20/11/11

Ισπανία: νίκη της δεξιάς με απόλυτη πλειοψηφία

της Cristina Quicler        L’Express
Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο  Ραχοί,
ενώ ψηφίζει την Κυριακή στη Μαδρίτη.


Το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνου  Ραχοί κέρδισε με συντριπτική νίκη τις εκλογές, σύμφωνα με τα πρώτα έξιτ πολ. Προηγείται του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, στην εξουσία από το 2004.

Καμία έκπληξη. Η ισπανική δεξιά κέρδισε με συντριπτική νίκη τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, όπως αναμενόταν . Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Μαριάνου Ραχόι κερδίσε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με τα έξιτ πολ που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση TVE. Το Λαϊκό Κόμμα φέρεται να κερδίζει 181-185 έδρες, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, στην εξουσία από το 2004, δεν θα είχε πάνω από 115 έως 119 έδρες. 

Η νίκη ήταν αναμενόμενη σε μια χώρα που επλήγη σκληρά από την κρίση και την ανεργία, τα μέτρα λιτότητας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης την έκαναν πολύ αντιδημοτική. Αλλά το ΛΚ πραγματοποίησε εκστρατεία για νέα μέτρα λιτότητας, για να μπορέσει η χώρα να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της και να καθησυχαστούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές που αμφισβητούν την φερεγγυότητα της χώρας για μήνες. 

Για τα άλλα κόμματα, το καταλανικό εθνικιστικό κόμμα (Convergencia i Unio) φέρεται να καταλαμβάνει 13 έως 15 έδρες, ενώ ο οικολογικός-κομμουνιστικός συνασπισμός (Ενωμένη Αριστερά, Izquierda Unida) 9 έως 11. 

Αυτή η τελευταία παράταξη, η οποία είχε μέχρι τώρα μόνο δύο βουλευτές, έλπιζε μια άνοδο, απηχώντας της διαμαρτυρίας των «εξοργισμένων» που αναπτύχθηκε στη χώρα τους τελευταίους μήνες, εκφράζοντας μια ευρέα άρνηση προς τα μεγάλα κόμματα.

Το πολιτικό σκέλος της ΕΤΑ μπαίνει στο Κοινοβούλιο
Τέλος, πάντα σύμφωνα με τα έξιτ πολ, ο βασκικός αυτονομιστικός συνασπισμός Amaiur, που προέρχεται από το κίνημα Μπατασούνα, την πολιτική πτέρυγα της παράνομης από το 2003 ΕΤΑ, μπήκε στο ισπανικό Κοινοβούλιο, με 6-7 έδρες. 


11 σχόλια:

  1. "...ο βασκικός αυτονομιστικός συνασπισμός Amaiur, που προέρχεται από το κίνημα Μπατασούνα, την πολιτική πτέρυγα της παράνομης από το 2003 ΕΤΑ, μπήκε στο ισπανικό Κοινοβούλιο, με 6-7 έδρες."

    Βρε, βρε, βρεεεε, τι να πω; Να ευχηθώ και στους Ιρλανδούς, στους Σκωτσέζους, και στους Ουαλλούς: Παιδιά και στα δικά σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η απαντηση στο ερωτημα ειναι μαλλον "ad mare incgnitae"...
    @ Αγαπητο Πιγκουινο
    α)οι Σκωτζεζοι εθνικιστες ειναι το πρωτο κομμα στο κοινοβουλιο της Σκωτιας (αυτο που τους ενδιαδερι εξαλλου)και αναμενονται εξελιξεις μεταξυ 2012-2014....Το ενδιφερον ειναι οτι η Σκωτια υπο την καθογηγση τους ειναι η μονη περιοχη του Ηνωμενου Βασιλειου με ΘΕΤΙΚΟ συντελεστη αναπτυξης αυτη τη χρονια...
    β)οι Ουαλοι Εθνικστες ειναι επισης ενισχυμενοι στην Ουαλια.
    γ)οι Εθνικστες της Κορνουαλης (εμβλημα τους το λαβαρο του Αγιου Δαβισ δηλαδη μαυρη σημαια με λευκο ισοσκελη-"ελληνικο" σταυρο) δηαλδη δεν εχουν ψυχη για να τους ευχηυθουμε και αυτους καλη τυχη μεσα στην προσεχη δεκαετια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Χρήστο, καλημέρα, καλή εβδομάδα!
    "ad mare incοgnitum", λες να ξανακατακτήσουν καμιά Αμερική; Ποιοι θα είναι οι Ινδιάνοι όμως;

