2/4/12

«Χαμπερντάρ»: «Όλα έτοιμα για άνοιγμα του Βαρωσιού»

Εχουν γίνει όλες οι προετοιμασίες για άνοιγμα του Βαρωσίου σε περίπτωση που καταρρεύσουν οι συνομιλίες, γράφει σήμερα ο αρθρογράφος της Χαμπερντάρ, Ρασίχ Ρεσάτ. Τον περασμένο μήνα, προσθέτει, ο Τ/κ ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς και ανώτατους αξιωματικούς επισκέφθηκε μυστικά την περιφραγμένη πόλη και εξέτασε επιτόπου τα σχέδια.

Σύμφωνα με τον κ. Ρεσάτ, τα σχέδια για το Βαρώσι θα δημοσιοποιηθούν μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ΓΓ του ΟΗΕ στις 19 Απριλίου και όχι μετά την 1η Ιουλίου όπως έχει αναφερθεί.
Η επιστροφή των περιουσιών στους Ε/κ και αλλοδαπούς που θα εγκατασταθούν στην πόλη θα γίνει μέσω της λεγόμενης επιτροπής ακίνητης περιουσίας.
www.kathimerini.com.cy με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Κινήσεις αιφνιδιασμού ετοιμάζει η Τουρκία
Μέτρα άσκησης πίεσης προς την ε/κ πλευρά προκειμένου να την εκθέσει στα μάτια της διεθνούς κοινότητας
Του Νίκου Στέλγια


