26/4/14

Θράκη: Οταν διαρκώς σπέρνεις ανέμους (Ιαν 2013)

του Σάββα Καλεντερίδη
Οταν σπέρνεις ανέμους θερίζεις θύελλες, λέει ο σοφός λαός. Και δυστυχώς ήρθε η ώρα να θερίσουμε τις θύελλες της ακατανόητης ανοχής του ελληνικού κράτους από τη μια πλευρά στην εθνοκάθαρση που έκανε η Τουρκία, εκμηδενίζοντας στην ουσία την ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης, της Ιμβρου και της Τενέδου από το 1923 έως σήμερα, και από την άλλη στην εξοφθάλμως παράνομη επέμβαση της Τουρκίας στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης -και εσχάτως της Ρόδου και της Κω-, επέμβαση που γίνεται κυρίως μέσω των διπλωματικών αποστολών της Τουρκίας στη χώρα μας, που εκμεταλλεύονται το καθεστώς διπλωματικής ασυλίας που τους παρέχεται, πάντως όχι για να δρουν παράνομα και αποσταθεροποιητικά στην Ελλάδα.
Να δούμε όμως με τη σειρά τις παρεμβάσεις που έγιναν, μετά τη δημοσιοποίηση των δημοσιογραφικών πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες ο Τούρκος πρόξενος έδωσε εντολές στους μουσουλμάνους βουλευτές και πολιτευτές να απειλήσουν τα κόμματά τους με ανεξαρτητοποίηση, αν δεν αποσυρθεί η τροπολογία (για τους ιεροδιδασκάλους-ιμάμηδες).
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ έκαναν διαβήματα και άσκησαν πιέσεις στα κόμματά τους να μην ψηφιστεί η τροπολογία, ενώ ο πολιτευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. Ιλχάν Αχμέτ άσκησε κι αυτός με τη σειρά του πιέσεις για να μην τεθεί καν σε ψηφοφορία η τροπολογία.
Επειτα από αυτό, την παραμονή της συζήτησης της τροπολογίας το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση των τριών αρχηγών των κομμάτων της συμπολίτευσης και κατόπιν πιέσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. αποφασίστηκε να μην εισαχθεί προς συζήτηση η τροπολογία!
Δηλαδή αποφασίστηκε να δικαιωθεί ο πρόξενος, αλλά και ο Τούρκος πρέσβης, που είχε ήδη επικοινωνήσει με τον Γ.Γ. του ελληνικού ΥΠΕΞ κ. Κασκαρέλη, ζητώντας του ανερυθρίαστα να μην εισαχθεί προς συζήτηση η επίμαχη τροπολογία στη Βουλή!
Την επόμενη μέρα, αφού ο πρωθυπουργός δέχτηκε μηνύματα, σύμφωνα με τα οποία αν προχωρούσε στην αναβολή της συζήτησης θα δινόταν εμφανώς η εντύπωση ότι η Τουρκία επηρεάζει ακόμα και το κοινοβουλευτικό έργο στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τους άλλους δύο αρχηγούς και τελικά η τροπολογία ψηφίστηκε, για να ακολουθήσει απαράδεκτη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα παρέβλεψε τα νόμιμα αιτήματα της τουρκικής μειονότητας στη δυτική Θράκη ακολουθώντας στάση καταπίεσης». Ενα υπουργείο ξένης χώρας δηλαδή έφτασε στο σημείο να υποδείξει την ακύρωση της τροπολογίας, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του ελληνικού Κοινοβουλίου ο νόμος πρέπει να ψηφιστεί εκ νέου στο σύνολό του», προκειμένου «να διορθωθεί το λάθος αυτό».
Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας για μια πρωτοβουλία που ρυθμίζει με θετικό τρόπο για την ίδια τη μουσουλμανική μειονότητα θέματα σχετικά με το καθεστώς των μουσουλμάνων ιεροδιδασκάλων στη Θράκη υπό το πρίσμα και των πληροφοριών που είδαν το φως της δημοσιότητας περί προσπάθειας του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή να επηρεάσει την κοινοβουλευτική διαδικασία στην Ελλάδα, δεν συνάδει με τη διακηρυγμένη βούληση των δύο χωρών να εργαστούν για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων».
Ακολούθησε η δήλωση του υπουργού Μπεκίρ Μποζντάγ, που είναι γνωστός για την εμμονή του στη ρατσιστική-ισλαμιστική του ιδεολογία, ο οποίος κατήγγειλε την Ελλάδα για παραβίαση ευρωπαϊκών συνθηκών, ενώ το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι και το τουρκικό κράτος και οι εν Ελλάδι διπλωματικές Αρχές, σε συνεργασία με τους εδώ εκφραστές της πολιτικής του, συνεχίζουν απτόητοι να εφαρμόζουν τις ίδιες πρακτικές στη Θράκη, τη Ρόδο και την Κω, στήνοντας από τη μια τους παρακρατικούς μηχανισμούς και προσπαθώντας από την άλλη να ασκήσουν πιέσεις για να μην εφαρμοστεί ο νόμος.
Δηλαδή ούτε το διάβημα έπιασε τόπο, ούτε οι ανακοινώσεις του ελληνικού ΥΠΕΞ και φυσικά ούτε η απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου πτόησε τα ενεργούμενα της Αγκυρας.
Το αμείλικτο ερώτημα, όμως, που τίθεται έπειτα απ’ όλα αυτά είναι το εξής:
Αφού είναι ηλίου φαεινότερον ότι η πρεσβεία, το προξενείο, παράγοντες ελληνικών κομμάτων -όχι μόνο μουσουλμάνοι- και στελέχη της μειονότητας, εγκάθετοι της Αγκυρας, συνεχίζουν να παραβιάζουν ο καθένας με τις πράξεις του τη συνταγματική και την ποινική νομιμότητα, αφού προσπαθούν ξεκάθαρα να υλοποιήσουν εντολές και πολιτικές μιας άλλης χώρας εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων, όπως αυτά κατοχυρώνονται μέσα από το νομοθετικό έργο της Βουλής των Ελλήνων, γιατί δεν παρεμβαίνει άμεσα κάποιος εισαγγελέας;
Κάποτε είχαμε εισηγηθεί από αυτήν εδώ τη στήλη να θεσμοθετηθεί το αξίωμα του εισαγγελέα Εθνικής Ασφάλειας.
Μήπως ήρθε η ώρα;
κυριακάτικη δημοκρατία