    @ Πιγκουίνο, καλημέρα, καλή εβδομάδα!
    Για τους Βάσκους, να χαιρόμαστε, διότι κάπου είναι "οι Κούρδοι της Ισπανίας και της Γαλλίας", είναι άλλωστε μεγάλη ιστορία. Να δούμε τι θα καταφέρουν στη Γαλλία.
    Για τους αγγλόφωνους που αναφέρεις, δεν έχω γνώμη ακόμα. Αυτό που προβληματίζει είναι το εύρος του φαινομένου των ζητουμένων αποσχίσεων στην ΕΕ και την αγωγή αυτού στην Ελλάδα, εννοώ την Θράκη όπου οι Μουσουλμάνοι Έλληνες λέγονται όλο και περισσότερο "Τούρκοι" με όλες τις συνέπειες που συνεπάγονται μελλοντικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Καλημερα και καλη εβδομαδα και σε σενα Κριστιαν. Εννουσα "αχαρτογραφητα νερα" αν αναλογιστουμε και την οικονομικη κριση ππου μαστιζει ΚΑΙ αυτην την χωρα...
    Τωρα για τους Σκωτους και Ουαλους ειδκα για τους δευτερους δεν θα επερνα και ορκο οτι ειναι πλεον αποκλειστικα αγγλοφωνοι (απο προπερσι για να προσληφθει καποιος στην Ουαλικη αστυνομια θα περπει να ξερει και Ουαλικα τα οποια δεν ειναι απλως διαφοερικο γλωσσα απο τα αγγλικα αλλαανηκουν σε διαφορετιικο γλωσσικο κλαδο.\
    Για την Β.Ιρλανδια η πιο σωστα για τις 6 κομητιες του Ωλστερ ας ευχηθουμε καλη επανενωση με την Ιρλανδια γιατι η Β.Ιρλανδια δεν εναι παρα`προιον αρπαγης των Αγγλων κυριως αλλα αυτο ειναι μεγαλη Ιστορια...
    Με ολο το σεβασμο διακρινω μια ανυσηχια για Βρετανη -Κορσικη και Φλανδρα? (και οχι μονο γιατι το Gascon Γασκωνος προερχεται απο το Basque Βασκος)Παντως συμεριζομαι την ανυσηχια`σου για την Θρακη ΜΑΣ
    Καλα να περνας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Χρήστο
    Ναι Χρήστο ορθά διακρίνεις την ανησυχία μου, ίσως αδικαιολόγητα και εγωιστικά, με απαρχή την «ανεξαρτησία» του Κοσσόβου.
    Κάθε περίπτωση διαφέρει και δεν θα τις αναλύσω εδώ.
    Για τη Φλάνδρα που αναφέρεις, θα ήταν απαρχή εξαφάνισης ενός ευημερούς κράτους με το οποίο έχω ιδιαίτερους δεσμούς, και με πονάει.
    Μια και μιλάμε για αυτό το κράτος, και το έφερε η συζήτηση σχετικά με την Ουαλία, ίσως να μη γνωρίσεις τους ιστορικούς δεσμούς της με την Βαλλονία . Στα γαλλικά, το μέρος αυτό λέγεται Wallonie, που στα βελγικά γαλλικά προφέρεται «Ουαλλονί» ήτοι «Ουαλλονία» όπου μιλιούνται –σήμερα ακόμα αλλά πολύ λίγο- τα «Ουαλλονικά», γλώσσα κελτικής προέλευσης όπως είναι οι Βέλγοι. Λέγεται λοιπόν ότι οι νότιοι Άγγλοι είναι Βέλγοι που ξέφυγαν από τον Καίσαρα το 47 Π.Χ. και τη κατάληψη του Βελγίου από τους Ρωμαίους. Η ρωμαϊκή εκστρατεία συνεχίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία για αυτό τον λόγο. Τα ουαλικά, όπως και τα ιρλανδικά, τα βρετονικά, ορισμένες ελβετικές διαλέκτους είναι κέλτικές γλώσσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρήστο έχεις δίκιο, για την Κορνουάλη δεν το ήξερα. Ειδικά τούς Άγγλους όμως τούς έχω άχτι. Γιατί μάς κάνουν το "δάσκαλο" στο νησί μας (την Κύπρο), ότι και καλά καταπιέζαμε τούς Τουρκοκύπριους, αλλά τις βρωμιές τους στα νησιά τους δεν τις πολυδιαφημίζουν.

    Υ.Γ. Πάντα συμπαθούσα τον Σων Κόννερυ...
    Και τον Μελ Γκίμπσον επίσης!

