12/12/12

Οι Η.Π.Α. χαρακτηρίζουν ως τρομοκρατική ομάδα, μέρος των Σύριων επαναστατών

Το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών χαρακτήρισε επισήμως την επαναστατική συριακή ομάδα, Jabhat al-Nusra, ως παγκόσμια τρομοκρατική οργάνωση, καθώς η συγκεκριμένη ομάδα θεωρείται παράρτημα της  al-Qaeda στο Ιράκ.

Εδώ και ένα χρόνο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύουν το συριακό επαναστατικό κίνημα που που δρα για την ανατροπή του καθεστώτος του Bashar al-Assad. Εκατοντάδες εκατομμύρια δολαρίων έχουν δοθεί ως βοήθεια στους επαναστάτες μαχητές, μαζί με οπλισμό από τους Αμερικανούς συμμάχους και τις Αραβικές χώρες του Κόλπου.

Είναι η πρώτη φορά που οι Η.Π.Α. αναγνωρίζουν επίσημα τη σημαντική άνοδο της Ισλαμικής jihad στη συριακή αντιπολίτευση. Ο νέος χαρακτηρισμός, καταδεικνύει την προσπάθεια της κυβέρνησης Ομπάμα να «περιθωριοποιήσει τους εξτρεμιστές που έχουν αποκτήσει μεγάλη στρατιωτική ισχύ μέσα στην αντιπολίτευση», γράφει η εφημερίδα Washington Post.

Σε απάντηση αυτής της είδησης, τουλάχιστον 83 μονάδες των Σύριων επαναστατών υπέγραψαν αναφορά στην οποία εκφράζουν την αλληλεγγύη τους σ την ομάδα Jabhat al-Nusra, αποκηρύσσοντας την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών. Το παραπάνω γεγονός δείχνει το μέγεθος της ριζοσπαστικοποίησης της Συριακής αντιπολίτευσης.

Πρόσφατα δημοσιεύματα έδειξαν ότι η Jabhat al-Nusra και άλλες ομάδες που συνδέονται με την al-Qaeda, έχουν αποκτήσει σημαντικό ρόλο μέσα στην αντιπολίτευση.

Τον Οκτώβριο, η εφημερίδα New York Times δημοσίευσε άρθρο στο οποίο επιβεβαιώνονταν ότι «τα περισσότερα όπλα που μεταφέρονται με εντολή της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, προς ενίσχυση των Σύριων επαναστατών, φτάνουν στα χέρια ακραίων ισλαμιστών της jihad», παρά το γεγονός ότι αυτά τα όπλα αποστέλλονται με την άδεια και το συντονισμό των Ηνωμένων Πολιτειών.
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στην Washington Post, πως η CIA γνώριζε πολύ λίγα σχετικά με το που κατέληγε η αμερικανική υποστήριξη. «Χωρίς πραγματική πρόσβαση στην Συρία, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποιοί ακριβώς είναι», είπε χαρακτηριστικά.

Οι New York Times, σε δημοσίευμά τους αναφέρουν  πως η κυβέρνηση Ομπάμα έχει «αυξήσει τη βοήθεια προς τους επαναστάτες», χωρίς όμως να «δε γνωρίζει ποιοί πραγματικά είναι».
Ομάδα Ειδήσεων e-afipnisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.