18/6/12

Αίγυπτος: Η χούντα θα ασκεί ασφυκτικό έλεγχο στον νέο πρόεδρο

Το στρατιωτικό συμβούλιο θα αναλάβει νομοθετικό ρόλο και θα ελέγχει τον προϋπολογισμό
Αίγυπτος: Η χούντα θα ασκεί ασφυκτικό έλεγχο στον νέο πρόεδρο
Ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Αίγυπτο, ωστόσο ο νικητής δύσκολα θα αποφύγει τον έλεγχο της στρατιωτικής χούντας.Ολοκληρώθηκε την Κυριακή  ο β' γύρος των προεδρικών εκλογών στην Αίγυπτο με περισσότερους από 50 εκατομμύρια πολίτες να προσέρχονται στις κάλπες προκειμένου να επιλέξουν μεταξύ δύο υποψηφίων: του συντηρητικού Ισλαμιστή Μοχάμεντ Μορσί και του «εκλεκτού» του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, Αχμέντ Σαφίκ.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αναλυτές, όποιος και αν αναδειχθεί νικητής στις πρώτες ελεύθερες προεδρικές εκλογές μετά την πτώση του δικτάτορα, η στρατιωτική χούντα θα είναι αυτή που θα συνεχίσει να έχει τον έλεγχο της χώρας - παρά την υποτιθέμενη παράδοση της εξουσίας στους πολίτες την 1η Ιουλίου.

Είναι τόσο μεγάλη η δύναμη της χούντας που οι στρατηγοί, όπως επισημαίνουν ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα, ετοιμάζονται να καθορίσουν τις εξουσίες του επόμενου προέδρου, με προσωρινή συνταγματική δήλωση που αναμένεται να ανακοινωθεί ακόμη και τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με αυτή, το στρατιωτικό συμβούλιο θα αναλάβει νομοθετικό ρόλο και θα ελέγχει τον προϋπολογισμό μετά τη διάλυση της βουλής, στην οποία κυριαρχούσαν οι Ισλαμιστές, με δικαστική εντολή την περασμένη εβδομάδα. Οι στρατηγοί πιθανώς να αναλάβουν και το έργο του διορισμού της 100μελους συνέλευσης που θα είναι υπεύθυνη για την κατάρτιση του νέου συντάγματος της χώρας. Αυτό θα τους επιτρέψει να ασκήσουν όχι μόνο τεράστια επιρροή στο κείμενο που θα καθορίσει το μέλλον της Αιγύπτου αλλά και να διασφαλίσουν το πολιτικό τους μέλλον.

«Δεν εμπιστεύομαι τη διαδικασία. Αισθάνομαι ότι όλα είναι προσχεδιασμένο και τώρα κάνουμε απλά αυτό που ήταν μέρος του σχεδίου» είπε η Άσμα Φαντίλ, μία νέα γυναίκα, έξω από εκλογικό κέντρο του Καΐρου. Η ίδια, προσέθεσε, ότι έχασε την εμπιστοσύνη της στην πολιτική διαδικασία, έπειτα από τη διάλυση της βουλής την περασμένη εβδομάδα. Μετά την πρώτη ημέρα των προεδρικών εκλογών το Σάββατο, η Μουσουλμανική Αδελφότητα προσπάθησε να κερδίσει το εκλογικό σώμα, υποστηρίζοντας ότι η νίκη του Μορσί είναι η μοναδική ελπίδα που έχει ο λαός για να ολοκληρωθεί η επανάσταση και να φύγει ο στρατός από την εξουσία.

Ο Σαφίκ, πρώην αρχηγός της Αεροπορίας και τελευταίος πρωθυπουργός του Μουμπάρακ, είναι στενά συνδεδεμένος με τον στρατό και ενδεχόμενη νίκη του θα σημάνει ομαλότερες σχέσεις με τους πανίσχυρους στρατηγούς. Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι η επικράτησή του θα ισοδυναμεί με μία απολυταρχική κυβέρνηση που με τη στήριξη του στρατού θα αποτελέσει τη συνέχιση του προηγούμενου καθεστώτος.

Το ίδιο δεν θα συμβαίνει με τον Μορσί και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, αφού αν νικήσει αναμένεται να έρθει σε σύγκρουση με τον στρατό ως προς τις σφαίρες εξουσίας του καθένα. Ο νικητής αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα την ερχόμενη Πέμπτη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.