Ένα δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ», το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη Δευτέρα, προκάλεσε πολιτική θύελλα και τροφοδότησε διάφορα σενάρια για το μέλλον του Κυπριακού στις δυο πλευρές της πράσινης γραμμής. Δίχως να διευκρινίσει τις πηγές του, το τουρκικό δημοσίευμα έκανε λόγο για την επικείμενη επιστροφή της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου στους κατοίκους της υπό τουρκική κυριαρχία. Με τη δημοσίευση της συγκεκριμένης είδησης, διάφοροι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι αναλυτές και πολιτικοί έσπευσαν να σχολιάσουν τα σενάρια γύρω από το μέλλον των συνομιλιών στο Κυπριακό. Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα επέλεξε να διατηρήσει τη σιωπή της μέχρι τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας.
Η τουρκοκυπριακή ηγεσία επιχείρησε να αποσιωπήσει τις φήμες γύρω από την πρόσφατη επίσκεψη του Ντερβίς Έρογλου στην τουρκική πρωτεύουσα. Μιλώντας σε Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους, ο ίδιος ο Τ/κ ηγέτης απέφυγε να τοποθετηθεί σχετικά με το περιεχόμενο των πρόσφατων συνομιλιών της τ/κ πλευράς με την τουρκική κυβέρνηση. «Οι φήμες για το Βαρώσι δεν έχουν βάση. Το Βαρώσι είναι κομμάτι της ΤΔΒΚ. Η εξουσία στο Βαρώσι ανήκει στο κράτος. Το κράτος θα αποφασίσει για το μέλλον του Βαρωσιού, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ΤΔΒΚ», τόνισε σε ό,τι αφορά τα σενάρια για το μέλλον της κλειστής πόλης ο Τ/κ ηγέτης. Σύμφωνα με τον Έρογλου, η συζήτηση για το Βαρώσι είναι κομμάτι της συνολικής λύσης του Κυπριακού και η τ/κ πλευρά δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει κανένα βήμα σε αυτό το πεδίο πριν από την τελική συμφωνία για το Κυπριακό.
Σε συμφωνία με τις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη, ο «υπουργός Εξωτερικών», Χουσεΐν Όζγκιουργκιουν άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά εν όψει της 1ης Ιουλίου. Η τοποθέτηση του «υπουργού», ήλθε λίγες ώρες μετά τη σχετική τοποθέτηση του υπουργού Ε.Ε. της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς. Ο κ. Μπαγίς, ο οποίος διατηρεί διάφορες οδούς επικοινωνίας με την τ/κ Δεξιά, επισήμανε ότι δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με τις φήμες για το μελλοντικό καθεστώς του Βαρωσιού.
Τ/κ δημοσιογραφική πηγή, η οποία παρακολουθεί από κοντά τις κινήσεις της τ/κ ηγεσίας και της Άγκυρας επισήμανε στην «Κ» ότι οι νέες φήμες για το μελλοντικό καθεστώς του Βαρωσιού είναι κομμάτι της νέας στρατηγικής της τουρκικής πλευράς, η οποία δρομολογείται λίγους μήνες πριν από την ανάληψη της κυπριακής προεδρίας της Ε.Ε. Κατά την άποψη της τ/κ πηγής, στο άμεσο μέλλον, η τουρκοκυπριακή πλευρά ενδέχεται να χρησιμοποιήσει διάφορα «επικοινωνιακά τεχνάσματα» για να εντυπωσιάσει την ελληνοκυπριακή και διεθνή κοινή γνώμη. Με τη συγκεκριμένη άποψη συμφώνησε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας και ο δημοσιογράφος, Μετέ Τούμερκαν, ο οποίος παρακολουθεί από κοντά την πολιτική γραμμή της τ/κ ηγεσίας. Σε ένα νέο άρθρο γνώμης, ο κ. Τούμερκαν επισήμανε ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία πλέον αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σε περίπτωση που διακοπούν οι συνομιλίες μετά την 1η Ιουλίου. Κατά την άποψη του δημοσιογράφου, οι φήμες που ήλθαν στο προσκήνιο δεν τέθηκαν σε καμία περίπτωση επί τάπητος κατά την πρόσφατη επίσκεψη του τ/κ ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου στην Άγκυρα. Κατά την άποψη του κ. Τούμερκαν, στην πρόσφατη σύνοδο της Άγκυρας για το Κυπριακό, η τουρκική κυβέρνηση συμφώνησε με την τ/κ ηγεσία ότι η ημερομηνία της 1ης Ιουλίου αποτελεί ορόσημο για το Κυπριακό. Σύμφωνα με τον κ. Τούμερκαν, μετά την ενδεχόμενη διακοπή των συνομιλιών την 1η Ιουλίου, η τ/κ ηγεσία ενδέχεται να λάβει νέες «πρωτοβουλίες» και να αναζητήσει νέα «μέσα πίεσης». Το μέλλον του Βαρωσιού ενδέχεται να είναι ένα από αυτά τα «μέσα πίεσης».
Τούρκοι αναλυτές, οι οποίοι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, διευκρινίζουν ότι δεν είναι σε θέση να διαβεβαιώσουν το δημοσίευμα της «Μιλιέτ». Παρόλα αυτά υπογραμμίζουν ένα σημαντικό σημείο: Η τουρκική κυβέρνηση επιβάλλει αυστηρό έλεγχο στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης σε ό,τι αφορά τη δημοσίευση λεπτομερειών σχετικά με το περιεχόμενο των συνομιλιών της με την τ/κ ηγεσία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δημιουργούνται σημαντικά ερωτήματα ως προς τη μέθοδο με την οποία η «Μιλιέτ» απέκτησε πρόσβαση σε λεπτομέρειες, οι οποίες αφορούν το υποτιθέμενο τουρκικό σχέδιο για το μέλλον των Βαρωσιού. «Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Η τακτική του εντυπωσιασμού πάντα αποδίδει αποτελέσματα. Το σίγουρο είναι ότι η Άγκυρα επιχειρεί να στείλει το μήνυμα ότι θεωρεί ως ορόσημο την ημερομηνία έναρξης της κυπριακής προεδρίας», επισημάνει χαρακτηριστικά στην «Κ» τουρκική δημοσιογραφική πηγή.
* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη
www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.