7/4/12

«Στο επίκεντρο η ασφάλεια της ΕΕ» Η Κύπρος καλείται να διαχειριστεί ως προεδρεύουσα επιχειρήσεις και αποστολές


Φωτογραφία
ΗΚυπριακή Δημοκρατία, στο εξαάμηνο της άσκησης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, θα συνεργαστεί στενά και εποικοδομητικά με τους εταίρους της μέσα σε κλίμα συναίνεσης για να προωθήσει τις πολιτικές της ΕΕ στα διάφορα θέματα, τόνισε ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης στην Ημερίδα για Θέματα Κυπριακής Προεδρία για τα Στελέχη του Υπουργείου Άμυνας και της Εθνικής Φρουράς. «Ως προεδρία», είπε, «θα συνεργαστούμε με καλή θέληση με τα υπό ένταξη κράτη περιλαμβανομένης και της Τουρκίας και εάν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί δεν θα είναι πρόβλημα για την Κύπρο, αλλά πρόβλημα της Τουρκίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την ίδια την Ε.Ε. Επανέλαβε επίσης ότι «όταν προεδρεύουμε εκπροσωπούμε την Ένωση και δεν υπηρετούμε τις εθνικές μας επιδιώξεις».Σύμφωνα με τον κ. Ηλιάδη το ΥΠΑΜ «είναι έτοιμο να ασκήσει με επάρκεια και να διαχειριστεί με σύνεση και υπευθυνότητα τα ευαίσθητα θέματα της ασφάλειας και της άμυνας και να υπηρετήσει θετικά τη συλλογική ασφάλεια των ευρωπαϊκών κρατών και των λαών της Ευρώπης». 
 
Στο πλαίσιο της προεδρίας, συνέχισε, θα διαχειριστούμε τα θέματα της κληρονομούμενης ημερήσιας διάταξης του Συμβουλίου της Ε.Ε όπως είναι οι τρέχουσες συνεργασίες, οι επιχειρήσεις και οι αποστολές της ΕΕ. Θα προωθήσουμε επίσης την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ καθώς και τα θέματα της θαλάσσιας ασφάλειας. «Κατά την προεδρία μας θα επιδιώξουμε να αναδείξουμε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, θεωρώντας ότι η ΕΕ μπορεί και πρέπει να βοηθήσει ουσιαστικά τους λαούς της Μέσης Ανατολής να οικοδομήσουν δημοκρατικούς θεσμούς, δημοκρατικές κοινωνίες, δημοκρατικά κράτη», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Ηλιάδης, επισημαίνοντας ότι εδώ είναι που καλείται η ΕΕ να διαδραματίσει ρόλο και να συμβάλει στη διαμόρφωση σύγχρονων κρατών με σεβασμό στα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα. 
 
Ο υπουργός Αμυνας σημείωσε ότι η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και οι απειλές για πάγωμα της ενταξιακής της διαδικασίας κατά την Κυπριακή Προεδρία προσβάλλουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στους οποίους η Τουρκία επιδιώκει να ενταχθεί και σαφώς ενοχλούν τους Ευρωπαίους εταίρους.
 
Οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι δεν διαθέτουμε στρατιές εμπειρογνωμόνων και ειδικών, ούτε και διαθέτουμε προηγούμενη πείρα, είπε, σημειώνοντας παράλληλα ότι τίποτε δεν μας εμποδίζει να είμαστε σοβαροί, εργατικοί και αντικειμενικοί ως Προεδρία και να υπηρετήσουμε δημιουργικά τα συμφέροντα της Ένωσης. «Αυτό το μπορούμε», είπε.

Σύνοδος των Ευρωπαίων ΥΠΑΜ στη Λευκωσία 

Ο κ. ΗΛΙΑΔΗΣσημείωσε ότι το Υπουργείο Άμυνας έχει ήδη αναλάβει ορισμένες υποχρεώσεις από το πρώτο εξάμηνο του 2012 καθώς η Δανία δεν συμμετέχει στα θέματα ασφάλειας και άμυνας της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, είπε, έχουμε αναλάβει την προεδρία του Μηχανισμού ΑΘΗΝΑ που είναι ο οργανισμός που διαχειρίζεται τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ε.Ε εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων, τα καθήκοντα αναπλήρωσης του προέδρου της Ομάδας Εργασίας του Πρωταρχικού Στόχου που είναι όργανο που μελετά και προωθεί τις αμυντικές δυνατότητες της Ε.Ε. καθώς και της προεδρίας της Στρατιωτικής Επιτροπής και της Ομάδας εργασίας της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, το Υπουργείο Άμυνας θα διοργανώσει στην Κύπρο τις άτυπες συναντήσεις των Υπουργών Άμυνας καθώς και των Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής. Θα διοργανώσει επίσης αριθμό σεμιναρίων στην Κύπρο, τις Βρυξέλλες, το Παρίσι για διάφορα θέματα που αφορούν μεταξύ άλλων τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ασφάλεια, είπε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.