1/3/13

«Όλα καλά στη Ρωσία», είπε ο Πούτιν στον Ολάντ

Επιμέλεια: Μικαέλλα Λοίζου

ΣΤΙΓΜΕΣ ΕΣΣΔ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ Η ΡΩΣΙΑ
Των πεπραγμένων του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία υπεραμύνθηκε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενώπιον του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έθεσε κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα το ζήτημα των πολιτικών ελευθεριών. «Δεν πιστεύω ότι είχαμε προβλήματα με τα ανθρώπινα δικαιώματα το 2012», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του στο Κρεμλίνο. Όσο για το «καυτό» ζήτημα της Συρίας που φέρνει Μόσχα και Δύση αντιμέτωπες, ο Πούτιν ανέφερε πως Γαλλία και Ρωσία έχουν διαφωνίες, αλλά συμφωνούν πως δεν πρέπει να επιτραπεί η διαίρεση της χώρας.
Πιο ανοιχτός διάλογος
Ο Γάλλος Πρόεδρος από την πλευρά του δήλωσε από τη Μόσχα πως η Γαλλία επιδιώκει έναν πιο ανοιχτό πολιτικό διάλογο «που να απευθύνεται σε όλες τις πλευρές». Και δήλωσε με τη σειρά του ότι Γαλλία και Ρωσία επιθυμούν αμφότερες να εμποδίσουν τη διαίρεση της Συρίας, ωστόσο διαφωνούν ως προς το πώς θα το επιτύχουν (με δεδομένο πάντα ότι η Μόσχα είναι ο σημαντικότερος υποστηρικτής του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη διεθνή σκηνή).
Επιθετική προσέγγιση
Πριν από τη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο Φρανσουά Ολάντ είχε δηλώσει πως θα θέσει το θέμα των ανησυχιών της Δύσης για τις πολιτικές ελευθερίες στη Ρωσία, όχι όμως με τρόπο που να θίγει το κλίμα της διμερούς συνεργασίας. «Θα το συζητήσουμε, αλλά δεν θέλω να ακολουθήσω επιθετική προσέγγιση», είχε αναφέρει ο Γάλλος Πρόεδρος σε συνέντευξή του στη ρωσική πρωτεύουσα, όπως μεταδίδει το Reuters.
Στην προηγούμενη συνάντηση του Ολάντ με τον Πούτιν τον Ιούνιο στο Παρίσι, η ατμόσφαιρα δεν είχε την άνεση που υπήρχε στις συναντήσεις του Ρώσου Προέδρου με τον Σαρκοζί. Πάντως, και οι δύο πλευρές θέλουν να αποφύγουν «χάσμα» ανάλογο με εκείνο που είχε διαφανεί στην πρόσφατη επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στη Μόσχα.
Υπεράσπιση συμφερόντων
Για την υπεράσπιση των ρωσικών συμφερόντων στη ζώνη της Μεσογείου και τη διασφάλιση της μόνιμης παρουσίας σε αυτήν δυνάμεων του ρωσικού στόλου είναι απαραίτητη η δημιουργία ειδικής αρμόδιας Διεύθυνσης του εν λόγω επιχειρησιακού σχηματισμού, δήλωσε, εν τω μεταξύ, κατά το διευρυμένο Συμβούλιο στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σαϊγκού. Σύμφωνα με αξιωματούχους του ρωσικού υπουργείου, πρόκειται ουσιαστικά για την αναβίωση του στολίσκου και της σχετικής Διεύθυνσης την οποία διέθετε μονίμως η ΕΣΣΔ στη Μεσόγειο στο παρελθόν.
Πηγές του υπουργείου δήλωσαν στη Φωνή της Ρωσίας ότι ο στολίσκος αυτός θα φθάνει έως και τα 10 πλοία και σκάφη του πολεμικού Στόλου της Ρωσίας και θα υπάγεται στον διοικητή του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Προηγουμένως, εκπρόσωπος του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας είχε διευκρινίσει ότι τα ρωσικά πλοία θα εκτελούν αποστολή μόνιμης επιφυλακής στα ανοιχτά της Συρίας, όπου διαδοχικά περιπολούν ρωσικές ναυτικές μονάδες διαφορετικών Στόλων της χώρας. Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σαϊγκού είχε υπενθυμίσει ότι η Ρωσία διαθέτει τεχνική βάση υποστήριξης στην Ταρτούς της Συρίας.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.