    Κριστιάν, πολύ σωστά επισημαίνεις για τη Θράκη. Από την άλλη όμως υπάρχει και μια μεγάλη διαφορά: Οι Σκωτσέζοι, οι Ουαλλοί, οι Βάσκοι κλπ, ζούσαν ανέκαθεν εκεί και οι άλλοι τούς υπέταξαν. Άρα έχουν μαζί τους το δίκιο αυτού που θέλει να ελευθερωθεί. Απεναντίας στη Θράκη ζούσαν πάντα Έλληνες και αυτοί που είναι πραγματικά τουρκογενείς είναι πολύ λίγοι και είναι τα απομεινάρια τών πρώην κατακτητών. Για το ότι κάνουν πολύ θόρυβο και προσπαθούν να προσεταιριστούν και τούς Πομάκους και τούς Ρομά, ευθύνη έχει καθαρά το φοβικό/δωσιλογικό ελληνικό κράτος που τούς έχει αφήσει και αλωνίζουν στην περιοχή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Κριστιαν σε ευχαριστω που εθεσες το θεμα στς σωστες του διαστασεις ηιατι για να παραφρασω μαι γαλλικη ταινια ηια ολα φταιει η "περιπτωση του Κοσοβου αν και για να ειμαι ειληκρινης ως συμπαθων την Σερβια (ο δημος Λευκμαιων του οποιου ημουν δημοτης ειχε αδελφοποιηθει με το Ουροσεβατσς της Σερβιας) ειναι για μενα μια επωσηνη αναμνηση και ευελπιστω οτι μια μερα θα αποδοθει δικαιοσυνη...
    Για τους Βελγους εχω διαβασει παραπλησια πραματα με αυτα που γραφεις οτι το 100π.χ. λιγο μετα την εναρξη της κινησεωης των Γερμανικων φυλων που θα αργοτερα θα εδιναν στο Καισαρα την αφορμη για να εισβαλει "προς εκδιωξη των Γερμανων του Αριοβιστου", τ Βελγικα φυλα αρχισαν να μεταναστευουν απο την Βελγικη Γαλατια (σημερινο Βλγιο και βορεια Γαλλια)στην Βρετανια υποτασοντας τους Νοτιους Βρετανους και κοβωντας νομισματα επηρεασμενα απο τα νομισματα του Φιλλιπου Β! της Μακεδονιας.Οι σημανικοτερες φιλεσ τους ηταν οι Υρινοβαντες (με πιο γνωστο Φυλαρχο τον Κουνομπελινο το προτυπο του Κουνμπελιν του Σαικσπηρ) και οι Ικενι (πιο γνωστοι ηγετες τους ηταν ο Πσετουργος και λιγο αργοτερα η χηρα του η Μπουδικα)
    Με ολο το σεβασμο εχω ακουστα τη Βαλλωνια αλλα για τους "λαθος" λογους (βλεπε τα βαλλονικα συνταγματα του Ισπανικου στρατου στον Τριακονταετη πολεμο, διασημα για την μαχητικοτητα τους ) οπως και για την Βαλλονικη Λεγεωνα αστον Δευτερο Παγκοσμιο Πολεμο (βλεπε Λεον Ντεγρελ) Αν θεωρεις οτι αυτες οι αναφορες ειναι δυσαρεστες σε εσνα εχεις το δικαιωμα να τις διαγραψεις καθω δεν μου αρεσει να ενοχλω τους αλλους για πλακα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Πιγκουινε ουτε καιεγω τους συμπαθω ιδιατερα τους Αγγλο-Σαξωνες (τους "τρωω στην μαπα" μετα συγχωρησεως επι καθημερινης βαεως, τωρα το πως βρεθηκα εκει ειναι μια μεγαλη Ιστορια για την οποια εν μερει ευθηνεται και ενας γνωστος καθηγητης στο Ιστορικο-αρχαιολογικο Αθηνων)Παρεπιντοντως για το θεμα τηε Κυπρου εχεις απολυτο δικαοι καθως περι το BBC History Magazine ειχε ενααρθρο για την Κυπρο στο οποιο παρουσιαζε οστα... Τουρκοκυπριων αγνοουμενων και δεν εγραφε οθτε μια λεξη γιατους 1619 Ελλαδιτες και Ελληνοκυπροιες αφνουμενους) και μιλαμε για ενα κατα τα αλλα σοβαρο εντυπο...
    Αλλα θα ερθει η ωρα τους....
    Το μονο ποπυ φοβαμαι ειναι αν διαασπαστει η Βρετανια η Γεραμνια θα γινει ακομα πιο ανεξλεγξτη απο τριν εκτος αν η Ρωσσια σωσει ην Ευρωπη για τουλαχιστον τριτη φορα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "...τους "τρωω στην μαπα" μετα συγχωρησεως επι καθημερινης βαεως..."

    Κοίτα, αν σού παραμπαίνουν στη μύτη και στη σπάνε, κάνε και συ μια κακιούλα: την επόμενη φορά που θα επιστρέψεις εκεί από Ελλάδα, πήγαινέ τους αντηλιακά (για δώρο...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ ΠΙΓΚΟΥΙΝΟ
    Συμφωνώ με την ανάλυση σου, απλώς δεν ήθελα να επεκταθώ σε όλες τις περιπτώσεις που είχες αναφέρει στο πρώτο σχόλιο σου.
    @ Χρήστο Βούλγαρη
    Αφού λες μόνος σου ότι ό, τι άκουσες για τη Βαλλονία ήταν για «λάθος» λόγους, δεν έχω τίποτα να προσθέσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.