6/11/13

Θέμα «Τσάμηδων» και πάλι από τους Αλβανούς!

Την άρση του νόμου του εμπολέμου, που ακόμη βρίσκεται σε ισχύ, ζήτησε με προκλητικό τρόπο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο Αλβανός ομόλογός του Μπουγιάρ Νισάνι εκμεταλλευόμενος την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας μας, χαρακτήρισε μάλιστα τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα «μεγάλο φίλο των Αλβανών».


Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Αλβανίας, αφού ευχαρίστησε τον Ελληνα ομόλογό του, ο οποίος, όπως τόνισε, έχει προσφέρει προσωπικά ως «μεγάλος φίλος των Αλβανών», ζήτησε από τον κ. Παπούλια να συμβάλει ώστε «το ελληνικό Κοινοβούλιο να ακυρώσει τον νόμο που εμπολέμου, που είναι ακόμη σε ισχύ και κρατά υπό συντηρητική κατάσχεση τις περιουσίες των Αλβανών πολιτών (σ.σ. Πρόκειται για τη γνωστή ιστορία με τους «Τσάμηδες») στην Ελλάδα», καθώς και «να αναιρέσει όλους τους νόμους που απορρέουν από αυτόν και είναι σε αντίθεση με το άρθρο 15 του συμφώνου φιλίας μεταξύ των δύο χωρών»!

Ο κ. Νισάνι είπε ακόμη ότι εξέφρασε την ανησυχία του «για το ακόμη άλυτο πρόβλημα των τοπωνυμίων», ενώ αναφορικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων σημείωσε ότι το ζήτημα αυτό παραμένει προς επίλυση.

Την ίδια στιγμή, αποφεύγοντας να απαντήσει στην αλβανική πρόκληση ο κ. Παπούλιας, ο οποίος ως υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου συμμετείχε σε εορταστικές εκδηλώσεις όπου ακούγονταν αλυτρωτικά τραγούδια της «τσαμουριάς», μίλησε για «νέα ώθηση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών»!

«Να βασίσουμε τις σχέσεις μας στα στοιχεία που μας ενώνουν» τόνισε ο κ. Παπούλιας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Νισάνι, τον οποίον ευχαρίστησε για την «ένθερμη υποδοχή». Υπογράμμισε, δε, ότι «η ελληνική εθνική μειονότητα αποτελεί σταθερό στοιχείο φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας».

«Οι Ελληνες της Αλβανίας», συνέχισε ο κ. Παπούλιας, «είναι από τα πιο δυναμικά τμήματα της αλβανικής πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής, τα δικαιώματα των οποίων όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνονται σεβαστά». Στη συνάντηση των δύο προέδρων συζητήθηκε και η διμερής συνεργασία σε ενεργειακά ζητήματα. «Είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε την ελληνοαλβανική ενεργειακή συνεργασία, που συνιστά σημαντική πτυχή των διμερών μας σχέσεων. Ο διαδριατικός αγωγός φυσικού αερίου, η επιλογή του οποίου αποτελεί νέο πεδίο συνεργασίας, δημιουργεί νέα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής» τόνισε ο κ. Παπούλιας.

«Διαβεβαίωσα τον κ. Νισάνι ότι κατά τη διάρκεια της επερχόμενης ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. η Ελλάδα θα προωθήσει ενεργά την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, όπως και στο παρελθόν» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

δημοκρατία

5 σχόλια:

  1. Ο ΠτΔ δεν μπορεί να χαράσσει πολιτική. Συνεπώς, αυτά που λέει αντικατοπτρίζουν την πολιτική της εκάστοτε κυβερνήσεως.

    «Οι Ελληνες της Αλβανίας είναι από τα πιο δυναμικά τμήματα της αλβανικής πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής, τα δικαιώματα των οποίων όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνονται σεβαστά».