3 σχόλια:

 1. Το τριήμερο είχε σημαντικότατες εξελίξεις οι οποίες άπτονται του ζητήματος στην Θράκη

  -Ο σύμβουλος του κ. Ερντογάν, Ναμί Αβτζί αναλαμβάνει το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας. Mέχρι σήμερα, ο κ. Αβτζί υπήρξε ο βασικός ιδεολόγος της τουρκικής κυβερνητικής παράταξης. Ο κ. Αβτζί είναι εμπνευστής του «συντηρητικού – δημοκρατικού» πολιτικού μανιφέστου, το οποίο εμπνέεται από το χριστιανοδημοκρατικό μοντέλο της Ευρώπης.

  -Ο σύμβουλος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του κ. Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας μέχρι σήμερα, ο κ. Τσελίκ διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για την σύσφιξη των σχέσεων της Τουρκίας με σημαντικές ξένες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία κ.ο.κ. Ο κ. Τσελίκ υπήρξε παρών σχεδόν σε όλες τις σημαντικές συναντήσεις του κ. Ερντογάν με τους ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων.

  -Ο Μεχμέτ Μουεζζίνογλου, συνοδοιπόρος του κ. Ερντογτάν από τα χρόνια της ίδρυσης του συντηρητικού κινήματος στην Τουρκία, αναλαμβάνει το Υπουργείο Υγείας (Για θυμηθείτε τι έγινε προσπάθεια του να επισκεφτεί την Θράκη -Το διαβατήριο του ανέφερε την Κομοτηνή από την οποία κατάγεται ως Κιουμουρτζίνα!!! Η σύζυγός του Φειζέ στο διαβατήριο της έγραφε Κομοτηνή, αλλά την Ελλάδα ως Γκιουνανιστάν!!! )

