείων. Θα φέρει όμως το αντίθετο αποτέλεσμα, γιατί στηρίζεται σε μια ψευδαίσθηση: ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι να χρηματοδοτηθούν αυτά, χωρίς να κληθούν να πληρώσουν τα μικρομεσαία στρώματα
Δύο είναι οι προτάσεις: να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο, και να περιοριστεί η φοροδιαφυγή. 

Το μεγάλο κεφάλαιο με ρίζες στην Ελλάδα, δηλαδή που έχει επενδύσει σημαντικά σε εγκαταστάσεις ή που στηρίζεται σε εξειδικευμένη εγχώρια εργασία, είναι ένα ελάχιστο μέρος της οικονομίας: δεν έχουμε βιομηχανία ούτε συγκέντρωση στα επαγγέλματα γνώσης. Πόση φοροδοτική ικανότητα υπάρχει σε πέντε τράπεζες, τρεις εταιρείες τηλεφωνίας ή στη ναυτιλία που όποτε θέλει μετακομίζει; 


Μένει η φοροδιαφυγή. Η οποία όμως για να παταχθεί, σε μια κοινωνία όπου το 60% των νοικοκυριών δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος, όπου στους οικονομικά ενεργούς το 35% είναι αυτοαπασχολούμενοι και όπου από το 40% που είναι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα οι μισοί ίσως έχουν αδήλωτα μεροκάματα (σε εργοτάξια και μικροεπιχειρήσεις), θα πρέπει να συμβούν μερικές αλλαγές τόσο δραστικές που η κοινωνία θα ξεσηκωθεί πολύ προτού αυξηθούν τα έσοδα κατά 3%-4% του ΑΕΠ. Π.χ. θα χρειαστεί ηλεκτρονική αστυνόμευση στην παραμικρή κίνηση χρημάτων από χιλιάδες εφοριακούς, των οποίων η ηθική δεν είναι άμεμπτη. Και κυρίως, τα μικρομεσαία νοικοκυριά, εκτός μισθωτών, θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο πολύ μεγαλύτερο από ό,τι θα πλήρωναν για διόδια, εισιτήρια και ιατρεία.
Συνεπώς, τα χαμένα έσοδα από το «δεν πληρώνω» δεν θα αναπληρωθούν. Θα κοπούν λοιπόν οι επενδύσεις σε υποδομή και οι δημόσιες υπηρεσίες μεταφορών, Παιδείας, Υγείας. Αντί για 5 ευρώ στο δημόσιο ιατρείο, θα φεύγουν 80 στο ιδιωτικό όταν υπάρχει ανάγκη. Θα την πληρώσουν οι φτωχότεροι. 

Υπάρχει γνήσια και δίκαιη οργή σε πολλές πράξεις ανυπακοής. Οι μισθωτοί και μεροκαματιάρηδες του ιδιωτικού τομέα και οι άνεργοι έχουν κάθε δίκιο να διαμαρτύρονται. Αλλά η οργή χωρίς στρατηγική δεν φέρνει δικαιοσύνη, φέρνει φασισμό.
* Ο Αρίστος Δοξιάδης είναι οικονομολόγος και ιδρυτικό μέλος του Κοινωνικού Συνδέσμου.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο Βήμα στις 13.02.2011.

15 σχόλια:

  1. ο αίλουρος Andpik το'πιασε αμέσως το σχόλιο περί Plan B και πέταξε τον Δοξιάδη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΥΓ. Η αξία τής δήλωσής του περί στρατηγικής είναι ίση με αυτή:

    http://www.tlife.gr/Article/NEWS/0-9-24563.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρόσφατα κατέβηκα στην Αθήνα απο την πόλη μου τη Δράμα,με την επιστροφή μαζί πλήρωσα 48ευρώ διόδια,δεν λέω να μην πληρώσω αλλά όχι και έτσι,είναι προκλητικοί.

    ΤΟ ένσημο μου κοστίζει 55ευρώ,ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ. Υπάρχει λογική και δικαιοσύνη σε αυτό;

    Δελτίο παροχής υπηρεσιών με 40% φορολόγηση,συνεταιρικά με το κράτος δηλαδή,50%κομουνισμός.

    Τί προτείνει ο κος Δοξιάδης; Πώς προτείνει να αντιδράσει ο κόσμος,και εγώ το ίδιο επιθυμώ αλλά ο χρόνος πιέζει και η λίμπιντο των δανειστών μας είναι σε υψηλά επίπεδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρήστο, είναι προφανές τί προτείνει: διώξτε αυτούς τούς κακούς πολιτικούς και φέρτε εμάς, το Plan B...

    Είναι μάταιο, αφέσου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΤΟΥ ΔΟΞΙΑΔΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΚΕΙ.

    Η ΛΟΓΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΥΕΙ ΟΤΙ ΠΡΙΝ ΑΡΧΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΥΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙΣ ΝΑ ΠΕΡΙΚΟΨΕΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΙ ΕΞΟΔΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΜΕΣΗΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ.

    ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΣ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ (ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ) ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΠΡΟΒΑΙΝΕΙΣ ΣΕ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΣΤΟΛΗΣ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΣΟΥ.

    ΑΦΟΥ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΟ ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΑΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ "ΚΑΘΟΝΤΑΙ" (ΕΔΩ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΟΖ)

    ΜΕΤΑ ΚΙ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΞΕΙΣ ΕΞΥΠΝΟΣ ΡΙΧΝΕΙΣ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ. ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΚΥΠΡΟΣ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΣΚΟΠΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ. ΤΟΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ (ΔΙΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΙΔΕΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΗΛΙΘΙΟΣ) ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, ΟΠΟΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΣ ΚΑΤ ΑΡΧΑΣ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ.(ΜΕΙΩΝΕΙΣ ΠΟΛΥ, ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ)

    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΗΜΗ "ΑΤΑΚΑ" ΥΠΗΡΧΕ ΧΑΟΣ ΚΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΜΙΣΘΟΙ ΟΠΟΤΕ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΜΕ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΑΥΤΑ ΟΥΤΕ ΟΙ ΚΟΛΛΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΛΕΝΕ ΠΛΕΟΝ.

    ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ Κε ΔΟΞΙΑΔΗ. ΑΥΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΚΟΨΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΩΣΤΕ Η ...ΠΙΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΑΚΟΜΗ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ, ΟΥΤΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΝΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΟΥΤΕ ΝΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΥΞΑΝΕΙΣ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ.

    ΑΛΛΑ ΕΙΠΑΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΠΛΑ ΚΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΔΥΣΚΟΛΑ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΙΜΑ ΣΤΗΝ ΓΕΛΟΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΛΟΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΕΛΟΙΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΠΑΧΥΛΑ ΣΙΤΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ.

    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΒΑΡΙΕΜΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΝ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ, ΑΝ ΚΑΙ Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΣΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΗ ΛΕΞΗ ΩΣ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΕΛΑ.

    ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΛΙΓΑ ΚΙ ΑΝ ΕΧΕΙΣ (ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΟΧΙ) ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΗ ΙΔΕΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΡΙΞΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ. ΠΟΥ ΞΕΡΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΜΠΝΕΥΣΤΕΙΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΓΡΑΨΕΙΣ ΤΕΤΟΙΟ ΑΡΘΡΟ.

    http://isxys.blogspot.com/p/blog-page_01.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ε όχι και φίδι! Ούτε για γαλιάντρα δεν κάνει qualify: μολητήρι και πολύ τού πάει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στρατηγική είναι No Money No Honey και στο δια ολο γιατί χωρίς αυτά δεν έχουν λόγο να κρατάνε της καρέκλες τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ τα στρογγυλεύει ο κειμενογράφος.
    Δηλαδή το παράνομο -εκβιαστικό -κτηνώδες και αντικοινωνικό χαράτσι των ακινήτων στη ΔΕΗ, θα πάμε να το πληρώσουμε έτσι επειδή γουστάρει ο παπαρολόγος Βενιζέλος;;;
    Όχι μόνο ο έσχατος των υπουργών οικονομικών της ΕΕ και άσχετος οικονομολόγος,αλλά και αναποτελεσματικός στην σύλληψη εισροή παλαιοτέρων φόρων (ΤΑΠ-Φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας),νόμος στο γόνατο επί δικαίων και αδίκων αλλά και παράνομος κατά τον επίτροπο ενέργειας της ΕΕ.
    Ε λοιπόν αυτό το αυθαίρετο χαράτσι δεν πρέπει να πληρωθεί απο κανένα, παρά την πλύση εγκεφάλου των ΜΜΕ περί του αντιθέτου, γιατί νόμος που εκβιάζει παύει να είναι νόμος καταργούμενος στη πράξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ακούστε εδώ παιδιά, τα λεφτά που θέλει το κράτος είναι δεδομένα και θα τα πάρει θέλετε δεν θέλετε!!!
    Αν δεν πληρώσεις τη ΔΕΗ θα στο βάλει στα διόδια, δεν πληρώνεις ΔΕΗ θα στο κόψει από το μισθό, δεν παίρνεις μισθό από το επίδομα ανεργίας, δεν παίρνεις επίδομα ανεργίας από τη βενζίνη κτλ.
    Θα πληρώνεις μέχρι να λιώσεις, οπότε το δικό σου "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" είναι το δικό μου "ΠΛΗΡΩΝΕ ΕΣΥ ΜΑΛ___".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αντί να τρίζει ο ζυγός τρίζει τ αλέτρι!

    Ο Πινοσέτ ήρθε, όχι επειδή ήταν εγκάθετος της cia, ακόμα και ο Γαβράς το είπε, αλλά γιατί έκαναν απεργία οι φορτηγατζήδες.

    Τελος πάντως, τι να πούμε. Λεμε εδώ και πολύ καιρό ότι δεν πάμε καλά και αυτό σημαίνει ότι ο πάσα ένας βγαίνει και πετάει τα δηλητήρια του.

    Τώρα θα μας νουθετεί και ο Δοξιάδης!!

    Ρε πού καταντήσαμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτό το Χαράτσι Θα Είναι ΤόοόοΟΟ

    Βατερλώ Τους!

    Κάτι μου το Λέει
    πώς
    Κάπως Έτσι Έπεσε Η Θάτσερ!

    Υπομονή!

    Ά και κάτι συμπλήρωμα:

    Ο Φασισμός με ή χωρίς την
    στρατηγική του,

    Φέρνει Οργή!

    Μεγάλη!

    Τσουνάμι Οργής Έρχεται!

    Καθ΄Οδόν Ευρίσκεται,

    Αχός Βαρύς Ακούγεται....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τί έγινε ρε παιδιά; Τί απότομη αύξηση τού βαθμού ετοιμότητας είναι αυτή; Αν το εννοείτε, να οργανώσω κίνημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ναί Ανακόντα, αλλά ...αφού είδαμε τι μας συνιστά ο γράφων, άρα πρέπει να προσέξουμε "μην κάνουμε ζημιά¨" όπως μας λέει!

    Βέβαια, πώς το εννοεί "οργή με στρατηγική", είναι περίεργο.
    Η στρατηγική όπως ξέρουμε, θέλει ψυχραιμία.
    Οργή και ψυχραιμία, δεν πάνε μαζί. Πάνε;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.