    Αλλά δεν γίνονται και παρ' όλα αυτά

    «... κατά τη διάρκεια της επερχόμενης ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. η Ελλάδα θα προωθήσει ενεργά την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, όπως και στο παρελθόν»

    >χαρακτήρισε μάλιστα τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα «μεγάλο φίλο των Αλβανών».<

    Του κερατά, άμα δεν είναι αυτός φίλος των Αλβανών, ποιος θα είναι; Άλλωστε, ο ίδιος ως ΥΠΕΞ το 1987 εισηγήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο την μονομερή άρση του εμπολέμου, την οποία το τελευταίο ενέκρινε. Βεβαίως, νόμος του κράτους δεν έγινε ποτέ, αλλά διατηρούμε με τον εν πολέμω ευρισκόμενοι εχθρό πλήρεις διπλωματικές σχέσεις και του "φιλοξενούμε" περί το 1,5 εκατομμ. υπηκόους του.

    Η Τσαμουριές και οι αθετημένες συμφωνίες για την ΑΟΖ, η πολιτισμική γενοκτονία των Ελλήνων της Β. Ηπείρου (κατά το πρότυπο των Σεπτεμβριανών του '55 στην Τουρκία) και οι επεκτατικές βλέψεις της Αλβανίας εις βάρος (και) της χώρας μας, δεν συγκινούν την πολιτική μας ηγεσία. Ουδέ καν το γεγονός ότι η γείτων ακολουθεί άκρως φιλοτουρκική πολιτική.

    Τι κάνουν, λοιπόν; Προσπαθούν να κατευνάσουν (και αυτό) το θηρίο, μπας και δεχτεί να οριοθετήσει καμιά ΑΟΖ; Γιατί, για το μέλλον των όσων Ελλήνων ευρίσκονται ακόμη εκεί, στις πατρογονικές τους εστίες και υπό κατοχή, αφού το Πρωτόκολλο της Κερκύρας ουδέποτε εφαρμόστηκε, δεν νομίζω να ενδιαφέρεται το αθηναϊκό, κομματικό κράτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγκρίνω και επαυξάνω τα γραφόμενα του σχολίου σου φίλε Nativist!

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε Ευμένη,

    Διάβασε το παρακάτω απόσπασμα από την εισήγηση εκείνη του Παπούλια στο υπουργικό συμβούλιο και δες πόσο … μέσα έπεσε(!):

    «Ο τερματισμός της προηγούμενης κατάστασης θα συμβάλλει στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο φίλων χωρών και την διεύρυνση της μεταξύ τους συνεργασίας. Ειδικότερα θα είναι προς όφελος της Ελληνικής μειονότητας, για την οποία το ενδιαφέρον της Ελληνικής Κυβέρνησης ήταν και θα παραμείνει αμέριστο και η οποία, καλλιεργώντας τις παραδόσεις και την εθνική της ταυτότητα, θα αποτελεί μια σταθερή γέφυρα φιλίας ανάμεσα στους Έλληνες και τον Αλβανικό λαό».

    Και παρά το ότι είδαμε πόσο … μέσα έπεσε, παρά το όργιο που γίνεται εκεί εις βάρος του Ελληνισμού, δεν διεκδικούμε εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας, αλλά αφήνουμε αυτούς να διεκδικούν την Θεσπρωτία. Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός της εθνικής προδοσίας, τότε ποιος είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ως γνωστον η ελληνικη πλευρα μετα την μοομερη αρση του εμπολεμου και γεωγραφικη αναδιπλωση.
    Συμφωνα παντοτε με την αλβανικη πλευρα η ελλαδα μετα τον πολεμο του 1940 μετατοπισε την συνοριακη της γραμμη.
    Εκει λοιπον γυρω στο 2000-2001 η ελληνικη πλευρα αναδιπλωθηκε και οι ελληνικες συνοριακες πυραμιδες υποχωρησαν .
    Αυτο χαιρετηθηκε δεοντως απο τον αλβανικο τυπο και μαλιστα τις εργασιες μετακινησεις των συνοριακων πυραμιδων ειχε αναλαβει το ελληνικο μηχανικο υπο την διοικηση ταγματαρχου!
    Τωρα βεβαια σε τι στοιχεια και δεδομενα στηριχθηκε η ελληνικη και αλβανικη πλευρα για αυτες τις τροποποιησεις ο γραφων .........δεν κατεχει πραμα.
    Αναλυτικα γιαυτο θα γραψω στο blogg που εχω ξεκινησει δειλα-δειλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Κωνσταντινοπολιτη

    Επειδή αυτά που αναφέρεις μού είναι εντελώς άγνωστα, θα ήθελα να μού έδινες κάποια παραπομπή.

    Καλή επιτυχία στο ιστολόγιό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.