  Τι αναφέρει η Φωνη της Τουρκίας
  σε δημοσίευμα της -Αυξάνονται οι πιέσεις προς την "τουρκική μειονότητα" στη Δυτική Θράκη.Ενώ επιστρέφονται μια μια οι περιουσίες των κοινωφελών ιδρυμάτων της ρωμαίικης μειονότητας στην Τουρκία, η Ελλάδα όχι μόνο δεν επιστρέφει ορισμένα ακίνητα, ζητά και την εκ νέου καταγραφή των υπαρχουσών.Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από τους αρμοδίους των βακουφιών στην Κομοτηνή την καταγραφή των βακουφικών περιουσιών 400 ετών.Οι αρμόδιοι των βακουφιών στη Δυτική Θράκη ξοδεύοντας δεκάδες χιλιάδες Ευρώ και με εργασίες που συνεχίσθηκαν χρόνια ολόκληρα, απέδειξαν με δικαστική απόφαση ότι οι συγκεκριμένες περιουσίες ανήκουν στα ευαγή ιδρύματα της "Τουρκικής" Μειονότητας της Δυτικής Θράκης.


  Η εφορία όμως έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες κατάσχεσης για το χρέος 1 εκατομμυρίου Ευρώ που νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ως 5 εκατομμύρια.Βάσει τη Συνθήκη της Λοζάνης από τα ακίνητα των βακουφιών παίρνουν φόρο ακίνητης περιουσίας μόνο οι τοπικές αυτοδιοικήσεις. Η αρχή αυτή εφαρμόζεται στην Τουρκία, η ελληνική κυβέρνηση όμως απαιτεί φόρο καταγραφής από τις περιουσίες των τουρκικών βακουφιών, που υπολογίζεται με εκατομμύρια Ευρώ. Σε περίπτωση που δεν μπορεί να εισπράττει τον φόρο εσόδων από την άλλη, προχωρά στην υποθήκευση των βακουφικών περιουσιών.

  Σημαντική δε εξέλιξη που άπτεται και αυτή του ζητήματος στην Θράκη καθώς το Τουρκικό Προξενείο διαθέτει πολυ καλές σχέσεις με το Αμερικανικό ΠΡΟΞΕΝΕΊΟ θΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  η συνέντευξη της Κας Δούρου
  υπογραμμίζω τα σημεία της
  - «Το να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια στην εξωτερική πολιτική είναι εκ των ουκ άνευ. Δεν κομίζουμε γλαύκας, καθώς αυτή είναι η κρατούσα πρακτική στις σοβαρές χώρες. Και έτσι θα έπρεπε να συμβαίνει και στη χώρα μας».
  -Η ίδια επισήμανε ότι η στάση της Ουάσιγκτον απέναντι στην ευρωπαϊκή κρίση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς «βρίσκεται στον αντίποδα της προσέγγισης του Βερολίνου». Σημείωσε δε πως «η ιδέα μιας Ευρώπης δημοκρατικής, αλληλέγγυας και ευημερούσας θυσιάζεται στο βωμό του μονεταριστικού δόγματος της κ. Μέρκελ και των οπαδών της, μεταξύ τους και του κ. Σαμαρά».

  Τέλος για τον ΣΥΡΤΙΖΑ η στάση του δεν αφορά μόνο τους μειονοτικούς βουλευτές.Ας ανατρέξει όποιος ενδιαφέρεται στο δεύτερο μέρος της εκπομπής TERRA INCOGNITA "ΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ" και θα ιδεί το μέγεθος του στρατηγικού βάθους της πολιτικής σκέψης του ΣΥΡΙΖΑ (http://www.youtube.com/watch?v=6hKUnMPrPwc)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Keep living in Athens and soon will be the only piece left to Greece.

  We are crying for economic growth while we only produce 20% of our food needs and choose to live in Athens like rats, unemployed instead of the areas of origin.

  City life style is the best birth control method (Kennyssean economics)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ναί αλλά και η όλη διαδικασία ψήφισης της τροπολογίας για τους ιμάμηδες, κατέδειξε ποιοί από δώ φοβούνται να δυσαρεστήσουν την Τουρκία, και ελπίζανε στην αναβολή!
  Ελίνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.