20/12/12

Αύξηση των Τουρκικών επενδύσεων στον αγροτικό τομέα της πΓΔΜ

photo
Η πΓΔΜ θα ενισχύσει την παραγωγή αχλαδιών με τις νέες Τουρκικές επενδύσεις. [AFP]

Η ομοσπονδία γεωργών της πΓΔΜ ελπίζει να αυξήσει τη συνεργασία πΓΔΜ-Τουρκίας ξεκινώντας ευρείας κλίμακας παραγωγή αχλαδιών. Η πρωτοβουλία ήταν αποτέλεσμα πρόσφατης επίσκεψης Τούρκων επιχειρηματιών από την πόλη Μπούρσα, όπου παράγεται το 80 τοις εκατό των φρούτων στην Τουρκία.Η ομάδα επισκέφθηκε την περιοχή Πελαγκόνια της πΓΔΜ, όπου συναντήθηκαν με αγρότες και εξέτασαν ευκαιρίες για επενδύσεις. Σχεδιάζουν επίσης τη λειτουργία κέντρου εξαγοράς φρούτων και σύνδεσμο συνεργασίας.

"Αποστολή μας είναι να ενισχύσουμε το κέρδος για τον αγρότη της πΓΔΜ. Σε σύντομη χρονική περίοδο, αναμένουμε θέσπιση συνεργασίας με την Tuyap Fairs με τη βοήθεια Τούρκων αγροτών που καλλιεργούν αχλάδια, και προσέλκυση νέων επενδύσεων. Έπειτα από συζητήσεις με τους Τούρκους επιχειρηματίες, πιστεύουμε πως μια πολύ αγαπημένη ποικιλία αχλαδιών στην Ευρώπη μπορεί να καλλιεργηθεί στην πΓΔΜ", δήλωσε ο Αντρέα Σεκουλόβσκι, πρόεδρος της ομοσπονδίας, στους SETimes.

Επί του παρόντος, η αγορά αχλαδιών της πΓΔΜ έχει έλλειμμα. Το 1991, υπήρχαν 1 εκατομμύριο αχλαδιές, ωστόσο ο αριθμός έχει μειωθεί σε περίπου 360.000.Βακτηριακές νόσοι και η έλλειψη εμπειρογνωμοσύνης σε ό,τι αφορά στις καλλιέργειες αποτελούν τις βασικές αιτίες για τη μείωση της αγοράς αχλαδιών στη χώρα.Ο Ερντοάν Ντζελαντίν, Τούρκος επιχειρηματίας και εκπρόσωπος της Tuyap Fairs, δήλωσε στους SETimes πως η ομάδα του εντόπισε θετικό επενδυτικό κλίμα στην πΓΔΜ.

"Οι επιχειρηματικές σχέσεις δημιουργήθηκαν σε γεωργική έκθεση στη Μπούρσα όπου ο πρόεδρος (της ομοσπονδίας) Σεκουλόβσκι και ο υφυπουργός γεωργίας συζήτησαν με Τούρκους επιχειρηματίες για την καλλιέργεια αχλαδιών. Τέτοιου είδους συναντήσεις αποτελούν ευκαιρία για ενίσχυση της επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ πΓΔΜ και Τουρκίας... και αναμένονται περισσότερα", δήλωσε ο Ντζελαντίν.

Οι Τουρκικές επενδύσεις στην πΓΔΜ αυξάνονται. Η Τουρκική TAV Company κατασκεύασε δυο αερολιμένες στη χώρα, ενώ οι επενδύσεις στον τομέα υγείας αυξάνονται. Η Τουρκία έκανε επίσης την είσοδό της στον τραπεζικό τομέα της πΓΔΜ με την Chevahir Holding."Η Τουρκική φίρμα Sutash επένδυσε στο γεωργικό τομέα, και η διοίκηση της επιχείρησης μας διαβεβαίωσε για τα σοβαρά σχέδιά τους για ανάπτυξη της επιχείρησης, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και πέραν αυτής", δήλωσε ο Ζόραν Κονιανόβσκι, υφυπουργός Γεωργίας και Δασοκομίας της πΓΔΜ, στους SETimes.

Οι επενδύσεις της Sutash επηρέασαν άλλες Τουρκικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στη γεωργία της πΓΔΜ. Στα νότια της χώρας, Τουρκικές επενδύσεις μίσθωσαν μεγάλες περιοχές κρατικής γεωργικής γης για μακροπρόθεσμη καλλιέργεια σοδειών, το οποίο παρακίνησε το ενδιαφέρον άλλων επενδυτών.
"Αναμένω πως οι Τουρκικές επενδύσεις στη γεωργία θα αυξηθούν επιπρόσθετα την προσεχή περίοδο. Η πΓΔΜ έχει εξαιρετικές προϋποθέσεις για γεωργία και συγκριτικά πλεονεκτήματα. Το γεωργικό προϊόν της πΓΔΜ είναι εξαιρετικής ποιότητας και εμείς, ως κυβέρνηση, καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες για να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις στη χώρα μας", δήλωσε ο Κονιανόβσκι στους SETimes.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

1 σχόλιο:

  1. Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά Σκοπιανοί. Δεν είναι μακρυά ο καιρός που πάλι θα παρακαλάτε την Ελλάδα, αλλά τότε και να θέλουμε δεν θα μπορούμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.