6/11/13

Τους πιέζει το φυσικό αέριο: «Σχέδιο Μπαν Κι Μουν» τον Δεκέμβριο προτάσσει ο Μπαγίς!

Του Παύλου Ξανθούλη
«Σχέδιο Μπαν Κι Μουν» τον Δεκέμβριο και λύση άρον-άρον, μέχρι τις αρχές του 2014, πρόταξε ο Εγκεμέν Μπαγίς στο πλαίσιο Διακυβερνητικής Διάσκεψης, στις Βρυξέλλες, με την ευκαιρία ανοίγματος του κεφαλαίου «Περιφερειακή Πολιτική» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι τόσο ο κ. Μπαγίς, όσο και ο Επίτροπος Στέφαν Φούλε, ζήτησαν και το ξεπάγωμα δύο κεφαλαίων που μπλοκάρει η Λευκωσία, κάτι που προϋποθέτει άρση του κυπριακού βέτο.

Λύση του Κυπριακού με συνοπτικές διαδικασίες, «μέχρι το τέλος του έτους» και «ψηφοφορία» σε χωριστά δημοψηφίσματα «στις αρχές του 2014» προέβλεψε ο Εγκεμέν Μπαγίς, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, έχοντας στο πλευρό του τον Επίτροπο διεύρυνσης Στέφαν Φούλε:

"Είμαι πραγματικά αισιόδοξος, ότι ένα νέο σχέδιο, ίσως ένα σχέδιο Μπαν Κι Μουν, μπορεί να υπάρξει μέχρι το τέλος αυτού του έτους και μπορεί να ψηφιστεί στις αρχές του 2014".

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας ανέφερε ακόμη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή, στις πρόσφατες εκλογές, εκλέγοντας τον μόνο πολιτικό που είχε στηρίξει το σχέδιο Ανάν δημοσίως. Η εκλογή του Προέδρου Αναστασιάδη», πρόσθεσε ο κ. Μπαγίς, καταδεικνύει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «αναγνώρισε πως το γεγονός ότι το σχέδιο Ανάν δεν έγινε αποδεκτό, ήταν ένας από τους πιο βασικούς λόγους για την οικονομική καταστροφή του νησιού».

Οι τοποθετήσεις του κ. Μπαγίς έγιναν μετά την ολοκλήρωση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για το άνοιγμα της Περιφερειακής Πολιτικής, του 14ου τουρκικού κεφαλαίου από σύνολο 35 διαπραγματευτικών κεφαλαίων. Η Περιφερειακή Πολιτική, άνοιξε την όρεξη του Επιτρόπου Στέφαν Φούλε και της ʼγκυρας, που ζήτησαν και το ξεπάγωμα των κεφαλαίων «Θεμελιώδη Δικαιώματα» και «Δικαιοσύνη» που μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία, θέτοντας εμμέσως πλην σαφώς, θέμα άρσης του κυπριακού βέτο. Ο κ. Φούλε υπέδειξε μάλιστα ότι όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και επιβεβαίωσε ότι το θέμα ξεπαγώματος των δύο τουρκικών κεφαλαίων συζητείται στο Συμβούλιο:

«Ναι, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι αυτές οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί συναίνεση στα δύο αυτά κεφάλαια-κλειδιά».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, Μπαγίς και Φούλε απεκάλυψαν ότι τροχιοδρομείται σύντομα η υπογραφή της Συμφωνίας Επανεισδοχής Ε.Ε-Τουρκίας από την κυβέρνηση της ʼγκυρας, με αντάλλαγμα την έναρξη διαλόγου για απελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων για Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Παράλληλα, ο κ. Μπαγίς επιβεβαίωσε είδηση που μετέδωσε ο ΑΝΤ1,σύμφωνα με την οποία τροχιοδρομείται επίσκεψη του Πρωθυπουργού Ερντογάν στη βελγική πρωτεύουσα, «είτε τον Δεκέμβριο, είτε τον Ιανουάριο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.